Ungdom og kosthald Kvifor er det ikkje likegyldig kva slags mat barn og ungdom et når de går på skule og er fysisk aktive ?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Råd for et sunt kosthold (1)
Råd for et sunt kosthold (1)
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Kompetanseheving sukker
Trygg mat og næringsstoffer
Kurstreff 2 Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som er i maten, med ekstra fokus på karbohydrater og fiber. Men først.
MÅLTID I ROTSET BARNEHAGE
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kosthald og helse.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
MatMedSmak.
Korn, Frø og kornprodukter
KARBOHYDRATER.
Kroppens byggesteiner.
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
MatMedSmak.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Ungdom og kosthald Kvifor er det ikkje likegyldig kva slags mat barn og ungdom et når de går på skule og er fysisk aktive ?

Rett kosthald er viktig fordi det gjer at du får påfyll av energi til hjernen og musklane Ikkje smået usunn mat har betre yteevne betre konsentrasjon og treningslyst har motstand mot infeksjon/sjukdom motverkar overvekt

Feil samansett kosthald gjer utslag på ulike måtar konsentrasjonsvanskar hovudverk tannrote ustabilt blodsukker livsstilsjukdomar eteforstyrringar eller overvekt

Energi = evna til å utføre arbeid. Kan vere Varme, rørsle, kjemisk energi eller eletrisk signal Vi målar energi i kaloriar ( kcal) eller kilojoul (kj)

Energigivande næringsstoff Karbohydrat (eit gram gir 4 kcal) Protein (eit gram gir 4 kcal) Feitt (eit gram gir 9 kcal) Energibehov pr dag: Jenter: 2300 kcal Gutar : 2900 kcal

KARBOHYDRAT Er den viktigaste kjelda til energi Tre grupper : Sukker: Stivelse Kostfiber – gir ikkje energi Sukker : frukt og druesukker blir soge opp direkte i blodet, reint sukker vert laga av sukkerrør og sukkerbitar. Sukker gir raskt energi, men gir ikkje næringsstoff, berre ”tomme” kakoriar. Insulin regulerar sukkermengda i blodet. Det er viktig at vi reduserar inntak av sukkerfor å førebygge diabetes, tannrote, overvekt og hjarte-karsjukdomar. Stivelse : er opplagsnæringa i plantene. Mesteparten av energien ( av karbohydratar) bør vi få frå stivelse. Brød og kornprodukt, poteter røter, grønsaker og frukt inneheld mykje stivelse Kostfiber: gir ikkje energi. Er likevel viktig for å førebygge forstopping /treg mage. Kjelde: Grovt brød/kornprodukt, frukt, grønsaker og poteter.

KARBOHYDRAT Er viktig fordi det gir musklane rask energi slik at ein greier å springe raskt, klatre fort, løfte tungt og hoppe høgt. Under middels og hard trening er karbohydrata kroppen si viktigaste energikjelde Er kornprodukt, pasta,poteter, grønsaker, frukt, bær og belgfrukt (erter og bønner)

Karbohydratrik mat Frukt og grønt som også er også fulle av antioksidtantar. "5 om dagen” vil sei to porsjoner frukt og tre porsjonar grønsaker. (frukt som mellommåltid og etter trening) To måltid for dagen med grovt brød som inneheld 4 gangar så mye fiber som loff eller kornblanding Drikk mjølk eller jus til brødmåltidet Et alltid grønsaker til middagen

Sukker og brus Brus inneheld mykje sukker Sukker kallar vi ”tomme kaloriar” ettersom det gir energi men ingen andre næringsstoff Samanlikning: ½ l brus 25 sukkerbitar ½ l litago 10 sukkerbitar ½ l mjølk m/ sjokoladesmak 2 sukkerbitar

PROTEIN Til oppbygging og vedlikehald av musklar og vev i kroppen Er energikjelde i tillegg til karbohydrat og fett Blir ikkje energibehovet dekka, blir musklane svekka. Er inntaket større enn det som trengs til oppbygging og vedlikehald, blir protein omdanna til fett (dersom det totale energiinntak er høgre enn forbruket.) Animals protein har betre kvalitet enn vegetabilsk

Proteinkjelder Mjølk eller yoghurt til brød og kornmåltid Minst eit måltid dagleg med fisk, fjørfe, kjøt eller egg Ulike kornslag og belgfrukter i same måltid viss du et lite fisk og kjøt

Feitt To typar feitt 1. UMETTA FEITT = SUNT FEITT - tran, feit fisk og fisepålegg - oljer, mjuk margarin - nøtter og avokado 2. METTA FEITT = USUNT FEITT - heilmjølk, ost, smør, 45% rømme - kjeks og kaker - potetgull og pommes frittes

Kvifor treng vi FEITT ? Viktig energikjelde Inneheld livsviktige feittsyrer og feittløyselege vitaminene Mangel kan føre til svekka syn, turr hud/ eksem, svekka immunforsvar, leddgikt, hjarteproblem, åtferdsvanskar, lærevanskar og redusert vekst.

Kostråd Dekk energibehovet Et rett karbohydratrik mat (grønsaker, frukt, grovt brød) Drikk godt og ta inn karbohydrater under aktivitet Sørg for å få nok protein Velg fortrinnsvis umetta feitt Dekk behovet for vitaminar og mineralstoff

……framhald kostråd Et og drikk rett etter aktivitet Pass på væskebalansen Variasjon i matvarevalget Pass på inntaket av jern og kalsium

Når suget etter noko søtt melder seg……… Sukkerfrie pastillar Ei blanding av ulike nøtter, mandlar, rosiner og annen tørket frukt. Søtt og fett, men vel umetta Skjær opp frukt i biter. Skjær opp grønsaker og lag ein dip av rømme el Kesam blanda med dippkrydder. Mjølk med smak av bringebær, kaffi eller sjokolade

Drikk du nok reint vatn? Vatn er ein av dei ”næringsstoffene” som er viktigast for kroppen vår. Kvar dag bruker vi ca to koppar vann på å puste. Tørstesignal: Tørr munn – hovudverk – trøtt - forstopping slapp - mørk urin med sterk lukt Utgjer ca 70 % av musklane våre og rundt 75 % av hjernen vår. Andre måtar vi mister vann på er gjennom tårer, sveitte, avføring og urin.. Det seier seg sjølv at dersom vi ikkje erstattar det vannet vi bruker kan vi risikere å få for lite vann i kroppen. Dette kan være direkte skadelig for kroppen Hva skjer med kroppen når den får for lite vann? Veldig mange av oss går rundt med mild dehydrering det vil si at vi inntar mindre væske enn vi bruker. Ofte merker vi det ikke selv før vi plutselig blir tørste og drikker. Noen lytter ikke etter og kan dermed oppleve andre symptomer både fysisk og psykisk:

Måltidsrytme Er du fysisk aktiv, bør du ete ofte for å få i deg nok energi og for å prestere godt Et 4 hovudmåltid for dag - frukost – lunsj – middag – kveldsmat Mellommåltid kan vere: frukt – gulrot – yoghurt – smoothie – knekkebrød, karbohydratrik snaks I eit friminutt , etter skuletid, etter trening og før du legg deg