VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om søknad til læreplass 2010
Advertisements

Informasjon om læreplass
Din opplæringspartner
Team Matbransjen Ragnar Holth Jens Erik Dobloug Roger Gustavsen
2 Kommune og fylkestingsvalget 2011 Fag- og yrkesopplæring.
Læring på arbeidsplassen
Matbransjens Opplæringskontor
Øvelse i utdanningsvalg for foresatte i grunnskolen
Elev- og lærlingombudet •Fylkestingets ombud for videregående opplæring. •Opplyse elever/lærlinger om rettigheter og plikter. Være pådriver for økt medbestemmelse.
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
Tirsdag 6 november kl Onsdag 7. november kl Torsdag 8. november kl Onsdag 7. november kl der foreldre.
Det vanskelige valget En orientering om muligheter.
Videregående opplæring Veien til fagbrev v/avdelingssjef for fag- og yrkesopplæring Turid Borud Vg1 Vg kontrakter (Lærekontrakter og opplæringskontrakter)
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Veien frem til fag-/svennebrev eller kompetanseprøve
Oslo kommune Utdanningsetaten Utviklingssamarbeidet i mellom bilbransjen og UDE •Rekruttering av elever og framskaffing av læreplasser •Utvikling av nye.
Bygg- og anleggsteknikk.
Ulike veier til fag- og svennebrev Karrieresenteret i Vestfold Liv Marit Meyer Petersen Utdanningsavdelingen, fagopplæringseksjonen.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
Tirsdag 1 november kl Onsdag 2. november kl Torsdag 3. november kl Onsdag 2. nov. kl der foreldre og ungdom.
SAMLING OPPLÆRINGSKONTOR FORMIDLING LÆREKANDIDATER STATUS 7. APRIL 2010.
Hva vektlegger en bedrift ved inntak av lærlinger? Tanker fra en lærebedrift. Kent Arntzen Daglig leder Opplæringskontoret fylkeskommunale lærlinger.
Rådgivernettverket 5. April 2011 Alternative opplæringsløp v/Gunnar Pedersen.
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV Yrkesorientering for ungdomsskolen
Kompetansebehov i offentlig sektor for å levere god tjenesteyting.
Samling 7. april 2010 Mulighetenes Oppland. Agenda: Nettsiden Tilskudd – satser for 2010 og regjeringens tiltakspakke.
Du har gjort et godt utdanningsvalg – arbeidslivet har bruk for deg
Landsorganisasjonen i Norge
Prosjekt til fordypning
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Formidlingsfasen Søknadsfrist til læreplass/opplæringsplass 1. mars. Søkning på nettsiden I tillegg må alle sendes personlig søknad.
Fagopplæring -yrkesfag
Lærekandidatordningen
Fagopplæring i arbeidslivet OpplæringskontorDimensjoneringMarkedsføringFormidling.
Rådgiversamling 9. januar 2012 Formidling til bedrift og vg3 i skole.
Yrkesfag gir mange muligheter
PROSJEKT FAGOPPLÆRING Prosjektleder Kurt Henriksen Dato Mosjøen Foto: Crestock.
Jane Haave Kompetanse på lavere nivå Tirsdag 16. september 2008.
Helsefagarbeideren Hvilken betydning får endringen for institusjonene?
Rogaland Fylkeskommune
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
Lena Fekene Liv Marit Meyer Petersen
har vi gleden av å invitere til
har vi gleden av å invitere til
Rådgiversamlinger januar /01 Bårdshaug Herregård - Odd Arne Moe 09/01 Gauldal vg. skole - Gerd Gaasø 10/01 Rissa vg. skole – Geir Hugo Sand 14/1.
Hvordan lykkes med yrkesfag
Videregående opplæring. Hva er videregående opplæring? Inngangsporten til videre studier og til yrkeslivet:  Studieforberedende opplæring legger vekt.
Informasjon om søknad til videregående opplæring Torsdag 13.september 2012 Nina Hågensen Venås rådgiver Mail: Informasjon.
Fokus på tidlig innsats og tettere oppfølging i hele opplæringsløpet En tett og god oppfølging av den enkelte elev. Avviker noen barn/elever fra en forventet.
Opplæringskontor som lærebedrift Utfordringer og forventninger
Tor-Åge Brekkvassmo Mobil: Epost:
Hvem er Aksjon helsefagarbeider? Hvorfor? Hva gjør vi?
Per Kristian Storstad AVGO
YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON)
Samarbeid skole-arbeidsliv Eirik Sundan Foto: Crestock.
Rådgiverkonferansen v/ Jan Larsen Daglig leder av Tre-Ringen og leder av koordineringsgruppen for Forum for Fagopplæring (Opplæringskontorene)
Om forsøk med praksisbrevet - et toårig tilbud for «skolesvake» ved seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Alternative utdanningsløp Utdanningsavdelingen Desember 2015.
Ulike veier til Fag – og svennebrev Skolenes økte ansvar for Det 4 årige løpet Karrieresenteret i Vestfold 6. april 2016 Liv Marit Meyer Petersen og Liv.
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Fagopplæring i Vest-Agder Bjørn Olaf Pedersen, rådgiver Utdanningsavdelingen.
Helsefagarbeideren En presentasjon. Om helsefagarbeideren Erstatter dagens hjelpepleier- og omsorgsarbeider- utdanning 2+2-modellen "Aksjon helsefagarbeider"
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
Lærekandidatordningen
Arbeidet med ny tilbudsstruktur for yrkesfag
God morgen!.
Opplæringskontorenes rolle
Formidling av lærlinger Hva skjer etter eleven har søkt læreplass
Fagforbundet Vest-Agder
Nytt og nyttig Rådgiverkonferanse oktober 2017 Foto: Thor-Wiggo Skille.
Formidling til læreplass 2018
Utskrift av presentasjonen:

VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV

- Hvem er vi? Lærlingkompaniet Øst (Matfagene, Service og Samferdsel) OK Industri (teknologifag, grafiske fag, kjemi- og prosess) Opplæringskontoret BILFAG ØSTFOLD AS (bil, motor, båt) Opplæringskontoret for bygg- og håndverksfagene Opplæringskontoret for elektrofag Opplæringskontoret for frisører Opplæringskontoret for offentlig sektor Opplæringskontoret for tømrerfag

- Hvem er vi? Opplæringskontorene tilknyttet OK Øst har ca 80 % av alle lærekontrakter og opplæringskontrakter i Østfold

HVA ER ET OPPLÆRINGSKONTOR? En organisasjon – drevet av bedrifter i en bransje – som samarbeider om opplæring av lærlinger og lærekandidater. Sammen må bedriftene kunne gi opplæring i hele læreplanen.

HVA ER ET OPPLÆRINGSKONTOR? Lærekontrakten blir inngått mellom lærlingen og opplæringskontoret, men lærlingen jobber til daglig i opplæringskontorets medlemsbedrift. Opplæringskontoret kan være organisert som forening, (stiftelse) eller aksjeselskap.

OPPLÆRINGSKONTORETS VIKTIGSTE OPPGAVER REKRUTTERING: Yrkesorientering til ungdomsskoleelever, -foreldre, lærere og rådgivere Gi informasjon om lærefag og muligheter i bransjene overfor elever i videregående skole Bistå ved formidling (koble lærested og lærling) og tegning av lærekontrakt Sikre rekruttering av gode fagfolk til opplæringskontorets bransje(r) Gi råd til medlemsbedriftene om rekruttering Fagbrev Her er noen av et opplæringskontors viktigste oppgaver: 1. Formidlingen av lærlinger er vi midt oppe i nå. Det gjelder både de såkalte TAF-lærlingene som John T. Andresen skal snakke om noe senere - og de vanlige lærlingene. Det med å koble lærested og lærling - vi gir ganske klar beskjed til søkerne til læreplass - om å være aktive selv; oppsøk bedriften - spør etter den opplæringsansvarlige/verksmesteren eller teknisk leder i bilbransjen - vis dere fra deres beste side (oppfør dere ordentlig m.a.o) - og spør om de er interessert i å ta inn en lærling - be om et intervju, (ikke ta med ”mamma eller pappa” - da blir man sjelden sett på som selvstendig - selv om vi kan forstå at de ennå er unge og usikre på denne situasjonen). 2. Følge opp læreplan sammen med lærested - dette kommer jeg tilbake til. 3. Teori utover VK1: For BILFAG ØSTFOLD sin del, vil dette si at vi kjøper lærlingkursene våre av de vgs; Askim, Borg og Glemmen. Dessuten har vi et brann og sikkerhetskurs på If sikkerhetssenter på Ringvoll ved Hobøl. 4. -Forandringer i Opplæringslova, forskriftene og diverse rundskriv. 5. Sist, men ikke minst; sikre rekruttering til bransjen. Og dette har blitt en utfordring for yrkesfagene: Søkningen går ned, det føles ofte slik at de som er usikre å yrkesvalg blir rådet til å ta allmennfag - selv om de kanskje ville gjort det bedre ved å først velge et Grunnkurs innenfor yrkesfagene. Her har våre bransjer en utfordring å ta tak i- noe vi bl.a prøver å gjøre noe med i dag.

