Frihetsberøvelse av utlendinger – forholdet til menneskerettighetene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
EØS, velferdstjenester og det rettslige handlingsrommet
Advertisements

Introduksjon til DRI1010 Personvern i offentlig forvaltning
Kontroll ved bruk av tvang
Ved juridisk rådgiver Silje Lægreid 19. januar 2011
7-fjellskonferansen Tverrfaglige utfordringer. Straffegjennomføring - formål  Gjennomføre straff på en for samfunnet betryggende måte og på en måte som.
Kirsten Sandberg Institutt for offentlig rett Universitetet i Oslo
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Sivilombudsmannens menneskerettighetsmandat
Grunnloven § 100        Ingen kan holdes retslig ansvarlig på andet grundlag end Kontrakt eller andet privat Retsgrundlag, for at have meddelt eller modtaget.
Sammen mot menneskehandel
Barn og unges rett til deltakelse
Hurra for deg som fyller ditt år...
HVISK - Redd Barnas innsats i kampen mot handel med barn i Norge
FNs Barnekonvensjon 17. mars 2014.
7 Demokrati.
FACULTY OF LAW, UNIVERSITY OF OSLO EØS og det politiske handlingsrom til å drive tjenesteyting med egne offentlige ansatte Sørmarka 13. januar 2011 Hans.
Pasientrettigheter: Selvbestemmelse, medvirkning, informasjon
Kan vi stole på politiet? Sande videregående skole,
Viktige lover og regler
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Politiinspektør Leif Ole Topnes
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Personopplysningsloven
Ved bevissikring utenfor rettssak
Frihetsberøvelse etter utlendingsloven
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet
Svekkes personvernet i skolen?
Lotte Lundby Kristiansen Namsfogden i Oslo
Hvordan skal vi som ledere bekjempe økonomisk kriminalitet i Bydel Sagene? Økonomisk kriminalitet benevnes heretter: økkrim.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Oppgavegjennomgang EØS v/13
Notater til Dag Wiese Schartums forelesning den 8. september 2003
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
Internasjonale menneskerettigheter
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Det flerkulturelle samfunnet
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
EØS-utvidelsen og arbeidsinnvandring Tekna-konferansen 28. April 2004 Innlegg v/statssekretær Cathrin Bretzeg, KRD.
Introduksjon til DRI1010 Personvern i offentlig forvaltning: Oversikt over personvern og internasjonal regulering av personvern + noe om læringsmålene.
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre Dag Wiese Schartum, AFIN.
Internasjonale menneskerettigheter Janne Tysnes Kaasin Rettsavdelingen, UD.
INTERNASJONALE MENNESKERETTIGHETER KURSDATO
Diskriminerings og likestilliningsrett Generelle grunnbegreper.
Personvern og opphavsrett A03 – V2005 fagenhet for IKT v/ Vibeke Bjarnø & Roar Sørensen.
FN Forente Nasjoner.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Internasjonale menneskerettigheter Kursdato
Demand Dignity Fattigdom handler ikke om penger. Sørafrika: Treatment Action Campaign.
Enhver har rett til ytringsfrihet. Denne rett skal omfatte frihet.
Retten til arbeide En presentasjon av Plog AS sitt arbeide for å gi de ikke-returnerbare flyktningene skattekortet tilbake.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO
 Menneskerettigheter er rettigheter mennesker har i forhold til staten. Det er individers rettigheter og myndighetenes forpliktelser Tanke- og religionsfrihet,
CEDAW Helga Aune.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Kurs i forvaltningsrett
Kapittel 7 Demokrati.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Forvaring og særreaksjoner
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre
Menneskerettigheter og
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Personvern og menneskerettigheter
Utskrift av presentasjonen:

Frihetsberøvelse av utlendinger – forholdet til menneskerettighetene Innledning ved Sivilombudsmannens menneskerettighetsseminar 17.11.2011 Njål Høstmælingen, ILPI

Grenseløs frihet?

Noen rammer Det rent filosofiske Å gjøre helt som man vil Innrammet av andres rettigheter og friheter Begrenset til bevegelsesfrihet Innesperring

Absolutt ufrihet?

Noen rammer Igjen et rent filosofisk spørsmål Liv som ytterste ramme Bevegelse som marginal innskrenkning Tanke det eneste som ikke kan berøves?

