November-16 Kristin Holstad

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ta livet og øyeblikket tilbake
Advertisements

Team Jæren Treningssamling
CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Nervesystemet!.
NERVER OG HUD.
Idrettsskader - Førstehjelp
Helse og sykdomsbegrepet
Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det!?
Sentralnervesystemet og det perifere nervesystemet
En første innføring i læringsteorier med utgangspunkt i Imsen, 2006.
Hva er en robot? Roboter er mer enn maskiner som ligner mennesker.
Refleksbuene Kontraksjon Økt eksitasjon Redusert eksitasjon
Sansning og persepsjon
FANTOMFØLELSE SMERTER
PERSEPSJON PSY 1000 høst 2003 Christine Mohn
Sansning og persepsjon
Christine Mohn PSY 1000 / PSYC 1200 Våren 2008
Nervesystemet Reidun Høines.
Smerte , smertekartlegging, smertelindring
2. ninajohansenforskienvoksenopplæring 3D figurer av kvinne og mann finner du på denne siden:
SKOLEVEGRING Oslo kommune Veileder.
M.Rø RYGGPLAGER Magne Rø. M.Rø Sykehistorie 55 år gammel sjømann som måtte gå i land pga smerter i beinet (isjias?) for 5 år siden.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
{ Nervecelle - sender og tek i mot informasjon Nervecelle - sender og tek i mot informasjon Ei nervecelle består av tre delar: ein cellekropp ein cellekropp.
Dette informasjonsskrivet er utarbeidet av Hydrocephaluspoliklinkken ved Rikshospitalet. Hensikten er å bidra til å øke kunnskapen om diagnosen blant pasienter.
Sansene Gunvor Gipling Wåde Stipendiat E-post: ANATOMI OG FYSIOLOGI.
Psykologiske aspekter ved kroniske smerter hos eldre Psykolog Pål Dåstøl Alderspsykiatrisk poliklinikk Sykehuset Asker og Bærum HF.
Hukommelse og glemsel. Hukommelse All den informasjon vi har med oss fra tidligere opplevelser, erfaringer og læringssituasjoner Hvordan virker hukommelsen.
DU SER DET IKKE PÅ MEG å leve med overgrepserfaring.
{ KROPPEN - samspel og styring Video om hjernen og nervesystemet Video om hjernen og nervesystemet NRK Skule om kroppen NRK Skule om kroppen.
Nervesystemet Spesialisert: motta informasjon tolke informasjon
1 Kull-12, termin 1C, Støy/støyskader Støy: Alle uønskete lydstimuli Støyplage: Støy som oppleves ubehagelig Støyskade: Støy som skader cochlea.
NERVESYSTEMET KOMPETANSEMÅL:
Smertekartlegging når pasienten er dement Marianne Gjertsen, studieansvarlig, stipendiat 2011.
Opplæringsloven kap. 9a – aktuelt om lovverket Ragnhild Øvrebø, jurist, fagstab Oppvekst og levekår, Stavanger kommune Kurs i opplæringsloven kap. 9a for.
Nervecelle Sentralnervesystemet Det perifere nervesystemet Refleks
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Huden. Hudens egenskaper og oppgaver Huden er både et organ og et eget organsystem Kroppens største organ Viktige oppgaver: –Beskytte mot stråling, smitte,
Et psykologisk perspektiv på smerte Tverrfaglig kurs i revmatologi 21
INFORMASJON OM BARNEVERN
NERVESYSTEMET Kapittel 3.
Sant Sann Guds Ord Teori Teori På kollisjonskurs?
Kap 1 - Hjerne Hvis hjernen skades før, under eller etter fødselen, kan det medføre en eller flere følgende tilstander: utviklingshemming cerebral parese.
Smertebehandling hos eldre
Presentasjon Sted, dato © akupunkturforeningen.
Store forskjeller i arbeidsledighet
Hjertesvikt.
Stato-Kinetisk illusjon av bevegelse i forhold til omgivelsene.
Hormonsystemet Nervesystemet sender informasjon i form av elektriske impulser gjennom nerver. Hormonsystemet (endokrine systemet) sender stoffer (hormoner)
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se neste.
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
1 Egenomsorg og helse.
Kapittel 1 Helse og sykdom
Lymfesystemet og Immunforsvaret
Valgfag Bjørnsletta Foreldremøte 8.trinn.
Hva vet vi om barn og smak
Hjerte Plassert bak sternum, mellom lungene, over diafragma, trygt beskyttet av ribbeinene. Størrelse som en knytteneve.
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se lysbilde.
UNGDOM OG LOVBRUDD Om kriminalitet og konsekvenser
Hvordan er et atom bygd opp?
Fra celle til flercellet organisme
Utskrift av presentasjonen:

November-16 Kristin Holstad Smertefysiologi November-16 Kristin Holstad

Hva er smerte? Def. International Association for the Study of Pain(IASP): ”En ubehagelig sensorisk opplevelse assosiert med aktuell eller truende vevsskade, eller beskrevet i termer for slik skade”

Typer av smerte Akutt: <3mndr. Kronisk: >3mndr.

