Bærekraftig samfunnsutvikling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Advertisements

Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Regional planstrategi
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Mulighetenes Oppland Program 10: :30 PlanOppland 10: :00 Regional planstrategi/Fylkesstatistikk 11: :30 Kommunal planstrategi, Gausdal.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Gode opplevelser for den enkelte Samspill på tvers av generasjoner Rekruttering til eldreomsorgen Mulighet til frivillig deltakelse Livsglede for alle.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
KS si rolle som medlems- og interesse- organisasjon Arbeider for styrking av lokaldemokratiet og best mulige rammevilkår for kommunene Formidling av fakta-
Revidert programplan VRI Anja Gjærum Informasjonsmøte om VRI 22.april 2013.
Fylkesutdanningssjefene og fagskolen Rydding i roller Presentasjon ved nasjonal fagskolekoordinator Bård Inge Thun RFFs årskonferanse i Trondheim 2. mai.
Forskning for framtiden Forskningspolitisk debatt Jan I. Haaland, styreleder UHR.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
Rektor-utfordringer Torunn Klemp Samfunnsoppdraget Rektors ulike roller Styreleder eller styrets sekretær Faglig leder Daglig leder.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Prioriteringer og handlekraft Sammenheng fra overordnede mål til handling 1.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i informasjonssamfunnet
Planlegging i sjø – taretråling
Kommunal planstrategi
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Kommunal planstrategi
Samhandling for effektive planprosesser
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Fylkesmannens notat: EN STRATEGISK PLAN FOR SAMFUNNSUTVIKLING I HAMARREGIONEN. En viktig forutsetning for utvikling er å se sammenhengen mellom sine sterke.
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Evaluering av ”Fritt Fram”
Bærekraftig samfunnsutvikling
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Samarbeid og medbestemmelse
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Samordningsforsøket – hva har vi lært?
Plansamling Dokka 1 november 2017
Lørenskog kommune PUBLISERT: 11. OKTOBER 2015
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Gudbrandsdalsmøte 2017 By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og verdiskaping.
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Den matematiske samtalen
Felles prosjekt for alle velferdstjenestene
Matematikk på ungdomstrinnet
Evaluering av USITs organisering, USIT 3.1
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Kommuneplanens handlingsdel knyttet til økonomiplanen
Evaluering Regionrådet
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Hva har det med GIS å gjøre?
Utskrift av presentasjonen:

Bærekraftig samfunnsutvikling Plansamling Valdres Bærekraftig samfunnsutvikling Bente Odlo – 16. november 2016

Hvordan ruste Innlandet for framtida? Kunnskapsgrunnlaget Regional planstrategi og fylkesstatistikk Kommunebilder og regionmøter Kommunale planstrategier Kommunereform Innlandsutvalgets rapport Her er vi nå.. Men alt står ikke her – vi må større og større grad også ta innover oss det nasjonale og globale perspektiver. Vi kan ikke kun tenke at det er noe som andre tar seg av. Vi må se sde tunge trendene i samfunnet totalt sett. Da må vi forstå det globale bildet i større og større grad og forstå at det i større større grad påvirker oss – på godt og vondt. Også må vi tenke langt nok. Det vi gjør i dag skal være lurt . Selvsagt for dagen i morra, men kanskje enda viktigere – for å mæte fre,tida om 20-30-50 år! Den beste måten å forutsi fremtida på – er å skape den. Samfunnsplanlegging kan bidra – hvis vi vil!. Hvordan ruste Innlandet for framtida?

