Fastlandsindustriens bidrag og muligheter til å nå klimamålene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Indre markedsseminar 5. mai 2010 Seniorrådgiver Margrethe Gams Steine Asserson Varepakken – Nye regler for enklere og tryggere handel med varer.
Advertisements

Klimakur 2020 Bellona 23. mars 2010.
Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Hvordan jobber Norsk Industri for å påvirke utviklingen av EUs klima- og energipolitikk Canes 20.november 2007.
Adm. direktør Stein Lier-Hansen Norsk Industri
Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
Program 08:45 – Grønne investeringer i industrien
EUs kvotesystem og ’windfall profits’ Et problem i ferd med å løses? Jørgen Wettestad CANES-møte på Polhøgda, 20/
Forum for miljøteknologi
Industriell verdiskapning en mulighet for gode klimatiltak? Stortingets klimaforlik, klimatiltak og virkemidler i industrien Terje Lien Aasland, Næringskomiteen.
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Hvilke virkemidler kan bidra til raske utslippskutt?
1 1 Veien mot lavutslippssamfunnet Klimapolitikk i et lite land.
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
1 Brita Bye CREE Seminar, KLD, 31. mars 2014 Hvordan skal vi innrette teknologi- og klimapolitikken? Modeller for endogen teknologiutvikling.
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
CO 2 -håndtering – må det koste så mye og ta så lang tid? Et nasjonalt løft for klimavennlig prosessindustri.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
EUs miljø- og klimapolitikk - aktuelle saker Knut F. Kroepelien, Miljøråd Difi 18 oktober 2010.
Fornybar kraft og varme
Statsbudsjettet 2009 Høring i finanskomiteen Steinar Bysveen Administrerende direktør, EBL Høring i finanskomiteen, 17. oktober 2008 EBL – drivkraft i.
Landbruket – fremdeles en del av løsningen?
Biogasskonferanse Ørland Asbjørn Johnsen
Klima og kvoter Hva er god miljøpolitikk? Nei til EU 10. Mars 2007 Lars Haltbrekken.
EUs kvotehandelsystem - kan det kutte utslippene Ved Anders Haug Larsen Klimarådgiver i Norges Naturvernforbund.
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
Starten eller slutten på det norske industrieventyret? Bellonas energiforum.
Landbruk og Avfall BIOGASS det viktigste tiltaket! Bellonas energiforum 18. Mars 2010 Tone Knudsen.
Taran Fæhn: Norsk økonomi og klimapolitikk CICEP og CREE brukerkonferanse 2012.
Klimakur 2020 Energikonferansen Sør 21.september 2010 Magnus Utne Gulbrandsen, Rådgiver, Klima- og forurensningsdirektoratet.
EUs kvotesystem og energi- intensiv industri Blir ’taperne’ vinnere? Jørgen Wettestad CANES møte, Stockholm, 21/
Nasjonalt fond for lokale klimatiltak STATLEG KJØP AV LOKALE KLIMAKUTT
Telenor Miljøkalkulator
Norges vassdrags- og energidirektorat
Sammen om å gjøre norske bedrifter verdensledende i utvikling og bruk av miljøteknologi 19. januar 2015.
Kraftvarmverket på Mongstad Utslippstillatelse til Statoil Forpliktende samarbeid om helhetlig miljø- og energiprosjekt Pressekonferanse torsdag 12. oktober.
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research - Oslo Centre of Research on Environmentally.
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research IPCCs tredje hovedrapport – noen.
Eksperter i team våren 2013 Landsbynr. ? (BI 2099) Klimakvoter – fremtid eller avlat ? Kyotoavtalen av 1997 forplikter 32 industriland å ha 5% lavere utslipp.
Bioøkonomi i oljeskyggen Åpen høring i Stortingets finanskomité 16. mai 2013 Johan C. Løken, styreleder i Det norske Skogselskap.
Bellonameldingen ( ) Norges helhetlige klimaplan.
Hva skjer i Østfold? Tommy Fredriksen Direktør - Strategi og utvikling Østfold Energi AS Pågående satsninger Gassrørledning og gasskraftverk på Slagentangen.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
Energi- og klimautfordringer – politiske råd og rammer - hvordan er dette tilpasset industrien v/Stein Lier-Hansen.
Klima- og miljødepartementet Norsk mal: Startside Har du bruk for engelsk mal? Klikk på Oppsett under Hjemfanen og velg relevant side i undermenyen  KMDmal_engelsk.
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
Pensjonsreformen og AFP
Nasjonal transportplan
Klimakvotene spres! Overblikk og bakgrunn Jørgen Wettestad
EU | klima og energi Ditt navn Sted, dato
EUs klimakvoter – Vitalisering eller forvitring?
Nasjonal Innovasjonscamp 2017
Kina den nye klimakjempen?
Det integrerte universitetssykehuset
Presentasjon ATM-konferanse 24. mai 2016
Materialgjenvinning av byggavfall
Dialogkonferanse om systemtest av batterielektriske busser i Oslo sentrum # Ruter Hans Petter Sundberg, Teknisk Direktør, Nettbuss AS
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
Enovas støtte til landstrøm
Internasjonal kontekst og sub-nasjonale initiativ
Klimafotavtrykk i kommunane
Industriens prosessforbedringer til nå – hvordan går vi videre
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Klimatiltak i industrien og karbonlekkasje
Økonomiske virkninger av EUs energi- og klimapolitikk
Klimakur 2020: Faggruppen for klimatiltak 2020
Nasjonal Innovasjonscamp 2017
Næringslivets klimahandlingsplan – virkemidler for utslippsreduksjoner
Det handler om å ta ansvarlige valg for energidistribusjon
Utskrift av presentasjonen:

Fastlandsindustriens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Adm. direktør Stein Lier-Hansen, Norsk industri Energirådet, 1. desember 2008

Industriens arbeid med klimareduserende tiltak Bl.a. ved hjelp av frivillige samarbeidsavtaler har fastlandsindustrien redusert de direkte klimagassutslippene med over 20 % fra 1990 til i dag. Bl.a. gjennom nært samarbeid med ENOVA har fastlandsindustrien redusert de indirekte klimagassutslippene ved gjennomføring av enøk-tiltak. I løpet av siste 5-årsperiode har industrien levert nærmere 3 TWh enøk Industrien arbeider kontinuerlig med forbedring av klimateknologien. Utvikling av incentiver og samarbeidsformer mellom myndigheter og industri er svært viktig for å få fart på forbedringsarbeidet. 13.04.2018 DM-183601

Viktig med styringseffektive virkemidler i klima-politikken (Se utslippsendring i % fra 1990 til 2010 for hhv avgiftsbelagte sektorer og avgiftsfri fastlandsindustri regulert gjennom avtaler) 13.04.2018 DM-183601

Teknologisporet er eneste farbare vei i klimakampen Norsk industri ønsker å videreføre det fruktbare samarbeidet med myndighetene i klimapolitikken Markedet – kvotehandel – er viktig, men på langt nær tilstrekkelig i arbeidet med å oppnå tilstrekkelig store og ikke minst raske utslippsreduksjoner (konf. Lavutslipps-utvalget og Stern-rapporten) Myndighetene må utvikle virkemidler som stimulerer til rask og forsert bruk av teknologier som gir store utslippsreduksjoner i alle sektorer Klimaforlikets målsetting krever nye virkemidler Virkemidlene må harmoniseres med EU og ikke føre til karbonlekkasje 13.04.2018 DM-183601

Norsk industri er aktiv på teknologisporet Gjennom kontinuerlig teknologiutvikling, bl.a. gjennom avtaler, har industrien allerede gjennomført store utslippsreduksjoner En rekke klimateknologiprosjekter (som ble omtalt på Norsk Industris klimakonferanse 4 november), er i gang på Mongstad, Thamshavn, Yara, Norcem og Borregaard. Andre spennende prosjekter er: Elkem Aluminium arbeider med utvikling av såkalt karboteknisk aluminium. Lykkes utviklingen av denne teknologiløsningen, blir energiforbruk og klimagassutslipp drastisk redusert. Flere selskaper er engasjert i videre utvikling av solcelleindustrien. Norske Skog arbeider med et prosjekt for utvinning av biodiesel fra skogsavfall. Et første pilotanlegg skal bygges i Tyskland. Lykkes dette prosjektet kan vi få utviklet karbonnøytralt drivstoff uten å ”spise” av matproduksjon. Grenlandsindustrien arbeider med prosjekter for CO2-håndtering. 13.04.2018 DM-183601

Behandlingen av karbonlekkasje i revisjonen av EU-ETS Under revisjonen av kvotehandelsdirektivet er alle parter (Kommisjonen, Parlamentet og Rådet) enige om at karbonlekkasje skal unngås. Det er igangsatt et omfattende analysearbeid som skal bedømme hvilken type industri som er eksponert for en reell fare for karbonlekkasje. Et resultat skal foreligge i 2010. Industrier som uomtvistelig er eksponert for karbonlekkasje, skal fortsatt tildeles opp til 100 % gratiskvoter for de direkte klimagassutslippene. Karbonlekkasje som følge av de indirekte utslippene (dvs. karbontillegget i kraftprisen) blir løst som en del av Sarkozy/Merkel-avtalen om karbonlekkasje. Avtalen ble i prinsippet vedtatt av Coreper i et møte fredag 28. november. 13.04.2018 DM-183601

Etablering av et nasjonalt karbonfond Uten nye tiltak vil det på langt nær være mulig å redusere de hjemlige klimagassutslippene med 15 mill tonn i 2020. Handelsbedriftene kan dekke sitt kvotebehov uten å gjennomføre et eneste hjemlig tiltak. Staten bør inngå samarbeidsavtaler med kvotehandelssektoren for gjennomføring av reduksjonstiltak med kostnader høyere enn gjeldende kvotepris (for eksempel elektrifisering av sokkelen og CCS for store punktutslipp). Staten bør etablere et nasjonalt karbonfond som får mandat til å handle klimakvoter internasjonalt og å kjøpe nasjonale reduksjonstiltak. Da kan Stortinget fastsette fordelingen mellom kvoteimport og hjemlige reduksjonstiltak. 13.04.2018 DM-183601