Utlendinger Satt opp mot: “De egentlig norske” Statsborgere Del-statsborgere Tilknyttede (varighet) Nordiske EU/EØS-borgere Vestlige “De egentlig norske”

DR Congo

Statlig frihetsberøvelse Bevegelseshindre Meldeplikt Pågripelse Varetekt Soning Sikring Utsendelse Dødsstraff …

Privat frihetsberøvelse Adgangsregulering Adferdskontroll Husarrest Innelåsing Pass/ID-kontroll Papirløs-trulser Statlig ansvar?

Irom Chanu Sharmila

Menneskerettigheter - Grunnleggende friheter

Menneskerettslige rammer Frihet reguleres i mange ulike bestemmelser Slaveri som det ekstreme: EMK art 4 Privatliv som det overordnede: EMK art 8 Bevegelsesfrihet: EMK TP4 art 2 Rettergang som rammeverk EMK art 5 og 6

EMK art 4 Artikkel 4 Forbud mot slaveri og tvangsarbeid 1. Ingen må bli holdt i slaveri eller trelldom. 2. Ingen må bli pålagt å utføre tvangsarbeid eller påtvunget arbeid. 3. I denne artikkel skal uttrykket «tvangsarbeid eller påtvunget arbeid» ikke omfatte: arbeid som kreves utført under det vanlige forløp av frihetsberøvelse iverksatt i samsvar med bestemmelsene i artikkel 5 i denne konvensjon eller under betinget løslatelse fra slik frihetsberøvelse; tjeneste av militær art eller, i land hvor nekting av samvittighetsgrunner er anerkjent, tjeneste som er pålagt istedenfor tvungen militærtjeneste; tjeneste som blir pålagt i tilfelle av en nødstilstand eller ulykke som truer samfunnets liv eller velferd; arbeid eller tjeneste som hører til vanlige borgerplikter.

EMK art 5 Artikkel 5 Retten til frihet og sikkerhet 1. Enhver har rett til personlig frihet og sikkerhet. Ingen må bli berøvet sin frihet unntatt i følgende tilfelle og i samsvar med en framgangsmåte foreskrevet ved lov: A) lovlig frihetsberøvelse av en person som er domfelt av en kompetent domstol; B) lovlig pågripelse eller frihetsberøvelse av en person som ikke har etterkommet et lovlig pålegg av en domstol eller for å sikre at en forpliktelse foreskrevet ved lov, blir oppfylt; C) lovlig pågripelse eller frihetsberøvelse av en person for å stille ham for den kompetente rettslige myndighet på grunn av rimelig mistanke om at han har begått en straffbar handling, eller når det er rimelig grunn til å anse dette nødvendig for å hindre ham i å begå en straffbar handling eller i å flykte etter å ha gjort det; D) frihetsberøvelse av en mindreårig ved lovlig pålegg for å føre tilsyn med hans oppdragelse, eller for å bringe ham for den kompetente rettslige myndighet; E) lovlig frihetsberøvelse av personer for å hindre spredning av smittsomme sykdommer, av sinnslidende, alkoholister, narkomane eller løsgjengere; F) lovlig pågripelse eller frihetsberøvelse av en person for å hindre at han kommer inn i landet uten tillatelse, eller av en person som det treffes tiltak mot med sikte på utsendelse eller utlevering.  2. Enhver som blir pågrepet, skal straks bli underrettet på et språk han forstår, om grunnene til pågripelsen og om eventuell siktelse mot ham. 3. Enhver som blir pågrepet eller berøvet friheten i samsvar med bestemmelsene i avsnitt 1.c. i denne artikkel, skal straks bli stilt for en dommer eller annen embetsmann som ved lov er bemyndiget til å utøve domsmyndighet, og skal ha rett til hovedforhandling innen rimelig tid eller til løslatelse under saksforberedelsen. Løslatelse kan gjøres betinget av sikkerhet for frammøte ved hovedforhandling. 4. Enhver som er pågrepet eller berøvet sin frihet, skal ha rett til å anlegge sak slik at lovligheten av frihetsberøvelsen raskt skal bli avgjort av en domstol, og at hans løslatelse blir beordret dersom frihetsberøvelsen er ulovlig. 5. Enhver som har vært offer for pågripelse eller frihetsberøvelse i strid med bestemmelsene i denne artikkel, skal ha rett til erstatning som kan inndrives.

