Høgskolen i Oslo Bildebehandling for FLU06 – Heltid Uke 10/11 - 2008 Eli Gjølstad IKT-seksjonen - HiO.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Sammensatte tekster (Word, PhotoStory, Moviemaker)
Advertisements

Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Høgskolen i Oslo IKT i naturfag Skedsmo 11. mars 2010 Tonje Hilde Giæver (memex.hio.no)
VG3 – norsk: Pensum og lærebok
Refleksjoner og tanker rundt bruk av C-map i skolen
Velkommen til kurs i Noch Einmal 1 – 3
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Bruk av PowerPoint og enkel bildebehandling – FLU06Deltid
Bildebehandling – FLU 2005/2006 Fagenhet for IKT.
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
Nils Ole Nilsen Programansvarlig LUKK - Høgskolen i Bodø
Bilderedigering 6e Kopiere bilde
POWER POINT INNFØRING I BRUK AV SOM ET PRESENTASJONS VERKTØY
Programmering i ActionScript - hva er det, og hvordan undervise?
IT For medisinsk sekretær Fredrikstad Kai Hagali
1. Om postere Når vi her snakker om Postere mener vi vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker.
1.Om postere Postere er vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker altså ikke om plakater som.
Dette er en vitenskapelig plansje i størrelse A1 (594mm x 841mm) laget ved hjelp av PowerPoint. Skriften her er Arial 48pt og fargen er lik streken.
Avis i skolen – digital kompetanse i praksis
Den digitale dimensjonen i læreplanen for norsk
Dokumentasjon av en prosess
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
1. Om postere Postere er vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker altså ikke om plakater som.
Sammensatte tekster. Oversikt over dagens økt • Basis ferdighetene vi skal jobbe med: – Lese, skrive, muntlig, digital • “Storytelling” – Focus on irregular.
Sammensatte tekster: Photo Story
Manual for skoleavis i 6. klasse
Innføring i PowerPoint
IKT i GLU-utdanningen: Hva kan vi forvente at studentene kan?
Maja Michelsen Norsk november 2010
Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) i utdanning og institusjon Nye førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning og internasjonale.
Semesterintroduksjon – våren 2013
Programvare som stimulerer barn til lek, og kreativ og skapende bruk
Programvare som stimulerer barn til lek, og kreativ og skapende bruk
Sammensatte tekster.
Kunnskapsløftet Den digitale dimensjonen i læreplanen for norskfaget.
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Høgskolen i Oslo Bli kjent med tekstbehandlingsverktøyet Word 2002 IT-seksjonen ved Avdeling for lærerutdanning 2003/2004 Grunnleggende tekstbehandling.
”Morderne” Fra novelle til film.
Grunnleggende tekstbehandling
Noen tips om PowerPoint
Studentliv - Kurs i PR og markedsføring - Modul 10 1 Arbeid på PC Fortrolighet i arbeidet med PC Skikk og bruk IT-kontrakten Spørsmål?
Prosjektbeskrivelse av Lærende nettverk
1. Om postere Når vi her snakker om Postere mener vi vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker.
Sammensatte tekster ?.
:58 Ullensaker1 Svarlogg.
Harald Kaasa Hammer: Manual til redigering av nettstedet Først forklares hva de ulike elementene på nettsidene betyr. Så ser vi på mappene.
Høgskolen i Oslo Bli kjent med de grunnleggende funksjonene i regnearkprogrammet Excel IT-seksjonen ved Avdeling for lærerutdanning 2006/2007 Praktisk.
Bruk av PowerPoint og enkel bildebehandling – FLU05D 2006/2007 IT-seksjonen.
Nettsider som sjanger Vibeke Bjarnø, IT-seksjonenIT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Oslo A03 – våren 2004.
SAMMENSATTE TEKSTER Læreplanen sier at eleven skal kunne
REKLAME. Sammensatt tekst - reklame Fra læreplanen: Fra læreplanen: mestre ulike muntlige roller i gruppesamtaler, foredrag, dramatiseringer, presentasjoner.
Funksjoner i PowerPoint Fil-menyen Lagre Skriv ut Bytte språk Deling: Sende som vedlegg.
Profesjonsfaglig digital kompetanse i den 5-årig lærerutdanning Digital kompetanse-søylen Louise Mifsud og Tonje Hilde Giæver.
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
GODT NYTT ÅR ! Hilsen Styret i NEKF TIL
Digital kunst, kultur og kommunikasjon Arbeidskrav 2b, Hioa høst 2016 WORKSHOP: FOTOGRAFI I SOSIALE MEDIER Elisabeth og Anne Gro.
Fag / tema Digital kompetanse som støtte og verktøy i ulike fag på ulike trinn Trinn 3.trinn og oppover Elever skal få trening i å se mulighetene ved å.
Estetiske virkemidler
Hvordan nærme seg de store spørsmålene?
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
Slik setter du inn lysbildet i presentasjonen
Sammensatte tekster Panorama Vg1 Del 4: Reklame Kapittel 6 Læreplanmål
Slik setter du inn lysbildet i presentasjonen
Slik setter du inn lysbildet i presentasjonen
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Jeg syns.
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er tabeller. Du kan endre skrifttype og størrelse etter ønske. Jeg syns det er greit å lagre filen med et annet navn.
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Utskrift av presentasjonen:

Høgskolen i Oslo Bildebehandling for FLU06 – Heltid Uke 10/ Eli Gjølstad IKT-seksjonen - HiO

Høgskolen i Oslo Bruk av visuelle medier til dokumentasjon Visuelle digitale medier (film, video og bilder) kan brukes i diverse pedagogiske sammenhenger (eksempelvis til formidling og forsterking av budskap) Visuelle medier kan også benyttes som dokumentasjon av barns læringsprosesser og personalets arbeid med barna. Denne dokumentasjonen kan bidra til at de som arbeider med barn kan utvikle en reflekterende praksis, samt oppnå en bedre forståelse for hvordan barn lærer.

Bruk av bilder i undervisningen kan ofte stimulere elevenes lyst til læring. I dagens mediesamfunn må også skolen ta inn over seg at barna vokser opp med nye, visuelle språk, der bilder spiller en sentral rolle. Lærere har til alle tider benyttet visuelle innslag i undervisningen; tegninger på tavla, plansjer, kart, lysbilder og film/video. Etter innføringen av IKT i skolen har det digitale bildet begynt å få en mer sentral plass, og ofte har vi behov for å behandle slike bilder på ulike måter før bruk. Et eksempel kan være at bildet skal tilpasses det medium hvor det skal presenteres. Videre så har man kanskje behov for at sentrale detaljer fremheves eller unødvendige fjernes. Bruk av visuelle medier i undervisning

I Kunnskapsløftet nevnes bilder, bildebehandling, og digital bildebehandling i mange sammenhenger. Ved å gjøre et søk i hele Kunnskapsløftet, ser man at altså at bilder og bildebehandling - og ikke minst digital bildebehandling - er sentralt i følgende fag; KRL Naturfag Engelsk Fremmedspråk 2 og 3 Samfunnsfag Kunst og Håndverk Norsk Her følger noen eksempler fra norskfaget: Kunnskapsløftet

Under formålet for norskfaget er bilder omtalt: "Norskfaget forholder seg til et bredt spekter av tekster, både muntlige, skriftlige og sammensatte tekster, der skrift, lyd og bilder spiller sammen." Under hovedområder i norskfaget, og temaet sammensatte tekster står det å lese: "Hovedområdet sammensatte tekster viser til et utvidet tekstbegrep der tekst kan være satt sammen av skrift, lyd og bilder i et samlet uttrykk. Det innebærer arbeid med tekster som bildebøker, tegneserier, aviser, reklame, nettsider, sangtekster, film og teater." Under kompetansemål for faget konkretiseres dette nærmere: Kompetansemål etter 2.årstrinn, sammensatte tekster, står det at eleven skal kunne: "arbeide kreativt med tegning og skriving i forbindelse med lesing", "uttrykke egne tekstopplevelser gjennom ord, tegninger, bilder, musikk og bevegelser" og "samtale om hvordan ord og bilde virker sammen i bildebøker og andre bildemedier

Kompetansemål etter 4.årstrinn, skriftlige tekster, skal elevene: "gjenkjenne og bruke de språklige virkemidlene gjentakelse, kontrast og enkle språklige bilder" Kompetansemål etter 7.årstrinn, sammensatte tekster, skal elevene: "lage sammensatte tekster med bilder, utsmykninger og varierte skrifttyper til en større helhet, manuelt og ved hjelp av digitale verktøy" og "bruke sang, musikk og bilder i framføringer og presentasjoner". Kompetansemål etter 10.årstrinn, skriftlige tekster, skal elevene: "gjenkjenne de språklige virkemidlene humor, ironi, kontraster og sammenligninger, symboler og språklige bilder og bruke dem i egne tekster". Videre under sammensatte tekster: "vurdere estetiske virkemidler i sammensatte tekster hentet fra informasjons- og underholdningsmedier, reklame og kunst og reflektere over hvordan vi påvirkes av lyd, språk og bilder"

