Halvparten av verden er underernært eller feilernært

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Overlege Bård Kulseng, St. Olavs hospital 2012
Advertisements

ENERGIOMSETNINGEN.
Fysisk aktivitet og kreft
Hvorfor er overvekt hos barn alarmerende? Hva er det som skjer
Helse og sykdomsbegrepet
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Marianne Dahlum Helsesøster
Fremtidens matproduksjon
Diabetes type 2 Ny forskning-behandling-resultate Røros 23
Budsjettsituasjonen i landets kommuner. 2 Konsekvenser av statsbudsjettet – rådmennenes forslag til budsjetter i kommunene  Et utvalg(68) av kommunenes.
Hvilken rolle bør sykehusene ha i forebygging? Ida Bukholm ” SENTRAL ROLLE”
Kvalitetssikring av analyser til forskningsbruk
Nye tall og sammenligninger - Dialogseminar, Åre, Øystein Lunnan Nye tall og sammenligninger Åre, Øystein Lunnan.
Avdeling for Barn og ungdom, St Olavs Hospital
Nøkkeltall status og utvikling i helse- og omsorgssektoren
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Fremtidens matproduksjon
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Harry-Sam Selikowitz, Dr. Odont.
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
VIL FEDMEEPIDEMIEN FØRE TIL EIN INFARKTSUNAMI? John Roger Andersen, sjukepleiar, lektor, PhD student Høgskulen i Sogn og Fjordane 1.
Økonomiske utsikter - med lavere oljepris
Sparebanken Vest 13. september, 2007 Haakon Bønes Direkte: Mobil: Bevisets stilling overskygger.
What is a good text? And how do we get pupils to write them?
AIDS2014: Menneskerettigheter Bjørg Sandkjær Seksjon for helse, Norad 29. oktober 2014.
Sikkerhetsmomenter Konfidensialitet Integritet Tilgjengelighet Autentisering Non-Repudiation (Uomtvistelig) Sporbarhet.
Sykdommer knyttet til livsstil
The Thompson Schools Improvement Project Process Improvement Training Slides (Current State Slides Only) October 2009.
Primary French Presentation 10 Colours L.I. C’est de quelle couleur?
Lave oljepriser kan bremse utvinningen på norsk sokkel Thina Margrethe Saltvedt, Sjefanalytiker Makro/Olje (Ph. D.) Mars
COPD Chronic obstructive pulmonary disease By Espen Gavin and Zabihulla Mirzai.
Livsstil -et spørsmål om valg? Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat Frambu senter for sjeldne diagnoser.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Samfunnskunnskap Emne 4: Helse. Hva er god helse? Jeg er frisk Jer er ikke syk Fysisk eller psykisk Jeg har det bra Jeg trives Jeg sover godt Jeg spiser.
Fordøyelse og helse. Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: –Tannråte –Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: –Omgangssyke.
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
Over personer vil få en kreftdiagnose i Norge i Hvordan har utviklingen vært? Hvordan blir den fremover? Hva kan vi bidra med? Steinar Tretli,
Nattverd – del 2. Luk Han sa til dem: Jeg har lengtet inderlig etter å ete dette påskemåltidet sammen med dere før jeg lider. 16 For jeg sier.
NUAS Programme for Leaders in Administration. Mål for møtet Avklare hva innholdet i presentasjonen skal være Se på sammenheng mellom de forskjellige bidrag,
2-IT Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap Letizia Jaccheri (inst.leder) Trond Aalberg (SPR) Guttorm Sindre.
NTY Stripemaster 2 Color. Why Night Time Yellow (NTY) US history In 1971, yellow center lines were mandated as the standard color of center lines nationwide.
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Radio listening in Norway
BMI and Diabetes in Ramallah, Answers Presentation
Fra innovasjonsstrategiens ordbok
MikS WP1/WP2 Planned work from SINTEF.
GNP per Capita in 1971 Index USA = 100
Meta-analyser og systematiske oversikter
The Norwegian Hydrografic Pilot
Eksempel fra Nevrologisk avdeling
Obesity and Diabetes.
Ole Kristoffer Dybvik Apeland Nkom
Diabetes - Sykdommen som ble et symbol på nødvendigheten av omstilling og samhandling i helsetjenesten.
Økonomiske forutsetninger
CAMPAIGNING From vision to action.
Projections of the disease burden
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
BIOTOUR åpent dialogseminar Trysil 25. oktober, 2017
Miljøperspektivet i FNs bærekraftsmål
Welcome to an ALLIN (ALLEMED) workshop!
Halvparten av verden er underernært eller feilernært
The Gains from International Trade
The Nature Index for Norway - a new measure of biodiversity
Hva gir oss energi i maten
Issue paper on biodiversity accounts and Indices- some comments on the difference between the Australian and Norwegian approach. UN Committee of Experts.
Status for klimakunnskapen 2015 Hvilke endringer observerer vi
Discharge Data 2017 (data reported until )
How to evaluate effects of inspections on the quality of care?
BEGYNNELSEN. BEGYNNELSEN Marian de Forest Marian de Forest was an extraordinary woman who contributed greatly to the Buffalo community. A Buffalo native,
Utskrift av presentasjonen:

Halvparten av verden er underernært eller feilernært

Vi er ved et veiskille Veksten av mennesker som spiser for mye og som har for lite mat er større enn veksten i verdens befolkning. Dette er en kruttønne som venter på en fyrstikk (Marco Lagi, allerede i 2013) 12.11.2018

Matvareprisene driver mange ut i fattigdom http://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/ 12.11.2018

Sosial uro skyldes høye matpriser

Marco Lagi, New England complex systems institute: http://necsi 12.11.2018

Det er en urolig framtid 12.11.2018

Verden er delt i tre 0.8 Milliard har for lite å spise Nesten 3,3 Milliarder spiser for mye Ca 3,4 Milliarder lever innenfor det vi kan kalle nok og god mat Mer enn 4.6 Mrd bor i byer Antall mennesker i dag

Fedme I UK har kaloriinntaket gått ned med 20% siden 1976, og fysisk aktivitet er på samme nivå Det er sammensetningen av maten som har endret seg Mere flytende sukker Mer raske karbohydrater Mindre melk Mer melkeprodukter med tilsatt sukker Mindre grønnsaker, men mer frukt Fett? https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/15/age-of-obesity-shaming-overweight-people?CMP=share_btn_link 12.11.2018

Problemet er økende Gjennomsnittsvekten går i mange land opp med ett kilo per år Verdens matvareproduksjon er fokusert på energi Kostnadene overskrider vår betalingsevne Kvalitet taper terreng Hva betyr det å spise riktig? 12.11.2018

Obesity Trends Among U.S. Adults Between 1985 and 2010 Definitions: Obesity: Body Mass Index (BMI) of 30 or higher. Body Mass Index (BMI): A measure of an adult’s weight in relation to his or her height, specifically the adult’s weight in kilograms divided by the square of his or her height in meters.

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1985 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1986 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1987 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1988 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1989 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1990 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1991 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1992 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1993 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1994 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1995 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1996 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1997 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1998 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1999 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2000 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2001 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2002 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2003 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2004 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2005 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2006 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2007 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2008 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2009 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2010 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Prevalence¶ of Self-Reported Obesity Among U. S Prevalence¶ of Self-Reported Obesity Among U.S. Adults by State and Territory, BRFSS, 2013 ¶ Prevalence estimates reflect BRFSS methodological changes started in 2011. These estimates should not be compared to prevalence estimates before 2011. *Sample size <50 or the relative standard error (dividing the standard error by the prevalence) ≥ 30%.

Prevalence¶ of Self-Reported Obesity Among U. S Prevalence¶ of Self-Reported Obesity Among U.S. Adults by State and Territory, BRFSS, 2014 ¶ Prevalence estimates reflect BRFSS methodological changes started in 2011. These estimates should not be compared to prevalence estimates before 2011. *Sample size <50 or the relative standard error (dividing the standard error by the prevalence) ≥ 30%.

Prevalence¶ of Self-Reported Obesity Among U. S Prevalence¶ of Self-Reported Obesity Among U.S. Adults by State and Territory, BRFSS, 2015 ¶ Prevalence estimates reflect BRFSS methodological changes started in 2011. These estimates should not be compared to prevalence estimates before 2011. *Sample size <50 or the relative standard error (dividing the standard error by the prevalence) ≥ 30%.

Prevalence¶ of Self-Reported Obesity Among U. S Prevalence¶ of Self-Reported Obesity Among U.S. Adults by State and Territory, BRFSS, 2016 ¶ Prevalence estimates reflect BRFSS methodological changes started in 2011. These estimates should not be compared to prevalence estimates before 2011. *Sample size <50 or the relative standard error (dividing the standard error by the prevalence) ≥ 30%.

Prevalence of Self-Reported Obesity Among Non-Hispanic Black Adults, by State and Territory, BRFSS, 2013-2015 *Sample size <50 or the relative standard error (dividing the standard error by the prevalence) ≥ 30%.

Inklusive Diabetes II

1994 Methodology The percent of U.S. adults who are obese or who have diagnosed diabetes was determined by using data from the Behavioral Risk Factor Surveillance System (BRFSS, available at http://www.cdc.gov/brfss). An ongoing, yearly, state-based telephone survey of the non-institutionalized adult population in each state, the BRFSS provides state-specific information on behavioral risk factors for disease and on preventive health practices. Respondents who reported that a physician told them they had diabetes (other than during pregnancy) were considered to have diagnosed diabetes. Self reported weight and height were used to calculate body mass index (BMI): weight in kilograms divided by the square of height in meters. A BMI greater than or equal to 30 was considered to be obese. Rates were age-adjusted using the 2000 U.S. Standard Population.

