Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog Ernæring og helse Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Kostråd ved revmatisme Følg de vanlige kostrådene som gjelder hele befolkningen! Noen kan få symptomer ved inntak av histaminrike matvarer/histaminfrigjørende matvarer som svinekjøtt, rødvin, røkt kjøtt, appelsiner, tomater, rød paprika, jordbær og kakao Noen velger å ha et vegetarisk kosthold (obs. B12)
Hjertevennlig mat
Ernæringsrelaterte faktorer som kan påvirke kolesterolverdiene og blodtrykk: Mat: Mettet fett ↑ Umettet fett ↓ Fiber Natrium (salt) Alkohol Kaffe Overvekt
Hvilke matvarer inneholder mettet fett?
Mettet fett 6
Kolesterol
Hvilke matvarer inneholder umettet fett?
Umettet fett
Hvor mye fisk spiser du?
Omega-3-fettsyrer Reduserer bruken av NSAIDs Anbefalt 3 gram pr. dag? Balansen mellom omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer viktig (vestlig kosthold antatt å være betennelsesfremmende) –bytt ut solsikkeolje med rapsolje!
Hvor mye omega-3-fettsyrer spiser du?
Fem om dagen??
Oppsummering av kostråd Lettvintmetoden: tallerkenmodellen Gjøre forskjell på hverdag og fest
Vitamin D Nesten ingen spiser nok! Anbefale tilskudd (i dag er 10 µg/dag (400 IE) den offisielle anbefalingen) Høydosetilskudd: inntak på under 50 µg/dag er antatt trygt. Er det høyere, må man vurdere å måle 25-OH-D3, PTH og Ca hver tredje måned. Ved påvist mangel, anbefales Afi-D2-forte Anbefalingen øker jo mer man lærer om D-vitamin!
Alternative dietter Er dietten/tilskuddet direkte farlig? Relis.no Er dietten mangelfull? Trenger dietten justeringer?
Metoder i ernæringsveiledning
Er målet et perfekt kosthold? Ha realistiske forventninger!
Filosofien ved lærings- og mestringssentre
Læringsmetoder Bilder og matvareforpakninger Lunch eller matlagning Det du ser, husker du bedre Å kunne forstå innholdsdeklarasjonen Lunch eller matlagning Det du smaker, husker du enda bedre! Kostråd med pekefinger? Provoserende og skaper motstand Ta utgangspunkt i pasientens kosthold, gjøre små justeringer Fleip eller fakta Gruppediskusjoner det du sier selv, har du mer lyst til å gjøre! Gruppeoppgaver Forandre en meny eller forbedre en oppskrift