Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Advertisements

Hva taper bankene penger på under kriser? Figurer til Staff Memo 3/2014.
Del 2: Personlig økonomi.
Hva kan KLP Banken tilby dere?
Finansiering og risikodekning
Kapittel 9: Lønnsomhetsvurderinger av lån
1 Hvordan sikre finansiering av lønnsomme bedrifter FNHs årskonferanse Oslo, 31. Mars 2009 Leif Teksum Konserndirektør DnB NOR.
© Olav Torvund - INSTITUTT FOR RETTSINFORMAIKK UNIVERSITETET I OSLO To begrepspar •Betalingsmiddel og betalingsinstrument •Fristavbrytende oppgjørsdisposisjon.
”Obligasjonssaken” – orientering til formannskapet
Verdsetting av obligasjoner
Dine penger= din fremtid
Del 2: Personlig økonomi.
Innføring i regnskap Regnskap Regnskapsplikten
Interest Rates Chapter 4.
Norges Banks utlånsundersøkelse 4. kvartal Kilde: Norges Bank Vanlige boliglån 3) Samlet Rammelån med pant i bolig Første- hjemslån Figur 1 Etterspørsel.
Samfunn og økonomi Hvordan vil bankene tilpasse seg lavinflasjon?
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Regnskap.
Introduksjon til elementære begreper i regnskap og økonomi
Modul 1 Økonomi og psykologi Handelshøyskolen BI
2004 HUMSAM Etableringskurs Regnskap Tor Borgar Hansen & Erling Maartmann-Moe.
Kapittel 12. Finansiering Læreplanmål: – Du skal kunne beregne kapitalbehov – og innhente informasjon om ulike finansieringskilder Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Presentasjon regnskap Q1-14 Styremøte Vinstra 25. april 2014.
© Cappelen Akademisk Forlag Kapittel 5 Lånekostnad og viktige låneformer.
Skal du låne penger? Kanskje du burde vurdere et forbrukslån..
Kapittel11. Etablering av bedrift Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne.
Med nettbank har du full kontroll! Nettbankkurs. Kundene våre sørger for en digital revolusjon dnb.no Facebook 12 mill på dnb.no pr månedChat – raskest.
Kapittel 3 Diskontering. Læringsmål Etter å ha jobbet med lærebok og hjemmeside til kapittel 3 skal du kunne: 1.Forklare begrepene kapitalkostnad, tidskostnad,
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL: Gjøre rede for og regne med prisindeks, kroneverdi, reallønn og nominell lønn og beregne inntekt, skatt og avgifter. Vurdere.
© Cappelen Akademisk Forlag Kapittel 2 Beregning av sluttverdi, nåverdi og annuitet.
SKATT. I Norge betaler vi skatt på mange forskjellige måter. N.Johansen for undervisning.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Den store verdenskrisen
Kredittinstitusjoner i krise Sjur Swensen Ellingsæter, stipendiat ved Institutt for privatrett.
Lån, kredittkort og forsikringar Gjere berekningar om bruk av kredittkort, lån og forsikringar.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
3 situasjoner hvor du burde vurdere et billån – CompareKing.no.
1 Resultatfremgang for Nordea Bank Norge i 1. halvår 2005 Driftsresultat før tap på utlån opp 21 % til NOK millioner (1 329) Resultat etter skatter.
Kapittel 2 Regnskapet Etter å ha arbeidet med dette kapitlet skal du kunne følgende læreplanmål: Føre regnskap, fakturere og beregne lønnskostnader * Avslutte.
Dette er oss. Dette er oss Om Sparekampen Konsept fra Spareskillingsbanken med fokus på økonomisk forståelse, fornuftig forbruk og trening i økonomiske.
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Digitale penger Forelesning uio 27. februar 2017
LÅN.
Hvordan implementeres rentebeslutningen?
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Sparebanken Hedmark Trine Østby Presentere oss selv.
Kapittel 9: Lønnsomhetsvurderinger av lån
Nasjonalregnskapet Regnskapet for AS Norge Hovedformål
Kapittel 6: Transaction Exposure
Penger og pengemarked I dette kapitlet skal vi se på følgende forhold:
Bedriftsøkonomisk analyse I
Faktum Virksomhet AS er et selskap som selger nettbasert tjenester og har virksomhet i en rekke EØS land. Styret i Virksomhet AS har fått melding om at.
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Pengepolitikk og realinvesteringer
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.3 Steigum
Intro: Det finansielle systemet
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Nominelle renter og realrenter
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K4 Steigum
Finansregnskap Kontantstrømoppstilling (2) Direkte og indirekte metode TK-Handel AS (22 % skatt) (student) Trond Kristoffersen.
Utskrift av presentasjonen:

Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum Finanskapital Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum Vi har allerede snakket mye om kapital, men fram til nå har det referert til real-kapital: produksjonsmaskiner, biler, kontor, bolig, osv Finanskapital er alle former for fordrings- og gjeldsobjecter. Det gir en rett eller forpliktelse på en verdi og ofte til å motta eller ta i mot rente. Hver rett (fordring) har en tilsvarende forpliktelse (gjeld). For eksempel, et bankinnskudd er en fordring på banken (en rett til å få pengene tilbake når man skal kjøpe noe), og for banken er det en gjeld (forpliktelse til å overføre de pengene til kunden eller en annen bank når kunden ønsker.) Ofte kan man knytte finanskapital som en fordring eller gjeld knyttet til realkapital: en bedrifts banklån med pant i fabrikk og maskiner, for eksempel, eller en billån med pant i bilen.

Finanskapital Kontanter Monetær basis Bankinnskudd og kontopenger Utenlandsk valuta Lån og kreditt Sertifikater og obligasjoner Aksjer Finansielle derivater

Kontanter Sedler og mynt Brukes til betalinger umiddelbart Null nominelle rente Mister verdi over tid (med positiv inflasjon) Sedler og mynt Brukes til betalinger umiddelbart Null nominelle rente Mister verdi over tid (med positiv inflasjon)

Basis pengemengde (monetær basis) Sedler og mynter + innskudd i Norges Bank Innskudd i Norges Bank: Bankenes reserver Basis pengemengde, eller monetær basis er pengene i vår økonomi som sentralbanken kan kontrollere direkte. Det består av sedler og mynter, men det består i hovedsak av bankenes innskudd i Norges Bank Alle banker i Norge har en konto hos Norges Bank. Norges bank fungerer på den måten som Bankenes bank. Banker i norge har krav på seg å ha en viss buffer, noe som heter reserver, og disse pengene må stå på konto hos norges bank. Dette skal føre til stor tillitt i systemet, siden banker vet at det er trygd å handle med andre banker på grunn av de har reserver som er på en trygg plass.

Bankinnskudd og kontopenger Flere måter å skape kontopenger: Sette inn sedler og mynter Banker innvilger et lån og setter lånebeløpet inn på kundens konto Banken kjøper verdipapirer og summen blir godskrevet på kundens konto. Flere måter å skape kontopenger: Sette inn sedler og mynter Banker innvilger et lån og setter lånebeløpet inn på kundens konto Banken kjøper verdipapirer og summen blir godskrevet på kundens konto. Her ser vi at i vår økonomi, så er det ikke bare sentralbanken som kan skape penger, men også privatbankene som skaper penger på daglig basis.

Andre former av finanskapital Utenlandsk valuta Lån og kreditt Sertifikater og obligasjoner Aksjer Utenlandsk valuta er andre lands sedler og mynt og bankinnskudd i disse penge-enhtene Lån og kreditt er bare en kontrakt mellom långiver og låntaker Kontrakten sier at låntaker er forpliktet til å betale renter og avdrag på bestemte datoer i fremtiden, ofte med pant i noen form av realkapital (fabrikk, hus, maskin, bil, osv) Sertifikater og obligasjoner: Omsettelige verdipapirer som utstedes både av statlige institusjoner og private selskap. Det er også en form av en kontrakt: en forpliktelse til å betale en viss summ (pålydende verdi) på en viss tidspunkt i framtiden (termin). Aksje: en eierandel av et aksjeselskap.