Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Advertisements

Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Tilskuddsordninger Hedmark fylkeskommune. Generelle kulturmidler  Praktiske opplysninger - Søknadskriteriene, skjema, retningslinjer - Frister  Bakgrunn.
Handlingsplan for tilgjengelighetsprogrammet BRA – tiltak og virkemidler.
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Ny IA-avtale – hvor står vi? Tor Idar Halvorsen Rådgiver i LOs Forhandlings- og HMS avdeling.
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Vigdis Hjulstad Belbo RUP 2003 Fylkeskommunen – ny og forsterket rolle Den nye fylkeskommunen.
Innspill fra rådmann i Tydal kommune. Gunnbjørn Berggård
Prosjektet ”samhandling mellom kommunene i Sør-Trøndelag” Styringsgruppens konklusjoner og anbefalinger Orientering på KS høstkonferanse Røros, 5. november.
Dialogseminar Åre 15. og 16. februar GRUPPEOPPGAVER Drøft: Roller og kritiske suksessfaktorer for næringsutvikling med.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Stedsutvikling - nasjonal satsing og regional utfordring Grete Sildnes Regional utviklingsavdeling Nord-Trøndelag fylkeskommune Gardermoen
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
”Open Source” som strategisk virkemiddel i kommunen
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Oslo – flest utfordringer – størst oppmerksomhet
Nordredkonferansen 2012 Erfaringer
Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Evaluering av Avinors organisering og tilknytningsform Møte med fagforeninger og tillitsvalgte 13. februar 2006.
AREALIS I 9-K - samarbeid med Fylkesmannen Eidsfoss AREALIS I FULL SKALA - VESTFOLD FYLKE Tiltak og resultater Temakart som beslutningsgrunnlag.
Forskningsbasert Kompetansemegling i Nordland – organisering og status Et samarbeid mellom: Nordland fylkeskommune Innovasjon Norge – Nordland Nordlandsforskning.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Anbefalinger fra sekretariatet
Sentral støtte til lokal innsats Direktør Bjørn-Inge Larsen.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
Regionale forskningsfond
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
En gledelig begivenhet Orientering til styret om overtakelse av ansvaret for følgetjenester for gravide til fødested og beredskap for denne tjenesten.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Næringsutvikling og verdiskaping Kultur- og naturarv som utgangspunkt for verdiskaping og næringsutvikling Verdiskapingsprogrammet for kulturminner 4 år.
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 Ungdom er fremtidens ressurs i Ofoten Nordlandsløftet
Orienteringer fra direktoratene Nettverkssamling - Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 24. august 2016.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Utvalgte kulturlandskap i jordbruket Forvaltningssamling i Trondheim
Regionalt utviklingsprogram Møte Fylkeskommunen har lyttet på kommunene – kortere og spisset RUP Lettere å sette seg inn i hva RUP innebærer.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Regionalt miljøprogram
Samhandling for effektive planprosesser
Regionreform og kulturpolitikk
Et verktøy for helhetlig styring Har kommunene behov for et verktøy for helhetlig styring? Markedsundersøkelse og utvikling av styringsverktøy.
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Husbanken og kommunene
Enhetsfylke i Møre og Romsdal
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
UTREDNING AV MILJØVIRKEMIDLENE I JORDBRUKET
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Velkommen til fagsamling. Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 19
Fylkeskommunal tilskuddsforvaltning
Vannforskriften og revidering av forskrift om organisk gjødselvare
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Langtidsplan og budsjett
Styring av og samarbeid om de regionale tilskuddsordningene i jordbruksavtalen. Seminar for fylkeslederne i Norges Bondelag 26. – 27. august, Landbrukets.
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Sammen for livet eller et liv i samkommunen
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Evaluering av strategien "På vei til egen bolig"
Utskrift av presentasjonen:

Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket Nettverkssamling på Lista 26.-28. august 2014

Oppdraget Forvaltning og forvaltningseffektivitet: rolle- og oppgave- fordeling nasjonalt-regionalt-lokalt, hensiktsmessig arbeidsdeling og ressursbruk rundt forvaltning av tilskuddsordningen (eks. administrative rutiner, frivillige avtaler)? Kostnadseffektivitet: tilskuddsnivå, tilskuddsomfang, effekt i fht kostnad Måloppnåelse og effekt av satsingen: effekt på miljøverdier, lokal forankring, andre effekter. Kan Utvalgte kulturlandskap i jordbruket erstattes av eksisterende tilskuddsordninger?

2 rapporter: 1) Østlandsforskning 9/2013 2) Direktoratenes oppsummering og anbefalinger til departementene

ØFs metoder Spørreundersøkelse: 195 grunneiere tilknyttet jordbruksdrift svarte (33%), 107 personer fra offentlig forvaltning , Bondelag, Bonde- og småbrukarlag svarte (58%) Intervjuer: I 3 fylker - FM landbruk (3 personer), kommunalt landbrukskontor (3 personer), grunneiere/rettighetshavere (8 personer) 2 fra hvert av direktoratene Dokumentstudier: Kommunikasjon dep-direktoratene, direktoratene – ytre etat, tildelingsbrev, rapporteringer mm

ØFs hovedkonklusjon Berørte parter, inkludert offentlig forvaltning, grunneiere og næringsorganisasjoner, er fornøyd med forvaltning, prosesser, tilskuddsnivå og effekter av ordningen. Forbedringspunkter finnes, men evalueringen gir ingen grunn til å endre hovedtrekkene i satsingen på Utvalgte kulturlandskap. Direktoratene slutter seg til Østlandsforsknings hovedkonklusjon.

