VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Plantene i havet Arne Sklett Larsen
Advertisements

Plankton er første ledd i næringskjedene i havet
YORDANOS. Rahel. Hamed. PATTHAWEE
Normer, verdier og holdninger
Naturen som lekeplass for barnehagen
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
DET ARKTISKE SYSTEMET Tekst fra side 8 i heftet Det Arktiske System, eller siden ”Det Arktiske System” på Arktis kan beskrives som.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Hvordan kan kroppen bekjempe sykdom?
ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Håndverk Tro Makt Symbolikk Noe å leve av? Identitet Periode Stil Funn
Der hav møter land Skiftende og krevende miljø Flo og fjære.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Regnskogen Vær De frodige skogene i sør-vest er avhengige av høye temperaturer hele året og mye nedbør. Regnskoger i tempererte soner trives mellom Stillehavet.
Planteceller og planter
Johanne Molnes Harkjerr
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
Biologisk kontroll I naturen - veldig få arter som eksploderer i antall. Gjøre regnestykker - det skjer ikke.
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Tema: Økologi 1NXV Tre økter i våres: 9 mai: generell økologi
Havets og kystens økologi
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
Mimikk Mimikk er når en organisme etterligner en annen levende organisme eller en plante. Mimikk brukes av dyr for å discise seg selv fra andre organismer,
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
Den levande Tellus - vårt felles ansvar. Avfallet gir frå seg klimagassar – CO2 om det vert brent – Metangass om det vert lagra på ein avfallsplass –
Det er liv i komposten Snegler med og uten hus Yggdrasil s
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
Innføring i pedagogikk Av Emilie. Definisjon av pedagogikk Er vitenskapen om oppdragelse og undervisning. Inneholder kunnskap og erfaring fra flere vitenskaper.
«Enten du tror du klarer det eller ikke, så har du rett!» Henry Ford
Avfallshåndtering Som et eksempel på begrepet bærekraftig utvikling Ekskursjonsted og læringsarenaer.
Nedbrytere Dyr, sopp og bakterier som lever av døde planter og døde dyr.
Hva er økologi? Natur og friluftslinja Hva sier fagplanen? Studentene skal kunne Studentene skal kunne grunnleggende økologi og økologisk tenkning/filosofi.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Population = populasjon: Ei gruppe av individer av samme art som lever i et bestemt geografisk område. I tillegg kommer et kriterium om samtidighet. Individene.
1900: Spådom om år 2000.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Cellene – bitte små fabrikkbyer
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Hvorfor er det viktig med naturmangfold?
Begrepsark Begrep Forklaring organisme
Fleksibel opplæring: et utprøvingsprosjekt
1900: Spådom om år 2000.
Forklare hovudtrekka i fotosyntese
Naturfag Mål for uka: beskrive oppbygningen av dyre- og planteceller og forklare hovedtrekkene i fotosyntese og celleånding.
Vekst Film: vekst hos ask.
Ordforklaringer til kapittel 1
Økologi.
Gross primary production = brutto primærproduksjon: Den mengden lysenergi som blir omgjort til kjemisk energi ved fotosyntesen pr. arealenhet pr. tidsenhet.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Plantar, dyr og sopp Kva er ein organisme?
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Velkommen til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms
Fremmed art Fremmed art Paul Harald Pedersen CC BY 4.0.
Planteceller og planter
Ditt navn | Din lærer | Din karakter
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Navnet på landet du bor i
Celler – grunnlaget for alt liv
Planteceller og planter
Livets historie.
Utskrift av presentasjonen:

VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr. Art: For at individer skal kunne regnes som samme art, må de kunne lage levedyktig avkom! Populasjon: Alle individene av en art som lever innenfor et bestemt område, kalles en populasjon eller en bestand. Alle populasjonene innenfor et geografisk avgrenset område kalles et samfunn. Økosystem: Et avgrenset geografisk område med enhetlig natur. Eks: innsjø, myr, barskog, sandstrand. Biosfæren: Den delen av jorden hvor det finnes levende organismer

Et økosystem er en avgrenset del av naturen - individ, art, populasjon, samfunn og miljø Individer som ligner hverandre og som kan få forplantnings- dyktig avkom

Økosystem Et økosystem er et avgrenset område med nokså enhetlig natur! For eksempel en stor myr, en sandstrand, en løvskog, eller høyfjell som på bildet! Et økosystem består av en levende del (biotisk) og en ikke levende del (abiotisk)

Økosystemer inneholder: Grønne planter Biotiske faktorer (levende) Produsenter Forbrukere Nedbrytere Dyr (planteetere og rovdyr) Sopp og bakterier Abiotiske faktorer (ikke levende) – oksygen, karbondioksid, vann, næringsalter, temperatur, lys

Livløs del (abiotisk) Den ikke levende delen av et økosystem er de miljøfaktorene som påvirker de levende organismene som bor der. Alle disse miljøfaktorene vil påvirke hvilke levende organismer som trives i det gitte økosystemet. Eksempel: Luft: inngår i fotosyntese Vann: viktig for alle levende organismer Jordsmonn Tilgang på sol Vind og temperatur

Produsentene har fotosyntese Plantene kalles produsenter, fordi de lager sin egen mat gjennom fotosyntesen! Stivelse og cellulose

Forbrukere

Nedbrytere

Nedbrytere

Næringskjeder – oversikt over hvem som spiser hva Gress (produsent) Mus Rev En næringskjede starter alltid med en produsent!

Næringsnett – flere næringskjeder koblet sammen Andre- og tredje forbruker Andre-, tredje og fjerdeforbruker Første-forbruker Produsenter

Næringsnett 2

Økosystem: Høyfjellet

Oppgave Finn et annet økosystem du kan tolke på samme måte som med høyfjellet.. Vurder hva som kjennetegner nettopp dette økosystemet Ta for deg dette økosystemet og finn produsenter, forbrukere, nedbrytere og abiotiske faktorer som preger tilværelsen der! Bruk gjerne internett og finn fine bilder!

Dette bør du kunne! Hva er økologi? Hva er et økosystem? Gi eksempler på noen økosystemer. Hva er biotiske og abiotiske faktorer i et økosystem, gi eksempler? Definer begrepene individ, art, populasjon, samfunn, og gi eksempler på hver av dem Hva er en produsent, forbruker og nedbryter, gi eksempel? Forklar og beskriv fotosyntesen Hva er en næringskjede og hva er et næringsnett, gi eksempler