Fordøyelseskanalen
Fordøyelsessystemet Fordøyelse vil si nedbrytning av næringsstoffene i maten og opptak i kroppen Dette skjer gjennom mange prosesser i fordøyelsessystemet
Fordøyelsessystemet deles i: Fordøyelseskanalen Fordøyelseskjertlene Fordøyelseskanalen er ca. 5 m lang, består av: munnhulen, svelget, spiserøret, magesekken, tynntarmen, tykktarmen og endetarmen Fordøyelseskjertlene er spyttkjertlene, leveren og bukspyttkjertelen
Munnhule, svelg og spiserør Tenner deler opp og knuser maten. Maten blandes med spytt. Spyttet inneholder enzymet amylase som spalter karbohydrater Tunga hjelper til med å blande mat og spytt. Tunga er også viktig for å kjenne smak I svelget er det muskler som presser maten ned i spiserøret Spiserøret presser maten ned mot magesekken
Magesekken Rommer 0,5 – 1,5 liter Er kledd innvendig med en slimhinne med kjertler. Kjertlene lager magesaft Magesaften er sur og består av: Vann Enzymet pepsin, som spalter proteiner Magesyre, som dreper bakterier og får enzymene til å virke Slim, som beskytter veggene i magesekken mot magesyre Maten blandes med magesaft og føres så videre til tarmen
Tynntarmen 3 – 4 meter lang Har mange kjertler som lager tarmsaft med vann og litt enzymer Første del kalles tolvfingertarmen. Her blandes maten med tarmsaft, bukspytt og galle Bukspytt nøytraliserer magesyren og inneholde også fordøyelsesenzymer. Galle spalter fett Når maten er brutt ned, tas næringsstoffene opp
Tykktarmen og endetarmen Tykktarmen er ca. 1, 5 meter lang Suger opp vann og mineraler Danner og suger opp noen vitaminer Skyver tarminnholdet videre til endetarmen Endetarmen er ca. 15 cm lang. Ender i analåpningen Har to ringformede muskler, den ytterste er viljestyrt