LAGFLATER, STRØK OG FALL, LAGTYKKELSE, PROFILER

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
GoOnline XP publisering Hvordan komme i gang med GoOnline XP. Denne presentasjonen tar deg steg for steg gjennom oppsett av nettsted med bruk av GoOnline.
Advertisements

Montering av T-24 opphengsystem
15 Notater og markeringer i teksten
Grunnleggende forståelse av GPS
INKONFORMITETER OG DERES KARTBILDE
4 Bruk øynene riktig.
Toleranser og NS 3420 Byggmesterforbundet Oslo 5. februar 2009
Lykke til alle sammen og ha en kjempefin sommer
Forståelse og praktisk bruk av GPS GPS kurs II Norsk Folkehjelp 2008 Del II.
Refleksjoner og tanker rundt bruk av C-map i skolen
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Virkemidler og komposisjon
Opplæring i orientering
8 Skumlesing.
Tolkning Petrofysikk Lithologibestemmelse fra rålogger og krossplott
Klaus Pettersen & Bjørn Erik Korum Hansen
23 Finn ligningen for det planet  som inneholder linja
LINJE TAKSERING AV RYPE OG SKOGSFUGL MED HUND
5 Øk lesesynsfeltet. 5.1 Lesesynsfeltet, lesehastigheten og oppfatningen •Når du fikserer blikket på et sted i teksten, kan du bare lese bokstavene og.
Lars Erik Smevold Rjukan og Tinn RKH
Vi har lært å bestemme: - Nullpunkter (y=0)
Forelesninger over fast eiendoms rettsforhold V11 Endre Stavang
Gjenfinningssystemer og verktøy II
Leksjon 1 - mekanikk - s. 11– 52 Kraft - moment - resultant - grafisk analyse
Kompleksitetsanalyse
Forside Motivasjon Analyse Forside Motivasjon Analyse  -notasjon O og  Relasjoner Klasser Fallgruver Spørsmål Kompleksitetsanalyse Åsmund Eldhuset asmunde.
SHINGEL.
Parameteriserte kurver
Fra kap. 2 - Resultanten til krefter
Arma-Brown Gyrokompass
Rekonstruksjon av fortidens platebevegelser.
Ch 4 INTEGRASJON Integrasjon innebærer å finne alle funksjoner F som har f derivert. Disse funksjoner kalles antiderivert av f og formelen for de er det.
Bygg en ”Påskeby” Av Kristin & Silje.
Formelmagi 33-1 Begrep/fysisk størrelse
Formelmagi 34-1 (34.2) Spenning indusert ved bevegelse (motional emf)
Formelmagi Målsetting Å få struktur på formelapparatet:
Montering av veggabsorbenter Klikk deg steg for steg gjennom anvisningen.
Nybegynnerkurs i orientering
Innstilling Kverneland Vendeplog.
Orienteringsstrategi - veivalg Løpsforberedelse CraftCup og testløp VM jr Pinseløp i Hedmark Løten og Hamar.
Redd Barna og Sinna mann
Introduksjon i bruk av kompass
Behov for plater Mål: En møbelfabrikk har en kappliste som definerer materialbehovet framover for alle komponenter som skal sages ut av plater. Vi skal.
Forkastninger og deres kartbilde
Ballens spretthøyde En ball er rund, og de aller fleste ballene spretter. Hvor høyt den spretter avhenger av dens vekt, størrelse og hvordan den er laget.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Frihøydemålesystem 1.System for å måle frihøyde i tunneler, under broer, rasoverbygg etc. 2.En kontinuerlig måling gir bedre data for å planlegge fresing.
S ØV N Ta et bilde av taket ditt og send det til oss med følgende informasjon: Ved oppmåling, må vi vite målet nøyaktig opp taket og målingen langs takets.
Høydemeter Mål: Lage et program som regner ut stigning, største høyde, minste høyde m.m.
En stor utfordring i en skole for alle! Svein H. Torkildsen, NSMO
Geografiske informasjonssystem - en definisjon Et geografisk informasjonssystem (GIS) kan defineres som et system basert på datateknologi, for innsamling,
Toddlergeometri Hva er det ?.
Kræsjkurs Del Ii Hypotesetesting
Rom og form -hva er geometri for de minste barna? F1A+B 5.sept 2008
Hva er et kart? ”Et kart er en tegning av et stort eller lite område av jordoverflaten sett rett ovenfra!”
Perspektiv med ett, to og tre forsvinningspunkter.
Målestokk. Eit mål for kor stor ei forstørring eller forminsking er. M= 20:1 – Tyder at 1 cm i røynda svarar til 20 cm på teikninga – Dvs. at teikninga.
Toddlergeometri Hva er det ?. Og hva er egentlig geometri ? En del av matematikken En del av matematikken som vi fra fødselen av bruker for å kunne tolke.
Det er mange måter å gjøre det på
Hvordan bruke feltboka
De fire regneartene.
Kart og Kompasskurs DNT Oslo og Omegn 2.mars 2017
Forelesninger over fast eiendoms rettsforhold v12 Endre Stavang
Velkommen til en enkel innføring i kart og kompass Steinar Lauritzen
Vannrakett med fallskjerm
Grafen til kvadratiske funksjoner
Montering av T-24 opphengsystem
Velkommen til Newtonrommet
Velkommen til en enkel innføring i kart og kompass Steinar Lauritzen
Kart og kartbruk For VG3 – landbruk co Leif Magne Aarnes.
Utskrift av presentasjonen:

