Teknisk og metodemessig oversikt

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny ordlyd på rapportene i avdelingen og nye rutiner for registrering av skyteaktiviteter For nye brukere: Du må først være registrert med en e-postadresse.
Advertisements

Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Den vesle gutten og julenissetoget
For å sitte og ikke gjøre noen ting
I.
Rosèvin.
CO2 -fangst og –lagring: Vet vi nok?
4 Bruk øynene riktig.
Fôrkvalitet Godt grovfôr i rundballen Av Linn Hege Engen
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
En innføring i spillet: Lag En Setning
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Clos-O-Mat Palma Vita og Lima Vita
Laget av Embret Lund 1BAA. Hovedlærer når vi lærte det praktiske av ‘’gamle metoder’’ og var flink i det han viste oss. Det syntes også godt at han hadde.
Brannforebyggende tiltak
Fransiscas unger Katten ble borte fra nyfødte unger. Men Jim tok vare på dem og en hektisk tvilling tid begynte. De var to stykker. Begge hankatter. Vi.
Skifteplan mobil en ny brikke i det teknologiske landbruket
Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.
I dette shoppingcenteret hadde kvinner en unik mulighet til å velge seg ut en passende make blant forskjellige menn.....
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Kapittel 28 Norgeskartet
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Fra matavfall til jord Her må det fylles inn noe om bakgrunnen...
På disse sidene finner du litt informasjon om opplegget vårt!
Spøken som gir deg lykke!
God morgen.
BraWeb Bestilling. Bravida tilbyr nå BraWeb Bestilling.Dette er et web-basert system for arbeidsbestilling. Systemet er interaktivt og dynamisk, og gir.
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Atmosfæren og Stråling
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
1. 2 … mer enn bare ett kosttilskudd ! Introduksjon til Spirulina by Marcus Rohrer ® !
De viktige ting i livet Kilde: Ukjent.
Integrert plantevern i etablert eng
Lorax. Det var en gang et vakkert sted med fargerike planter og lekne dyr. Lorax passet på dette stedet og snakket for trærne, dyrene og andre som ikke.
Muntlige presentasjoner
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Siste fase i et langt arbeid som skal sikre et godt sluttresultat
Improving Products Gruppe Presenteres av : Hege-Kristin Johansen Herman Kolås Marianne Ates Marit Finden Jonas Lillevold André Johansen Tom.
Utfordringer i tjenestetilbudet til eldre Bergen 2. april 2008
Hverdagen for Ruth og Sissel.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Clos-O-Mat Palma Vita og Lima Vita
Bruk av Datavarehuset i økonomirapporteringen
= pasning = løp uten ball = føring av ballen PASNINGSØVELSE
Fronterinnleveringer på 1-7 og Hovedprinsipper Alle innleveringer 1. år skjer i innleveringsrommet – som følger kullet gjennom årene Hvorfor? For.
Å omfavne forandringer med ekstrem programmering(XP) Brukt i In140 Skrevet av Ola Bø Bygger på Kent Becks artikkel "Embracing change with extreme programming."
Temakveld Nettvett og spill.
Og.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
11. Balancing technology with people’s needs Bruk av teknologi.
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Avlingsnivå i grovfôrdyrkinga – hvorfor er det viktig å vite? 1.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
BANDY AVDELINGEN Skøytetrening Forslag til skøyteøvelser som kan benyttes eksempelvis ved første trening på rink eller stor bane: 1.Ta fart og gli. Pararlelle.
Ledelse Metode Arbeidsgrupp e Profesjonell kunnskap Fag, ferdighet, verdi, etikk Organisasjons kunnskap System, prosess, samarbeid m.m.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Sporefri mjølk - grovfôrdyrking1 Sporefri grovfôrdyrking Større høstemaskiner  økte krav til grunnarbeid Basis: Jevn jordoverflate o Drenering  Oppattgrøfting.
Sporefri mjølk - ensilering1 Sporefri ensilering Smørsyrebakterier og –sporer i surfôr skyldes forurensing under høsting Svært lavt antall klostridiesporer.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Sporefri mjølk - høsting
Uteseksjonen i Stavanger
Ensileringsmidler og tørrstoff-%
Vannrakett med fallskjerm
Hva gir oss energi i maten
Erstatning for klimabetinget avlingssvikt
Utskrift av presentasjonen:

Teknisk og metodemessig oversikt Fagmøte – Baller til glede og besvær Rådgiver Knut Alsaker Beitebruk for kjøttproduksjon

