Partienes funksjoner I

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Advertisements

System for kompetansekrav NRHS – møte
HVA NÅ, LILLE LAND? NOEN SPØRSMÅL FRA EN OMNIBUSUNDERSØKELSE Gjennomført av Synovate på oppdrag fra LOStat/Fafo, uke 45 1.
Demokratireformen i Den norske kirke - Hæ??. Demokratireformen Demokratireformen har som målsetting at flere av medlemmene engasjeres i kirken. Kirkens.
Materiellgrunnlaget for Miljøpartiet De Grønne
Hvordan utvikle og gjøre kandidater og parti kjent? - å drive kampanje.
Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
8 Det politiske systemet i Norge
Øyvind Østerud - Institutt for statsvitenskap, UiO
Listeforslag Informasjonsmøte for bydelene
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
INNFALLSVINKLER Styringsmekanismer Skolens funksjoner
Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene Møte med partiene Rita Kumar, utvalgsleder
VALGFORUM Valgforum er et medlemsforum for valgadministrasjonen i alle norske kommuner og fylkeskommuner. Valgforum skal bidra til utvikling av valg i.
<Sted>, <Anledning>
,. Om meg selv Stilling/verv: Arbeidsoppgaver: Utdanning/bakgrunn:
Demokrati Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen Foto: Astrid Brennhagen
1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.
Hva er NBU?. Av og for ungdom Levende bygder Alle muligheter NBU er et sosialt nettverk av og for bygdeungdom, som jobber for levende bygder og for å.
Hvordan tar vi imot nye medlemmer?. Mine temaer ● Hvem er de nye medlemmene – og hvem er vi? ● Hva må vi mestre for å gjøre nye medlemmer aktive? ● Hvordan.
Sogn- og fjordane Arbeiderparti Florø –
18. aug – 9. sept Hvorfor? Stortingsvalget 2013 blir et verdivalg. Jesus sier at hans kirke er verdens lys og jordens salt. Derfor er det ingen.
Les s Les ”Sametinget” I par velg 1 av temaene Oppsummere dette temaet og forklare hvorfor det er av betydelse (30 min) Klassen skal.
Medvirkningsprosesser i norske kommuner Jacob Aars Rokkansenteret, UiB.
Tanker rundt samarbeidet i Trøndelag Nye muligheter i ny plan- og bygningslov v/Alf Daniel Moen.
Batteriet – servicekontor for selvhjelp Brukerorganisasjonene – hva kan de gjøre med fattigdommen? Kai-Rune Myhrer.
Ordfører Bente Elin Lilleøkseth i utvidet ledergruppe onsdag
Politiske partier og valg
RETNINGSLINJER FOR PRESENTASJONEN Denne presentasjonen er tenkt brukt for å rekruttere nye medlemmer Hensikten med å lage en standardisert rekrutteringspresentasjon.
INFRASTRUKTUR.  MÅ VÆRE PÅ PLASS FOR AT DE 4 TRANSPORTSYSTEMENE SKAL FUNGERE  MYNDIGHETENE HAR STORT SETT ANSVARET FOR INFRASTRUKTUREN  HØYE KOSTNADER.
Ot.prp. nr. 45 ( )1 Innledning ”Lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven)” Politikken som motiverer til deltakelse Valglovutvalgets.
Foto: Bjørn Erik Lauritzen Innlegg ungdomslederkonferanse Sarpsborg April Av Lasse Krogstad.
Avdelingsstrukturen i Nord-Trøndelag. Hva har hendt siden 1988 Siden etableringen av Fellesforbundet i 1988 har avdelingsstrukturen vært et sentralt tema.
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
Nytt fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Arbeiderpartiet.no HUSBESØK PÅ 1 – Valgkamp ansikt til ansikt.
FORSLAG OMORGANISERING. Forslaget Hovedpoeng: Sagene IF omorganiseres til kun å ha et styre.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Kapittel 6. De politiske partiene Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Evaluering av valgkampen Lederutvikling Kristine N. Kallset Leder, politisk avdeling.
Stemmer teller – ressurser avgjør Arbeid med politisk påvirkning.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene.
”Valgets kval” av Peter Samuelsen. innhold Hva er en kommune? Hvordan styres en kommune? Hvilke oppgaver har kommunen? Hvor får kommunen penger fra? Hva.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Verktøykasse Lokalvalg 2015 Norsk Revmatikerforbund.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Samfunnskunnskap Kapittel 2 - Det aller meste er politikk.
Valgadferd Alder: SV og RV overrep. blant unge Kjønn: kvinner til venstre – menn høyre Bosted: SP i distr. – Høyre i sentr. Yrke: offentlig ansatte til.
Strategi Fortsatt fokus på utvikling av Voldsløkka
Strategi Utkast.
Den politiske styringskjeden
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Kommunen og Fylkeskommunen
VALG Valgperioden for tillitsvalgte og hovedtillitsvalgt er 2-årig. Valget finner sted innen 1.mars i de år siste siffer utgjør et oddetall. Gjenvalg kan.
Hvem stemmer på hvilke partier?
Filter/fokusområde - Politikk
Johannes Bergh Institutt for samfunnsforskning
Hva består bystyresystemet av ?
HMS-modul 2 Onsdag
Hvem stemmer på hvilke partier?
Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger
Engasjement og frivillig arbeid
Utskrift av presentasjonen:

Partienes funksjoner I De politiske partiene • mobiliserer og rekrutterer, det vil si driver kampanjer for å få tak i velgere og medlemmer til sitt parti • sørger for politisk sosialisering, de sprer kunnskap om politisk arbeid, skolerer medlemmene og tillitsvalgte og arbeider for å få fram nye kandidater til politiske verv • fungerer som politiske verksteder, det vil si et sted der folk med mer eller mindre sammenfallende interesser diskuterer og utvikler planer og strategier

Partienes funksjoner II De politiske partiene formulerer politiske mål, ved at de blant annet avdekker problemer og utfordringer i samfunnet og lager prinsipp- og korttidsprogrammer • utgjør alternativer ved valg, ved at de går inn i en konkurranse med andre partier om velgernes stemmer • bidrar til en ansvarlig styring av samfunnet, blant annet ved at de sørger for at landet har en regjering

Partisystemet viser til hvor mange partier det er i et land • størrelsesforholdet mellom dem • den politiske avstanden mellom dem