Oppfølging av langtidssykmeldte Tilretteleggings- og medvirkningsplikt

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Sykefraværsoppfølging?
Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
IA avtalen - bakgrunn Om avtalen Parter i avtalen
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
Grunnopplæring i arbeidsmiljø. Januar/februar 2011 Innledning
Aktuelle lover og forskrifter
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
HMS – konferansen 2010 Lederne 29. april 2010
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
IA- avtalen
Avslutning av arbeidsforhold på grunn av langvarig sykefravær
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
Arbeidsmiljøloven og andre aktuelle lover og forskrifter
Intensjonsavtalen – Evaluering 2005  Evaluering forankret i koordineringsgruppen: Arbeids- og sosialdepartementet Moderniseringsdepartementet Rikstrygdeverket.
Kravene til psykososialt arbeidsmiljø
Fibromyalgi og trygd Hvilke utfordringer ser NAV ved denne diagnosen
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Seatrans Trade and operators 12 Chemical tankers 1 TC 2 Seismic 3 Paper/Industry 2 RO-RO 4 TC 3 Newbuildings.
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
IA-avtale og IA-arbeid i Bergen kommune
NFU arbeider for at: Flere personer med utviklingshemming kan få arbeid i ordinære bedrifter VTA bedriftene fortsatt skal gi et godt tilbud til.
Ansatte med medisinske eller fysiske krav til stilling i Brann og Redning Krav til ansettelse – hvordan unngå at ansatte ikke klarer kravene i stilling?
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Tariffkonferanse i Larvik 10. juni 2010 Nytt fra KS.
Sykefraværsoppfølging LAMU 17. april 2015
Arbeidsmiljøet for ansatte
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
IA-avtalen og HMS-arbeid i Halden kommune 10.januar 2014 – 31.desember 2018 ATV-kurs
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Kjetil Drangsholt, koordinerende rådgivende overlege NAV Vest- Agder Sykmelding – sikkerhetsnett eller hengekøye? HMS dagen 2014.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Hva er IA-avtalen? GRUNNOPPLÆRING NYE TILLITSVALGTE TRINN3 STAT: ARBEIDSRETT.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
HTV-konferanse februar
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva var nytt?
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Jobbmobilitet og sykefravær - Fra syk til frisk i ny jobb?
Statusrapport for IA-handlingsplan
Sykefraværsoppfølging Tilretteleggingsplikt og medvirkningplikt Oppfølgingssamtale og oppfølgingsplan // NAV Arbeidsllivssenter / Elisabeth R. Stenumgård.
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Innspill til utkast: «NTNUs retningslinjer for håndtering av personkonflikter, trakassering, utilbørlig opptreden mv.» Trondheim – Gjøvik – Ålesund Retningslinjene.
Presentasjon Kommunenes arbeid med økt sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
Overordnede HMS satsningsområder Overordnede IA mål
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Hvor går NAV i Hedmark? Satsinger i NAV, konsekvenser for forventninger til fastlegene 13.September 2017 Bjørn Lien, direktør NAV Hedmark.
Oppfølging av langtidssykmeldte
Sykefravær / personalpolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Oppfølging av langtidssykmeldte Tilretteleggings- og medvirkningsplikt AMU 20. november 2017 Oppfølging av langtidssykmeldte Tilretteleggings- og medvirkningsplikt Samarbeid med NAV - Hva kan NAV bidra med

IA-avtalens Delmål 1 og Delmål 2 22.09.2018

Intensjonsavtalen (IA-avtalen) 2014-2018 IA-avtalens overordnede mål er: Å bedre arbeidsmiljøet, styrke jobbnærværet, forebygge og redusere sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. IA-avtalens tre delmål på nasjonalt nivå er: Reduksjon i sykefraværet med 20 prosent i forhold til nivået i andre kvartal 2001. Dette innebærer at sykefraværet på nasjonalt nivå ikke skal overstige 5,6 prosent. Hindre frafall og øke sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne. Yrkesaktivitet etter fylte 50 år forlenges med tolv måneder. Med dette menes en økning sammenlignet med 2009 i gjennomsnittlig periode med yrkesaktivitet (for personer over 50 år). 22.09.2018

UiOs IA-avtale 2015-2018 Delmål 1 Reduksjon av sykefraværet med 20 % i forhold til nivået i 2. kvartal 2001 «UiO forventer at ledere på alle nivå skal ha relevant kunnskap om og forståelse for betydningen av aktiv sykefraværsoppfølging. Dette skal bidra til at langtidssykemeldte opprettholder kontakt med arbeidsplassen og utnytter sin restarbeidsevne, og gjennom det reduserer risiko for varig utstøting fra arbeidslivet. I samsvar med IA-avtalens nasjonale mål er UiOs ambisjon at sykefraværet i gjennomsnitt ikke overstiger 5,6 %.» 22.09.2018

