Samspill Jord - Kultur - Dyrking

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Teknisk og metodemessig oversikt
Advertisements

Forvitring og jordsmonn GEO Geoff Corner 2006 GE Innføring i geologi
Fôrkvalitet Godt grovfôr i rundballen Av Linn Hege Engen
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Kildesortert humanurin er God gjødsel? og God økologi?
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Biokull som jordforbedringsmiddel og klimatiltak
Aminosyre Arginin.
Optimalisert næringsinnhold i fôret
Biogassavfall – en risiko ved bruk i økologisk landbruk? - et treårig forskningsprosjekt i Presentert av Randi Berland Frøseth Resultater fra.
Generelle ernæringsanbfalinger
Økologisk landbruk - miljøeffekter
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Tormod Briseid, Bioforsk
Gjødsling For å kunne lage gjødselplan er ein avhengig av jordprøver, informasjon av veksten og bedømming av tilstanden til tre/planter. Jordprøven bør.
Nye metoder for økologisk dyrking av bringebær i polyetylentunneler
Vil avløpsslam redusere verdien på produktet?
Vannforurensninger Forurensninger Næringssalter
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Økonomi i økologisk korndyrking
Ingrid Gauslaa Trøndelag Forsøksring
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Nitrat i salat og spinat Anne Lene Malmer, Lier og omegn forsøksring.
Fosforprosjektet Vestre Vansjø
Vitaminer.
Steinmel - gjødsel, jordforbedringsmiddel eller vekstmedium?
Fosfor - en framtidig knapphetsressurs
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Fremtidens matproduksjon
Planteceller og planter
MOTORISERT FERDSEL i Vansjø-Vanemsfjorden
God agronomi i grovfôrdyrkinga -Viktig for klima og avling
Grunnleggende ernæring
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Avlingsnivå i grovfôrdyrkinga – hvorfor er det viktig å vite? 1.
Skuterudfeltet resultater for perioden –
Vannforurensninger l Forurensninger –Næringssalter –Organisk stoff, oppløst og partikulært –Sure gasser –Mikroorganismer –Miljøgifter.
Havets og kystens økologi
Elektronegativitet. Kjemiske reaksjoner og bindinger
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Makro- og Mikronæringsstoff Fokus Kobber (Cu) – Jordprøver 2015 Hemnes og Rana.
Møte om gjødselplanlegging og gjødselhåndtering. Krav om gjødslingsplan Gjelder alle foretak som disponerer jordbruksareal og som har rett til produksjonstilskudd.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Sporefri mjølk - grovfôrdyrking1 Sporefri grovfôrdyrking Større høstemaskiner  økte krav til grunnarbeid Basis: Jevn jordoverflate o Drenering  Oppattgrøfting.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Et bærekraftig renseanlegg?
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
ATOMER.
Transport gjennom cellemembranen Basert på kap. 2 i Menneskekroppen
Oppgaver Næringsstoffer
JORDFORBEDRING VED BRUK AV SLAM
Kroppens byggesteiner.
Farlig gods MÅL Når du har gått gjennom dette emnet, skal du kjenne til - kjemiske begreper som atom, molekyl, binding, reaksjon, energi, forbrenning.
Blodet.
Hva gir oss energi i maten
VEFSNA FORSØKSRING – KALK OG KALKING
Fôring av unghest Til Start
Den ekstreme tørkesesongen 2018
Vitaminer og mineraler
Grunnstoffer og periodesystemet
Planteceller og planter
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Samspill Jord - Kultur - Dyrking Naturgrunnlaget Berggrunn og jordsmonn Klima

Jordsmonn Ulike fraksjonsstørrelser Ulik evne til å holde på fuktighet Ulik evne til å holde på og avgi næringsstoffer Ulikt innhold av mineraljord og organisk jord (mold) Ulikt innhold av mikro- og makronæringsstoffer Ulik surhetsgrad

Til sammen gir dette: en variasjon i vekstbetingelser som gjør at enkelte jordtyper passer for enkelte kulturvekster.

Kulturvekstene Ulike krav til næring Ulike krav til jordtype Ulike krav til fuktighet Ulike krav til vekstsesong

Dyrkingsmetoder Hva fjernes fra åkeren gjennom avlinga ? Hvilken forgrøde ? Vår eller høstpløying - tap av næringsstoffer gjennom erosjon ? Lett eller intensiv bearbeiding av jorda ? Spredning av husdyrgjødsel om høsten, før såing eller i vekstsesongen ?

