Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

- SPØRSMÅL - INTERVJU - FAKTA OM TANNLEGE

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "- SPØRSMÅL - INTERVJU - FAKTA OM TANNLEGE"— Utskrift av presentasjonen:

1 - SPØRSMÅL - INTERVJU - FAKTA OM TANNLEGE
TENNER - SPØRSMÅL - INTERVJU - FAKTA OM TANNLEGE

2 Hvorfor er tennene hvite?
Problemstilling: Hvorfor er tennene hvite?

3 Hypoteser: Vi har noen hypoteser om hvorfor tennene er hvite?
1. Det er noe med fargestoffer i tenna. 2.Det har noe med kalsium i tennene. 3. Vi pusser tennene hvite med tannkrem.

4 Planleggingsfase Hvordan skal vi finne ut om problemstillingen?
Vi på gruppen har planlagt at vi skal spørre en tannlege som heter Hilde Aas. Vi har laget spørsmål som vi skal stille henne. Vi skal lete i bøker og på Internett for å finne mest mulig fakta om tennene.

5 Hilde Aas Hilde er en tannlege som jobber i Halden.
Vi har sendt en e-post til henne der det er noen spørsmål som vi lurer på. Hilde trengte litt tid på å svare på spørsmålene, men etter hvert fikk vi svar.

6 Svar på spørsmål Vi har sendt masse spørsmål til Hilde Aas.
De hoved spørsmålene er: Har vi fargestoffer i tennene? Hvorfor har vi hvite tenner? Vi har fått svar, og svaret er: Innerst i tannen er det et nervekammer. Der finnes det blod. Blodet er rødt.Om det finnes noen fargestoffer vet hun ikke men: Tennene består av mye kalsium. Kalsium er hvitt. Emaljen som er ytterst på tannen er nesten gjennomsiktig.

7 Flere spørsmål. Vi sendte flere spørsmål til Hilde, her er noen av de:
Hvordan får småbarn tenner? Har dyr flere tenner enn oss mennesker? Hvor store er røttene i tennene våre(fullvoksen)? Hvordan vet 12-årsjekslene når de skal vokse ut? Hvorfor mister eldre mennesker tenner og må derfor bruke gebiss?

8 Fakta om tenner Tennene er det første stoppested for drivstoffet som kommer i kroppen din. Tennene har flere oppgaver. Fortennene biter og kakker maten til en grøt. De spisse hjørnetennene river og sliter i maten. Grøten blandes med spytt. Deretter moses, knuses og hakkes maten. Grøten blir til en våt klump som er klar til å svelges. Det er de brede, flate tennene som kalles jeksler, de gjør det siste tyggearbeidet. Jekslene er plassert like ved hengslet til kjeveleddet, og de kraftige kjevemusklene gir disse tennene voldsom kraft.

9 Tenner og bakterier Det andre tannsettet du får består av 32 voksene tenner som er laget for å vare resten av livet. Disse tennene er dekket men hvit eller gult emaljen, kroppen hardeste substans. Emaljen kan tåle fysisk slitasje ved tygging av hard mat i år etter år, men vis gamle matrester og bakterier får anledning til å bygge seg opp i munnen, kan en kjemisk prosess slite ned emaljen. Resultatet kan bli at du får tannverk og hele tannen kan råtne.

10

11 Dette var det…. NORA HEDDA MELISSA
Vi fikk svar på flere spørsmål som vi lurte på, vi er veldig takknemlig for det Hilde gjorde for oss. Denne powerpointen er laget av: NORA HEDDA MELISSA


Laste ned ppt "- SPØRSMÅL - INTERVJU - FAKTA OM TANNLEGE"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google