LAGFLATER, STRØK OG FALL, LAGTYKKELSE, PROFILER G-100 Kartkurs 26-09-02

I. En del vanlig brukte geologiske kartsymboler. Symboler for strøk og fall av planstrukturer, for eksempel lagflater. Hellende Vertikale Horisontale Inverterte Symboler brukt i forbindelse med folder. Antiklinal Synklinal Antiklinal Synklinal med stupning Symboler brukt i forbindelse med forkastninger. Forkasting (ned i retn. strek) Relativ bevegelse Skyveplan

II. En del vanlig brukte geologiske kartsymboler. Vanlig kartsymboler for bergartstyper. NB, ikke alltid brukt. Leirskifer Kalkstein Skifer Sandstein Dolomitt Dypbergarter Konglomerat Vulkanitter Dette er noen av de symbolene som vi kommer til å bruke mest på dette kurset. Husk imidlertid at det ikke er noen fast regel at disse symbolene alltid har samme mening.

EN DEL ORD OG UTTRYKK ENGELSK-NORSK Projection - Projeksjon Scale - Målestokk Contour - Høydekurve, kote Section - Profile, vertikal snitt Bed - Lag Bedding plane - Lagflate Outcrop - Utgående, blottning Thickness - Mektighet Strike - Strøk Dip - Fall Dip direction - Fall retning

Har du problemer med ”å se i rommet”? Et topografisk- eller geologisk kart er en todimensjonalt avbildning av et tredimensjonalt rom. For å kunne tolke et geologisk kart er det en stor fordel om du evner ”å se i rommet” og et formål med kartkurset er å trene deg opp til dette. Dersom du finn dette vanskelig bør du gå inn på hjemmesiden til Steve Reynolds, Arizona State University: http://geology.asu.edu/~sreyunolds/home.htm Her finn du gode eksempler på bruk av V-regelen og øvelser som du kan gjøre for å bli bedre til å se i 3D. Særlig anbefales å gå inn på ”Visualizing Topography”; ”Interactive 3D Geological blocks” og ”Structure Map 3D Gallery”. I ”Structural Map 3D Gallery” anbefales ”Hill Layer Tilt Movie” og ”Valley Layer Tilt Movie” som viser utgående av lag som har forskjellig fallvinkel og som illustrerer V-regelen på en utmerket måte.

A. Profil tegning av topografi På figuren er det vist hvordan en kan lage et profil mellom punktene A og B fra et topografisk kartbilde. En bør velge å bruke samme vertikale- og horisontale-skala. Dette gir sanne fallvinkler for plater som vises i profilet. Dersom en velger å overdrive den vertikale skalaen vil alle flater få større fall enn de virkelige, og alle mektigheter bli tykkere enn den sanne mektigheten. Kartbildet Profil fra A til B

Strøk og fall til en planflate En strøk- eller strukturkonturlinje representerer skjæringslinjen mellom en planstruktur og horisontal planet. Fallet til et plan er vinkelen mellom planet og horisontal planet. Dersom en har målt retningen på strøklinja og størrelsen på fallvinkelen er orienteringen av planet fastlagt. Viktig begrep og hjelpemiddel som vi må kunne. Strøk og fall:

Strøk- eller struktur kontur linjer Horisontalplanets høyde gitt som m.o.h. definerer strøklinjens verdi, som vist på figuren. VI: vertikalt intervall mellom strøklinjene HE:horisontal ekvivalent til det vertikale intervallet.

Tegning av strøklinjer for et plan Figuren viser hvordan vi tegner strøklinjene til et plan (tegnet med tykk strek) når vi kjenner skjæringspunktene med høydekurvene Høydekurver 0 m.o.h 100m o.h. Strøklinjer 300 m 200 m 100 m 0 m

Å bestemme fallvinkelen ved hjelp av strøklinjer Kartbildet av et lag med fall mot sør er vist på figuren. Strøklinjer er tegnet for hver hundre meter (den vertikale avstand eller ekvidistansen mellom høydekurvene). Ved hjelp av profilet til høyre kan en bestemme fallvinkelen til ca 40o Profil Kart 300 Fallvinkel Strøklinje 200 100 300 m Høydekurver Målestokk: 100 m

Blottningsmønster og kartbilder av horisontalt og vertikalt lag med lik tykkelse som skjærer en skråning med en helning på ca. 15°. Blottningsmønsteret Kartbildet

V-regelen Alle plane flater som avviker i orientering fra å være vertikale eller horisontale vil skjære topografien slik at den generelle fallretning lett kan avgjøres med et raskt blikk på kartet. Dersom V-en lukker seg innover en dal faller laget oppover dalen. Dersom V-en lukker utover i en dal faller laget nedover dalen.

