TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

Kapittel 3. Jordbruk og sivilisasjoner
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Den industrielle revolusjon
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Setesdalsbanen – ny teknologi i bruk
Kapittel 12. Den industrielle revolusjon
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Velkommen til Newtondag!
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Side Av Karina Schjølberg
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Fremtidens matproduksjon
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
Befolkningsutviklingen i verden.
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Den industrielle revolusjonen
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 4: Jordbruk BOKMÅL Elevene skal kunne
Kapittel 19 Et folk av bønder
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Velkommen 7. klasse til Newtondag!
Legg merke til import av strøm på vinterstid.
Introduksjon til eldre historie
Tidlige sivilisasjoner og antikken
Fremtidens matproduksjon
Geografiprosjekt Våren 2009
Underveis Geografi 10 Del 2
Pensumbok: Underveis Geografi 10, Kapittel 2-4
Nyere global historie Etter 1800.
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?  Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Emne 2: - historie - geografi Kurs i samfunnskunnskap 14.januar 2014.
Nytt tema er……... BEFOLKNING. FOLKETALL. Forstår du disse ordene? NORSK MORSMÅL / ENGELSK SETNING PÅ NORSK MED ORDET. en befolkning et folketall å øke.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Natur og samfunn på kollisjonskurs. Frisk natur?
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Naturressursar frå jorda.  Jordbruk før og no  Nomadar - dei første menneska drog frå stad til stad for å jakte og sanke mat.  Få spor i naturen og.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Geografi kap. 1 Befolkningsutviklinga i verda. Fakta Menneska har levd på jorda i 2 millionar år Jorda mellom 4,4 og 4,6 milliardar år Lenge lågt folketal-matmangel/sjukdom.
Fattigdom og miljøproblemer ses i sammenheng Kortsiktige økonomiske hensyn må vike for langsiktige miljøhensyn.
Tributtsamfunn 3500 f. vt – 1500 e. vt.. Hammurabis lov (epilog) Jeg er Hammurabi, den fullkomne konge. Jeg er kongen som raker opp over kongene, mine.
Din innsats betyr en forskjell i manges liv! Hva går pengene til?
Framtida er bioøkonomisk
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Begreper Uttrykk med olje Hva er råstoffet Fleip eller fakta
Ressursutnytting i Norge
Elektrisk energi Kapittel 12.
Steinalderen Varte i 8000 år.
Bibler til Kina Bibeldagen 2011
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff
Den industrielle revolusjonen
Industrikapitalisme
Den industrielle revolusjon
Pensumlitteratur: Underveis Geografi 10, Kapittel 2-4
Underveis Geografi 10 Del 2
Kap.1: De tidligste mennesker og samfunn Bilde inn Se bildene side 11
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Livets historie.
Utskrift av presentasjonen:

TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3

HVA MENER VI MED TEKNOLOGI?  Kunnskaper og redskaper som menneskene har utviklet og lært seg å bruke  Eksempler: vindmøller, dampmaskiner, atomreaktorer

HVA ER RESSURSER DA?  En ressurs er de råstoffene og energikildene som menneskene har utviklet teknologi til å kunne utnytte  Det er teknologien som setter grensene for hva som er ressurser  Eksempler: vann, korn, dyrekjøtt, vind, husdyr, planter, jord

JEGERE OG SAMLERE  De første menneskene var jegere og samlere  Levde av det de kunne høste fra naturen  Dette var menneskenes overlevelsesmetode frem til for ca år siden

JORDBRUKSREVOLUSJONEN –DEL 1  For ca år siden lærte de første menneskene på jorda å dyrke jorda og holde husdyr  Dette skjedde først 7000 år f.kr. i Mesopotania, området som i dag ligger i Irak, samt i India, Pakistand og Kina  Dyr ble temmet av menneskene: Hund (Midtøsten) år f.kr. Hesten (Ukraina) 4000 år f.kr. Kamelen (Arabia) 3000 år f. kr.

JORDBRUKSREVOLUSJONEN –DEL 2  De lærte seg altså teknikker slik at de kunne utnytte planter og dyr som ressurser  Denne overgangen kalles jordbruksrevolusjonen  Det tok noen tusen år før revolusjonen nådde Norge 3000 år f.kr. De eldste sporene etter jordbruk i Norge finnes på Østlandet (Oslofjorden)  Jordbruksrevolusjonen førte til store samfunnsendringer. Mennesket trengte ikke lenger å følge etter dyrene. Ble fastboende i landsbyer  Jordbruket skaffet menneskene mer mat enn før, og det ble befolkningsvekst (eks. Egypt fra til flere millioner)

DEN INDUSTRIELLE REVOLUSJON  Den neste sore teknologiske revolusjonen etter jordbruksrevolusjonen  Startet i Storbritannia på 1700-tallet, for 250 år siden  Denne revolusjonen kom til Norge omkring år 1900  Menneskeneutvikle teknologi som utnyttet ressursene enda bedre  Fossilt brennstoff som kull, olje og gass ble tatt i bruk  Forbrenning av kull fra gruver ga energi til å smelte jernmalm og drive dampmaskiner, og disse drev igjen andre maskiner som skip, tog og fabrikkmaskiner

DEN INDUSTRIELLE REVOLUSJON -DEL 2  Dette førte til fremveksten av industrisamfunnet  Store endringer i folks liv, arbeid og omgivelser  Flytting fra landsbyer til store byer der fabrikkene lå  Mange som før arbeidet i jordbruket ble lønnsarbeidere i industrien  Men: flertallet i verden er fortsatt knyttet til jordbruk