Er det mulighet for mer oppdrett på Vestlandet?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Alger, fiskefór og biodrivstoff
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Stor motstand mot tarenæringen i Vikna
Miljømessig fotavtrykk fra havbruksnæringen
Litt mer om PRIMTALL.
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Bærekraftig havbruksnæring – er oppdrettslaksen blitt “havets superkylling” Ole Torrissen Fakultet for Biovitenskap og Akvakultur.
Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv
Generelt om Randaberg Kommunen
Matvaresikkerhet og jordvern
Tall og fakta Antall virkestoffer med norsk markedsføringstillatelse.
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Hvorfor skårer ikke Oslo bedre på innovasjonsevne når den har så mye FoU- ressurser? Kaja Wendt Oslo som innovasjonsaktør – basert på Indikatorrapporten.
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
Fremtidens matproduksjon
Utredning av konsekvenser av fiskeri i området Lofoten - Barentshavet Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.
Kretssamling Kollen sept OASSK Cupen HL – stafett-uttak
Tildeling av snødeponeringssted. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Kommunen skal kommende vinter frakte snø fra 10 soner til 5 deponeringssteder. Snøen.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Miljøstatus i havbruksnæringa
Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat
Norsk Finansbarometer 2011 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet og dets bevegelser Grafikkrapport - total.
1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård.
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Tall og fakta Antall virkestoffer med norsk markedsføringstillatelse.
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
Nordnorsk Havbrukslag 13. januar 2011 Fredd Wilsgård Når vestlendingene ser mot nord.
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
Miljøeffekter av torskeoppdrett
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Bærekraftig utvikling - miljø
Fremtidens matproduksjon
Om skog, bioenergi og klimanøytralitet
Samdata 2012 Somatikk.
Telemarksforsking-Bø Figur 1: Utvikling av folketallet i Innherred. Data fra SSB.
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
Utfordringer med åpne merder
Norwegian Ministry of Fisheries Beslutning om opprettelse av en ny gruppe I for torsk, hyse og sei for kystflåten nord for 62°N Trondheim, 1. november.
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Kapittel 1, oppgave i) Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Basisgrupper en nær professoren-opplevelse Knut Kaasen Nordisk institutt for sjørett Det juridiske fakultet Knut Kaasen 1.
Status for vill anadrom laksefisk i Skjerstadfjorden
Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Helgeland Havbruksstasjon As
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Avdelingsdirektør Yngve Torgersen Florø 10. februar.
Jakten på tidstyvene i forvaltningen Miljøseminaret i Florø 2016 Solveig Skjei Knudtsen, prosjektleder Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
Miljøavtrykket til norsk oppdrettsnæring Florø, 11.februar 2016 v/ Jorunn Vallestad, fagrådgjevar i Naturvernforbundet.
Framtida er bioøkonomisk
Utskrift av presentasjonen:

Er det mulighet for mer oppdrett på Vestlandet? Ole Torrissen Professor, Fakultet for Biovitenskap og Akvakultur Programleder for Biologiske mekanismer, Havforskningsinstituttet

Svaret er: Det aner jeg ikke. Det er helt avhengig av oppdrettsnæringen.

Det krever: Vilje til å ta ansvar Langsiktighet Vilje og evne til samarbeid

Havforskningsinstituttet har lagd en risikovurdering for FKD Risiko er definert som sannsynlighet x konsekvens Risikovurdering er sammenligning mellom en risikoanalyse og akseptabel risiko Vurdering opp mot politisk bestemte miljømål Trenger miljøindikatorer og terskelverdier for akseptabel effekt knyttet til miljømålene

Målene i bærekraftsstrategien Målene i FKD sin Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring (2009). Mål 1: Sykdom Sykdom i oppdrett har ikke bestandsregulerende effekt på villfisk, og mest mulig av oppdrettsfisken vokser opp til slakting med minimal medisinbruk.​ Mål 2: Genetisk interaksjon og rømming Havbruk bidrar ikke til varige endringer i de genetiske egenskapene til villfiskbestandene. Mål 3: Forurensning og utslipp Alle oppdrettslokaliteter som er i bruk holder seg innenfor en akseptabel miljøtilstand, og har ikke større utslipp av næringssalter og organisk materiale enn det resipienten tåler. Mål 4: Arealbruk Havbruksnæringa har en lokalitetsstruktur og arealbruk som reduserer miljøpåvirkning og smitterisiko. Mål 5: Fôr og fôrressurser Havbruksnæringas behov for fôrråstoff dekkes uten overbeskatning av de viltlevende marine ressursene.

