2003 1 NABin fagmøte 2005 Hvordan velge riktig bindemiddel? Oslo 11. oktober 2005.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Advertisements

Kommersialisering CO2 lagring Kommersialisering CO 2 lagring.
Mitt selskap og logo KF oppgave Av FLT Student.
Transaksjonskostnader
Alfhild - leder Østlandet
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Temamøte SVV 12.mai 2005 Funksjonskontrakter – drift og vedlikehold  Trond Johannesen  Adm. direktør MEF.
NAFun seminar 30. oktober 2007 Vegdekkers overflateegenskaper og funksjonskontrakter.
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
Bransjemøte - SVV - mars 2005 Ny organisasjon – konkurranse- utsetting – ble det som vi trodde?  Hovedinntrykk: Vi er godt fornøyd med utviklingen  Forvaltning.
Styringsmodeller Lars Tveit, KS.
TEKMAR Teknologi for marin biomasseproduksjon; krav, behov og løsninger Trondheim 2-3. oktober 2003.
Tore Hoven Avdelingsdirektør Teknologiavdelingen Vegdirektoratet
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Christine Bergland divisjonsdirektør e-helse og IT Helsedirektoratet
Firmanavn Forretningsplan. Målsetting Erklær firmaets langsiktige mål klart og tydelig. –Prøv å bruke ord som hjelper med å styre veksten til firmaet,
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
KOGNITIV UTVIKLING(3.del) Banduras sosial-kognitive teori
NANOTEKNOLOGI ETIKK.
Kan økonomiske insentiver bidra til god prosjektledelse (i staten)? Dag Morten Dalen Handelshøyskolen BI og Frischsenteret Prosjekt 2004, torsdag 7. oktober.
Usikkerhet skal integreres i prosjektstyringen
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
Mål og forventninger for Ehandel i Universitets- og høgskolesektoren Leverandørsamling – Pulje Mars 2008.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Bransje – og kontaktmøte Vegdirektoratet 4. mars 2005 Åpning, forholdet til bransjen Olav Søfteland.
Vegdirektoratet 4 mars Siri Legernes RIF ”Utenfra” erkjenner vi at: Omstillingen i SVV har kostet – både på organisasjons- og individnivå. Det tar.
Bransjemøte i Vegdirektoratet 2. mai 2007 Bransjemøte i Vegdirektoratet 2. mai 2007 Samarbeide Statens vegvesen / AEF ? Erfaringer fra arbeidet med konkurransegrunnlag.
Felles nordisk anleggsmarked (GNA) Sektoransvar Bransjenettverk Bjørn Erik Selnes Bransjekontaktmøte 2. mai 2007.
Bransjekontaktmøte Vegdirektoratet 9. mai 2006 Bransjesamarbeid etatsnivå Statens vegvesen.
Fremtidsrettet kompetanseutvikling i Statens vegvesen Bidrag til BA – bransjen Bodø Torbjørn Naimak.
Organisering av IKT området
12 Reflekterende lesing.
”Selbuseminaret” 2011 SAS Radison Blue Værnes 9-10 mars 2011 Tore Hoven Avdelingsdirektør Virksomhetsutvikling Vegdirektoratet.
Nytt proporsjoneringssystem
Konsernovergripende anskaffelsesstrategi for Oslo kommune
Foreldreutvalget for grunnskolen i Levanger ( FGIL ) * FGIL er valgt for å være et koordinerende og felles ledd for alle Foreldre arbeidsutvalgene (FAU`ene)
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
DND Quo Vadis? Landsmøtet 2014 Alfhild - leder Østlandet.
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Tilrettelagt av regjeringen (både rødgrønn og blåblå) Mandat gitt av KMD Samarbeids-program for hele bygg og eiendomsnæringen (styrt av næringen) Samarbeids-program.
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
Innovasjon i innhold, distribusjon og gjestestrømmer Reason to Return – R2R.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
9. Product information Produktinformasjon. Online kjøp Som vi har sett har vi ikke noe produkt å se på, holde i, prøve ut, … Da må vi ta igjen på andre.
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Industri og miljø SGO 2300 Bjørnar Sæther. Industrivekst og forurensing Sterk vekst i industriproduksjonen i Norge og internasjonalt Generelt.
Regionale forskningsfond
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Digital eksamen på UiA Status.
Bransje – og kontaktmøte Vegdirektoratet 4. mars 2005 Vegen videre, innspill til diskusjon Bjørn Erik Selnes.
Hvordan gjøre BABED-studiet mer kjent for potensielle studenter?
Forsøk med salting Faktabok om salting og Ph.D-studium Kai Rune Lysbakken Statens vegvesen, Vegdirektoratet Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet.
FoU, innovasjon, og omstillingsevne i næringslivet Kunnskap og indikatorer eller kunnskap om indikatorer: Har vi det som trengs? Lanseringsseminar for.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
Verktøy for å kartlegge holdninger
Humaniora og de store samfunnsutfordringene
Presentasjon av forretningsplan
Firmanavn Forretningsplan.
Kommunesektorens bruk av FoU
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
Presentasjon av forretningsplan
Presentasjon av forretningsplan
Firmanavn Forretningsplan.
Utskrift av presentasjonen:

