Hvorfor revolusjon i Russland?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Demokratiet slår rot i Norge
Advertisements

Kapittel 9. Den politiske revolusjonen
KOMMUNISMENS FALL BERLINMUREN VAR SYMBOLET PÅ DET DELTE EUROPA
Kapittel 16. Det norske demokratiet vokser fram
Kapittel 21. Kommunisme og nazisme
Inngangen til det 20. århundret
Den industrielle revolusjon
Mellomkrigstida Ideologiene sin tid?
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Det førindustrielle Norge
Kapittel 6: Massepolitikk og nasjoner
Den russiske revolusjon © Hege Fagerli
Konflikter som preget verden
Utviklingen i Øst-Europa og den kalde krigens avslutning
Kapittel 2: Den politiske revolusjonen
MELLOM KRIGSTIDA . AV. Marwat Waiz
Mellomkrigstiden: Fascismen og nazizmen
Marius Vøllestad Bø vgs.
Den franske revolusjonen
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
De russiske revolusjonene 1917
Kapittel 10: Det unge norske demokratiet
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 2)
10. DET UNGE NORSKE DEMOKRATIET
Demokrati Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen Foto: Astrid Brennhagen
1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.
Nazismens fremvekst i Tyskland
REALISMEN
Demokratier som overlevde
I diktaturenes skygge.
Revolusjonen 1917 Misnøye med tsarens styre
Fagbevegelsens Historie og Ideologi
Weimarrepublikken Parade. Stahlhelm, en tysk paramilitær organisasjon i mellomkrigstiden. Weimarrepublikken er en betegnelse på den tyske republikk som.
Napoleon Bonaparte.
Den franske revolusjon
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Fascisme og nazisme Italia Tyskland. Mange likheitstrekk: Italia: Etter 1.verdskrig: Svake regjeringar, høg arbeidsløyse, aksjonar mot bedriftseigarane,
DEN RUSSISKE REVOLUSJONEN Russlands deltakelse i den første verdenskrigen hadde satt det russiske folket på harde prøver. 15 millioner mann og halvparten.
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
Kampen om parlamentarismen! Parlamentarisme: makta ligg hos dei folkevalde i nasjonalforsamlinga /parlamentet. Det tyder at: ● Stortinget bestemmer kven.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
India – juvelen i kronen Matrix s Solen går aldri ned i det britiske imperiet.
Den første verdenskrig
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Napoleon. Hvorfor synger vi om Napoleon med sin hær ? Hva er det som har gjort denne mannen så kjent?
Nazismen i Tyskland. Tysk bitterhet Tyskland tapte første verdenskrig Fikk harde straffer etter krigen Måtte ta på seg skylden for krigen.
Den russiske revolusjon Tsaren må gå av Marsrevolusjonen Novemberrevolusjonen.
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Utviklingen av sosiale hjelpetiltak og helsetilbudene i Norge.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
DEN KALDE KRIGEN 1945 – 1989.
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
Den russiske revolusjon
NORGESHISTORIEN PÅ TALLET
Kapittel 2 «Europa erobrar verda»
Hvordan endret samfunnet seg?
Politiske ideologier 1800->.
Oppsummering av Napoleonskrigen
Andre verdenskrig.
Den russiske revolusjon
Den franske revolusjonen
Napoleon - En krigsglad herre
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Den russiske revolusjon
Utskrift av presentasjonen:

Hvorfor revolusjon i Russland? RUSSISK REVOLUSJON Hvorfor revolusjon i Russland?

MARX OM REVOLUSJONEN: Den ville komme som følge av kapitalismens iboende motsigelse Den ville begynne i et land der industrialiseringen var kommet langt, med en stor arbeiderklasse. Revolusjonen ville spre seg til alle land, kommunismen ville bli den nye økonomiske verdensordningen.