Samlet risikovurdering Sannsynlighet for negative miljøeffekter av lakseoppdrett på fylkesnivå. Fargekode angir sannsynlighet (grønn = lav, gul = moderat, rød = høy, blå = mangler data) for å være utenfor bærekraftig tilstand pr fylke basert på målformuleringer (mål 1-3) i FKD sin bærekraftstrategi, samt nærmere angitte forutsetninger og grenseverdier for miljøindikatorene. Mål 1 Mål 2 Mål 3 Lakselus Annen smitte* Genetisk påvirkning Næringssalt Organisk belastning Legemidler* Eutrofiering i de frie vannmasser Lokal effekt på sjø-vegetasjon* Finnmark   Troms  ** Nordland Nord-Trøndelag Sør-Trøndelag Møre og Romsdal Sogn og Fjordane Hordaland Rogaland *For påvirkningsfaktorene annen smitte, lokal effekt på sjø-vegetasjon og legemidler har vi for foreløpig for lite data til å gjøre en konkret risikovurdering. **For lakselus har en lite datagrunnlag for Troms i 2009-2010, her har en basert seg på eldre data og modeller som beskrevet i teksten.

Dagens situasjon tilsier Oppdrettsnæringen gir i dag en uakseptabel miljøpåvirkning? Problemene er knyttet til lakselus og genetisk påvirking I dag er derfor konklusjonen at oppdrettsnæringen på Vestlandet er ikke bærekraftig.

Svaret på spørsmålet er: Fortsetter en på samme måte som nå bør mengde oppdrettsfisk på Vestlandet reduseres. Reduksjonen bør i enkelte regioner være betydelig

Kan næringen gjøre noe med det?

Vårt matbehov Den enkeltes matbehov er konstant. Slutter vi å spise ”laks” så fyller vi magen med noe annet. Bærekraftig utvikling er derfor er relativt begrep. Der plassering i forhold til andre matvarer og endring over tid er viktige element.

Matsikkerhet Verdens matproduksjon må økes med 70% fram mot 2050 for å sikre matforsyning til verdens økende befolkning. Villfisk vil neppe kunne økes ut over dagens nivå på ca 100 mill. tonn Land og ferskvann er en begrenset ressurs Behovet for oppdrettsfisk vil være enormt

Det kan bli vanskelig å skaffe nok kjøtt: Storparten av ressursbruk og utslipp i forbindelse med produksjon av kjøtt kommer fra fôr Drøvtyggere (storfe, sau, geit) gresser på ½ del av jordas landområder Vi bruker omtrent ¼ av dyrket mark til å produsere kraftfôr

Utfordringer i Bærekraftbegrepet – Hva er bærekraftig utvikling Det stilles stadig oftere spørsmål om norsk havbruksnæring er bærekraftig. Dette begrunnes ofte i: ”Oppdrettsnæringen har utryddet villaksen:” Sykdom og parasitter (Lakselus) Genetisk påvirkning av ville bestander Forbruk av ressurser som for eksempel villfisk i fôr Utslipp av næringssalt og organisk stoff

Bærekraftig utvikling -definisjon Brundtland kommisjonen definerer bærekraftig utvikling som en utvikling der dagens behov dekkes uten at det går ut over fremtidige generasjoners mulighet til å få dekket sine behov. (Brundtland 1987).

I vurdering av bærekraft for matproduksjon må følgende punkter adresseres Vil bruk medføre irreversibel påvirkning på økosystemer – både på land og i sjø? Vil det medføre urimelig forbruk av ikke fornybare ressurser? Er omfanget av ressursbruken uakseptabel høy?

