Elektrisk energi Kapittel 12.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den strålende sola Del 2: Nordlys Foto: Jouni Jussila.
Advertisements

Den sterke kjernekraften virker mellom nabonukleonene ERGO Fysikk 1 Callin mfl s. 217 og Den sterke kjernekraften virker mellom nabonukleonene.
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Hvordan er et atom bygd opp?
10 Mobile energikilder 10A Kjemiske reaksjoner og energi
CO2 -fangst og –lagring: Vet vi nok?
Er universet designet? Kilde: Astronomi nr. 3, mai 2006.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Velkommen til Newtondag!
Dannelse og anvendelse
Side Av Karina Schjølberg
Jordoverflata – dannelsen av de store jordformene
Stjernenes fødsel, liv og død Fysikk 1
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer
Velkommen til 2. dag på Engia
SOLEN.
Radioaktivitet I radioaktive stoffer er de minste byggeklossene, atomene, i ubalanse. Atomene strever etter å komme i balanse og for å oppnå dette går.
Kapittel Z Kjernekjemi.
Generelt Oppbygning Dannelse Former Kretsløp
STRÅLING Er energi som sendes ut fra en strålingskilde i form av bølger eller partikler. Kan være synlig (lys) og usynlig (radiofrekvens) energi.
Radioaktiv stråling Mål for opplæringen er at du skal kunne
Fornybar energi: Bra for næringslivet, men hva med miljøet?
Hva er fossile brensler?
Velkommen 7. klasse til Newtondag!
Planteceller og planter
Johanne Molnes Harkjerr
Fossilt brensel. Anvendelse
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
Atomer, molekyler m m.
Alternativ og ikke riktig så alternativ energi
Det store spørsmålet: HVA ER ALT BYGD OPP AV?.
På de høyeste bredde-gadene
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Radioaktiv Jeopardy BegreperStrålingEnheterNytteSkade
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
ATOMET Minste del av en ting…… Elektroner, protoner, nøytroner, skall.
De viktigste himmellegemene LINK: 49&selectedLanguageId=1&title=de_viktigste_himmellegemene.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
PÅ VEG MOT EIN FORNYBAR KVARDAG ENERGI FOR FRAMTIDA.
Bilete som støtte til elevane si forklaring Energi frå havet.
Stoffenes byggesteiner og modeller
Grunnstoffene og periodesystemet
ATMOSFÆREN.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 12: Dannelsen av solsystemet.
Det periodiske system. MÅL FOR TIMEN: Det periodiske system MÅL FOR TIMEN: -Repetere hvordan atomer er bygget opp.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Hva er kulde og hva er varme.
Elektrisitet.
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
Forklare hovudtrekka i fotosyntese
Hva skal vi egentlig gjøre på CERN i Sveits?
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff
6 : Alternativ energi Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Hydrogen Ny teknologi – fremdriftsmiddel
Produksjon av elektrisk energi
Arbeid, energi og effekt
Utskrift av presentasjonen:

Elektrisk energi Kapittel 12

Sublimasjon er direkte overgang frå fast stoff til gass, utan at stoffet er innom væskefasen

Fornybare energikilder Fornybare energikilder fornyer seg gjennom prosesser som går av seg selv i naturen. De fleste fornybare energikilder får energien sin fra sola. Solenergi kan brukes direkte. Solcelle. Vanndamp. Vindenergi. Vindmøller. Bølgeenergi. Bioenergi. Geotermisk energi. Tidevannsenergi.

Bioenergi = kommer fra biologisk materiale. I fotosyntesen bindes energi fra sola som kjemisk energi i sukkeret i plantene. Husker du fotosyntesen? Planter og trær kan brennes slik at vi frigjør denne energien. Man kan også lage biodisel, etanol og planteoljer av noen planter. Man kan brenne gjødsel, eller man kan lage metangass av det.

Geotermisk energi kommer fra jordas indre. Geotermisk energi er IKKE lagret solenergi. Energi som kommer fra varmen i jordas indre. Hvorfor er Island spesielt i denne sammenhengen? Havbunnsplatene under Island glir fra hverandre, vi får en spredningsgrense på land.

Ikke-fornybare energikilder Energikilder som vil bli tomme når vi bruker dem. Energikilder i form av stoffer der energien er lagret som kjemisk energi, eller energi i atomkjerner. Fossile energikilder: Olje, kull og naturgass. Inneholder mye energi!

Fossile energikilder Hvordan dannes fossile energikilder? Organisk materiale har hopet seg opp i jordskorpen og blitt utsatt for høyt trykk og høy temperatur. Solenergi ble på den måten lagret som kjemisk energi. Når vi brenner olje, kull og gass frigjøres denne energien. Kull er stort sett planterester. Kullgruver på Svalbard.

Kjerneenergi Energi vi får når vi deler eller setter sammen atomkjerner. Brukes som energikilde i energiverk (atomkraftverk) som produserer energi, og små energiverk i skip.

Fisjon Noen atomer med mange protoner og nøytroner i kjernen lar seg dele slik at det dannes mindre atomkjerner = FISJON. Når man deler atomkjerner frigjøres det store energimengder. Uran er egnet for dette.

Fusjon Når lette atomkjerner slås sammen til tyngre kjerner, frigjøres også energi = FUSJON. Det er vanskelig å få til en kontrollert fusjon. Foreløpig er det bare i hydrogenbomber man har klart å få til fusjon. Energien som sola og andre stjerner sender ut kommer av fusjonsprosesser der hydrogenkjerner slår seg sammen og danner helium.

E=mc2 Massen til atomkjernene er større før enn etter en fisjon/fusjon. Det har blitt borte masse… Einstein har en teori på dette: Energi og masse er to sider av samme sak. Sammenhengen mellom energi og masse er gitt ved formelen E=mc2 E = energien m = massen c = lysfarten Siden lysfarten er så stor skal det bare en liten masseendring til for å få stor energi.

E=mc2 Dette er Einsteins berømte formel. E står for energi, m står for masse (hvor mye noe "veier") og c er en naturkonstant, nemlig lysfarten. Det er egentlig litt feil å si at masse er lik vekt, fordi massen din er den samme, selv om du er vektløs (f.eks i verdensrommet). Det denne formelen viser, er egentlig at masse har energi. Altså består du av energi, en vanndråpe er energi og en stein er energi, selv om ikke alt er like lett å utnytte. Vi kan gjøre et regneeksempel for å finne ut hvor mye energi vi kunne fått om vi "ødela" en gjennomsnittlig skoleelev. Si du veier 60 kg. Lysfarten c = 3,00 * 10^8 m/s (dvs 300 000 000 m/s). Da får vi E = mc^2 = 60 kg * (300 000 000 m/s)^2 = 5,4 * 10^18 J. Det er det samme som 5 400 000 000 000 000 000 J. Det tilsvarer 7 ganger Norges årlige energiforbruk!!! :S