Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Population = populasjon: Ei gruppe av individer av samme art som lever i et bestemt geografisk område. I tillegg kommer et kriterium om samtidighet. Individene.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Population = populasjon: Ei gruppe av individer av samme art som lever i et bestemt geografisk område. I tillegg kommer et kriterium om samtidighet. Individene."— Utskrift av presentasjonen:

1 Population = populasjon: Ei gruppe av individer av samme art som lever i et bestemt geografisk område. I tillegg kommer et kriterium om samtidighet. Individene i samme populasjon er avhengige av de samme ressursene, er utsatt for de samme faktorene i omgivelsene, og sannsynligheten for at de kan pare seg med hverandre er stor. Population density = populasjonstetthet: Antallet individer pr. arealenhet eller volumenhet. Dispersion = fordeling (dispersjon): Mønsteret for mellomrom mellom individene i en populasjon. 1.Clumped = klumpet: Fordelingen er klumpet, dvs. individene forekommer tettere enn forventet, og med større mellomrom mellom forekomstene enn forventet; f.eks. dyreflokker, fiskestimer, skogholt osv. 2.Uniform = regelmessig: Fordelingen er regelmessig, avstanden mellom naboindividene er tilnærmet like stor; f.eks. fugler på fuglefjell, rur i tidevannssonen, pingviner i Antarktis, strå av hvete i en hveteåker, furutrær på en mo. 3.Random = tilfeldig: Fordelingen er tilfeldig og uforutsigbar. Ikke så vanlig i naturen, men forekommer f.eks. mellom trær av samme art i artsrike tropiske regnskoger.

2 Demography = demografi: Studiet av faktorer som påvirker populasjonsstørrelsen, dvs. som påvirker fødsel, død, immigrasjon og emmigrasjon. Antall nå = Antall da + Fødte – Døde + Immigranter – Emigranter Aldersstruktur for mennesker gitt som alders- pyramider.

3 Cohort = kohort: Ei gruppe individer av samme art, født samtidig, som studeres fra fødsel til død av siste individ. Survivorship curve = overlevelseskurve: En kurve som viser forholdet eller antallet overlevere i en kohort pr. tidsenhet av kohortens livsløp. Reproductive table = reproduksjonstabell (fekundidetstabell): En oversikt over reproduksjonsraten pr. tidsenhet i en populasjon. Dette kan f.eks. avkom fra individer som tilhører en kohort som studeres. Life history = livshistorie: Begivenhetene som en organisme utsettes for fra fødsel til død. Et eksempel på en kohort: Alle barkbillene klekket samtidig på samme stokk. Fulgt fra larver, pupper, voksne til død av siste voksne individ. © Klaus Høiland 2003

4 Semelpary = semelpari: Organismer som reproduserer én eneste gang for så å dø (”love and die”). Bing-bang-reproduksjon er et spesialtilfelle av semelpari. Iteropary (repeated reproduction) = iteropari: Organismer som reproduserer flere ganger før de dør (”love, love, … love, and die”).

5 Populasjonsvekst, to ulike modeller

6 K-selection = K-seleksjon: Tetthetsavhengig seleksjon som maksimerer tilpasningen mot populasjonens bæreevne. K-selekterte arter er gjerne konkurransedyktige og produserer få avkom, men investerer mye i hvert enkelt avkom: f.eks. menneske, elg, isbjørn, eik, kokospalme. r-selection = r-seleksjon: Tetthetsuavhengig seleksjon som maksimerer reproduksjonsevnen i populasjoner som ikke har nådd bæreevnen. r-selekterte arter er gjerne konkurransesvake og produserer store mengder avkom og investerer lite i hvert enkelt avkom: f.eks. torsk, husflue, løvetann, muggsopper.


Laste ned ppt "Population = populasjon: Ei gruppe av individer av samme art som lever i et bestemt geografisk område. I tillegg kommer et kriterium om samtidighet. Individene."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google