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Major changes to the survey method in 2011 more detail at http://www.cdc.gov/surveillancepractice/reports/brfss/brfss.html

2011

2012

2013

2014

2015

Age-adjusted Prevalence of Obesity and Diagnosed Diabetes Among US Adults Obesity (BMI ≥30 kg/m2) 1994 2000 2015 No Data <14.0% 14.0%–17.9% 18.0%–21.9% 22.0%–25.9% > 26.0% Diabetes 1994 2000 2015 No Data <4.5% 4.5%–5.9% 6.0%–7.4% 7.5%–8.9% >9.0% CDC’s Division of Diabetes Translation. United States Surveillance System available at http://www.cdc.gov/diabetes/data

I usa har de regnet ut at en investering på 1$ per person i riktig kost og fysisk aktivitet vil gi 5.6 $ reduksjon i helsekostnader 12.11.2018

Overvekt i Norge BMI>25 Fedme i Norge BMI>30 Fedme grad 2-3 BMI>35/40 statistikk for Norge 2014

Ungdom har ligget flatt siden 2000. Det er mer i bygd enn i by Ungdom har ligget flatt siden 2000. Det er mer i bygd enn i by. Norske tall er BMI>27 Til sammenligning med USA: BMI over 30 hos norske ungdommer ligger på 5-8% Kilde: Folkehelserapporten 2014, kapittel: Overvekt og fedme i Norge, www.fhi.no/folkehelserapporten

Kostrelaterte sykdommer Fedme Noen former for kreft Diabetes II Hjerteinfarkt Slag Tarmsykdommer Hudsykdommer Belastningsskader Skjelettplager Infeksjonssykdommer ….. 12.11.2018

Kostnadene overskrider vår betalingsevne Kostnadene til reparasjon er nå mer enn halvparten av alle våre helseutgifter I tillegg kommer fravær på jobb, utgifter gjennom NAV og personlige tap 12.11.2018

Det norske sykehusbudsjettet er ca 130/1350 MRD i 2018 Veksten er tre ganger så høy som statsbudsjettet Dette er bare en liten del av kostnadene til sykdom I 2018 er sykehusene ~10% av statsbudsjettet om 23 år er de 40 % 2003-40 2018-11-12

Hvis maten bidro til at de i gjennomsnitt ligger 2 min I følge Høye i mars 2016 er det 152 Mrd å spare på helsebudsjettene ved riktig bruk av mat i den norske befolkning Et gjennomsnittlig sykehusdøgn kostet i 44 000 i 2010 En sengeplass uten behandling koster 6000+ Gjennomsnittlig liggetid var i 2012 3.8 døgn Maten kostet 42-167 avhengig av hvor man er Dyrest mat og lavest pris gir 2,7 % av døgnprisen, eller 100 sekunder av kostdøgnet Dyrest mat og reell døgnpris gir 0.3 % av kostnadene, eller 14 sekunder av kostdøgnet Hvis maten bidro til at de i gjennomsnitt ligger 2 min kortere vil en dobling av budsjettet være netto gevinst 12.11.2018

Gjennomsnittsvekten går i mange land opp med ett kilo per år 12.11.2018

Likevel er verdens matvareproduksjon fokusert på energi Hvete, ris, mais, soya og sukker Det vi trenger mer av er mat som ikke er arealkrevende Olje og fett krever store areal 12.11.2018

Oppskriften på dette! 12.11.2018

Skader kan forebygges på alle nivåer Bedre eldremat Bedre mat på sykehus Skolemåltid 12.11.2018

I skolen vil vi se Bedre karakterer Mer ro Konsentrasjon Mindre konflikter På Hovedgården skole i Asker har de innført kantine og på 6 år har de økt skolebidraget fra 3.3 til 3.6 (snitt er 3.4 og best i landet er 3.8). Samtidig har selvrapportert mobbing gått ned fra 21 til 5 %. De ligger nå 2 karakterer over snitt i matte 12.11.2018

Konsentrasjon 1.til 4. time i alle skoler i Rissa alle skoler, alle trinn, januar 2015 RissaMat Skala fra 1-5 1. Alle elevene var konsentrerte i timen 2. De fleste elevene var konsentrerte i timen 3. Halvparten av elevene var konsentrerte i timen 4. Få elever var konsentrerte i timen 5. Svært få elever var konsentrerte i timen Lunsj? Snitt konsentrasjonsmangel øker fra 1. til 3. time, så forbedres i 4. time.

Endring i konsentrasjon ved å spise frokost Endring i konsentrasjon ved å spise frokost. Negative verdier angir dårligere konsentrasjon når man hopper over frokost Mælan skole Februar 2016 12.11.2018

Spiser barn mere når de leker først og spiser etterpå og blir det mer ro i klassen? Stadsbygd skole 1-4 trinn, 90 elever, 2x2 uker med 2 uker introduksjon Studien innførte skolefrukt i de to første ukene som noe nytt 12.11.2018

Skolematens venner http://www.skolematensvenner.no/ Blog: http://www.forskning.no/blog/einarrisvik RissaMat https://www.indrefosen.kommune.no/_f/p1/if8eabb00-def3-4b94-b184-e0065482ab5f/rissamat-sluttrapport.pdf 12.11.2018