HISTORIKK - UTVIKLING Rundballemetoden kom i gang tidlig på 80-tallet. Vært en utvikling i både teknikk og metode. I dag en mye sikrere metode enn i starten De første årene ble rundballene lagt i store poser som ble knyttet igjen. Ved hull i posen ble det god tilgang på luft til ballen Etter hvert tok bruk av plastfolie over. Mindre fare for å ødelegge hele rundballen hvis hull Beitebruk for kjøttproduksjon

Rundballeensilering - teknikk Foregår som totrinnshøsting Slått av gras Slått i streng, breispredning, sammenraking Valgt metode vil avhenge av ønsket tørrstoff i forhold til tilgjengelig tørketid. Rundballepresse Ulike presser kan brukes Fastkammer og variabelkammer Ulik behandling av graset Med og uten stengel behandling Pakker Ulike pakker på markedet Presse og pakker i ett er blitt vanlig Beitebruk for kjøttproduksjon

Rundballeensilering - metode Når ønsket tørrstoff er oppnådd høstes graset Gras i strenger plukkes opp og presse sammen slik at det blir minst mulig plass for luft inne i rundballen Etter eget ønske kan det tilsettes ensileringsmiddel Middel som er mest aktuell å bruke varierer etter tørrstoffgrad Viktig å få til en best mulig fordeling av ensileringsmidler i strengen Når rundballen har oppnådd rett størrelse pakkes den inn i plastfolie slik at det ikke kommer mer luft til plantene Nå starter den et en vanlig ensileringsprosess som er lik for alle silotyper Rundballene flyttes av enga til egnet sted Beitebruk for kjøttproduksjon

Ensileringsprosessen Fase 1 Plantene forsetter åndingen frem til alt oksygen er brukt opp. Åndingen produserer varme Varer i inntil 5-6 timer hvis godt pressa baller, hvis dårlig pressa han det varer i flere døgn. Dette viser hvor viktig det er å presse ballene godt og pakke dem godt inn i plastfolie av god kvalitet Fase 2 Oksygenet er brukt opp og åndinga stopper opp Bakterier produserer eddiksyre Melkesyrebakteriene oppformeres Prosessen varer et par dager Beitebruk for kjøttproduksjon

Ensileringsprosessen Fase 3 Melkesyrebakteriene dominerer og de produserer nå melkesyre Bakteriene forbruker lettløselige karbohyrdrater i fra graset. Unngå for kraftig gjæring og for stort forbruk av sukker. Fase 4 Det oppnås en likevekt i surfôrmassen Konstant innhold av melkesyre og stabil pH Denne fasen kan holdes i mange år og gjør at surfôret holder seg. Likevekten oppnås i et tidligere stadium hvis det brukes ensileringsmidler, mindre av sukkeret brukes opp av bakteriene Beitebruk for kjøttproduksjon

Ensileringsprosessen Fase 5 Mulig ny fase hvis ikke stabile forhold Smørsyrebakterier angriper melkesyrebakteriene Protein brytes ned til ammoniakk og andre nitrogen forbindelser Viktig av fôret holdes uten tilgang til luft slik at det blir dårlige forhold for mugg og sopp. Lav pH hindrer ikke mugg og sopp Høyt og lavt tørrstoff hindrer ikke mugg og sopp Beitebruk for kjøttproduksjon

Flytting av rundballen for lagring Prioritet 1: Flytting av rundballene gjøres umiddelbart etter pakking Lamineringsprosessen foregår fremdeles og plasten vil fremdeles klebe Prioritet 2: Får du ikke gjort det med en gang Vent ca 2 døgn til overtrykket i rundballen er sunket før du flytter rundballene Prioritet 3: Får du ikke gjort det da Vent til ensileringsprosessen er ferdig, ca 3 uker før du flytter rundballene. Beitebruk for kjøttproduksjon

Lagring av rundballer Lagring langs jordekanten på hvert skifte Ballene hentes etter hvert som de trengs Lite transport i en travel tid Ofte en del store kjøreskader når rundballer skal hentes uansett værforhold Kan gi pressaftavrenning hvis ikke nok fortørking Lagring på opparbeidet lagerplass Alle rundballene samles på et sted Sikrer gode forhold for lagring med oppsamling av pressaft Unngår kjøring på enga når denne ikke er optimal Beitebruk for kjøttproduksjon

Pressaft i fra rundballer Pressaft kan være et problem i rundballer når TS innholdet er under 25%. Krav til oppsamling av pressaft slik at det ikke fører til forurensning. Beitebruk for kjøttproduksjon

Hvilke av disse rundballene er dine? Beitebruk for kjøttproduksjon