Konferanse om systemer for samlingsforvaltning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kvalitet på digitale tjenester
Advertisements

Behov for forskning og utvikling knyttet til brukerinvolvering i offentlige IT-prosjekter Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004.
Kultur- og naturreise Krigsminnelandskap Troms - formidling av kulturminner Lars Rogstad facebook.com/KNreise.
Digital langtidslagring og formidling
Senter for Velferdsteknologi
Dialogmøte med biblioteksjefene februar – mai 2011 Oppsummerte fokusområder.
Trondheim Linda Stewart, Hedmark fylkeskommune Digitaliserte museumssamlinger Hva så?
1 Status på meldinger og innholdsstandarder Veien videre 28. Mai 2013.
Web Accessibility Initiativ Eller universell utforming
Veien videre… Direktør Stein Slyngstad, ABM-utvikling Innlegg på Det nasjonale museumsmøtet Trondheim, 9. september 2010.
Foto: Einar M. Aslaksen Åse Kari Haugeto, leder Deltasenteret
Christine Bergland divisjonsdirektør e-helse og IT Helsedirektoratet
Reisekjeden.no REDSKAP FOR UNIVERSELL UTFORMING AV OFFENTLIG TRANSPORT Rudolph Brynn
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Strategier for gjenbruk av kulturinformasjon fra arkiv, bibliotek og museer Tone.
Bibliotek som støtte for forskning og utdanning. Fra en høgskolerektors ståsted Lise Iversen Kulbrandstad,
Arr: 44 - Digitale bibliotektjenester – fra idé til produkt Møteleder: Jonas Svartberg Arntzen.
Avd. direktør Joar Nybo, Kunnskapsdepartementet
Likeverdige tjenester i praksis Mariette Lobo, Bergen,
Likeverdige tjenester i praksis
Digital kompetanse for alle. Forord (utdrag) Departementet definerer digital kompetanse som den kompetansen som bygger bro mellom ferdigheter som å lese,
Dagens virksomhetsmodell: Den strategiske kjernen…
Mjøs-utvalget om IKTs betydning Oppsummering til LUs fagdag 2000 Leikny Øgrim og Monica Johannesen.
IKT i undervisningen Science camp Halmstad 12. april 2011 Torgeir Selle.
Glomdalsmuseet som formidler av vårt kulturelle mangfold.
Distriktssenteret – ny utviklingsaktør Sogndal, Halvor Holmli Direktør Distriktssenteret.
Forskningsrådet ved Kulturhistorisk museum Presentasjon på allmøte
Foto: Helén Eliassen Hva er de strategisk viktigste forskningstemaene fremover? Helge Garåsen, 10.januar 2012.
81% Mobil formidling på museum Det relevante museet, Trondheim 23. oktober 2014 Bjørn Olav Tveit, Kulturrådet Hvorfor?
AREALIS I 9-K - samarbeid med Fylkesmannen Eidsfoss AREALIS I FULL SKALA - VESTFOLD FYLKE Tiltak og resultater Temakart som beslutningsgrunnlag.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum En digital ABM-sektor Jan Seland rådgiver, ABM-utvikling.
Tema: Universell design Rune Runnestø Mem Thi Van Seminar om utfordringer og muligheter innen Universell utforming av IKT 5. Mars 2009.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
Kildesystem – dataflyt - oppvekst
Overordnet bevaringsplan for privatarkiver i Vestfold Marit Slyngstad
Det nye Kulturrådet. Administrasjon for flere virksomheter NORSK KULTURRÅD 512 mill kr Kulturfondet, 224 mill kr Post 74, 25 mill kr Museum og arkiv STATENS.
Høgskolen i Oslo Den digitale hverdagen – fagdag for de uavhengige forlagene Valg og vurdering av digitale læringsressurser Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen,
Val324 Lokalsamlinger og lokalhistorisk materiale Tor Sveum Forelesning fredag 12. november 2004: Prosjekter av interesse for lokalsamlinger.
Erfaringer fra samordning og koordinert innsats i Kultur- og naturreise. Hvilke muligheter gir åpne data? Lederseminar 11. mai 2015.
Kultur- og naturreise: «Å synliggjøre det usynlige» Reidar Gjersvik Kulturrådet.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder.
Oppstartsseminar 14. juni 2006 Saksliste: 1.Velkommen og presentasjonsrunde 2.Status for prosjektet 3.Lunsj 4.Faggrupper og oppgavefordeling 5.Eventuelt.
Bibliotekdagane Sogndal, Siri Ingvaldsen.
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004
Samling hos NTNU januar 2014 Naturhistorie
Forvaltningspolitikk og Digital agenda for Norge (Meld. St
-som verktøy i BK-arbeid
eForvaltningskonferansen 19. mars 2007
Direktoratet for forvaltning og IKT
Statpeds digitaliseringsprosjekt
«Utviklingsmidlene og
Faglig arena Arkivverket
Den digitale fremtiden
25. desember 2018.
Møte med seksjonssjefene 10. januar 2017
MUSIT strategiseminar Værnes, Trondheim 8 september 2017
Hva skal vi med NOARK? Katarina de Brisis 19.November 2018.
Fotografisk verk – fotografisk bilde
I 2016 leverte vi sluttrapporten fra Foranalyse dokumentasjonsforvaltning og arkiv. Med vi, mener jeg en gruppe bestående av representanter fra en rekke.
Kulturrådet og digitaliserings- arbeidet i museene
Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 ( ) 29. mars 2019.
Nasjonal geodatastrategi fram mot alt skjer et sted
Utskrift av presentasjonen:

