Kosthold.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Oppgaver Næringsstoffer
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Etter denne timen skal du kunne:
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Kosthold

Næringsstoffer Stoffer som er nødvendige for menneskets vekst, utvikling, reproduksjon og evne til arbeid Deles i 6 hovedgrupper: -karbohydrater, fett, proteiner, mineralstoffer, vitaminer, vann

Karbohydrater Karbohydrater forekommer som stivlese, sukker og kostfiber i maten Karbohydrater (unntatt kostfiber) brytes ned til glukose og lagres som glykogen i lever og muskelcellene Glykogenet gir muskelcellene energi til å utføre arbeid

Karbohydrater Sukker: Stivelse: mel, brød, kornblandinger, grøt, ris, pasta, frukt og grønnsaker Den beste energikilden > langsomme karbohydrater (lav glykemisk indeks) > spises i oppladningen til aktivitet Sukker: Søte kaker, kjeks, is, sjokolade, saft, brus og sportsdrikk Gir raskt energi, men energien varer ikke så lenge > høy glykemisk indeks > spises / drikkes under og rett etter aktivitet

Hvordan øke karbohydratinntaket? Minst to måltider med brødmat eller kornblanding daglig Bruk tykke brødskiver Spis mye poteter, ris og pasta til varme måltider

Proteiner Proteiner er byggemateriale for alle kroppens celler, muskler og vev Brukes som energikilde kun hvis man går tom for karbohydrater og fett (musklene svekkes) Bør tilføres hver dag Deles i animalsk og vegetabilsk protein

Proteiner Animalsk protein: Fra kjøtt, fjærfe, fisk, egg, melkeprodukter og ost Har bedre kvalitet og utnyttes bedre i kroppen enn vegetabilsk protein Vegetabilsk protein: Finnes i korn, ris, mais, erter, bønner, linser og nøtter

Proteiner Ulike proteinkilder har en komplementerende virkning. Det vil si at at proteinet i for eksempel kornprodukter blir bedre utnyttet sammen med melk. Vegetarianere må være spesielt oppmerksomme på at de får dekket proteinbehovet.

Hvordan sikre proteininntaket? Bruk melk eller yoghurt til brød- og kornmåltidene Sørg for minst ett måltid med egg, kjøtt, fjærfe eller fisk hver dag Bruk forskjellige kornsorter og belgfrukter i samme måltid hvis du spiser lite kjøtt og fisk

Fett Fett er det mest energirike næringsstoffet Fettet i maten tilfører kroppen livsviktige fettstoffer og fettløselige vitaminer Fett lagres i kroppen som fettvev I Norge spiser man for mye fett ”Det er ikke et fett hva slags type fett du spiser!”

Fett Fettsyrene skiller seg fra hverandre etter hvordan de er bundet sammen med karbonatomer: Mettet fett: enkle bindinger. Mye av i kjøtt og meieriprodukter. Bør ikke spise mye av. Enumettet fett: dobbel binding. Kilder: nøtter, kylling, olivenolje, fet fisk Flerumettet fett: to eller flere bindinger, omega 3 og omega 6. Kilder: soyaolje, fisk, myk margarin, tran. Omega 3 spesielt gunstig for hjertet

Fett - kolesterol For mye mettet fett gir fare for høyt kolesterolinnhold, som igjen øker risikoen for hjertesykdommer. Kolesterol er et nødvendig fettstoff i blodbanen. Danner blant annet vitamin D, kjønnshormoner og kortison Dårlig kolesterol: LDL. Avleires på innsiden av blodårene og bidrar til åreforkalkning. Godt kolesterol: HDL. Hindrer åreforkalkning ved å trekke kolesterolet vekk fra blodåreveggen

