Hvorfor produsere mat i Norge?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Strukturrasjonalisering – medisin eller gift for landbruket?
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Regjeringen mener • God rekruttering, et høyt kunnskapsnivå og videreutvikling av kunnskapssystemene er av avgjørende betydning for at landbruks- og.
Bondelaga i Rissa og Stadsbygd
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Saman er me sterke! S preke – O ptimistar – F olkelige - A nsvarlige Stay’er-evne, pågangsmot, tillit!!! Spreke og frimodige INGEN skal ta oss på humøret.
Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari.
EINAR FROGNER STYREMEDLEM NORGES BONDELAG LEDERMØTE TROMS BONDELAG 20 OKTOBER 2010 LANDBRUKSMELDINGA.
Matvaresikkerhet og jordvern
Velkommen til bords Ny landbruks- og matmelding Meld. S. 9 ( )
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
10Velstand og velferd.
Fremtidens matproduksjon
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Jordbruk i distrikts-Norge
Leder Nordland Bondelag Direksjonsmedlem i Norges Vel
SAMHANDLINGSREFORMEN ORIENTERING BYSTYREKOMITÉ HELSE, SOSIAL, OMSORG
Kollektivtransportens finansieringsbehov: Er løsningen mer av det samme, eller finnes det mer effektive måter å finansiere kollektivtransporten på? Bård.
Kornmøte på Skjetlein VGS 2 desember
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Ny markedsordning for storfekjøtt- erfaringer til nå, og arbeidsdeling mellom avtalepartene og markedsregulator Brita Skallerud 2. nestleder i Norges Bondelag.
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Korn- og kraftforpolitikken; hvordan fungerer kornordningen
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Bærebjelker i norsk jordbruk Sjøleiende bønder Bruke egne ressurser Utfordres av: Areal i andre land Lave bondeinntekter Tilskuddsavhengighet MAKTA OVER.
Arktisk Landbruk Bernt Skarstad Leder NordlandBondelag Svartmaling er utgått på dato som forretningside Vi lever i en mulighetsverden Bernt Skarstad Arktisk.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Fremtidens matproduksjon
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
Grønn utdanning – utfordringer
Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet.
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Kompetanseløft Trøndersk Landbruk (KTL) er et 3-årig prosjekt eid av Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag. Målet med prosjektet er å øke konkurransekraften.
Fortsatt landbruk på Helgeland? Berit Hundåla
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
Antibiotikaresistens Bondens hverdag Senterkonferansen 2015 Egil Chr. Hoen Leder Buskerud Bondelag.
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
utfordringer og mulige løsninger til økologisk grønnsaker dyrking
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Planleggingens utfordringer
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
Jordbruksforhandlingene 2016 Innspill fra Buskerud Bonde og Småbrukerlag.
Utviklingen i det politiske klimaet – inntekt og forhandlinger Harald Milli 25. august
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Menneskerettigheter - kjennetegn Enkeltindividene har dem og statlige myndigheter skal oppfylle dem De er universelle De er normer med høy prioritet De.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Skilnaden mellom bygdene større enn i dag Den gode ideen.
Jordbruksforhandlingene Presentasjon 9.12, 2016
Skog og klima Johan C. Løken
Fire forelesninger for NTNU`s bioøkonomikurs på Gjøvik, våren 2017
Landbruks- og matvaresituasjonen nasjonalt og internasjonalt
En fremtidsrettet jordbruksproduksjon
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Kurs Landbrukspolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Hvorfor produsere mat i Norge?

Hvorfor ikke importere all maten? Mat er basisbehov. I følge FN-konvensjonen skal alle land sørge for matsikkerhet for sine innbyggere. Moralsk og etisk ansvar. Husk 1 mrd sulter. Klimaendringer og stor befolkningsvekst Vi er rike, men hvert land vil først sørge for sine ved matmangel Sårbarhet. Vi importerer over halvparten av det vi spiser. Landskapsforringelse. Gjengroing, fraflytting. Borger nr 7.000.000.000

Hvorfor landbrukspolitikk? Kan ikke markedskreftene få virke fritt? Landbruket produserer fellesgoder som ikke kan omsettes. Matvaremarkedet sikrer ikke disse. Langsiktighet. Det er noe helt annet å produsere basisbehovet mat, enn spiker eller sko Biologisk produksjon Jorda er ikke flyttbar

Hva skiller Norge fra andre land? Lave avlinger, begrensning i vekster Langstrakt. Store klimatiske forskjeller Oljedrevet økonomi Fordel: God dyre- og plantehelse. Unike smaker BILDE 1: 25 skurtreskere med 18 såmaskiner bak fra Brasil. BILDE 2: Skurtresking i Norge. BILDE 3: Hjørundfjorden Norge er våtere, kaldere, brattere, mer avsides og dyrere enn andre land

Hvordan løse utfordringene i Norge? Må føre en nasjonal landbrukspolitikk der bondens inntekt kommer fra både marked og tilskudd. Tilskudd må tilpasses de store ulikhetene i produksjon og klima. Et importvern med toll på sentrale varer fra norsk landbruk for å utjevne kostnads-forskjellen mellom Norge og andre land.

Ei produktiv næring!

Faresignal: Arealnedgang! Fulldyrket areal per innbygger

Ny landbruks- og matmelding Meld. S. 9 (2011-2012) Velkommen til bords

Hva vil Bondelaget? Produsere mer god og trygg kvalitetsmat til en økende befolkning Utnytte jord- og beiteressurser over hele landet Produsere på en miljøvennlig måte, og ha god dyrevelferd Forvalte kulturlandskapet; holde det åpent, vakkert og variert Ta vare på matjorda for framtidige generasjoner

Ingen matproduksjon uten inntekt ”Gode inntektsmuligheter er det viktigste virkemiddelet for å nå de jordbrukspolitiske målene” (Meld. S. 9 (2011-2012)) Lavt inntektsnivå Konkurransedyktig inntekt for å sikre rekruttering Uten bedre inntektsmuligheter - urealistisk å nå målet om økt matproduksjon

Verktøykassa Importvern Økonomiske virkemidler Juridiske virkemidler Markedsordninger

Importvern Tollsatser og kvoter Importen er mer enn doblet siden 2000. Den norske delen av matmangfoldet presses. WTO-avtalen: Velge den som beskytter best av krone eller prosenttoll. Viktig politisk grep: Fra 2013 endres tollen på biff og filet av storfe, lammekjøtt og faste oster (type Norvegia og Jarlsberg) til prosenttoll.

Økonomiske virkemidler Fastsettes i jordbruksforhandlinger Målpriser Tilskudd

Markedsordninger Fordel for bønder og forbrukere Virkemidler: Mottaksplikt Forsyningsplikt Unntak fra konkurranseloven Markedsreguleringstiltak Effektivt: Finansieres av bønder – utøves av markedsaktør.

Politiker: Vi trenger ditt bidrag Forhindr at matjorda bygges ned Snakk med partifeller og andre politikere. Bidra med å få rammevilkår for næringa som sikrer inntektsvekst og dermed produksjonsøkning. Få økt bevissthet rundt hva landbruket bidrar med, og merverdien av å ha et landbruk over hele landet Tilrettlegg for lokal verdiskapning og arbeidsplasser Gi trygghet for investeringer i landbruket Gi bonden muligheter – så skal vi produsere mat og fellesgoder !