UiOs IA-avtale 2015-2018 Delmål 2 Hindre frafall og øke sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne Integrering av arbeidstakere med redusert funksjonsevne, og/eller redusert arbeidsevne, inngår i UiOs ambisjoner om mangfold i arbeidsstyrken. Dette skal gjenspeiles i rekrutterings- og tilretteleggingsrelaterte strategier. Funksjonshemmede og ansatte med varig og/eller midlertidig redusert funksjonsevne er i denne sammenheng å betrakte som en målgruppe på linje med andre grupper som kan møte sysselsettingsmessige barrierer, eksempelvis knyttet til kjønn, etnisitet mv. 22.09.2018

Sykefraværet ved UiO, 2. kvartal 2017 Legemeldt: ca. 3,1 % Elisabeth vil si noe mer utdypende om sykefraværstallene. 22.09.2018

Oppfølging av ansatte og maksdato ved UiO Oppfølging tidlig i fraværet 1 - 7 uker: Vi har 324 saker som har gått ut over 9 uker fravær, så langt i 2017 (I 2016 var det totalt 288). Langvarig sykefravær 6 måneder < Antall maksdato-saker er til enhver tid ca. 60-70, basert på øyeblikksbildet. Det er ikke alle disse som nødvendigvis går til maksdato, men det er de fraværsgruppen følger opp. Hvor mange kommer tilbake på jobb etter 1 år? På grunn av tekniske endringer i registrering av de som er i en form for uførepensjon, kan vi ikke gi noen konkrete tall nå. Det datamaterialet vi har foreløpig er derfor p.t. for ungt til å kunne si noe om hvor mange som kommer tilbake etter det ene året med uførepermisjon uten lønn. PÅ sikt vil vi kunne gi noen tall på denne gruppen. Målt i perioden: Antall: Fordeling: Annet: 22.09.2018

Vi har likevel eksempler på langvarige permisjoner som ikke går over i friskmelding eller opphør av arbeidsforhold. Her kan det følges opp bedre. Vi har heller ikke p.t. mulighet til å skille hvem som mottar AAP og hvem som kun mottar stønad fra SPK. Her arbeides det med en ny fraværskode i SAP som skal kunne skille de som har høyere uføregrad enn 50 %, og derfor forventet AAP. Disse har færre rettigheter ved nytt sykefravær, og må følges opp tettere. 22.09.2018

Er det steder som peker seg ut med hensyn til sykefravær? Det er vanskelig å peke ut steder med flere saker enn andre, men kompleksiteten i disse sakene tilsier at det kreves høy kompetanse for å håndtere de, og at de mindre enhetene kanskje kan ha større utfordringer med dette enn andre. Da blir sakene større og mer krevende å følge opp. 22.09.2018

Nye tiltak som er under arbeid/ferdigstilt Status Kommentar Endringer i sykefraværs-oppfølgingskurs for ledere – Økt fokus på tilretteleggingsplikten Ferdig BHT har også utarbeidet et kurs om psykisk helse og oppfølging på arbeidsplassen. e-læringskurs under vurdering/i samarbeid med NTNU Utsatt til 2018 Veiledning til ledere (uttak av rapport over sykefravær fra ledersiden i HR-portalen) Prosedyre/Verktøy til ledere knyttet til tilretteleggingsplikten Under vurdering/Ikke igangsatt Samarbeid mellom AP og BHT. Prosedyren, med fokus på tilretteleggingsplikten, skal bl.a. veilede mht. hvordan man kan gå frem for å finne løsninger/-systematisk «kartlegging» av hva som kan gjøres knyttet til vurdering av tilretteleggingen. 22.09.2018

Hva bistår AP med Råd, veiledning og bistand i sykefraværssaker Juridisk bistand i enkeltsaker Policy IA-spørsmål 22.09.2018

Sykefraværsoppfølging – En gjensidig innsats Tilretteleggings- og medvirkningsplikten 22.09.2018

Tilretteleggingsplikten Formålet med reglene: Få arbeidstakere raskere tilbake i jobb (hensyn til både arbeidstaker, arbeidsgiver og samfunnet for øvrig) og det kan bidra til å finne årsaken til sykefraværet, jf. også HMS. Ansatte skal ha et helsefremmende og godt arbeidsmiljø. Ved å tilrettelegge arbeidsplassen kan man redusere muligheten for arbeidsrelatert skade og hindre at arbeidstakere faller utenfor arbeidslivet. Vurdering av om arbeidsgivers tilretteleggingsplikt er oppfylt (aml 4-6) 22.09.2018