Konferanse om systemer for samlingsforvaltning Innledning 4.11.2013 Espen Hernes Leder for Kulturrådets museumsseksjon

Kulturrådet som utviklingsaktør Koordinerende, igangsettende Utgjøre en «merverdi» for museumssektoren Utvikling gjennom forvaltning Utvikling i prosjekter Utfordringen er å få forvaltnings- og prosjektutviklingen til å utfylle hverandre.

Kulturrådet – utvikling gjennom forvaltning Stortingsmeldinger (Framtidas museum m.fl.) Tildelingsbrev til museene Museumsstatistikk Årlig rapportering Analyse og indikatorer

Utvikling i prosjekter «En forutsetning for støtte er at midlene går til prosjekter som har overføringsverdi til større grupper av institusjoner eller hele sektoren…» Generelle målsettinger med utviklingstiltak innen samlingsforvaltning: bygge kompetanse etablere standarder og retningslinjer teste og utvikle nye metoder utvikle IKT-verktøy og digital infrastruktur Prosjektene skal ideelt sett gi museumssektoren felles verktøy for sikring, bevaring, dokumentasjon, digitalisering og tilgjengeliggjøring av samlingene.

Overordna tiltak innen samlingsforvaltning Premiss; langsiktighet og bærekraft… Implementere standard(er) og metoder, fremme beste praksis forvaltning, dokumentasjon, datamodeller, verdivurdering og prioritering Bygge kompetanse kursvirksomhet i egen og andres regi Sikre museene tilgang på nødvendige IKT-verktøy støtte utvikling av felles programvare bidra til økt bestillerkompetanse gjennom kravspekarbeid, standardarbeid, kursvirksomhet 6

Prosjekter; standarder, metoder, kompetanse SPECTRUM Significance Verdivurdering og prioritering av kulturhistoriske bygninger Standard for forvaltning av levende samlinger Metoder for prioritering og avhending Grunnlagsdokument for logistikk og logistikksystemer Kompetanse; kartlegging av behov, Wikipediasatsing, samlingsforvaltingskurs i Trondheim 2012, ukeskurset Det relevante museet (i samarbeid med MiST, Museumsforbundet, Norsk Folkemuseum og Nasjonalmuseet), kurs i Primusregistrering av drakt og tekstil (Valdresmusea), dokumentasjon av industri (SIKA/Museumsforbundet, holdes snart), workshops rettighetshåndtering og registrering i Primus / DM, utvikling og praktisk utprøving av metoder etc. i en rekke prosjekter (SPECTRUM, Significance, Prioritering og avhending)

Prosjekter; digital utvikling Primus: generell utvikling; konserveringsmodul; bygning/FDV; statistikk Digitalt museum: flere typer samlinger; Digital fortalt; kommentarer og medvirkning; koblinger til Wikipedia, Store norske og Lokalhistorisk wiki KulturNAV: felles ressursbank, tilgang til registre, begrepsapparat Norvegiana/Europeana: data tilgjengeliggjort Kultur- og naturreise: tilgjengeliggjøring og bruk av fagdatabaser fra flere sektorer i digital formidling Norsk kunstnerleksikon på nett: lesbart på Store norske, semantisk webteknologi Norsk museumsvokabular og utstillingsregister: felles kunsthistorieressurser, tilgjengelig i KulturNAV og som åpne data Semantisk teknologi og tenesteutvilding for arkiv og Digital reiselivshistorisk formidling: utprøving av semantisk web-teknologi

Kulturrådet, cms og museumssektoren Infrastruktur; Kulturrådet ser at det trengs bedre standarder, datagrunnlag, verktøy og kompetanse som grunnlag for åpen infrastruktur I første omgang vil Kulturrådet fortsette å følge opp de systemene vi har bidratt til å utvikle og som museene stort sett bruker, blant annet for å tilpasse dem en åpen infrastruktur og fritt tilgjengelig innhold Kulturrådets rolle bør i mindre grad handle om programvareutvikling og mer om videreutvikling av selve fundamentet; kunnskapen og informasjonen som finnes i og rundt museenes samlinger og virksomhet Forholdet mellom innhold, sektorens/publikums behov og systemer bør belyses bedre; systemuavhengighet  ett felles system Viktig at norske museumsfolk aktivt holder seg oppdatert om digitale verktøy og trender, slik at de blir bedre bestillere og brukere av digitale løsninger. Dagens konferanse er i viktig i så måte! Prosjekt logistikk og samlingsforvaltning – positivt initiativ fra Nasjonalmuseet og Vestfoldmuseene