Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
4h-matskole Å lære ved å gjøre!.
Advertisements

Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
VELKOMMEN TIL KURS | |.
Råd for et sunt kosthold (1)
Leptin.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Vitaminene Fett- og vannløselige
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Bakgrunn og formål Bakgrunn:
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Sykdommer knyttet til livsstil
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Vitamin D mangel hos eldre Avdelingsoverlege Ole K Grønli Ph.D. stipendiat Alderspsykiatrisk avdeling UNN-Tromsø.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Etter denne timen skal du kunne:
FETTSKOLEN.
Hva gir oss energi i maten
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Etter denne timen skal du kunne:
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog Ernæring og helse Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog

Kostråd ved revmatisme Følg de vanlige kostrådene som gjelder hele befolkningen! Noen kan få symptomer ved inntak av histaminrike matvarer/histaminfrigjørende matvarer som svinekjøtt, rødvin, røkt kjøtt, appelsiner, tomater, rød paprika, jordbær og kakao Noen velger å ha et vegetarisk kosthold (obs. B12)

Hjertevennlig mat

Ernæringsrelaterte faktorer som kan påvirke kolesterolverdiene og blodtrykk: Mat: Mettet fett ↑ Umettet fett ↓ Fiber Natrium (salt) Alkohol Kaffe Overvekt

Hvilke matvarer inneholder mettet fett?

Mettet fett 6

Kolesterol

Hvilke matvarer inneholder umettet fett?

Umettet fett

Hvor mye fisk spiser du?

Omega-3-fettsyrer Reduserer bruken av NSAIDs Anbefalt 3 gram pr. dag? Balansen mellom omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer viktig (vestlig kosthold antatt å være betennelsesfremmende) –bytt ut solsikkeolje med rapsolje!

Hvor mye omega-3-fettsyrer spiser du?

Fem om dagen??

Oppsummering av kostråd Lettvintmetoden: tallerkenmodellen Gjøre forskjell på hverdag og fest

Vitamin D Nesten ingen spiser nok! Anbefale tilskudd (i dag er 10 µg/dag (400 IE) den offisielle anbefalingen) Høydosetilskudd: inntak på under 50 µg/dag er antatt trygt. Er det høyere, må man vurdere å måle 25-OH-D3, PTH og Ca hver tredje måned. Ved påvist mangel, anbefales Afi-D2-forte Anbefalingen øker jo mer man lærer om D-vitamin!

Alternative dietter Er dietten/tilskuddet direkte farlig? Relis.no Er dietten mangelfull? Trenger dietten justeringer?

Metoder i ernæringsveiledning

Er målet et perfekt kosthold? Ha realistiske forventninger!

Filosofien ved lærings- og mestringssentre

Læringsmetoder Bilder og matvareforpakninger Lunch eller matlagning Det du ser, husker du bedre Å kunne forstå innholdsdeklarasjonen Lunch eller matlagning Det du smaker, husker du enda bedre! Kostråd med pekefinger? Provoserende og skaper motstand Ta utgangspunkt i pasientens kosthold, gjøre små justeringer Fleip eller fakta Gruppediskusjoner det du sier selv, har du mer lyst til å gjøre! Gruppeoppgaver Forandre en meny eller forbedre en oppskrift