Fagforeningens arbeid for mangfold

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innvandrerbefolkningen, utvikling
Advertisements

Prosjekt ”Kompetansetillitsvalgtes rolle og kompetanseprofil” Fellesforbundet, konferanse om fag- og yrkesopplæring 30.november 2010.
Deltaking, inkludering og velferd
Grunnkurs B, EU-kurs 2 Ilsetra Kari Sollien.
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
Om SAFO. Hvem er vi?  Et samarbeidsforum mellom: – Foreningen Norges Døvblinde (FNDB) – Norges Blindeforbund (NBF) – Norges Handikapforbund (NHF) – Norsk.
Trygdeetatens arbeidslivssenter Hans Henrik Andresen Rådgiver.
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Historien om Lebara • Etablert 2001 • Ledende på mobilsamtaler til utlandet, selger mobiltelefoni og telekort • Sterk vekst – betydelig kundebase • Bred.
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Kristiansands Skruefabrikk & Mek. Verksted AS Bedriften har arbeidere fra 15 ulike nasjoner. 105 ansatte. Raushet og inkludering er grunnstenen i kulturen.
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Medbestemmelse gjennom samarbeid Regionale kurs 2012
Flerkulturelle arbeidsplasser - hvordan hanskes med kulturforskjeller?
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
11Jeg i arbeidslivet.
Et arbeidsliv for alle! Jon Valestrand - tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Åstvedt AS.
’Skolens navn’ ’Tittel på samlingen’.
Likestilling som strategi ”en mangfoldig bydel i endring”
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Side 1 Fornying, fleksibilitet, inkludering Øyvind Johnsen
Arbeidslivet må organiseres
Hvordan leverer helse-Oslo varer og tjenester til en flerkulturell by? v/leder Akhenaton Oddvar de Leon, Innvandrerrådet i Oslo
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Samfunnsviterne - hvem er vi?
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
Idrettsrådets ansvar og rolle
IA-ledelse – 2 nye tilbud fra KS WORKSHOP
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Frivillighet og integrering IMDi v/Morten Tjessem Erfaringskonferanse Norsk Folkehjelp
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
«en næringshage for flyktninger». Flyktningene som kommer til Norge kan ha etterspurt kompetanse og virksomhetsideer og det er viktig at de blir sett.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
FARVE-prosjektet: «Samarbeid i og etter introduksjonsprogrammet» NAV Oppland, NAV Hedmark, IMDI Indre Øst, Fylkesmannen i Oppland, NHO Innlandet, Gjøvik.
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Fagforbundet; ”De gode holdningers forbund” (fra Fafo rapporten ”En mann- en stemme”) En presentasjon om samarbeidet mellom Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Om Nasjonal kompetansepolitisk strategi
Seksjonskonferansene
Trepartssamarbeidet i IA-avtalen
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
FAGBEVEGELSEN OG EØS Kathrine Kleveland Leder i Nei til EU 1.
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Mangfold – fra besvær til begjær Hvordan skape gode flerkulturelle arbeidsmiljø Arbeidsmiljøkonferansen i Ulvik, 6-7 oktober 2004 Forskningssjef.
Filter/fokusområde - Politikk
Muligheter og utfordringer ved overføring av forhandlingsansvaret for lærerne - problemstilling: Hvilke muligheter og gevinster, og hvilke utfordringer.
Om sysselsetting blant innvandrere
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
o Solidaritet i praksis Fagforbundet Troms – Rasismefri sone og MOD
Et dypdykk i arbeidsgiverperspektivet
Kurs for nye hovedtillitsvalgte
Etablering av program for antikorrupsjon i Helse Midt-Norge
Utskrift av presentasjonen:

Fagforeningens arbeid for mangfold Å arbeide for likhet og mangfold i arbeidslivet er en del av fagforeningens kjerneområder. Hvordan arbeider vi for mangfold? Bruker vi våre kontakter med politikere, arbeidsgiverorganisasjoner, frivillige organisasjoner og det offentlige og private næringslivet? Har vi en overordnet strategi for arbeidet mot diskriminering i arbeidslivet? Har foreningen ansatte som representerer ulike kulturer eller nasjonaliteter? Har vi spesialkompetanse på tiltak som kan hjelpe innvandrere til å få bedre tilgang til det norske arbeidsmarkedet? Har alle i foreningen kunnskap om fordelene ved å ha en flerkulturell arbeidsplass? Er foreningens medlemmer og ansatte bevisste på at de kan slippe til innvandrere ved selv å takke nei til verv? Har vi utarbeidet retningslinjer og råd vi kan gi til tillitsvalgte som får informasjon om diskriminering på sin arbeidsplass?