EMK art 8 Artikkel 8 Retten til respekt for privatliv og familieliv 1. Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse. 2. Det skal ikke skje noe inngrep av offentlig myndighet i utøvelsen av denne rettighet unntatt når dette er i samsvar med loven og er nødvendig i et demokratisk samfunn av hensyn til den nasjonale sikkerhet, offentlige trygghet eller landets økonomiske velferd, for å forebygge uorden eller kriminalitet, for å beskytte helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter.

EMK TP 2 art 2 Artikkel 2 Bevegelsesfrihet 1. Enhver som lovlig befinner seg på en stats territorium, skal ha rett til bevegelsesfrihet innenfor dette territorium og til fritt å velge sitt bosted. 2. Enhver skal være fri til å forlate ethvert land, også sitt eget. 3. Utøvelsen av disse rettigheter skal ikke bli pålagt andre innskrenkninger enn slike som er i samsvar med lov og er nødvendige i et demokratisk samfunn av hensyn til nasjonal sikkerhet eller offentlig trygghet, for å opprettholde samfunnsordenen (ordre public), for å forebygge forbrytelser, for å beskytte helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter. 4. De rettighetene som er slått fast i avsnitt 1 kan også i bestemte områder bli pålagt innskrenkninger i samsvar med lov og begrunnet med samfunnsmessige hensyn i et demokratisk samfunn.

EMK TP2 art 3 og 4 TP2 Artikkel 3 Forbud mot utvisning av egne statsborgere 1. Ingen skal bli utvist fra territoriet til den stat han er borger av, verken ved en individuell eller en kollektiv forholdsregel.  2. Ingen skal bli berøvet retten til adgang til territoriet til den stat han er borger av. TP 2 Artikkel 4 Forbud mot kollektiv utvisning av utlendinger  Kollektiv utvisning av utlendinger er forbudt.

Samvirke Samvirke av menneskerettigheter, også for det som gjelder frihet Eksempel: Tvangsarbeid i fengsel Religionsfrihet ved soning Familieliv ved utvisning Diskriminering

Gjennomskjæring Formålet med inngrepet ofte avgjørende Stiller krav om god tro / hensikt Eksempel: Frihetsberøvelse før ustending for å sende signal til grunnløse asylsøkere Isolat for å presse frem identitet Generelle religionsinnskrenkning som rammer spesielle grupper

Jacobski mot Polen 2010 Vegetarianer Innenfor artikkel 9? Balansegang The European Prison Rules

Saadi mot Storbritannia 2006 Iraker Utvisning Varighet

The European Prison Rules

FNs menneskerettighetskomité

Unge

Isolasjon

Fangebefolkningen VG 2010 om Oslo fengsel: “7 av 10 innsatte er ikke-norske statsborgere” “Enda flere har utenlandskliknende navn” “Utenlandske statsborgere utgjør 8.5% av befolkningen” Kriminalomsorgen om norske fengsler 2010 32% er utenlandske statsborgere 40% i lukkede fengsler

En liten studie “Some findings from a questionnaire about foreign citizens in IRCE prisons” Ragnar Kristoffersen, KRUS www.kriminalomsorgen.no

Varetekt

Snitt soningslengde

Gitarama Prison

Frp’s fengselsreform Halvere dagpengesatsen til norske fanger Kutte dagpenger til utenlandske fanger Kun lov å drive med studier på kveldstid Arbeidsplikt på dagtid (samfunnsnyttig arbeid) Fjerne øvre grense for kumulativ straff Slutt på prøveløslatelse < ¾ Lavere standard i fengsel for utlendinger Dobbel straff for dømte som har innreiseforbud Vurdere å offentliggjøre navn på pedofildømte Kutte alle sosiale ytelser til utlendinger Kilde: frp.no

Nasjonaliteter (dømte)

Noe helt annet … Utvisning etter soning Bortfall av prøveløslatelse? En form for dobbeltstraff, men “alminnelig rettsfølelse” Bortfall av prøveløslatelse? Begrunnelsen endres Begrenset tilbud i soningstiden Endret begrunnelse, men også ressurser Mindre kontakt med familie etc Tilgang til informasjon, gjenger etc

Sharia-fengsler i USA?

Eller ikke …

Hvordan blir så dette? Økende andel “utlendinger”? Skliding i type kriminalitet og derfor soning? Økende press mot “vår norske kultur”? Press mot rause velferdsordninger? Tilbakeføring vs renovasjon? Kriminalomsorg > Fengselsvesen ?

Spesialordninger?