Øk andelen umettet fett – reduser andelen mettet fett Bruk myk margarin og lettmargarin på brødet Velg magre melkeprodukter Bruk fisk og fjærkre til middag og som pålegg Ta bort synlig fett på kjøtt av okse, lam og svin Erstatt kjøttdeig og pølser med magrere kjøttvarer som karbonadedeig og pølser med lite fett Bruk olje når du steker og i dressinger

Vitaminer Vitaminer er næringsstoffer som er nødvendig for at kroppen skal kunne omdanne karbohydrater, fett og proteiner til energi. Vitaminene har ulike funksjoner i kroppen og kan ikke erstatte hverandre Deles i fettløselige og vannløselige vitaminer

Fettløselige vitaminer Finnes i matvarer som inneholder fett. Trenger ikke daglig inntak fordi de kan lagres i kroppen Vitamin A: fet fisk, lever, h-melk, margarin, gulrot (karoten) Vitamin D: tran, fet fisk, fiskelever, margarin, ekstra lett melk, sollys Vitamin E: grønnsaker, nøtter, kornvarer (hvete), vegetabilske oljer, tran Vitamin K: grønnsaker (brokkoli, spinat, rosenkål)

Vannløselige vitaminer Lagres ikke i kroppen, og må tilføres hver dag. Vitamin B: korn, melkeprodukter, egg, kjøtt, grønne grønnsaker Vitamin C: appelsin og appelsinjuice, kiwi, rød paprika, potet, kålrot

Mineralstoffer Mineraler og sporstoffer er uorganiske stoffer som kroppen må få tilført gjennom kosten. Mineraler bygger opp kroppen eller er hjelpestoffer og katalysatorer i kjemiske prosesser Mineraler og vitaminer samarbeider > lurt å spise sammen.

Mineraler - kalsium Kalsium er nødvendig for Oppbygging og vedlikehold av beinvev Koagulering av blodet Regulering av muskel- og nerveaktivitet Melk er den beste kalsiumkilden Vitamin D er nødvendig for kalsiumopptaket

Mineraler – jern Voksne har ca 4 gram jern i kroppen Jernet bundet til hemoglobinet (60 %) har i oppgave å ta opp oksygen fra lungene og frakte dette med blodet til alle celler og vev i kroppen (blodets oksygentransport) God utholdenhet betinger at du har tilstrekkelig med jern både i blodet og lagret i kroppen Jernmangel (anemi) gir slapphet, blek hud, svimmelhet og nedsatt arbeidskapasitet

Sikre jerntilførselen gjennom kosten: Spis fjærkre, kjøtt, innmat eller blåskjell minst tre ganger i uka Spis grovt brød med minst 50% sammalt mel Bruk brunost, prim og leverpostei som pålegg Drikk appelsinjuice til brød- og kornmåltidene (vitamin C øker opptaket av jern fra maten) Ved lav jernstatus må man som regel bruke jerntilskudd for å øke kroppens jernlagre.

Antioksidanter Antioksidanter beskytter mot onde, frie radikaler. Frie radikaler: Enkelte er bra fordi de bekjemper virus og bakterier. Andre er onde fordi de stjeler et elektron fra andre radikaler, ødelegger og skader celler. Under trening er det noe større utvikling av frie radikaler som må nøytraliseres av antioksidantene, som er kroppens egen beskyttelse. Vi må tilføre antioksidanter gjennom maten: frukt, bær, grønnsaker, oljer, kornprodukter er bra. 5 porsjoner frukt og grønnsaker om dagen (= 750 g)

Vann Ca 60% av kroppsvekten består av vann Vann er viktig for: Fordøyelsen, omsetning og lagring av næringsstoffer, utskillelse av avfallsstoffer og temperaturregulering Væskebehovet er individuelt, blant annet avhengig av kroppsstørrelse, fysisk aktivitet, klima, ernæring og helsetilstand

Energi og energibehov Alle prosessene i kroppen krever energi. Kroppen skaffer seg energi ved å frigjøre den kjemiske energien som er i maten Ved forbrenning i kroppen gir 1 g protein: 17 kJ (4 kcal) 1 g karbohydrater: 17 kJ (4 kcal) 1 g fett: 37 kJ (9 kcal)

