Hva har vi oppnådd i psykiatrien

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
Arbeidsgruppe for bekjempelse av fallende gjenstander
”En pille for alt som er ille”
Pilotprosjekt KK Helse Bergen
Utfordringer i spesialisthelsetjenesten
”Jeg reiser smart”-kampanjen 26. april – 12. juni 2010
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
Forbedringsprosjektet
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
ISO-sertifisering av Dagkirurgisk enhet - etablering og praksis
1 Trykte vedlegg: Utvidede kommentarer per april Ingress: Saken presenterer resultater per april Forslag til vedtak: 1.Styret er bekymret for.
Ambulerende team sykehjem/ÅPEN OMSORG
Hvordan påvirker endring i kroppsbilde forløpet av spiseforstyrrelsessymptomer hos innlagte pasienter Marit Danielsen Spesialist i psykiatrisk og psykosomatisk.
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Prinsesse eller pirat – et fritt valg!
1 Eiendom og drift Arbeidsmiljøundersøkelsen ved NTNU 2009 Drift og Eiendom Et verktøy for utvikling av arbeidsmiljø ved NTNU Utviklet internt i NTNU for.
Undersøkelse om studiegjennomføring og faglig og sosial tilhørighet ved UiB Torunn Valen Mikalsen, 6. november 2009 Torunn Valen Mikalsen.
Highlights fra markedsundersøkelse Utarbeidet av Inger Marie Brun,
Målrettet motivasjon av ansatte for fagutvikling
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
7/11 bibliotek Basert på oppgave skrevet av Sindre Søreide og Veronicha Angell Bergli.
2 Internasjonal mobilitet i norsk høyere utdanning Margrete Søvik UMB,
Hapros vei mot eQuass godkjenning? eQuass. OVERORDNET ORGANISASJON Oppdatert: Godkjent: EL 1) Medlem i ledergruppa 2) Stedfortreder for adm.
Oppgaver 1)Vi anser hvert av de seks utfallene på en terning for å være like sannsynlig og at to ulike terningkast er uavhengige. a)Hva er sannsynligheten.
Om Norsk Finansbarometer 2014
Oppland Arbeiderblad Kjønn i kildebruk - Utviklingstrekk over en to års periode.
Praktisk forbedringsarbeid ved Ringerike Sykehus HF
Kittil Skogen - Prosjektkontoret i Telenor Nordic
Mestring gir trivsel og trygghet Avdelingssykepleier Cecilie L
eksempel problemstilling
Timesammedag ved Risvollan legesenter(RLS) Evaluering etter 3 år. Stud.med Olav Aune Thomassen og Aage Bjertnæs Spesialist i allmennmedisin.
Personalpolitisk strategi
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Resultater etter KBLs opplæring i husleieloven og forvaltningsloven
Onsdag 13. mars Sam Eyde vgs
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Fra resultat til veien videre Prosjekt: Nasjonal satsing for utprøving og evaluering av familieråd i Norge Av Sturla Falck Avslutningskonferanse 8. desember.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
Effect of computerised evidence based guidelines on management of asthma and angina in adults in primary care: cluster randomised controlled trial Martin.
Myndiggjorte medarbeidere – mer aktiv omsorg
Hvilke familietilbud trenger de yngste
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Agenda: Kort gjennomgang av ARK, innhold og teori Gruppearbeid
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
For virksomheter som vil: -Dele -Lære -Forbedre 1 Indikatorprosjektet Indikatorene og eQuass.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelser (ARK)
Prosjekt Barn som pårørende SI somatikk 2014
Noen kommentarer til Kostrat evalueringen EVA-8 Hurdalsjøen 5-6 september 2002 Hans Torvatn, SINTEF Teknologiledelse.
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelser (ARK)
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
1 SKAL DU HJELPE KFUK-KFUM NÅR VI SLUTTER?. 2 VI FIKK SÅ MYE GLEDE I KFUK-KFUM I Y’S MEN FORTSATTE DET.
Oslo kommune Kommunerevisjonen KOMMUNEREVISJONEN - INTEGRITET OG VERDISKAPING Rapport 9/2009 Avgangskarakterer i grunnskolen - Likebehandles elevene i.
Barnevernet i Norge – et oversiktsbilde Nina Hjertø Ingebrigtsen, Anne Jensen og Mette Smedstad KS Myndighetskontakt.
Dokumentasjonsdag Torsdag 17.mars :00 – 15:00 Oppsummering fra gruppearbeid.
Workshop, Dokka – 9. nov
MÅLRETTET MILJØARBEID
Prosjekt - studenttett post av Kirsten Halse. Hensikten med presentasjonen... å informere om hvordan prosjektet er utviklet og spesielt å gi en forståelse.
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
PSY (Videregående modeller i arbeids- og organisasjonspsykologi)
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Evaluering av [prosjektnavn] [navn]. Resultat kontra mål Målsetting: Oppgi opprinnelig mål eller prosjektmål –Lag en liste over de viktigste måleenhetene.
Utskrift av presentasjonen:

Hva har vi oppnådd i psykiatrien Hva har vi oppnådd i psykiatrien? Øyvind Antonsen Avdelingsleder Avdeling for psykosebehandling AUS oyvind.antonsen@akersykehus.no

Tvang i psykiatrien Gjennombruddsprosjektet 2000/2001 Aker universitetssykehus Akutt avdelingen

Hvilke erfaringer har vi gjort oss i etterkant av prosjektet? Først kort hva prosjektet gikk ut på. Hva skjedde underveis i prosjektet Hva skjedde etter at prosjektet ”var over”? Målsettinger Var prosjektet vellykket på sikt.