Digitale bilder er bildefiler som kan lagres og redigeres ved hjelp av en datamaskin. Filene kan deretter overføres via nettet f.eks. som et vedlegg til en e-post, eller skrives ut på papir. Når vi skal foreta digital bildebehandling, henter vi bildene enten fra nettet (husk at du kun har lov å benytte bilder fra såkalte "gratis-sider") eller CD-ROM, fra et digitalkamera eller fra en scanner (et apparat som kan lage digitale kopier av f.eks. papirbilder)gratis-sider Digitale bilder kan også benyttes i alle standardprogram (tekstbehandling, regneark eller presentasjonsprogram som PowerPoint)

For å redigere digitale bilder benytter man et bildebehandlingsprogram. I et slikt program kan man både skrive, tegne og male på bildet, forandre eller manipulere bildet på annet vis som f.eks. sette sammen flere bilder/bildeelementer til et nytt bilde. Man kan bruke programmet til å forandre størrelsen på et bilde, eller lagre bildet i et annet bildeformat som passer til det formål bildet skal benyttes til, f.eks. et tekstdokument eller en nettside (som stiller spesielle krav til bildeformat).

Introduksjon til GIMP 1. Gratisprogram 2. Lastes ned fra nettet 3. Norske menyer 4. Tilpasset både Windows og Mac

Langsiktig målsetning l Utprøving av digital bildebehandling fra elementær bildebehandling til mer avanserte justerings- og manipulasjonsteknikker l Studentene skal forstå og nyttiggjøre seg kunnskap omkring formidling med digitalt fotografi

Innledning l Litt om grafikkfiler l Oppløsning l Eksperimentering l Lagring av bilder

Programmets grensesnitt l Tipsvindu l Bildevindu l Verktøykasse l Dokk

Emner vi skal innom l Skalere bilde l Beskjære et bilde l Transformeringsverktøy Speilvende Rotere l Utvalgsverktøy Merke utvalg l Kloneverktøyet l Retusjering l Fjerne røde øyne

Skalering av bilde l Velg Bilde-menyen l Skaler bilde l Skriv inn ønsket størrelse og oppløsning

Beskjære et bilde l Gå på Bilde-menyen l Beskjær bilde l Før musepekeren over bilde mens du holder venstre musetast inne (=ram inn bildet) – en dialogboks vil fremkomme og gi informasjon om beskjæringen; størrelse etc. l Dobbelklikk på bildet når du har valgt ønsket beskjæring

Bruk av transformeringsverktøy l Gå på Verktøy-menyen l Velg ønsket transformeringsverktøy (vend, roter, forskyv) l Klikk på bildet og endre bildet Bildet til høyre er forskøvet

Bruk av utvalgsverktøy l Gå på Verktøy-menyen l Velg utvalgsverktøy i henhold til oppgaven du skal utføre l Merk bildet/deler av bildet Her vises et bilde hvor utvalgsverktøyet ”Velg områder etter frihånd” er benyttet Dersom man velger å bruke fjærkanter, vil utsnittet få en mykere kant.

Kloneverktøyet l Zoom opp bildet til en større størrelse l Velg kloneverktøyet fra verktøyvinduet l Hold høyre Ctrl-tast inne mens du klikker på en del av bildet som inneholder de elementene som du vil kopiere til andre deler av bildet l Klikk venstre musetast og stryk over de delene av bildet hvor du vil ha kopiert inn elementene

Fjerne røde øyne l Sørg for å ha fremme verktøykassen l Forstørr bildet (100%) l Velg pensel 5 l Velg verktøyet ”Blek eller brenn strøk” l Sørg for å velge ”Brenn” og ”Lyse toner” fra verktøypaletten l Stryk over de røde delene av øynene til rødfargen er nedtonet

Eksempel på animasjon laget i Gimp

Lenker til nedlastning og brukerveiledninger l l l p-veiledning.pdf p-veiledning.pdf l wnloaddetails&lid=537 wnloaddetails&lid=537