Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Advertisements

Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
Kapittel 12: Norge - «den nøytrale allierte»
Attac på Finanstransaksjonsskatt. Attac Norge Hva er Attac? •Demokratisk medlemsorganisasjon •Fins i over 30 land, i alle verdensdeler •Nettverk.
Hvordan fungerer ulike typer finansieringskilder i urolige tider? Bente A. Landsnes – FNHs årskonferanse.
Fiskebåtredernes representantskap Krise og muligheter Finn Bergesen jr.
Den store Skattejakten
”Peak Oil” – teori og empiri Norsk energiforening 21. mars 2006 Øystein Noreng Handelshøyskolen BI.
Norges olje- og gassvirksomhet
10Velstand og velferd.
Helt gresk – eller bare norsk?
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
Polhavet i internasjonal politikk Møte om norsk og nordisk forskning i det sentrale Polhavet Det norske vitenskapsakademiet, 17. april 2013 Olav Schram.
NORSK EKSPORTBAROMETER Nasjonal konkurranseevne: mer enn kroner og øre! Foredrag av Carl Arthur Solberg Handelshøyskolen BI Trondheim 6. Februar 2003 SINTEF’s.
Tromsø, den 23. oktober 2012 Reidar Nilsen Norges Fiskarlag Bør næringa selv ta ansvaret for en effektiv fiskeriforvaltning?
Hva gjør vi med alle pengene? Selv med avtakende oljeutvinning vokser Fondet raskt, men hvordan prioriterer vi? Øystein Noreng Partnerforum BI 12. februar.
3 Jeg og mitt.
Hvordan vil og kan Norfund mobilisere norsk næringsliv?
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Økonomiske perspektiver Figurer Foredrag av sentralbanksjef Svein Gjedrem på Norges Banks representantskapsmøte torsdag 14. februar 2008.
Figur 1. Langsiktige renter Prosent
Norges Bank 1 Pengepolitikken og utsiktene for norsk økonomi Sentralbanksjef Svein Gjedrem Hammerfest 10. oktober 2005.
FONDSFINANS SIDE 1 Hvordan sikre verdiskapningen i Norge Erik Must Samfunn og økonomi 2002.
14 Samarbeid over grenser
Presentert av Peter Bonne/IKT-Norge
Norwegian Institute of International Affairs Norsk Utenrikspolitisk Institutt Kurs i internasjonal politikk Oslo, Fanehallen, 26. november 2010 Dr. Nina.
Norge – lite land stort hav Av Henrik Thune, NUPI.
Virkningen av statlige tiltakspakker for næringslivet – kapitaltilgang og konkurranseforhold Administrerende direktør i Eksportfinans ASA, Gisèle Marchand.
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Økonomiske utsikter for 2015 Lars E Haartveit. 2 Verden rundt oss.
1 Økonomisk politikk i usikre tider Statssekretær Hilde Singsaas, Finansdepartementet 23. januar 2012.
1 Norske private investorer (“business angles”) Oslo, 26. november 2002 Roger Sørheim, GREI - IØT - NTNU.
Framtidige geografier – økonomisk globalisering - miljø
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Fra Manhattan til Bremanger Hvordan svingninger i internasjonal økonomi slår ned i norske kommuner.
Hvordan blir barns rettigheter ivaretatt? Kirsten Kvalø, Leder, PRESS - Redd Barna Ungdom.
KLOKE PENGER Idar Kreutzer, Administrerende direktør, Finans Norge Næringsdagane i Sogn og Fjordane, 20. mai 2015.
Velkommen til klimatoppmøte!
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Tema: sikkerhetspolitikk. Hva er sikkerhetspolitikk? ulike måter å sikre et lands suverenitet og handlefrihet overfor andre land ved bruk av forsvars-
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Etikk og eierskap - filosofiske tanker om etikkens plass i aksjemarkedet Henrik Syse, tidl. leder for Corporate Governance-gruppen, NBIM E-post:
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Aksjemarkedet ved et vendepunkt? Handelshøyskolen BI 14. Mars 2007.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
En næringspolitikk for vekst STATSRÅD MONICA MÆLAND Sandefjord, 5. november 2014.
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Kan bistand fremme demokrati og menneskerettigheter? Seminar i regi av Høyres utenriksfraksjon Oslo 14. januar 2011 Vidar Helgesen.
Økonomiske utsikter for 2015
FØRSTE VERDENSKRIG Hva er en verdenskrig? En krig hvor:
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
ODD GUNNAR SKAGESTAD ÅRETS HENDELSER I RUSSLANDS UTENRIKSPOLITIKK Skedsmokorset Rotaryklubb 25. januar
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Den internasjonale arenaen
ODD GUNNAR SKAGESTAD ÅRETS HENDELSER I RUSSLANDS UTENRIKSPOLITIKK Skedsmokorset Rotaryklubb 25. januar
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Norge - en oljenasjon i solnedgang?
Finanskrisen og pengepolitikken
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.3 Steigum
Intro: Det finansielle systemet
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Utskrift av presentasjonen:

Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital Øystein Noreng Handelshøyskolen BI Arbeiderpartiets internasjonale seminar Gardermoen 27. november 2009

Drivkrefter Sterk økonomisk vekst i Kina gir større tyngde i verdensøkonomien og bidrar til høye oljepriser Overføring av ressurser til oljeeksportører, som Saudi-Arabia, Kuwait, Norge og Russland Oljeeksportører blir også kapitaleksportører Japan, Kina, Tyskland m.fl. har store overskudd Store underskudd i Storbritannia og USA Finanskrisen har ført til svikt i etterspørsel og produksjon i OECD-området og i Russland Ubalansen i forholdet mellom Kina og USA svekker dollaren og destabiliserer internasjonal økonomi Ustabilitet og bobler på grunn av finansielle aktører

Hvor er pengene? Viktigste betalingsoverskudd og -underskudd 1998-2009 Mrd USD Kilde: IMF

Viktigste betalingsoverskudd og -underskudd i 2009 Mrd USD Kilde: IMF

Nye maktforhold Økonomisk omstrukturering av verden Penger gir innflytelse – pengemangel svekker handlefrihet og selvstendighet (jfr. USA og UK) Energi og kapital strategiske goder Makt til kreditorer og oljeeksportører Japan, Kina og Tyskland er stormakter ved industri, handel og kapital Norge og Russland er stormakter ved energi og kapital USA er en supermakt ved våpen, men mangler energi og kapital; dollar og olje svake punkter

Norges stilling som stor kapitalist Verdens femte eksportør av olje og den andre av naturgass En ledende eksportør av kapital, med verdens nest største statlige investeringsfond En ledende eksportør av petroleumsteknologi Verdens største eksportør av fisk Som stor investor har Norge en interesse av stabilitet og sikkerhet for pengeplasseringene; ikke tilfellet i dag Som stor kreditor har Norge et ansvar for at pengene går dit de gjør mest nytte; ikke tilfellet i dag

Misforhold Dagens institusjoner i internasjonal økonomi skaper urimelige fordeler for USA, og ustabilitet USA har vetorett i IMF, men følger ikke sin egen oppskrift for andre land i finansiell knipe Dollarens stilling som internasjonal reservevaluta gir USA en særlig handlefrihet og tillater store underskudd, finansiert ved lån og seddelpressen USAs underskudd og pengepolitikk svekker finansiell stabilitet og sikkerheten for investeringer Dollarens stilling tillater USA å ta til seg en stor del av verdens sparing, til forbruk, rustning og kriger Disse forhold er ikke i Norges interesse, ei heller for Brasil, India, Kina, Russland eller Tyskland

Hva Norge gjør og ikke gjør Dyktig forvaltning av Fondet og valutareservene Som ledende investor mulighet til å påvirke Etiske retningslinjer eksempler for andre Investeringsnekt mot barnearbeid av betydning Bistand til olje nyttig og i egen interesse Ingen innsats for fagforeninger Ingen innsats for reform av internasjonale finansinstitusjoner Ingen innsats for regulering av finansmarkedene

Hva Norge kan gjøre som klok kapitalist Fondet: investeringsnekt overfor foretak som knuser fagforeninger Statoil: satse på å selge teknologi og organisasjon i utlandet fremfor investeringer Kombinere bistand, forskning og næring Opptre sammen med andre store kreditorland (som Kina og Tyskland) for: å reformere internasjonale finansinstitusjoner å reformere det internasjonale valutasystemet å regulere internasjonale finansmarkeder Slike tiltak vil kunne svekke USAs evne til å finansiere rustning og kriger ved underskudd