Den norske arbeidslivskulturen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Veiledning av elever / lærlinger
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Likestilling mellom kjønnene
Målbilde for min halvtime • Se instruktørrolle med litt nye øyne • Øke interessen for egne medarbeidere/ lærlinger • Noen tips og råd for hvordan du kan.
Hvordan stå i lederrollen? Forventninger og refleksjon
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
7 Demokrati.
10Velstand og velferd.
Arbeidsliv og utdanning
Utdanning for utvikling Utdanning gir mange ringvirkninger Her følger noen: Send ADRA til 2468.
Lørenskog Idrettsforening
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
L O S Ledelse, organisasjon og styring i Bærum kommune
Introduksjonssenteret
ATB kurs 14. oktober Ingeniørenes Hus Ingvild Aga
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
11Jeg i arbeidslivet.
Studier av innovasjon, forskning og utdanning
Presentasjon av NTL NAV
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Kreftavdelingen skal ved hjelp av egne ressurser være en OASE for kreftpasienter, pårørende og helsepersonell. Avdelingen skal være en BASE for kreftomsorgen.
"God bagasje på livets reise."
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
VÅRT LOKALSAMFUNN En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker, næringsliv og offentlige tjenester i et lokalsamfunn.
Svart arbeid – stjeler fra deg!
Bjørn Overland Dialogen betydning i kvalitetsvurdering Nasjonal konferanse for kvalitetsvurdering Hafjell: 15 – 16 januar 2009.
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Aust-Agder fylkeskommune Tannhelsetjenesten Bergen april 2008 ”Den gode tannklinikken” Tanker om organisering av tannhelse- tjenesten, i dag og.
Definisjoner.
Verdens beste land å vokse opp i? forpliktelse.html?id= Engelstad(2005)
Hvorfor skal vi ha barnehager?
Norske verdier og levemåter Diskusjonsgrunnlag Januar 2011.
Samfunnsutviklingens konsekvenser for yrkesutøvelsen i oppvekstsektoren.
Webstep, tillit og tillitsledelse - Vår historie, våre erfaringer - Arnt R Aasen.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
FAIR PLAY. Fair Play - et ansvar for hele fotballfamilien - spillere, trenere, ledere, foreldre, publikum og media Troms Fotballkrets er blant Nord-Norges.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Mandal kommune Utkast til nye etiske regler For ansatte og folkevalgte i Mandal kommune Vilhelm Lunde Holme –økonomi.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
Verdien av et organisert arbeidsliv Parats flaggsak 2016.
Samarbeid og medbestemmelse Samling: Godt samarbeid. Målgruppe: partene, øverste ledelse og tillitsvalgte Opplæringsmateriale.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Fremtiden. Fremtiden Ressursfokus vs mangelfokus.
Kapittel 7 Demokrati.
Hvordan lese rapportene
Hvorfor satse på IA? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
Program Velkommen til satsing på etikk Presentasjon av etikkportalen
Hvorfor satse på IA?.
Økte forskjeller Inntektsforskjellene er mye større nå enn for 200 år siden. De siste 20 årene har inntektsforskjellene mellom landene blitt mindre, mens.
Ressursfokus vs mangelfokus
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Det er en realitet at ledere er forbilder for de ungdommene de er ledere for, og for hverandre. Det er viktig å ha gode forbilder. Det å være et forbilde.
Kapittel 1 SAMSPILL.
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Etikk i skole og arbeidsliv
Den nordiske modellen. Et forbilde?
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Reformarbeidet i offentlig sektor
Ny IA-avtale - hva innebærer dette for oss?
Utskrift av presentasjonen:

Den norske arbeidslivskulturen

Den norske arbeidslivskulturen Konsensuskultur Frihet Likhet Medbestemmelse Sosial ansvarlighet Likestilling

Åpenhet og flat struktur – trepartsamarbeidet Staten/eiere Likeverd Rettferdighet Individualisme og frihet Solidaritet og fellesskap Tillit Interessekonflikter løses i trepartsamarbeidet Arbeidsgivere/ ledere Arbeidstakere

Verdier Demokrati Fellesskap gjennom Åpenhet Ansvarlighet Likhet Toleranse Solidaritet gjennom Samarbeid Felles ansvar for resultatet Styrke gjennom samspill

Historisk om velferdsstaten Velferdsstat i lang tid. Staten løser oppgaver for fellesskapet. Mål å oppnå likhet for alle. Godt utviklet trygdesystem. Lav arbeidsledighet. Høy økonomisk trygghet. Velferdsgodene er bygget på at alle bidrar til staten ved å betale skatt. Bedrifter betaler også skatt.

Kulturelle og sosiale trekk Velferdsordningene og likhetsprinsippet har en kulturell effekt. Flat struktur - ledere og arbeidere løser oppgaver og utfordringer med et ganske likt utgangspunkt. Involvering og problemløsing er forventet av alle. Det forventes at arbeidstakeren jobber selvstendig med utgangspunkt i verdiene og oppgavene på arbeidsplassen. Likestilling. Kvinner og menn skal ha like rettigheter og muligheter, og samme lønnsvilkår. Lover og regler forventes å overholdes. Beslutningsprosessene er hierarkiske.

Tillit Tillitsbasert kultur. Lovregulert samfunn. Vi har tillit til at lovene behandler oss rettferdig. Vi har tillit til bankvesenet, pensjonsordningene, at alle følger trafikkreglene og så videre. Vi forventer likhet for loven. I Norge løser man konflikter gjennom forhandlinger, ikke gjennom vold eller korrupsjon. Dette, kombinert med den tillitsbaserte kulturen, gjør Norge til et trygt land å bo i sammenlignet med mange andre land.

Uskrevne regler Læres over tid. Definerer hvordan vi oppfører oss i forhold til hverandre. Definerer hvordan vi løser oppgaver i forhold til arbeidsplassen og kundene. SPØR HVIS DU ER I TVIL! De fleste syns det er positivt at du spør.