6C Strålingsaktivitet Definisjon:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Energi og næringsstoffene
Advertisements

Vår elektriske verden kap 5
Den strålende sola Del 2: Nordlys Foto: Jouni Jussila.
Astrofysikk Fysikk 1.
WARNING!!! Dere får nå se et strålende bra prosjekt
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Lavradioaktive avleiringer (LRA)
Stråling fra stjernene Fysikk 1
Litt mer om PRIMTALL.
Halveringstid Halveringstid – tiden som går før halvparten av atomene i det radioaktive stoffet er laget om til andre atomkjerner. Eks. Det tar 4,5 milliarder.
ELEKTRISITET KAPITTEL 11.
Tallet e - Funksjonen e x Eksponensialfunksjon Eks: Mobiltlf – sms [1/5] La oss tenke oss at vi er 7 milliarder mennesker på jorden og at alle har hver.
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Kap 17 Temperatur og varme
Naturfag klasse Av: Karina Schjølberg
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Energibalansen.
Atmosfæren og Stråling
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
Stjernenes fødsel, liv og død Fysikk 1
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Kildesortering! La tingene gå i.
Naturfag 1.
Elektromagnetisk stråling
Radioaktivitet I radioaktive stoffer er de minste byggeklossene, atomene, i ubalanse. Atomene strever etter å komme i balanse og for å oppnå dette går.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Elektrisitet kap 3 Hva er elektrisk strøm?.
Atomenes elektronstruktur
Kapittel Z Kjernekjemi.
Hva er så spesielt med Kinsarvik?
Maksimal gjennomstrømming. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 StartOil må transportere store mengder utstyr og materialer til utbyggingen av et nytt.
VERDENSROMMET Av: Hannah.
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
STRÅLING Er energi som sendes ut fra en strålingskilde i form av bølger eller partikler. Kan være synlig (lys) og usynlig (radiofrekvens) energi.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Radioaktiv stråling Mål for opplæringen er at du skal kunne
Senter for Nukleærmedisin/PET Haukeland Universitetssykehus
SIB 5005 BM3 Miljøteknikk Globale atmosfære-endringer (Del 2)
Onsdag 13. mars Sam Eyde vgs
Trekanter med vinkler på 30, 60 og 90 grader
STRÅLEFYSIKK - STRÅLEVERN RADIOAKTIVITET
Planteceller og planter
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Kvasarer Kvasarer sender ut mer energi pr sekund enn sola sender ut på 200 år – og de stråler med denne effekten i millioner av år! Kvasarer ble oppdaget.
Typer stråling Elektromagnetisk stråling Partikkelstråling
Læreplanmål i LK 06 Stråling og radioaktivitet (VG 1)
STRÅLING / RADIOAKTIVITET
Radioaktiv Jeopardy BegreperStrålingEnheterNytteSkade
ELEKTRISITETELEKTRISITET KAPITTEL 11. ELEKTRISITET.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
Stoffenes byggesteiner og modeller
Stråling mot jorda. Stråling Bevegelse av energi i form av bølger Sola er hovedkilden til den strålingen jorda mottar Lysstråling har særegne elektriske.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Det periodiske system. MÅL FOR TIMEN: Det periodiske system MÅL FOR TIMEN: -Repetere hvordan atomer er bygget opp.
Radioaktivitet Powerpoint til læringsprogrammet radioaktivitet.
Elektrisk energi Kapittel 12.
Kjernefysikk i Oslo Fysisk Institutt.
Kjernefysikk ved syklotronen i Oslo
Radioaktivitet.
Planteceller og planter
Livets historie.
Utskrift av presentasjonen:

6C Strålingsaktivitet Definisjon: Strålingsaktiviteten i et radioaktivt stoff er antall partikler som sendes ut pr. sekund. Måles i Becquerel (Bq) 10 partikler pr sekund = 10 Bq

Geiger-Müller-teller (GM-teller) Hva kalles apparatet som registrerer stråling? Geiger-Müller-teller (GM-teller) Den måler antall partikler som sendes ut pr. sekund). Den kan ikke skille mellom stråletyper og stråleenergier.

Scintillasjonsteller Hvilken oppgave har dette apparatet? Ofte vil vi vite hvilke radioaktive stråler/partikler som er tilstede og i hvilken mengde. Til dette kan vi ikke bruke GM-telleren. Den klarer heller ikke å fange opp alle gammastrålene! Kan du tenke deg hvorfor? Partiklene/fotonene er så små at de går rett igjennom måleapparatet! En scintillasjonsteller måler også gammastråler, og den måler også energien og intensiteten i gammastrålingen!

6D HALVERINGSTID HALVERINGSTID= Den tiden det tar til halvparten av atomkjernene har sendt ut stråling. Halveringstid  Kort halveringstid = mange kjerner sender ut stråling pr. sek. Lang halveringstid = færre kjerner sender ut stråling pr. sek  - atLe

Halveringstid Halveringstiden er den tiden som går før halvparten av atomkjernene i det radioaktive stoffet er omdannet til andre atomkjerner. Radioaktivt stoff Halveringstid uran-238 4,5 milliarder år karbon-14 5730 år cesium-137 30 år strontium-90 28,8 år jod-131 8 døgn radon-222 3,8 døgn Den biologiske halveringstiden er den tiden det tar før halvparten av det radioaktive stoffet er skilt ut av en organisme.

1 – Vi tenker oss at vi har en viss mengde radioaktivt stoff, og starter med 100 atomer av stoffet – N0 2 – Etter en halveringstidsperiode har halvparten av atomene blitt omdannet – 50 (1/2 N0 ) 3 – Etter to halveringstider er det kun halvparten av 50, altså 25 atomer igjen (1/4 N0 ) 4 – Etter tre halveringer er det kun 12 (12,5) atomer igjen (1/8 N0 )

Antall atomkjerner vi begynte med 16 kg Vi tenker oss et radioaktivt stoff som vi kaller EKSPLOSJONIUM. Det har en halveringstid på 3 dager. Ved et tidspunkt har vi 16 kg, hvor lang tid tar det før vi har 2 kg igjen? 3 dager 6 dager 9 dager  - atLe

Karbon-14-metoden Halveringstiden til karbon-14 er 5730 år. Det er et viktig hjelpemiddel når forskere skal bestemme alderen på døde dyr og planter.