Blottningsmønsteret Kartbildet Kartbildet illustrerer V-regelen.

Bredde av utgående Et lag vil ha en varierende bredde på sitt utgående vist på et kart avhengig av: Lagets mektighet Lagets fallvinkel og retning Topografien w w’ t t t = mektighet normalt på lagflatene w = Bredden av utgående ved ulike fallvinkler t w w’ t t t

Bestemmelse av sann mektighet Fra bredde av utgående målt normalt på strøket eller fra den vertikale mektigheten. Ved hjelp av strøklinjer (struktur konturer). T = sann mektighet VT = Vertikal mektighet W = Bredde av utgående  = Lagets fallvinkel  = Topografien skråning normalt på lagets strøk

Bestemmelse av sann mektighet Fra bredde av utgående målt normalt på strøket eller fra den vertikale mektigheten. Ved hjelp av strøklinjer (struktur konturer).

Å måle strøk og fall til en flate. Hold kompasset horisontalt og legg det inn mot kanten av flata du skal måle (se neste figur). Drei kompasshuset slik at nord pilen faller sammen med pilen i kompasshuset og les av retningen. Siden dette gir to mulige retninger, bestemmer vi at fallet alltid skal være mot høyre. (Høyrehandsregelen). Bruk så klinometeret til å måle fallvinkelen på planet. Denne måles vinkelrett på strøkretningen.

Mats måler strøkretning på flate

Fallvinkelen til flaten måles vinkelrett på strøkretningen

Resultat: Strøkretning:160o Fallet: 56o mot SV

Symboler for strøk og fall Når du gjør feltmålinger bør du tegne inn målingen i feltboka som vist under. Det hindrer skrivefeil og trener deg til å se hvordan planene faller. Bestem at nord alltid er opp på arket. N 290 40 40 110 Strøkretning: 110 Fall: 40o (mot SW) Strøkretning: 290 Fall: 40o (mot NØ)

Å tegne strøk- og fall målingen inn på kartet Still inn kompasset på den målte strøkretningen. Orienter kompasset slik at linjene på kompasshuset er parallelle med lengde-meridianene på kartet. Tegn inn strøklinjen (parallelt med lengderetningen på kompasset) på stedet du gjorde målingen. Tegn inn fallretningen (vinkelrett på strøkretningen) og angi fallvinkelen. Ved hjelp av strøk og fall målingen sammen med V-regelen kan du nå forutsi hvor laget vil skjære terrenget.

Obligatoriske øvelser Gjør øvelse 1. Øvelsen leveres inn fredag 27 september kl 12 i kassen utenfor auditorium 1. Øvelsene rettes av hjelpelærer (Andreas Harstad) og deles ut med kommentarer på neste øvelse.

Øvelse Nr. 1. Grensene mellom forskjellige sedimentære bergarter er kartlagt I den nordvestre delen av kartet. 1) Hva er lagenes orientering i rommet (strøk og fall)? 2) Gjør ferdig kartet under forutsetning av at lagene har samme orientering innen kartrammen. 3) Tegn et profil langs linjen A-B. 4) Hva er mektigheten av hvert lag? Tegn en stratigrafisk søyle der hvert lag er vist i målestokk 1cm=100m.

Øvelse Nr. 2. De geologiske grensene mellom lagene P, Q, R, S, T, & U er trukket med hel linje på kartet. Lagflatene skjærer høydekurvene, og dette viser oss med en gang at lagene ikke er horisontale. 1) Bruk V-regelen til å avgjøre lagenes fallretning. 2) Tegn strøklinjer (struktur kontur) for hver lagflate som er vist på kartet, og regn ut fallvinkelen. Angi strøk og fall. 3) Tegn et profil langs linjen A-B. 4) Hva er hvert lags mektighet? Tegn en stratigrafisk søyle hvor lagene er vist i målestokk 1cm=100m.

Øvelse Nr. 4. Et kart med høyde-kurver fra 200 til 900 m er vist. Langs den nordre og østre kant av kartet er det vist to profiler. Profil linjene tilsvarer snitt lang de to kantene av kartet. I profilene er det markert et sandsteinslag (stiplet). Fullfør det geologiske kartet over utgående av sandsteinslaget.

Øvelse Nr. 5. A) Vis øvre og nedre lagflate til sandsteinen med forskjellige farger på kartet B) Konstruer strøklinjer (struktur-konturlinjer) for sandsteinens øvre lagflate når vi antar at lagflaten er en kontinuerlig plan flate. C) Over sandsteinen er en kalkstein som har en vertikal mektighet på 100 meter. Konstruer utgående av kalksteinen på kartet.