Hva er tilretteleggingsplikt? Arbeidsmiljøloven (aml.) §§4-1, 4-2 (arbeidsgiver har en generell plikt til organisering og vern) Aml§4-6 (arbeidsgiver har en særskilt plikt til tilrettelegging, individuell – arbeidstakere med redusert funksjonsevne og arbeidstakere som underveis i arbeidsforholdet har behov for tilrettelegging Arbeidsgiver er forpliktet til: «Så langt det er mulig», iverksette nødvendige tiltak for at arbeidstaker skal kunne beholde eller få et passende arbeid. 22.09.2018

Tiltakene kan f.eks. være: Organisatoriske -F.eks. endring av arbeidstid, oppgaver, trening, opplæring, klare linjer (ansvar/myndighet/rolleklarhet) osv. Psykososiale -F.eks. støtte, oppfølging og veiledning, sosialt miljø osv. Fysiske - F.eks. ulike tiltak knyttet til fysisk tilpasning av arbeidsplassen osv. 22.09.2018

Hvor langt går arbeidsgivers tilretteleggingsplikt? Tilretteleggingsplikten er vidtrekkende og omfattende, men ikke absolutt – «så langt det er mulig» Fortrinnsvis tilrettelegging i sitt vanlige arbeid/Tilpasninger i sitt opprinnelige arbeid Dersom det viser seg umulig å tilrettelegge slik at arbeidstaker kan fortsette i sitt vanlige arbeid, skal arbeidsgiver vurdere omplassering/overføring til annet arbeid Arbeidsgiver har ingen plikt til å opprette ny stilling Tiltak skal ikke innskrenke eller tilsidesette andre arbeidstakeres rettigheter, men arbeidsgiver kan gjøre endringer innenfor styringsretten Må gjøres en helhetsvurdering (virksomhetens art, størrelse, økonomi, og arbeidstakers forhold må veies opp mot hverandre) Hvor langt plikten går må vurderes individuelt i hvert enkelt tilfelle Hvis omplassering/Overføring til annet arbeid: Først finne løsning innenfor eget fak./inst. Alt. En ledig passende stilling hvis arbeidstaker ellers er skikket for stillingen. § 8-4 og aml. § 4-6 skal praktiseres i lys av hverandre, slik at arbeidstakers plikt etter ftrl. ikke går lenger enn arbeidsgivers tilretteleggingsplikt etter aml. § 8-4. ArbeidsuførhetSykepenger ytes til den som er arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade. Arbeidsuførhet som skyldes sosiale eller økonomiske problemer o.l., gir ikke rett til sykepenger. For å få rett til sykepenger skal medlemmet så tidlig som mulig og senest innen 8 uker prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6 første ledd og folketrygdloven § 8-7 a første ledd, unntatt når medisinske grunner klart er til hinder for slik aktivitet. Det kan unntaksvis likevel ytes sykepenger utover 8 uker dersom arbeidsrelaterte aktiviteter ikke kan gjennomføres på arbeidsplassen. 22.09.2018

Arbeidstakernes medvirkningsplikt. Aml. § 2-3 og ftrl. § 8-8 Arbeidstaker må selv bidra til å kunne komme tilbake. Arbeidstaker har en plikt til å medvirke til at arbeidssituasjonen blir tilrettelagt m/oppfølgingsplan og dialogmøter, aml. § 2-3 f) og g) Plikt til å gi opplysninger om egen funksjonsevne og bidra til at hensiktsmessige tiltak for å tilrettelegge arbeidet blir utredet og iverksatt, følger av ftrl. § 8-8. I de tilfeller der arbeidstaker ikke medvirker, kan retten til sykepenger falle bort. Arbeidsavtalens lojalitetsplikt. Aktivitetsplikten er skjerpet inn. Aml § 2-3 nr. 1 (1) «Arbeidstaker skal medvirke ved utforming, gjennomføring og oppfølging av virksomhetens systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Arbeidstaker skal delta i det organiserte verne- og miljøarbeidet i virksomheten og skal aktivt medvirke ved gjennomføring av de tiltak som blir satt i verk for å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø.» (…) 22.09.2018

Samarbeid med NAV 22.09.2018

NAV v/Elisabeth Stenumsgård (tilskudd, hjelpemidler, arbeidsrettede tiltak etc.) 22.09.2018