Direktoratenes anbefalinger: 1. Forvaltning og forvaltningseffektivitet Roller, oppgaver og ressursbruk Samarbeidsgrupper etableres i alle områder Fylkesnivået bør ha felles befaringer Kommunene får større ansvar for kontakt med grunneiere og for næringsutvikling Sikre samordning med verneområdeforvaltning Natur- og kulturminneforvaltningen mer synlige Ressursbruk i ulike faser Ingen grunn til å endre forvaltningsmodellen godt planarbeid i starten viktig for god måloppnåelse Samarbeidsgrupper – grunneiere, kommune, fylke. Minst ett felles møte i året Planarbeid og prosesser – ulike aktører, fagfelt, sektorer - behov

Direktoratenes anbefalinger: 1 Direktoratenes anbefalinger: 1. Forvaltning og forvaltningseffektivitet forts. Administrative rutiner Arbeidskrevende for forvaltningen: Resultatmåling og detaljert rapportering → Forenkle og «spisse» årsrapporteringen, nytt fagsystem Forsere arbeid med skjøtselsplaner Frivillige avtaler Videreføres, anbefaler ti års varighet Arealskjøtsel: mest på de årvisse driftsmidlene – bygningstiltak: investeringer. Områdene prioriterer strengt blant bygningstiltakene

Direktoratenes anbefalinger: 2. Kostnadseffektivitet Tilskuddsnivå enkelttiltak Bør opprettholdes for å sikre kvalitet Bygningstiltak må tas over tid Tilskuddsomfang Ant områder bør ikke økes innenfor dagens øk. rammer Kan bli rom for flere områder i kommende «driftsfase» Pott til sentrale fellestiltak videreføres Økt satsing på samfinansiering

Direktoratenes anbefalinger: 3. Måloppnåelse og effekter Miljøeffekter Målretta tilskudd til miljøverdier opprettholdes Rapporteringsmetode utvikles, mål konkretiseres Videreføring refotografering Miljøovervåking på lengre sikt (Miljødirektoratet + RA) Lokal forankring Grunneiere bør sterkere inn i skjøtselsplaner Arbeidsutvalg/samarbeidsgrupper Gradvis endring fra aller mest til investeringer til økt vekt på drift Andre ordninger: 2011 5,6 mill, 2012 4 mill. Mål: 8 mill

Direktoratenes anbefalinger: 3. Måloppnåelse og effekter forts. Andre effekter Økt fokus på formidling av resultater → stolthet, bolyst, optimisme Økt vekt på næringsutvikling

Direktoratenes anbefalinger: 4 Direktoratenes anbefalinger: 4. Kan ordningen erstattes av eksisterende virkemidler? Ingen andre ordninger erstatter den helhetlige områdetilnærmingen Direktoratene anbefaler derfor at Utvalgte kulturlandskap i jordbruket fortsetter

Oppsummert: Bidrar til nasjonale mål om ivaretakelse av jordbrukets kulturlandskap Helhetlig forvaltning Suksessfaktorer: Fleksibilitet, langsiktighet, frivillighet, avtaler, faglig forankret koordineringsinnsats i fylkene Forbedringspunkter Anbefaler utvidelse – forutsatt økte økonomiske rammer Helhetlig forvaltning: Landbruk/miljø, Natur/kultur. Kombinasjonen av drift og miljøverdier . Suksessfaktorer: Årsaken til at grunneierne har blitt stadig mer positive til satsingen. Grøny partnerskap: Mykere og mer fleksibel form for forvaltning som utløser engasjement og eierskap lokalt Tilpasningsdyktig til ulike lokale forhold Muligheter, ikke begrensinger

Hva sier departementene Hva sier departementene? Tilbakemelding til direktoratene på evalueringen og anbefalingene fra sekretariatet, datert 26/6-14: Bedre kunnskap om sammenhengen mellom mål og resultater Viktig at grunneiere involveres i arbeidet med skjøtselsplan på egen eiendom Mer formidling av satsingen: nasjonalt, regionalt, lokalt – fokus på resultater av tiltak Fokus på næringsutvikling – synliggjøre bedre den som allerede skjer

Departementenes konklusjon Evalueringen viser at det er stor tilfredshet med ordningen. Ordningen bidrar til å oppnå nasjonale miljømål innen kulturlandskap, kulturminner og biologisk mangfold, samtidig med at flere landbrukspolitiske mål ivaretas. Departementene mener at Utvalgte kulturlandskap i jordbruket bør fortsette og at det er et redskap for å ivareta både landbruks- og miljøverdier i jordbrukets kulturlandskap.