Tunge trender – utfordringer og muligheter Dette er noen, men det er mange flere: Psykisk og fysisk helse Flykninger/innvandrere Utsatt grupper: 80.000 fattige barn i Norge Sikkerhetsspørsmål, trusselbildet Befolkningsnedgang

Nasjonale forventninger til planleggingen Gode og effektive planprosesser Attraktiv og klimavennlig by- og tettstedsutvikling Bærekraftig areal- og samfunnsplanlegging Flyktninger, eldre, innovasjon? Har vært lagt til grunn for planstrategarbeidet. Skal legges til grunn for videre planarbeid. Effektive planprosesser er ett av tre hovedsatsingsområder. Hvordan gjør vi dette i Oppland? –Dialog og samarbeid er helt sentralt, kommer tilbake til dette. Bærekraftig utvikling med vekt på klimahensyn og klimatilpasning er løftet fram i de to andre punktene. Dette er forventninger som krever satsing både i samfunnsplanlegging og arealplanlegging. Vi savner likevel forventninger som er rettet mer mot samfunnsutvikling/velferd (utvikling av viktige tjenesteområder som helse, skole omsorg). Et tema som burde vært med i de nasjonale forventningene er flyktninger og integrering, et annet er eldrebølgen Skal legges til grunn for regional og kommunal planlegging – hva betyr dette for oss, i vårt fylke?

Hvordan utnytter vi offentlig sektors samla ressurser til beste for Opplandssamfunnet? Samhandling i planarbeidet helt sentralt med nabokommuner med regionale myndigheter Det er ikke interessant hva vi gjør hver for oss – det er hva vi totalt sett klarer som er interessant. Hvordan klarer vi å utnytte ressusreser og ikke minst kompetanse på tvers.- Vi har ikke råd til å drive på hver vår tue. Vi må skape en dele- og samarbskultur. Vi er en del av felles skjebnefellessakp. På dette området som på andre omr¨der så er det derfor essensielt at vi kalrer å tenke – hva kan jeg bidra med for at andre skal lykkes på deres anvsarsområder – i deres samfunnsplanlegging.

Formål: Bedre og mer helhetlig planlegging for en bærekraftig samfunnsutvikling Verktøy for strategisk styring Framover: Hvordan løse velferdsoppgavene med færre folk og ressurser? Hvordan utnytte mulighetene? Hva er viktigst? Prioritere! Kommunens viktigste verktøy for å se samlet på kommunens virksomhet, sette langsiktige mål og gi rammer for nye satsinger (på tvers av sektorer/tjenesteområder). Også viktig å vurdere justering av kursen hvert fjerde år, endringene i samfunnet skjer raskt. Skal samfunnsdelen i kommuneplanen ha noen funksjon, må den gi grunnlag for konkrete prioriteringer, og bidra til bedre helhetsløsninger og mer forutsigbare rammevilkår både for sektorenes virksomhet og for befolkningen. Ved å vektlegge kommunens prioriterte områder innenfor ulike sektorer og tema i samfunnsdelen, åpnes det for en tydeligere og sterkere politisk innflytelse i planlegging og forvaltning av kommunene.

Status – generelt for fylket Planstrategiarbeidet har virket positivt: Samfunnsdelene revideres oftere og er blitt mer realistiske Likevel fortsatt et stykke igjen å gå når det gjelder: - medvirkning og politisk forankring - kobling til økonomiplan og årsbudsjett - arealstrategi Samarbeid med nabokommuner kunne vært mer vektlagt/ konkretisert

Fylkesmannens innspill (til planstrategi- og samfunnsdel): Kommunebilder, fagmøter, konkrete innspill m.m. Fylkesmannens kommunedialog skal videreutvikles – ønsker å støtte opp om utvikling og innovasjon På hvilken måte kan vi bidra til å styrke arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel? Aktuelt med et nettverk for samfunnsplanlegging? Hvordan koble på andre statlige etater? Nettverk eller bruke regionalt planforum mer? (temadager)

Fylkesmannen ønsker i plandialogen å: Være tett på kommunene Ha en tidlig, tydelig og konstruktiv dialog Klargjøre nasjonale interesser og forventninger Bidra gjennom kunnskap Vise handlingsrommet og diskutere aktuelle løsninger Samordne og involvere øvrige statlige interesser