En handlingsstrategi Alle fagforeninger bør ha en strategi for likhet, mangfold og inkludering av mennesker med bakgrunn fra andre land enn Norge. Hva bør en slik strategi inneholde? En tydelig markering av at det overordnede målet er full likhet og null diskriminering i arbeidslivet. Måling av hvordan strategien blir ivaretatt i strategidokumenter, beslutninger, prosedyrer og regler som utarbeides av foreningen. Oversikt over tiltak som settes i verk når kontrollen viser at målene ikke nås på dette området. Dedikert fokus og kompetanse på oppfølging av arbeidet for mangfold og mot diskriminering. Kurs og informasjon til tillitsvalgte som skal gjennomføre målsettingen i praksis, ute på arbeidsplassene. Tydelig ansvarsfordelig. Hvem gjør hva på dette området?

Nasjonalt arbeid Fagforeninger er viktige aktører i det norske samfunnet og vi bør bruke alle anledninger til å fremme våre mål om likhet og mangfold: Arbeide med å styrke lov- og regelverk som skal hindre rasisme, diskriminering og annen usaklig forskjellsbehandling på arbeidsplassen. Arbeide for at innvandrere får de samme rettighetene som andre i det norske samfunnet. Oppdatere fagforeningens regelverk og sikre at det ikke gir rom for negativ forskjellsbehandling. Følge med på saker og hendelser i arbeidsmarkedet, og jobbe for at innvandrere blir behandlet rettferdig. Være en pådriver for like rettigheter for mennesker med flerkulturell bakgrunn, i alle foreningens forbindelser.

Internasjonalt samarbeid ILO har intergrering høyt opp på agendaen, og mye informasjon og fagstoff på dette området. Foreningens søsterorganisasjoner i andre land har mye erfaringer fra dette feltet som vi i Norge kan dra nytte av. Norske fagforeninger bør oppmuntre og slutte seg til tiltak og initiativ på dette området når det kommer fra organisasjoner i utlandet. Mangfold og integrering bør høyt opp på agendaen i nordiske nettverk og møter i forbindelse med disse. Arbeidet for likhet og mangfold likhet og mangfold er prioritert hos fagforeninger internasjonalt. Her har fagforeningen flere naturlige samarbeidspartnere:

Tiltak på arbeidsplassen Ikke diskriminerer eller mobber. Tar godt imot ansatte med en annen etnisk bakgrunn enn norsk. Arbeider for full likhet for alle ansatte, uavhengig av bakgrunn. Har takhøyde for kulturell og språklig mangfold på arbeidsplassen. Gjør det klart for alle at virksomheten ikke aksepterer rasisme eller diskriminering. Har tiltak å sette ut i livet dersom diskriminering oppdages. Sammen med arbeidsgivere bør fagforeninger arbeide for å skape en inkluderende arbeidsplass som:

I forhandlinger med arbeidsgivere Bedriften tar hensyn til ansatte med bakgrunn fra andre land enn Norge. Hvis det er mulig, bør disse være med i forhandlingsutvalgene. At arbeidsgiveren har nødvendige tiltak for å sikre at det ikke forekommer diskriminering. Dette kan for eksempel gjøres gjennom lokale tilpassingsavtaler til HA. At arbeidsgiverne har kunnskap om diskrimineringsloven, IA-avtalen og andre rammebetingelser som forplikter virksomheten. I forhandlinger med arbeidsgiverne bør man vise at man tar arbeidet for likhet og mangfold seriøst ved å kreve at:

Kjennetegn på mangfold Det skal være enkelt for ansatte og medlemmer å forklare hva foireningen eller arbeidsgiveren gør for å fremme mangfold og likhet for innvandrere i det norske arbeidslivet. Noen sikre kjennetegn: Bedriften eller foreningen har en tydelig ekstern politikk på området. Tydelig intern politikk innenfor alle viktige områder, som rekruttering, opprykksmuligheter, lønnsutvikling, opplæring og deltakelse i sosial og faglig virksomhet. Det er takhøyde for kulturell og språklig mangfold på arbeidsplassen. Rasisme eller diskriminering er ikke akseptert i noen form, og organisasjonen har klare tiltak mot dette hvis det forekommer. Organisasjonen har medarbeidere som speiler samfunnets kulturelle sammensetning.