Transaksjonskostnader

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advertisements

Kapittel 7 Vekst og modellfunksjoner Bård Knudsen.
Innkjøpsprosessen i henhold til regelverket om offentlige anskaffelser Pr – ver.2.6 Offentlige innkjøpere skal overholde regelverket for offentlige.
Hvordan lykkes i oppfølgingen av ansatte?
Du har $ 350,- Hva skal du bruke dem på? Dine valg er i dette tilfellet: Bank til 2 % rente Aksjer til 25 % rente Eller på Banners Broker.
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Utgifter og kostnader Utgift: Kjøp av ressurser, målt i penger
Innkjøpstjenesten Affærsmöligheter med Norge Seminarium 21 oktober 2009 Östersund Innkjøpssjef Jan Ivar Bjørnli.
Norske Landbrukstenester Landbruksvikarordninga Bakgrunn  Forskrift om tilskot til landbruksvikarverksemd  Fastsett 19. oktober.
Kontraktsoppfølging mv.
Produktkalkulasjon Læringsmål i kapitlet:
Valgsystem 2007 Anbudskonkurransen Innspill fra Trondheim kommune
Prosent og forhold - repetisjon
Kapittel 14: Styring av arbeidskapital
Tillitsvalgte og administrasjon - roller og ansvar Børre Rognlien 15. Mars 2012.
Personaløkonomi budsjettparadokset Harald Romstad Forelesning
SAMMENLIKNING KLIKKPRIS AVTALE MED RENT-A-PRINTER LEIE AVTALE
NABin fagmøte 2005 Hvordan velge riktig bindemiddel? Oslo 11. oktober 2005.
Reklamasjonsplikt ved kontraktbrudd
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Zebra Use case modell av systemet Et løsningsforslag.
Gruppeundervisning / Innleveringer Obligatoriske innleveringer: –Leveres til gruppeleder. Innlevering 1: Uke 10 ( ) –Markedsanalyse.
Enhet for intern revisjon, 1.februar 2010 EIRs rolle i varslingsregimet EIR = Enhet for intern revisjon.
Enhet for mangfold og integrering
Formålet med produktkalkyler
Module 2: Fundamentals of Corporate Investment Decisions
Hvordan lykkes med et prosjekt?
Endringer av rutiner knyttet til bilagsbehandling for UiB
3 Jeg og mitt.
Harald Romstad På oppfordring fra studenter
Minikonkurranse AV-samling 10. november 2009 Hege Vanebo
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Sjekk om din bedrift betaler for mye per kopi
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Strindheim Yngres Grunnlaget for treningsavgifta.
AKAN PRISEN 2005 AKAN I LARVIK KOMMUNE Larvik kommune Ca innbyggere Ca ansatte (2.200 årsverk) AKAN siden 1993 Vitalisert 2004/2005.
Kapittel 12 – Noen begreper
2004 NAO-prosjektet Ny AnskaffelsesOrganisering
Del 4 Kontraktsrett Tre hovedproblemstillinger
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Universitetet i Tromsø
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
HeV-prosjektet Helhetlig virksomhetsstyring
Resurssbruk i privat sektor
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
NORDPLUS NABO. Hva er Nordplus Nabo Et program som skal stimulere til oppbygging av langsiktig og forpliktende nettverkssamarbeid mellom Norden og Baltikum.
VED Inger Lise Høvik Trond-Erik Eriksen Ola Selvaag Elisabeth Lande
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
KomRev Trøndelag IKS Dokumentasjon av balansen Bokføringsloven §11, forskriftens kapitel 6 Ved utarbeidelse av årsregnskap skal det foreligge dokumentasjon.
ARBEIDSLIVSKRIMINALITET Hva inneholder den overordnede risikoanalysen for byggherrer og bedrifter i bygg & anleggsbransjen?
Reklamasjonsplikt ved kontraktbrudd
Tvisten Holm-Lie Mai 02 Avtale ml Holm og Lie Første faktura. Holm betaler ved forfall Avtale ml Holm og underentrpr. Direktebetaling
Gruppeundervisning / Innleveringer Obligatoriske innleveringer: –Leveres til gruppeleder. Innlevering 1: Uke 10 ( ) –Markedsanalyse.
Gjennomgang, 25. april 2013 v/Jon Gauslaa
Politisk påvirkning.
Innpassing/godkjenning IHR studentutveksling Leangkollen.
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 11 Prosjektvett.
Verdisetjing av gåver Gåver Det er mange form for gåver. Nokre ynskjer å gje reine pengegåver til noko som dei ser verdi av å støtte. Det kan vere lag.
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
Forprosjekt – nytt skoleadministrativt system Vedlegg 6 – Prosessbeskrivelse Aktivitetsskolen.
Kontraktsinngåelse Åsmund Kristiansen. Litt om kontraktsrett Omfattende bakgrunnsrett: Det som ikke er regulert av avtalen blir regulert av bakgrunnsretten.
Regnskap - hva og for hvem MS-forbundets lederkonferanse 7. september 2015 Øyvind Aas, manager i Audit Oslo.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Kvalitet, risiko og avvik
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Bedriftens kostnader Rett eller galt?
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Utskrift av presentasjonen:

Transaksjonskostnader Harald Romstad Forelesning 23.mars 06 personaløkonomi

Transaksjonskostnader Kostnader forbundet med gjennomføringen av en avtale, en tilskuddsordning, en reiseregning, etc Dvs kostnader som oppstår som følge av et annet formål. Reiseregning – refusjon Tid til å skrive en reiseregning 10 min Tid til å behandle en reiseregning 20 min Tid knyttet til lønnskjøring, kontroll 10 min Revisjonstid Selvangivelse Til sammen går det med kanskje en time på å behandle en reiseregning dvs at transaksjonskostnaden er ca. kr 500.

Samarbeid Transaksjonskostnadene er de kostnadene som er forbundet med å forhandle, inngå avtalen og de kostnadene det er å forvalte systemet/ internfaktureringen. Transaksjonskostnadene vil stort sett være knyttet til den tiden partene bruker. 20% krav til fortjeneste, sikkerhetsmarging og risiko Normal timepris ved kalkyler kan settes til 500 kroner Dvs at vilkåret for samarbeid er at verdien av samarbeidet (x) verdsettes til

En faktura, sende motta Skrive en enkel faktura tar ett minutt Skrive en faktura med dokumentasjon av med gåtte timer, spesifikasjon av arbeidsoppgaver tar fort 20 minutter Registrere og sende en faktura 5 minutter Kontroll av at penger er mottatt 5 minutter Sende purring i 5% av alle tilfeller 20minutter*5% = 4 min Registreringer i regnskapet 2 minutter Revisjon Til sammen ca. 30 – 40 minutter, dvs en transaksjonskostnad på ca. 250 til 320 kroner KPMG har gjort analyser som viser at en faktura sende, saksbehandle, registrere motta tar ca. 70 minutter. Transaksjonskostnaden på en faktura er ca. 500-700 kroner

Søknader - stipend regneark Hvis det deles ut 100.000 kroner til sammen i stipender er dette bortkastede ressurser

Transaksjonskostnader - konklusjoner Basale forutsetninger for at internfakturering skal fungere: Meget enkelt Et prissystem som er lett å forstå Må ikke gi prisvridninger Må være konsistent med de overordna mål og strategier Må oppfattes som rettferdig Minimale transaksjonskostnader Frivillighet og en skal ikke ”tape” på å samarbeide

Transaksjonskostnader - konklusjoner Forutsetning for samarbeid Kontrakter på internfakturering må oppfylle to hovedprinsipper samtidig: Internfakturaen bør være større enn NOK 5.000 Effektivitetspotensialet bør være ca. 2 ganger større enn transaksjonskostnadene for prinsipalen. (Transaksjonskostnader omfatter her også overvåkning av agentens vare og/eller tjenesteleveranse) Pa = reservasjonspris for agenten Pp = reservasjonsprisen for prinsipalen P = omforent pris for samarbeidet

Transaksjonskostnader Dvs hvis effektivitetspotensialet er marginalt ved å flytte en produksjon/tjeneste fra en avdeling til en annen vil normalt transaksjonskostnadene bli for store til at det er lønt å gjøre det

Privatperson – kjøp av tjeneste Lønn per time for en privatperson for at han skal kjøpe en tjeneste

Omstilling - kontraksjon

Omstilling - kontraksjon

Omstilling kontraksjon 1 Når en iverksetter en større kontraksjon i en organisasjon vil: Produktiviteten gå ned de første år Kostnadene per enhet vil øke raskt for så å reduseres til basisnivået når kontraksjonen er avsluttet Modellen tar ikke hensyn til psykosomatiske forhold Resultatet skyldes treghet i systemene

Omstilling vekst

Omstilling vekst

Omstilling vekst Når en institusjonen vokser vil tregheten i systemet samtidig medføre at den blir mer effektiv Det er derfor alltid lettere å jobbe i en organisasjon som vokser selv om det er: Voksesmerter Men veksten vil gi rom for mer fleksible budsjetter og pengene allokeres der det vokser