Energi og energibehov Behovet for energi er avhengig av alder, kjønn og det fysiske anstrengelsesnivået. Barn 6 – 9 år: 7700 kJ i døgnet Voksne: mellom 8000 og 12000 kJ i døgnet Voksne som trener mye: 21000 – 25000 kJ

Mål for energifordelingen i norsk kosthold: Karbohydrater: 55-60 % Fett: < 30 % Proteiner: 10 – 15 % Anbefalinger for idrettsutøvere: Karbohydrater: 60-65 % Fett: 25-30 % Proteiner: 12-15 %

Matvaregruppenes plass i kostholdet Kornprodukter, tørkede belgfrukter, ris og pasta Grønnsaker og poteter Frukt og bær Fisk, hvitt kjøtt, egg, kjøtt og innmat Melk og melkeprodukter Planteoljer og margarin

5 nøkkelråd Spis mer frukt og grønnsaker Spis mye grovt brød og andre kornprodukter Spis mer fisk, både til middag og som pålegg Drikk mye vann; 1-2 liter daglig Spis mindre fett, salt og sukker

Skolemåltidet Minimum 20 minutter matpause Fullt tilsyn, i hvert fall i 1. – 4. klasse Tilbud om frukt, grønnsaker, melk Tilgang til kaldt drikkevann Et trivelig spisemiljø Skoler bør ikke tilby: Brus og saft, snacks og godteri, kaker, vafler og boller til daglig

Ernæringsrelaterte helseproblemer Kostholdet har mye å si for flere av de viktigste helseproblemene i Norge, som for eksempel hjerte-karsykdommer og kreft. De ernæringspolitiske målsetningene er blant annet knyttet til endringer av kostholdet for å forebygge helseproblemer.

Ernæringsrelaterte helseproblemer Hjerte-karsykdommer Kreftsykdommer Fordøyelsesproblemer Overvekt Jernmangel Osteoporose Diabetes

Kostholdets betydning i idrett Et optimalt kosthold med tilstrekkelig inntak av samtlige næringsstoffer, og samtidig riktig tidspunkt for måltider i forhold til trening og konkurranse gir Økt fysisk arbeidskapasitet Raskere og bedre restitusjon Bedre konsentrasjon Godt immunforsvar Bedre helse

Energilager - glykogen Viktigste energisubstrat ved trening på middels og høy intensitet Begrenset mengde: Varer 1 time ved trening på 70% av VO2 maks Kan ”spares” ved å innta KH under trening Tid til utmattelse 3 ganger lenger ved kost med høy KH vs lav KH

Væsketap og prestasjon Væsketap gir mindre plasmavolum Mindre blod til muskler Mindre blod til hud Økt laktatopphopning Redusert varmetap Økt kroppstemperatur Redusert prestasjonsevne 2% væsketap = 10-20% redusert prestasjon

Mat og drikke før, under og etter aktivitet Karbohydratrikt måltid med noe protein 2-3 t før oppvarming + ev lett måltid 1 t før Mye drikke 1-2 t før start (vann OK), sportsdrikk under oppvarmingen (minst 5 dl siste 2 timer) Drikk ved all aktivitet over 30 min Hyppige og små væskeinntak bedre enn få og store (5-8 dl per time) Inntak av karbohydrat bør starte tidlig i økten for å ha prestasjonsfremmende effekt (30-60 gram KH per time)

Restitusjonsinntak gir rask refylling og optimale forhold i vev Rehydrér med 150% av væsketapet – drikk minst 5 dl umiddelbart etter trening Innta karbohydrat innen 30 minutter etter alle økter – 1 gram karbohydrat per kg kroppsvekt Innta protein (+ KH) innen 30 minutter etter trening – 0,25 gram per kg kroppsvekt