Grønnsaker, frukt, bær og poteter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Råd for et sunt kosthold (1)
Advertisements

Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Råd for et sunt kosthold (1)
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
NYLANSERINGER FRA NORTURA PROFF 1. MAI Kjøttdeig av storfe 2,5 kg Vår bestselger i nytt format! FRYST/FERSKFERSK VARENR EPDNR VEKT.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Skolefruktskolen – «kurs» for skoler med Skolefrukt
Trygg mat og næringsstoffer
Kurstreff 2 Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som er i maten, med ekstra fokus på karbohydrater og fiber. Men først.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Oppgaver Næringsstoffer
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
MatMedSmak.
Korn, Frø og kornprodukter
KARBOHYDRATER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Hva gir oss energi i maten
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Gruppeoppgaver.
MatMedSmak.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
VANN.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
MatMedSmak.
MatMedSmak.
EGG.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Ungdom og kosthald Kvifor er det ikkje likegyldig kva slags mat barn og ungdom et når de går på skule og er fysisk aktive ?
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Grønnsaker, frukt, bær og poteter. Oppbevaring og næringsinnhold.

Grønnsaker

Oppbevaring Salat – kort holdbarhet. Gulrot, kålrot og hodekål har lang holdbarhet. Grønnsaker oppbevares best i kjøleskap. De fleste grønnsaker beholder næringsstoffer og smak best hvis de forvelles før de fryses.

Næringsinnhold Lite energi. Mye vitaminer, mineraler, antioksidanter og kostfiber. Inneholder mye vann og gir god metthetsfølelse. Paprika på brødskiva øker opptaket av jern.

Belgfrukter Erter, bønner og linser. Godt i supper, gryteretter og salater.

Oppbevaring. Friske og frosne belgfrukter oppbevares som grønnsaker. Tørkede belgfrukter oppbevares tørt og i romtemperatur.

Næringsinnhold Mye protein, kostfiber, antioksidanter og andre viktige næringsstoffer. Rimelige og næringsrike matvarer vi gjerne kan bruke mer av. I vegetarisk kosthold er belgfrukter en viktig proteinkilde.

Poteter. Poteter blir dyrket over hele landet og er en viktig del av norsk kosthold. Poteter kan brukes til mye forskjellig fordi de har en nøytral smak, kan de kombineres med urter og andre grønnsaker.

Oppbevaring Poteter holder seg lenge om vi oppbevarer dem i mørkt rom ved ca. 4 grader.

Næringsinnhold Poteter inneholder karbohydrater i form av stivelse. Inneholder også protein, kostfiber, C- vitamin og jern.

Frukt og bær

I Norge har vi et stort utvalg av frukt og bær hele året. Frukt og bær passer til alle måltider.

Frukt og bær OPPBEVARING: Frukt holder seg i romtemperatur noen dager. Det er bare pærer og bær som skal oppbevares i kjøleskap. NÆRINGSINNHOLD: Karbohydrater i form av naturlig sukker og kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Appelsin, grapefrukt, klementiner, kiwi, jordbær, multer og solbær er spesielt rike på C – vitamin.

C-vitaminets oppgaver i kroppen: Gjør at jern tas lettere opp i tarmen. Hjelper immunforsvaret, fordi C-vitamin er et kraftig antioksidant. Bra for brusk, knokler og tenner.

Helsedirektoratet Helsedirektoratet gir befolkningen råd om kosthold og helse. I kostrådene fra Helsedirektoratet står det: Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Antioksidanter Deltar i kroppens forsvar. Hindrer sykdomsfremkallende stoffer i å skade celler og vev. Kan reparere skader som har oppstått i cellene. Mat som inneholder mye antioksidanter er: Tomat, gulrot, blåbær, rødløk, spinat og brokkoli.