OPPLÆRINGSKONTORETS VIKTIGSTE OPPGAVER KVALITETSSIKRING: Følge opp læreplan sammen med lærested (Opplæringsboka!) Gjennomføre vurderingsmøter sammen med hver faglig leder/instruktør og lærling/ lærekandidat Oppfølgingsbesøk på lærestedet Administrering av lærekontrakter og oppfølging av saker Melde lærlingene opp til fag- eller svenneprøve Svennebrev Hvorfor danne et opplæringskontor? To år i skole - to år i lære: - To år i lære: Opplæringsdel og verdiskapningsdel; tanken er at man har mest opplæring i begynnelsen av læretiden - så øker verdiskapningsdelen jo lenger man kommer i læretiden. Lærlinglønnen skal også gjenspeile dette forholdet: 30 - 40 - 50 - 80% av en fagarbeiders begynnerlønn.

AKTIVITETER Konkurranser; Lokale og regionale yrkes-mesterskap; Østfold-mesterskap, Østlands-mesterskap, NM/Skills Norway og World Skills (VM). Internasjonalisering; Utplassering av lærlinger i bedrifter i andre land i kortere eller lengre perioder: Leonardo da Vinci og Gjør det!-prosjekter. Her er noen av et opplæringskontors viktigste oppgaver: 1. Formidlingen av lærlinger er vi midt oppe i nå. Det gjelder både de såkalte TAF-lærlingene som John T. Andresen skal snakke om noe senere - og de vanlige lærlingene. Det med å koble lærested og lærling - vi gir ganske klar beskjed til søkerne til læreplass - om å være aktive selv; oppsøk bedriften - spør etter den opplæringsansvarlige/verksmesteren eller teknisk leder i bilbransjen - vis dere fra deres beste side (oppfør dere ordentlig m.a.o) - og spør om de er interessert i å ta inn en lærling - be om et intervju, (ikke ta med ”mamma eller pappa” - da blir man sjelden sett på som selvstendig - selv om vi kan forstå at de ennå er unge og usikre på denne situasjonen). 2. Følge opp læreplan sammen med lærested - dette kommer jeg tilbake til. 3. Teori utover VK1: For BILFAG ØSTFOLD sin del, vil dette si at vi kjøper lærlingkursene våre av de vgs; Askim, Borg og Glemmen. Dessuten har vi et brann og sikkerhetskurs på If sikkerhetssenter på Ringvoll ved Hobøl. 4. -Forandringer i Opplæringslova, forskriftene og diverse rundskriv. 5. Sist, men ikke minst; sikre rekruttering til bransjen. Og dette har blitt en utfordring for yrkesfagene: Søkningen går ned, det føles ofte slik at de som er usikre å yrkesvalg blir rådet til å ta allmennfag - selv om de kanskje ville gjort det bedre ved å først velge et Grunnkurs innenfor yrkesfagene. Her har våre bransjer en utfordring å ta tak i- noe vi bl.a prøver å gjøre noe med i dag.

OK ØST Søke læreplass: Oppmøte: Være til stede på skolen. Høyt fravær er ikke akseptabelt. Det er umulig å få læreplass hvis du har høyt fravær fra skolen! Praksis/plassering i bedrift gjennom Prosjekt til fordypning i videregående skole er lurt. - Kan legge grunnlag for læreplass. Levere søknad, CV og karakteroversikt til aktuelle lærebedrifter og opplæringskontor.

BIDRA TIL Å SKAPE GODE FAGARBEIDERE MED YRKESSTOLTHET! OK ØST Fagbrev MÅLET: BIDRA TIL Å SKAPE GODE FAGARBEIDERE MED YRKESSTOLTHET! Svennebrev Fagbrev

OPPGAVE Gå inn på www.okøst.no og ta for deg et yrke eller et fag du ønsker å finne ut mer om. Hvilken utdanning må du ha for å jobbe i dette yrket? Dette finner du mer om på www.vilbli.no og www.jobbfeber.no . Hvilket opplæringskontor representerer dette yrket? Gå inn på hjemmesiden til opplæringskontoret, velg ut en av medlemsbedriftene, og svar på følgende spørsmål: Hvor ligger bedriften, og hvilke varer/tjenester produserer den? Hvem er kundegruppen til bedriften? Hvilke markeder betjener den? Hvilke yrkesgrupper finner vi i bedriften? Hvilken betydning tror du bedriften har for lokalsamfunnet? Lat som det er år 2020; Er bedriften fortsatt der? Begrunn svaret skikkelig.