Fordøyelseskanalen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Karbohydrater og fedme
Advertisements

CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Helse konseptet K-Link Norway AS.
Aminosyre Arginin.
Kapittel V Næringsstoffer.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
- SPØRSMÅL - INTERVJU - FAKTA OM TANNLEGE
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Baser og syrer!.
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Energi i celler Lars Magnuss, Veggarr og EiWind. Hvilke oppgaver har cellene?  Vekst  Bevegelse  Oppbygning og nedbrytning av stoffer.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Espen Hope Nygaard Høsten 2003
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
Pre- og probiotika Randi Vassbotn.
 Det skal være 4 studenter pr. gruppe
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Klipper opp sukker (Karbohydrat.)
Fordøyelsesorganene - Gastro-intestinal-tractus
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Ernæring og helse Karbohydrater, energiomsetning og stoffskiftet
Fordøyelsesorganene - Gastro-intestinal-tractus
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Fordøyelse Magesekken og Tolvfingertarmen
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
ØVRE LUFTVEIER - ANATOMI
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
Oppgaver Næringsstoffer
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Lymfesystemet og Immunforsvaret
Blodet.
Vev og vevsvæske.
Hva gir oss energi i maten
Fôring av unghest Til Start
Fordøyelseskjertlene
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Fordøyelseskanalen

Fordøyelsessystemet Fordøyelse vil si nedbrytning av næringsstoffene i maten og opptak i kroppen Dette skjer gjennom mange prosesser i fordøyelsessystemet

Fordøyelsessystemet deles i: Fordøyelseskanalen Fordøyelseskjertlene Fordøyelseskanalen er ca. 5 m lang, består av: munnhulen, svelget, spiserøret, magesekken, tynntarmen, tykktarmen og endetarmen Fordøyelseskjertlene er spyttkjertlene, leveren og bukspyttkjertelen

Munnhule, svelg og spiserør Tenner deler opp og knuser maten. Maten blandes med spytt. Spyttet inneholder enzymet amylase som spalter karbohydrater Tunga hjelper til med å blande mat og spytt. Tunga er også viktig for å kjenne smak I svelget er det muskler som presser maten ned i spiserøret Spiserøret presser maten ned mot magesekken

Magesekken Rommer 0,5 – 1,5 liter Er kledd innvendig med en slimhinne med kjertler. Kjertlene lager magesaft Magesaften er sur og består av: Vann Enzymet pepsin, som spalter proteiner Magesyre, som dreper bakterier og får enzymene til å virke Slim, som beskytter veggene i magesekken mot magesyre Maten blandes med magesaft og føres så videre til tarmen

Tynntarmen 3 – 4 meter lang Har mange kjertler som lager tarmsaft med vann og litt enzymer Første del kalles tolvfingertarmen. Her blandes maten med tarmsaft, bukspytt og galle Bukspytt nøytraliserer magesyren og inneholde også fordøyelsesenzymer. Galle spalter fett Når maten er brutt ned, tas næringsstoffene opp

Tykktarmen og endetarmen Tykktarmen er ca. 1, 5 meter lang Suger opp vann og mineraler Danner og suger opp noen vitaminer Skyver tarminnholdet videre til endetarmen Endetarmen er ca. 15 cm lang. Ender i analåpningen Har to ringformede muskler, den ytterste er viljestyrt