Bærekraft i to dimensjoner Relativ bærekraft Endring over tid + - Solheim: At andre er verre er ingen unnskyldning, men vi er vel enige i at ”EL-bil” er bedre enn ”SUV”? Vegetabilske matvarer Ville dyr og fisk Laks Fjærfe Svin Storfe Sau

Har norsk lakseproduksjon en bærekraftig utvikling? Relativ bærekraft Endring over tid + - Norsk lakseproduksjon er i samsvar med nasjonale mål Norsk lakseproduksjon oppfyller ikke målsetningene

Landbruk og akvakulturproduksjon i Norge 10 000 000 da 1300 da (fôret fisk)

Areal som kreves for å produsere én million tonn laks Soya ekvivalenter

I løpet av noen år kan vi sikkert fôre all laks på vegetabilsk kraftfôr? Det vil tilfredsstille enkelte aktivister, kanskje helst de som har interesser innen landbruk? Vi må – for å produsere dagens kvantum av laks – trenge et areal tilsvarende totalt dyrket areal i Norge Vi må bruke genetisk modifiserte fôrvekster Det vil gå med store mengder gjødsel Likeså store mengder herbicider og pesticider

Skille mellom miljømessig bærekraft og profitt Fornuftig høsting av ville ressurser minst varige endringer i økosystemene Høste ned i næringskjeden kan øke mengde fiskeolje og mel Store mengder biprodukter tilgjengelig Profitt og vekst Fiskemel og olje er begrenset ressurs. Vekst vil kreve alternative fôrråstoff Vegetabilske fôrmiddel billigere Vegetabilske fôrmiddel gir økte utslipp og større helseproblem

Ansvar og ansvarsfordeling Produksjon Miljøpåvirkning Grense for akseptabel påvirkning Bæreevne A: Bæreevne B: Produksjon A Produksjon B Myndighetene har ansvar for å sette grenser! Ikke bærekraftig Industrien har ansvar for å utvikle produksjonsmetoder som holder myndighetenes krav

La oss først utrydde mytene Norsk oppdrettsnæring har ikke utryddet villaksstammer. DN har ikke vært i stand til å dokumentere utryddelse av laksestammer, men påstår at det vil komme til å skje!

Norsk andel av laksefangstene i Nord-Atlanteren NASCO, 2010

Konklusjon Begrepet ”bærekraft” og ”bærekraftig utvikling” er verdiløs dersom ikke det samtidig sies hvilken definisjon som legges til grunn. Relativt sett kommer oppdrettslaks gunstig ut i forhold til andre animalske produkter.

Konklusjon Lakseoppdrett har en uakseptabel trend når det gjelder effekter av lakselus og rømt fisk. Basert på FKD’s mål for en bærekraftig havbruksnæring er utviklingen ikke bærekraftig når det gjelder lakselus og rømt laks.

Konklusjon Det hjelper ikke: Å hevde at det kan ikke være så galt eller at ”fordi det kan skje behøver det ikke å bety at det vil skje” Å unnskylde seg med at andre er verre Å påstå at en ikke har råd til å iverksette påkrevde tiltak

Når skal en slutte å pisse i buksa? Dette var siste gang for Marius T, han var ca 2,5 år. Oppdrettsnæringen er ca 40 og fortsatt har en ikke lært at det kun gir kortvarig lindring!

Realitetene Å lense en lekk skute er IKKE å løse problemet. Å løse problemet er å tette lekkasjen. På samme måte er store kostnader på flere og lite effektive avlusinger ingen løsning på luseproblemet. Det er heller ikke: Innhenting av juristråd for å slippe unna pålegg fra mattilsynet Avlsprogram mot lus Strømmodeller og epidemiologiske undersøkelser Klaging på at det koster 1 milliard At det er ikke så farlig – ”villaks og sjøørret har mindre verdi”

Det som trengs Innse at det er næringens problem og ansvar Rømming og sykdom må løses om næringen skal ha en framtid Handle før problemene tar overhånd. Løsning lakselus: Alltid 3-4 aktuelle legemidler samt vaksine. Rømming: Dobbel eller tredobbel rømmingssikring (doble nøter, sterilisering, m-m-)

Mulighetene er der Kan kanskje produsere 1 million tonn på Vestlandet og næringen tar bærekraft på alvor!