Typer av smerte forts. Nociseptiv smerte Nevropatisk smerte Psykogen smerte Idiopatisk smerte

Nociseptiv smerte Skyldes at små ”smertefølere”(nociceptorer), som sitter nesten overalt i kroppen, påvirkes. Påvirkningen kan være varme, , slag, kutt, betennelse, osv. Nociseptive smerter kan utløses både på kroppsoverflaten, men også inni kroppen(kutt i huden vs. hjertesykdom). Kan også forekomme ”feiltolkninger” fra hjernens side av slik smerte, ”refered pain”

Nevropatisk smerte Oppstår p.g.a. skade i hjerne eller nerver. Det er her ikke nødvendig med noe smertefremkallende stimulus. Man kan også få en overfølsomhet etter skade på nerver, f.eks. smerter ved berøring, ”fantomsmerter” etc.

Psykogen smerte Smerte som har psykiske årsaker. Det er en kjent sak at det er en sammenheng mellom psyke og kropp: Kroppslige besvær kan gi psykiske effekter og vise versa. Psykogent betingede smerter kan f.eks. være : Magesmerter, ryggsmerter, svakhet i muskulatur eller generelle kroppslige smerter. Disse smertene er like ubehagelige for pas., som de andre typene av smerte.

Idiopatisk smerte Smerter som man ikke har noen forklaring på/ikke vet årsaken til.

Hva skjer’a? Smertesansen er livsviktig og beskytter kroppen mot skader. Smertebeskjedene til hjernen går gjennom perifere og sentrale nervefibre

De perifere smertebanene A-beta fibre (tykke myeliniserte): Trengs sterke stimuli for at vi skal oppleve smerte A-delta fibre(tynne myeliniserte): Trengs middels sterke stimuli for at vi skal oppleve smerte C-fibre(umyeliniserte fibre): Trengs svake stimuli for å oppleve smerte

De perifere smertebanene forts. A-delta og C-fibrene leder smertesignaler og kalles nociseptorer A-delta nociseptorene leder signalene til den skarpe,raske smerten C-nociseptorene leder signalene til den langsomme, diffuse, verkende smerten

Perifere smertebaner forts. Noen nociseptorer er multomodale d.v.s. at de reagerer på flere typer av smertestimuli(varme, trykk, stikk etc.) Andre nociseptorer er mer spesialiserte og reagerer for eksempel ikke på noe annet enn ett stimulus, for eksempel strekk(som i tarm gir opphav til smerte /ubehag)

Hvordan starter smerteimpulsen? Membranreceptorene på nociseptorene er stimulusspesifikke og ”oversetter” stimuluset til en elektrisk impuls. Transduksjon

Betennelse på skadestedet og perifer sentivering av smertefibrene Nociseptorene skiller ut transmittere og trekker til seg hvite blodceller → medfører hevelse og betennelse på skadestedet Cellelegemet sitter i DRG, dette reagerer på aktivitet i nervefiberen med å endre produksjon og transport av membran-molekyler til resten av nevecellen og gjennom ulike cellulære mek. Øker følsomheten for ytre stimuli → perifer sensitivering

De sentrale smertebanene Ryggmargens bakhorn er et koblingspunkt hvor signaloverføringen skjer fra den perifere nociseotoren til neste nervefiber i kjeden, som så sender signalet videre til hjernestamme og thalamus Det fins i ryggmargen en komplisert arkitektur av ”gass og brems”

Sentrale smertebaner forts. Fra thalamus går det signaler til begge hjernehalvdeler inkl. sensorisk cortex → kan reagere både motorisk og emosjonelt på smerten, bedømme den og huske den. Opplevelsen av smerte avhenger altså både av styrken på signalene og hvilken tilstand hjernen er i

Smertedempende og smerteforsterkende mekanismer Sentral sensitisering Smertenevronene i bakhornet reagerer ikke lenger bare på impulser fra nociseptorer. De har blitt sensibiliset og har økt respons på nociseptorstimuli. Berøringsstimuli, som formidles via A-beta fibre og som normalt ikke er smertefulle, fremkaller smerte(allodyni)

”Portteorien” Signaler fra tykke, myeliniserte fibre(A-beta) og nedadstigende baner hemmer overføringen av smertestimuli i rygg-margen(lukker porten) Signaler fra tynne fibre(A-delta og C) fremmer overføringen av smertesignaler(åpner porten) Kan forklare smertehemming i form av fysisk aktivitet og andre ikke-medikamentelle smertelindringsteknikker