Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Overskudd i kommunene Sammendrag av prosjekt utført for KS.
Advertisements

Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Kryss-subsidiering og andre feller
10Velstand og velferd.
Kortversjonen av foredraget Borger HMS-standarden i petroleumsvirksomheten for en bærekraftig utvikling? Nei, men den hjelper.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Eksterne virkninger og offentlige goder
Av Per T. Eikeland Fleksibilitet og handlingsrom – konflikten mellom ytre og indre effektivitet av Per T. Eikeland
Moralsk arbeidsdeling og bedrifters samfunnsansvar Alexander W. Cappelen Senter for etikk og økonomi, NHH.
Kjell Erik Øie Statssekretær
3 Jeg og mitt.
Kapitalisme uten vekst? Velferdskonferansen 2012 Oslo Roar Eilertsen De Facto.
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
13 En verden uten grenser.
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Bærekraftig utvikling - miljø
Betaling av informanter Forskningsrådets politikk og praksis Norges forskningsråd Avdelingsdirektør Hege Torp.
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
Forelesning i mikroøkonomi.
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Sammen om å gjøre norske bedrifter verdensledende i utvikling og bruk av miljøteknologi 19. januar 2015.
Verdsetting av miljøgoder1 ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Forelesning 11 Verdsetting av miljøgoder Kapittel 6 Foreleser: Finn R. Førsund.
Løsningsforslag Eksamen 2008
Industri og miljø SGO 2300 Bjørnar Sæther. Industrivekst og forurensing Sterk vekst i industriproduksjonen i Norge og internasjonalt Generelt.
Hvilke leger trenger samfunnet i fremtiden, og hva kan det bety for utdanningen av dem?
ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Modellering økonomi – miljø Avsnitt 2.5 – 2.7 Foreleser: Finn R. Førsund.
Virkemidler1 ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Forelesning 5 Virkemidler Avsnitt Foreleser: Finn R. Førsund.
Valg mellom direkte og indirekte virkemidler 1 ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Forelesning 7 Valg mellom direkte og indirekte virkemidler.
Vekst og vern1 ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Forelesning 12 Kapittel 7 Foreleser: Finn R. Førsund.
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Ufullkommen konkurranse I kapittel 5 ser vi på markedsformer som ligger mellom fullkommen konkurranse og monopol. Det betyr at vi nærmer oss virkeligheten..
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Kapittel 19 Verdiskaping, vekst og velferd
Sammendrag av prosjekt utført for KS
Kapittel 5 Monopol, monopolistisk konkurranse og prisdiskriminering
Oppsummering ECON 3610/4610 – høst 2015
Erfaringer fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
[Firmanavn] Forretningsplan.
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Kapittel 13 Kollektive goder og eksterne virkninger
Allmenningens tragedie
Kapittel 16 Nytte-kostnads-analyse
Kapittel 12 Skatter.
[Firmanavn] Forretningsplan.
Sammendrag av prosjekt utført for KS
Miljøperspektivet i FNs bærekraftsmål
Markedsmakt: Monopol og Monopsoni
Kapittel 15 Public goods 1.
Presentasjon av bioøkonomistrategien
Unemployment and Employment
Unemployment and Employment
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Analyse av konkurranseutsattemarkeder
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
Presentasjon av forretningsplan
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Miljøproblemer

Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer andre enn de bedriftene som lager produktet, eller de personene som bruker det. Markedet tar ikke hensyn til eksterne virkninger. Derfor er offentlige inngrep nødvendige (se også kapittel 4). Sentrale spørsmål er: hvor mye forurensning ønsker vi? Og: hvordan sørger vi for at vi når det ønskede nivået? Merk at det ikke er mulig/ønskelig med null forurensning.

Samfunnsøkonomisk effektivt nivå på forurensningen Det samfunnsøkonomisk effektive nivået på forurensningen er det nivået som innebærer de minste kostnadene for samfunnet samlet sett, når en tar hensyn til både skadene ved forurensningen og kostnadene ved å redusere den.

Samfunnsøkonomisk effektivt nivå på forurensningen I praksis er det ofte vanskelig å gi et eksakt svar på hva som er det samfunnsøkonomiske effektive nivået på forurensningen. Ofte vil det være vanskelig å påvise hva som er den eksakte skaden på miljøet eller hvor mye det koster å rense. Hvordan kan en fastsette hvor stor skade forurensningen gjør på naturen? En måte er å spørre et utvalg av befolkningen om hvordan de verdsetter et bestemt miljøgode.

Tiltak mot miljøproblemer og forurensning Grovt sett kan vi dele myndighetenes tiltak mot miljøproblemene i tre typer: Informasjons- og holdningstiltak Direkte virkemidler (forbud, maksimumsgrenser eller påbud om bestemte løsninger) Økonomiske virkemidler (avgifter) Ved særlig farlige stoffer er det gjerne best å innfører totalforbud. Miljøavgifter innebærer at den som forurenser må betale for forurensningen. Ved å skattelegge forurensning kan myndighetene oppnå en dobbel gevinst. Miljøet blir bedre samt at andre skatter kan reduseres slik at effektiviteten i økonomien øker.

Noen viktige miljøpolitiske prinsipper Bærekraftig utvikling: Den nåværende generasjonens behov skal ivaretas uten at å ødelegge mulighetene til kommende generasjoner. Føre-var-prinsippet innebærer at i de tilfellene der det er vitenskapelig usikkerhet om skaden, skal tvilen komme naturen til gode. Forurenseren betaler: kostnadene ved skader på miljø skal dekkes av den som forurenser.