NABin fagmøte 2005 Hvordan velge riktig bindemiddel? Oslo 11. oktober 2005

Implementering av ny teknologi Leif Bakløkk Statens vegvesen Vegdirektoratet

Hva skal jeg snakke om? •Hvorfor er det viktig med FoU •Hindringer og forutsetninger •Plan for FoU og implementering •Hvilke krav kommer? •Forvalter – utførende •Virkemidler for implementering

Utvikling og implementering av ny teknologi er svært viktig !! •Det gir besparelser/gevinster å ta i bruk ny teknologi •Fagområdet stagnerer hvis ny teknologi ikke blir tatt i bruk •Interessen for FoU ”dør” hvis ny teknologi ikke blir etterspurt og implementert •Det er mer interessant å arbeide innenfor et område der det skjer utvikling og ny teknologi tas i bruk

Hindringer for utvikling av ny teknologi •Standardisering er en form for generalisering som mer hindrer enn stimulerer utvikling •Fagområdet er generelt nokså konservativt, med relativt høy gjennomsnittsalder, og liten utskifting av fagfolk •Det er liten vilje til å ta risiko (FoU koster) •Kapasiteten / ressurssituasjonen gjør at det ”er liten tid” til å utvikle og ta i bruk ny teknologi •Det kreves mye forberedelser og arbeid for å få finansiering på forskningsprosjekter

Hvordan kunne implementere ny teknologi på en god måte •Det må være et visst kompetansenivå innenfor alle ”ledd” i miljøet •En må ha innsikt i grunnforskningen og ”mekanismene bak” den nye teknologien •Det må være tilstrekkelig kapasitet/ressurser til å ta i bruk nyvinningene både hos bestiller og utførende God basiskunnskap og kapasitet reduserer tiden til implementeringen

Strategi og plan – Viktig! •Implementering av ny teknologi krever alltid et FoU- arbeid i forkant. Ofte må det langsiktig kompetanseoppbygging til. •Vi må identifisere hvilke behov som vi blir stilt over for i fremtiden (hvilke endringer vil skje, og hva vil dette kreve/utløse av ny teknologi eller metoder) •Har vi kunnskap til å ta i bruk det politikerne og andre ønsker av oss om 3 – 5 år? •Vi må ha fokus på relevante problemer •Vi må ”pave the gap” mellom teori og praksis

Hvilke krav vet vi vil komme? •Det er stort fokus i hele Europa på miljø og støy (dvs. støysvake dekker). •Energibruk og forurensing vil bli mer styrende for utviklingen •Krav om større aksellaster vil komme om noen år (energisparing etc.) •Bevaring av vegkapitalen og modeller for tilstandsutvikling blir viktig •”Long life pavements” er et mål mange steder, men kanskje ikke så relevant for norske forhold

Større skille – Forvalter/utførende •Dette stiller krav til at vi utvikler samarbeidsformer og kontraktstyper som stimulerer FoU. •Viktig med samarbeidsprosjekter (PROKAS, Ny asfalttelnologi) der entreprenørene og hele miljøet er med allerede i utviklingsfasen (Implementeringen blir da enkel). •Det er viktig med insitament slik at nye produkter etc. etterspørres og raskt tas i bruk (bestilles). •En dreining over til mer bruk av funksjonskontrakter og funksjonsspesifikasjoner vil komme. Dette vil kreve økt FoU- innsats hos entreprenørene. •Partnering med felles mål og samarbeid basert på incentiver/belønning bør tas i bruk.

De viktigste virkemidler i implementeringsfasen •Utføre demonstrasjonsprosjekter og feltforsøk slik at kunnskapene blir spredd. •Prøve nye materialer, konsepter etc. i ordinære prosjekter/kontrakter. •Innarbeiding i normaler, spesifikasjoner og kontraktsgrunnlag.

Hva er i første rekke viktig å få implementert i Norge nå? •Kommende CEN-krav til asfaltmaterialer (Factory production control etc.). •Nye målemetoder for bindemidler og asfaltmaterialer (Ny asfaltteknolog og PROKAS prosjektene). •Bedre system for kvalitetskontroll og kvalitetsvurdering av asfaltmaterialer.

Oppsummering / konklusjoner •Viktig med et bevisst forhold til kompetanseoppbygging, FoU og implementering både i etatene og hos de utførende. •Det må være forståelse og vilje fra ledelsen og ”de budsjettansvarlige”. •Viktig med en strategi (plan) både for FoU og hvordan en raskt kan ta i bruk nye produkter, metoder etc. •Viktig med et godt samarbeid mellom alle deler av fagmiljøet for å få til en god utvikling totalt sett. •FoU må lønne seg.

Takk for oppmerksomheten!