RUSSLAND FØR 1900 Ca. 1850: Russland var på sitt største Bestod av over 100 kulturer Dekket områder med svært ulike forutsetninger, ut fra natur og klima

NÆRINGSLIV I RUSSLAND Store deler av landet: Føydalt jordbrukssamfunn Bøndene var livegne: - Bodde i landsbyfellesskap(mir) - Pliktarbeid hos godseierne - ”Deres” godseier bestemte det meste, for eksempel lov og dom.

KONSEKVENSER Bøndene var ikke fri til å ta industriarbeid Hemmet den økonomiske utviklingen

REFORMER 1861: Livegenskapen oppheves Bønder kunne dra til byene og ta jobb Uavhengig rettssystem, skolevesen ble til

MEN…… Mange utdannede russere krevde mer Ville bygge et sosialistisk Russland bygd på den kollektive ånden i mirene Intellektuelle dro ut på landsbygda, lærte folk å lese og skrive, men propaganderte også for sosialismen.

BØNDENE OG TSAREN Bøndene reagerte negativt på kritikk av tsaren Frustrasjon blant de revolusjonære 1881: Anarkister drepte Tsar Alexander 2. i et bombeattentat

RESULTAT Forfølgelse av alle liberale og demokratiske krefter Sensur Forbud mot politiske partier Skolevesenet nedprioritert Jødeforfølgelser Hemmelig politi

MODERNISERING Industrialisering i byene Oljeproduksjon Jernbane INDUSTRIALISERING UTEN SOSIALE REFORMER!

ARBEIDSKÅR 12 timers arbeidsdag Lav lønn Dårlige boligforhold Forbud mot fagforeninger Ikke noe sosialt sikkerhetsnett

UFORENLIGE MOTSETNINGER Russland hadde var i ferd med å bli et industrisamfunn Har fortsatt for en stor del et middelaldersk styresett som passet til et føydalt jordbrukssamfunn. Dette er den grunnleggende årsaken til den russiske revolusjon.

BOLSJEVIKENE Urettferdigheten i samfunnet ga grobunn for et radikalt marxistisk parti. Dette måtte holde til i utlandet. I 1903 ble det splittet i følgende partier: Bolsjevikene ledet av Lenin: Eliteparti, massene måtte styres av en godt skolert elite Mensjevikene: Masseparti der alle kunne være med

UTLØSENDE ÅRSAKER REVOLUSJONEN I 1905 Demonstrasjoner i St. Petersburg mot økte matvarepriser som følge av krigen mot Japan, tsaren lot soldatene skyte inn i folkemassen. Streiker, bondeopprør, mytteri, sovjeter dannet i byene, krav om demokratisk grunnlov Generalstreik Løfter om demokratisering Førte til at byborgerne var fornøyde, revolusjonen stoppet foreløpig opp.

RESULTATER AV 1905-REVOLUSJONEN Valg til nasjonalforsamling, men bare noen få hadde stemmerett. Noe mildere sensur Tsaren forsøkte å skaffe seg støttespillere på landet ved å legge til rette for å skape en gruppe velstående bønder, kulakkene. Dette ble imidlertid gjort på bekostning av andre bønder og landsbyfellesskapet. Økt folkevekst, krav om å få godseierens jord. 1905-revolusjonen løste ikke Russlands grunnleggende problemer.

1917-REVOLUSJONEN Revolusjon styrt av Lenin 1916: Dårlige avlinger, matmangel 8. mars 1917: Kvinnelige arbeidere leder et spontant opprør Tsaren beorder å skyte mot kvinnene, men de nekter Oppløsning av hæren som slutter seg til folkebevegelsen. RESULTAT: - Tsaren abddiserer - Landet fikk en regjering - Det ble dannet Sovjeter

LENIN Lenin kommer tilbake til Russland og vil starte en verdensrevolusjon. Ved et statskupp tar Lenin og bolsjevikene makten. Det organiserer valg, men bolsjevikene får bare 25% av stemmene. Da oppløser de nasjonalforsamlingen og innfører diktatur.