Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

Hinduismen og Buddhismen
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Hvordan intervjue en forsker?
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Vegetar eller omnivor? Vegetarisk kosthold.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Matkultur.
Aboriginere Et urfolk i Australia.
Etiske modeller - hva er det?
Fremtidens matproduksjon
PP-presentasjon 16 Lev sunt. Nivå 2.
Hva er vitsen med å gifte seg?
Befolkningsutviklingen i verden.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
JØDEDOMMEN HØYTIDER ROSH HASHANA JOM KIPPUR SUKKOT HANUKKA PURIM
Vitaminer.
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Fremtidens matproduksjon
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Nordlandshest / lyngshest
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Undring Tro Viten.
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Mat i Norge Fra sild til sushi.
Viktige hendelser i humanismens historie
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
NÆRINGSSTOFFER OPPGAVER Klikk på pilen i høyre hjørne for å gå til neste side.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Påske Selve ordet Påske kommer fra 2. Mosebok i Bibelen og betyr ”gå forbi”. Jødene feirer påsken til minne om flukten fra Egypt, mens de kristne feirer.
Trygg mat og næringsstoffer
Oppgaver Næringsstoffer
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Hva gir oss energi i maten
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.

Definisjon Veganer: spiser kun mat som er basert på grønnsaker, frukt, korn og nøtter. Spiser ikke fisk, kjøtt eller egg. Vegetarianer: spiser mat som er basert på grønnsaker, frukt, korn og nøtter og dessuten egg. Spiser ikke fisk og kjøtt. Lactovegetarianer: inkluderer også melkeprodukter i sin meny. Noen mennesker kaller seg vegetarianere selv om det eneste de ikke spiser er kjøtt. De spiser altså både egg, fisk og melkeprodukter.

Historisk bakgrunn Vi mennesker har antagelig spist både kjøtt og grøntfor bestandig. For tredimensjonale laserkart av 2.5 millioner år gamle mennesketenner, viser at tennene allerede den gangen var utrustet til å kutte over kraftige kjøttstykker. For 2000 år siden ble noen filosofer rundt Middelhavet og i India vegetarianere. De mente det var galt å spise kjøtt fordi de trodde på gjenfødelse. Andre sluttet å spise kjøtt for å ta avstand fra blodige offergaver i forbindelse med religiøse seremonier. Indiske buddister hevdet dessuten at det var etisk galt å drepe dyr. I bibelen beskrives også Adam og Eva som vegetarianere i paradis. Og asketiske jøder og noen av de første kristne mente at inntak av kjøtt var fråtsing, hjerterått og dyrt.

Mer historie... På 1700- og 1800-tallet i Europa ble vegetarmat sett på som moralt riktig av noen filosofer og kristne. Man mente at man ikke kunne skille mellom dyrs og menneskers lidelser. Først i det 20. århundret begynte noen å hevde at vegetarmat var gunstig av helsemessige årsaker. Man fikk spisesteder med vegetarmat, vegetariske kursteder og foreninger for vegetarianere. Det vokste opp en industri av matprodusenter som lager mat spesielt beregnet på vegetarianere.

Motiver for å være vegetarianer Religiøse/filosofiske Etiske/moralske: det er uetisk å spise kjøtt fordi det forårsaker lidelse blant dyr. Økonomiske/ressursmessige: vegetabilske matvarer er mer miljøvennlige og energibesparende enn animalske matvarer.

Argumenter for å spise kjøtt Inntak av kjøtt er en del av naturens orden. Den sterke spiser den svake og slik har det vært gjennom millioner av år. Vi trenger næringen, og da spesielt vitamin B12, som bare finnes i kjøtt. Dessuten innholder proteinene i kjøtt mange av de aminosyrene som vi ikke kan lage selv. Kjøtt er godt.

Planter og kjøtt i næringskjeden For å ale opp et husdyr for så å spise det, mister vi 90% av energien som ble brukt til å fore dyret med. Det er derfor mer energibesparende å spise planteforet selv.

Jordas befolkningsvekst og matsituasjon I dag er det 6 milliarder mennesker på jorda. Det produseres egentlig mat nok til å dekke energibehovet til verdens befolkning. Allikevel fører skjev fordeling til at 750 millioner mennesker har en usikker matsituasjon. Vi blir stadig flere. Med dagens utvikling vil vi i følge Verdens helseorganisasjon være 7.5 milliarder mennesker innen 2020.

Nye forskningsresultater rundt vegetarmat Ernæringsforskere har lenge vært skeptiske til vegetarkosthold. Man har undret på om slik mat er like sunt som vanlig kost. Denne holdningen er i ferd med å snu. Det viser seg at mennesker som spiser velbalansert vegetarmat (det vil si at de er nøye med å spise variert) ofte har meget god helse, ja faktisk bedre helse enn de som lever på et kosthold med kjøtt. Frukt, grønnsaker og kornprodukter beskytter mot en rekke helseproblemer som hjertekarsykdom, kreft og overvekt.