Hovedmål Redusere bruken av mekaniske tvangsmidler med 30% Delmål Redusere antall beltelagte pasienter Redusere antall belteleggingssituasjoner Redusere tiden i belter.

Oppgaven var Vanskelig, Viktig og Varig Det var ifølge arbeidsgruppen et klart ABNA (achiveble benifits not achived). Vi mente at avdelingen hadde bedre kunnskap enn det som ble vist i praksis. Det lå en innebygd selvkritikk i prosjektet. Positivt for pasienter og for personalet dersom målsetningen ble oppnådd.

Hva ble gjort? Ble utarbeidet en baseline 18 mnd tilbake i tid. Hjelp til SPC og målinger. Informasjon ble gitt oppover og nedover i organisasjonen. Idedugnad, brainstorming. Fiskebeinsdiagram (Årsak-virkningsdiagram) Ukentlige tilbakemeldinger mtp resultater Målte alle andre former for bi - effekter som dette kunne medføre. Tydelige på at dette ikke dreide seg om enkeltpersoner men om systemet.

Tiltak Undervisning for alle ansatte. Behandle de vanskeligste pasientene som intensivpasienter. Utformet skriftlige prosedyrer for potensielt vanskelige situasjoner. Tvangsmiddelprotokollen, forbedringer i denne. Laget belteleggingsjournaler Planer for pasientene.

Hva skjedde? Baseline viste følgende: Median i belter pr beltelegging = 19,6 t Gjennomsnittelig tid i belter = 21,6 t Beltelagte pasienter per mnd i snitt = 5,2 Beltelegginger i snitt per mnd = 7,53 Den største endringen i praksis skjedde før tiltak ble iverksatt.

Ved prosjektets slutt Median = 4,0 t Beltelagt pasient i snitt = 3.0 Beltelegginger i snitt per mnd = 5,5 Det ble gjort kontrollmålinger 1 år tre år og 4,5 år senere. Etter ett år var median for beltelegginger 10 t. Fortsatt nesten 50% bedre enn før prosjektet.

Hva har skjedd 4,5 år etter. Arbeidsgruppen ble oppløst umiddelbart etter prosjektet var over. Arbeidet ble ikke videreført på avdelingen. Metoden ble ikke benyttet på andre områder på avdelingen. Avdelingen har fått uberettiget kritikk for at tallene har steget i forbindlese med bruk av tvang. De skjema som ble utarbeidet brukes fortsatt som de ble laget eller i en forbedret utgave.

Baseline

Hvordan er tallene i dag?

Stolpediagram

Resultater 2005/2006 Median 4,5 Gjennomsnitt 9 t 6,4 beltelegginger i snitt per mnd 3,4 pasient beltelegges per mnd i snitt. 17 pasienter er beltelagt, hvorav 5 utenlandsk opprinnelse 11 damer og 6 menn En pasient er tatt ut av tallmaterialet. 4 isoleringer i denne perioden. Måleperiode medio sept 05 –medio februar 06. Totalt 32 beltelegginger Antall innleggelser har økt

Når på døgnet skjer belteleggingene?

Har vi lykkes? Tallene er gode. Men de samme forbedringsområdene er der fortsatt. Metoden er ikke brukt i andre sammenhenger. Pasientene ligger mindre i belter enn tidligere, det er en kvalitativ forbedring. Personalet opplever mindre utagering og kan arbeide mer med pasienter enn tidligere.

Undersøkelse etter tre år. I forbindelse med at prosjektet er blitt med i et europeisk bokprosjekt, ble det utført en spørreundersøkelse av personalet på akuttavdelingen i forbindelse med hvordan dette har påvirket deres arbeidsdag. De rapporterte et bedre arbeidsmiljø At de kunne arbeide mer selvstendig og at de fikk testet egne kunnskaper bedre. De opplevde at prosjektet var bra og at resultatet var positivt for dem. De følte et eierskap til prosjektet. Bedre samarbeid med andre yrkesgrupper.

Prosjektet ble en suksess Selv om prosjektet er litt ”glemt”, er det mye som har blitt bedre. Mye av det som ble gjort følges opp. Tallene taler for seg selv.

Veien videre Ligger åpent for mye kvalitetsarbeid. Hva kan måles. Definere hva som er kvalitetsforbedring. Viktig, men hvilke effekter har de endringer vi innfører. Dette er vi ikke like flink til. Bruk av SPC er et fint redskap til dette, da vi med få observasjoner kan dokumentere effekt av iverksatte tiltak.