Den industrielle revolusjonen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kapittel 12: Norge - «den nøytrale allierte»
Advertisements

Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Den industrielle revolusjon
Setesdalsbanen – ny teknologi i bruk
Kapittel 12. Den industrielle revolusjon
Det nye Europa tar form (Del 1) Marius Vøllestad Bø vgs.
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Fremtidens matproduksjon
Hvordan ble USA den dominerende økonomien i verden?
Den industrielle revolusjonen
Den industrielle revolusjonen
Kapittel 8: Det moderne Norge blir til
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 5. Middelalderen i Europa
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Teknologiutvikling.
Fremtidens matproduksjon
Sentrum-periferi i en historisk og teknologisk kontekst
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tek form
 Innlegg: Arbeids- og velferdsdirektoratet s nasjonale konferanse Penger til besvær, Asle Toje.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
o Regnskapet til bedriften forteller oss hvor mye penger bedriften har tjent i løpet av en periode, hvilke eiendeler bedriften har, og hvordan den har.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?  Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble.
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Hva tenkte interessenter og brukere i 2011 Oppsummering av interessenters og brukeres behov - fra «verkstedet» på Innhavet i januar 2011 vedr E6 Mørsvikbotn.
Den store verdenskrisen
Den forundrede forvandlede Del 2 i serien «Fortellingen om Far»
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
Nytt tema er……... BEFOLKNING. FOLKETALL. Forstår du disse ordene? NORSK MORSMÅL / ENGELSK SETNING PÅ NORSK MED ORDET. en befolkning et folketall å øke.
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
Gode tider i USA, verre i Europa
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
Vest-Europa: Økonomisk hjelp frå USA Oppstarten til EU Utvikling av velferdsstatar Kvinner i arbeid.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Den russiske revolusjon
Informasjonsmøte november 2016
En verden av usikkerhet
Regionsamlinger november 2016
Håndtere endringer i organisasjonen
Ideologier Syn på hvordan et samfunn skal styres og utvikles
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Gang.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Visjon/Strategi 2020 Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Industrikapitalisme
Den industrielle revolusjon
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
JUNGEL- PROSJEKTET Jobb for Ungdom, NAV hjelper deg, det gir Glede, Erfaring og Lønn // Myhren/Mølmen.
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
8mill 4-5mill 2,5mill.
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Torunn Drage Roti F4 - INEC Økonomi, finans og regnskap Foreleser: Torunn Drage Roti Universitetslektor.
Utskrift av presentasjonen:

Den industrielle revolusjonen

Industrialiseringens første fase ( → 1850) Endringer i jordbruket Effektivisert Ved bruk av gjødsel og nye maskiner. Dette gjorde at man også kan lage mer mat og folk kunne fokusere på andre områder ved jobb, behovet for arbeidskraft via menn sank. Tidlige former for industri Fabrikker som produserer varer som blir solgt ut til befolkningen, klær var noe av det første nye metoder for å lage bomullsklær. Fabrikksystemet Det hadlet om at man fikk nye maskiner som effektiviserte og senket kostnadene på varene.

Hvordan ble den første fasen finansiert? Dampmaskinens betydning Den gjorde det mulig for å dra og frakte ting med ny hastighet og økt kapasitet. Ved både jernbane og båter. Den fraktet også folk og gjorde det mulig å frakte store megder folk. Man kunne skape enorme mengder energi. Jernbanens betydning Den bandt land sammen, man kunne reise, frakte og finne nye områder. Den løste flaksehalsen med transport av varer. Den kunne garantere trygg ferdsel. Hvordan ble den første fasen finansiert? Den ble drevet frem av entreprenører som satset sine penger. Man solgte aksjer, og man etter hvert gjorde det mulig og holdt deleierne frie for gjeld.

Industrialiseringens andre fase (1850-1914) Fra jern til stål Tyske selskapet Krupp presenterte først stål i 1851. Først i 1870 fant bedrifter en effektiv måte å lage stål på, og da ble mye jern erstattet med stål som var sterkere. Kjemisk industri Ca. 1870 fikk den kjemiske industrien sitt gjennombrudd, særlig Tyskland og USA. Tyskland satset sterkt på utdanning innen dette. Begynnelsen på moderne farmasøytisk industri. 1900-tallets hodepinnetabletter, p-piller og antibiotika. Nye energikilder Oppfinnelsen av dampmaskinen på 1700-tallet hadde revolusjonert menneskets muligheter til å ta i bruk energi. Gjennombrudd på 1880-tallet da turbinene ble oppfunnet. Samme mengde kull kunne nå skape mye mer energi. 1900-tallet ble behovet for olje stort pga den er så lett anntennelig . USA: den nye stormakten Ved hjelp av borgerkrigen og ekspansasjonen vestover og en overveldene grundervilje. De vokste raskt frem som en ny stormakt.

Oppsummering Hvordan ser verdensøkonomien ut ved inngangen til 1900-tallet? Det oppsto et verdensmarked hvor indutrialiserte land som europa og usa solgte vare til utlandet og knyttet seg nærmere andre land. Man Ble mer avhengige av hverandre. Frihandelen oppsto ved at britene fjernet tollen på mange varer dette gjorde at handelen mellom land skøt fart.