Når man vet: Hvilket jordsmonn man har Hvilken kulturvekst man skal dyrke Hvilke dyrkingsmetoder som brukes Da har man et grunnlag for GJØDSELPLANLEGGING!!!

Og så trenger du… Penger på driftskreditten.

GJØDSEL ER DYRT !!! BRUK RIKTIG MENGDE TIL RIKTIG TID PÅ RIKTIG MÅTE !!!

Spredning av kunstgjødsel Samtidig med såing/utplanting ? Startgjødsling ? Gjødsling en gang eller flere ganger ? På overflata, like under overflata, samme dybde som såkorn/frø, eller under såkorn/frø ?

Plantenæringsstoffene Makronæringsstoffer Mer enn 1g/kg tørrstoff i avlinga.

Nitrogen (N) Nitrat (NO3-) og ammonium (NH4+) Lavt innhold i de fleste typer husdyrgjødsel. Plantene tar opp nitrat, men gjødsla inneholder også ammonium. Bakterier i jorda omdanner ammonium til nitrat. Vaskes lett ut, og kan omdannes fra ammonium til ammoniakk (gass) Råstoff for aminosyrer - protein i plantene Det viktigste næringsstoffet for plantene, men fremmer bladvekst og kan derfor gi store planter med lite avling (høye og frodige kornaks med lite korn, store potetplanter med små poteter).

Næringskrav (N) Korn: 8-12 kg/daa Potet: 10-15 kg/daa Kløverrik eng: 5-10 kg/daa Beite: 11-16 kg/daa (delt)

Fosfor (P) Tas opp av plantene som H2PO4- Høyt innhold i de fleste typer husdyrgjødsel. Tilgjengelighet knyttet til pH. Ved lav pH bindes fosforet til jern og aluminium. Vaskes i liten grad ut av jorda. Brukes til transport i plantene, og til å bygge opp stivelse. Gir ikke økt vekst, men bedret kvalitet av avlinga.

Næringskrav (P) Korn: 2-3 kg/daa Potet: 4-6 kg/daa Kløverrik eng: 2-5 kg/daa (delt) Beite: 2-6 kg/daa (delt) Fosfor er viktigst på vårparten.

Kalium (K) Tas opp av plantene som K+ Finnes i mange mineraler, og det naturlige innholdet i jorda kan være høyt. I husdyrgjødsel finner man spesielt mye kalium i urin. Binder seg svakt til partikler i jorda, men vaskes lett ut. I plantene er kalium med på å regulere væskebalansen i cellene. Plantene kan ta opp for mye kalium på bekostning av magnesium, og dette kan føre til graskrampe hos Q.

Næringskrav (K) Korn: 3-8 kg/daa Potet: 12 kg/daa Kløverrik eng: 10-16 kg/daa (delt) Beite: 0-3 kg/daa

Svovel (S) Tas opp av plantene som SO4- (sulfat-ioner) Sulfat-ioner vaskes lett ut av jorda. Svovel er en bestanddel i to aminosyrer som er viktige for oppbygging av protein, blant annet proteinet gluten som gjør at kornet hever. En viktig svovelkilde har tidligere vært luftforurensning. Etter renseteknologiens fremskritt har man blitt nødt til å tilsette svovel til fullgjødsel (2-12,5%) Blautgjødsel fra storfè inneholder ca 500g svovel/tonn.

Kalsium (Ca) Tas opp av plantene som Ca2+ Er vanlig i jorda, blant annet sterkt bundet i feltspat, glimmer og amfibol. Finnes også svakere bundet i kalkstein, dolomitt og skjellsand. Kalsium er viktig i flere prosesser i plantene. Tilføres via kalking. Lite innhold i kunstgjødsel og husdyrgjødsel.

Magnesium (Mg) Tas opp av plantene som Mg2+ Er alltid tilsatt fullgjødsel (1,2 - 2,5 %) Dolomitt, som brukes til kalking, inneholder 12 % magnesium. Magnesium inngår som en del av klorofyllet. Mangel på magnesium gjør at planten får lyse felt mellom bladnervene.