Prosjektleder: Liv Bente H. Friestad

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Plan for markedssatsing: <sett inn navn på markedssatsing>
Advertisements

Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Erfaringer fra innkjøp av forvaltningsrevisjon Lars Normann Mikkelsen, avdelingsdirektør, Oslo kommune Kommunerevisjonen.
Kontraktsoppfølging mv.
Om autorisasjonsordningen
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
Tennistrener – en karrierevei
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
9 prinsipper og 1 regneark:
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research HERO Helseøkonomisk forskningsprogram.
Hvorfor utvikle økonomifunksjonen?
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
Gruppeundervisning / Innleveringer Obligatoriske innleveringer: –Leveres til gruppeleder. Innlevering 1: Uke 10 ( ) –Markedsanalyse.
RAMMEAVTALER Innlegg på fagseminar: Valg av reklamebyrå
Tjenestekonsesjon for Brukerstyrt Personlig Assistanse - BPA
Utdanningsforbundet Trondheim
Strategiske Valg Intern Analyse Ekstern analyse VALG AV HOVEDSTRATEGI
Minikonkurranse AV-samling 10. november 2009 Hege Vanebo
Oppfølging HMS-melding Møte i SF Rapport om ”Myndighetenes regulering av HMS i petroleumsvirksomheten – fokus på beslutningsgrunnlaget.
BEDRIFTSHELSETJENESTEN (1)
Malverk intern produktopplæring
Sogn Arena Forventninger til hva samarbeidsavtalen skal bringe. ”Selbu”-seminaret 2011.
Internt handlingsrom (IHR) Presentasjon på USITs allmøte 23. juni 2011 Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Organisering og arbeidet i kommunene
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Prosjektavslutning og sluttrapport
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Klimapolitikk og teknologisk utvikling.
Planlegge og prioritere tiltak
IHR eksternt finansiert virksomhet Resultater av arbeidsgruppe 2 Sluttrapport tilrettelegging økonomistyring EFV-V plangruppen 2.februar 2014.
K R I S T I A N S A N D K O M M U N E Kan finansierings- systemer brukes for å bedre produktivitet? Om ISF I Kristiansand.
Veiledning kvalitetssikring
Styremøte IHR – Forslag til vedtak. Roller og ansvar Forslag til vedtak Med bakgrunn i saksutredningen anbefaler universitetsdirektøren følgende.
Regionale forskningsfond
Gruppeundervisning / Innleveringer Obligatoriske innleveringer: –Leveres til gruppeleder. Innlevering 1: Uke 10 ( ) –Markedsanalyse.
Samordnet praksis for budsjettering og regnskapsføring av forsknings- og utviklingsprosjekter innen helse Presentasjon i møte for Nasjonal fagstrategisk.
SFF-IV Budsjettering og finansiering Presentasjon ved SFF-informasjonsmøte 2. juni 2015 Rune R. Schjølberg, Norges forskningsråd.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
SINTEF Energiforskning AS 1 Funksjonsbeskrivelse full-skala utbygging av avanserte måle- og styringssystemer Ingeborg Graabak SINTEF Energiforskning.
13.3 Personalarbeidet Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Produktvalg © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Lokalmedisinske sentra –SSB Et kartleggingsprosjekt med statistikk for øyet.
KOMPENSASJONS-ORDNING MED REFUSJON AV MERVERDIAVGIFT FRA (PÅ HØRING NÅ) DIVISJONSDIREKTØR ASKJELL UTAAKER.
Åsmund Nyhus Daglig leder
Utfordringsrett Konsekvenser for økonomistyring
Hvordan står det til med…
«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner»
Mandat og mål Prosjektet har vurdert to modeller for innsatsstyrt finansiering (ISF) av kommunale tjenester. Modellene er utviklet og tatt i bruk i Kristiansand.
Prosjektbeskrivelse PROSJEKTNAVN Prosjekteier: …
Forretningsprosjektplan
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
[Firmanavn] Forretningsplan.
Sett inn bilde av produktet her
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
[Firmanavn] Forretningsplan.
Sett inn bilde av produktet her
Bedriftens kostnader Rett eller galt?
Prosjektbeskrivelse PROSJEKTNAVN Prosjekteier: …
Nye retningslinjer internfakturering
Prosjektbeskrivelse PROSJEKTNAVN Prosjekteier: …
Tilleggslønn Særavtale om honorering for arbeid på eksternt finansierte prosjekter - faste vitenskapelig ansatte.
Erfaringer og utfordringer ved etablering av prosjektet «Mu eallilan eallin – Guovdageainnu modellen» Kari Johanne Johannessen, VIPS-veileder Britt.
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Mall_Foto Samarbeid om HMS-opplæring- hva innebærer det?
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Plan for forretningsprosjekt
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Attestasjon og anvisning
Utskrift av presentasjonen:

Prosjektleder: Liv Bente H. Friestad Ta styringen på Bedriftshelsetjenesten! - håndbok i økonomistyring Forfattere: Liv Bente H. Friestad og May-Linda Magnussen Rapport fra prosjektet: Bedriftshelsetjenesten i kommunene - optimal ressursbruk. En sammenlikning av BHT i 4 utvalgte kommuner. Prosjektleder: Liv Bente H. Friestad lbh.friestad@agderforskning.no

Bakgrunn og Formål I Klepp kommune stilte man seg følgende spørsmål: Står nytten av vår bedriftshelsetjeneste i forhold til kostnadene? Det viste seg at problemstillingen hadde allmenn interesse. 4 kommuner deltok i prosjekt med følgende formål:

Formål Å utvikle styringsdata slik at kommunene kunne bli i stand til å utforme en mer optimal BHT gjennom: 1 til 2 representanter fra hver kommune deltar i en arbeidsgruppe. Deltakerne tilegner seg kunnskap om omfang og kostnader knyttet til BHT i egen og andre kommuner. Deltakerne tilegner seg kunnskap om nytte/kvalitet knyttet til ulike modeller for BHT Det lages en håndbok for BHT i kommunene basert på kunnskaper og erfaringer fra prosjektarbeidet.

Styringsmessige utfordringer - bestillers side De ansatte etterspør mer av tjenesten enn det som er optimalt for kommunen De ansatte etterspør mindre av tjenesten enn det som er optimalt for kommunene De i kommunen som skal bestille tjenesten har ikke tilstrekkelig informasjon om omfang, kvalitet og effekt av tjenesten

Styringsmessige utfordringer - leverandørs side Ved internt organisert BHT: X-ineffektivitet i produksjonen kan forekomme. Det vil si at kostnadene er høyere enn en teoretisk minimumskostnad for eksempel som følge av manglende konkurranse og/eller opportunistisk adferd. Ved eksternt organisert BHT. X-ineffektivitet kan forekomme. Bedriften tar ut informasjonsrente. Det vil si høyere pris grunnet informasjonsasymmetri mellomleverandør og bestiller.

Betingelse for optimalitet: Innenfor et gitt budsjett gjelder at man har en optimal fordeling av budsjettet mellom deltjenestene når nytten av siste krone er lik for alle deltjenester. For en optimal utforming av BHT må man ha kunnskaper om: Hvilke deltjenester inngår i BHT og i hvilket omfang Grensekostnader (Kostnadsendring ved en enhet mengdeøkning.) Grensenytte (Nyttendring ved en enhet mengdeøkning.)

Praktisk tilnærming Hva er deltjenestene Kostnadsanalysen: Hvordan måle deltjenestene? Hva påvirker kostnadene? Grensekostnader. Total og gjennomsnittskostnader.. Informasjon om nytten, mulige metoder: Forskning om effekt av ulike deltjenester. Målestokk for å vurdere kvalitet (”God BHT”) Indikatorer/nøkkeltall for arbeidsmiljø Spørreskjemaunde Praktisk tilnærming rsøkelser blant de ansatte Intervjuer/samtaler med ansatte Fokusgrupper. Samtale med en gruppe ansatte og/eller ledere

Trinn på veien mot en mer optimal bedriftshelsetjeneste: A Skaffe oversikt over bedriftshelsetjenestens innhold, omfang og kostnad Lage en liste over deltjenestene som inngår i BHT. Omfang av deltjenestene, hvordan telle/måle dem? Fordel kostnader til de ulike deltjenester, beregn gjennomsnittskostnader og evt. grensekostnader. Innhent informasjon om nytte og hvordan nytten forventes endret dersom omfanget av deltjenesten endres.

B - Om oppfølging av ekstern eller intern bedriftshelsetjeneste: Sørg for at avtalen med ekstern eller intern BHT-leverandør er spesifisert med hensyn til omfang, kostnader og kvalitet for de ulike deltjenester. Avtal jevnlig tilbakemelding om hva som er levert av bedriftshelsetjenester og i hvilket omfang. Kontroller at dette stemmer. Innfør jevnlig intern vurdering av kostnader og nytte av de ulike deltjenester og bedriftshelsetjenesten som helhet.

C - Ved inngåelse av avtale ved ekstern BHT leverandør bør/kan avtalen i tillegg inneholde: Hvor lenge avtalen gjelder. Hvordan man eventuelt skal håndtere en situasjon hvor en av partene ønsker å gå ut av avtalen. Pris per time, rapport, kurs, og lignende. Total ramme for avtalen. Hva som er innenfor rammen og hva som eventuelt kommer i tillegg. Hvordan en eventuelt prisjustering skal skje. Hvilke typer personell som skal utføre bedriftshelsetjenestene i kommunen. Hvilke deltjenester som skal leveres og i hvilket omfang. Hvordan tilbakemelding skal skje og når.