Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskrift om konsekvensutredning - KUF
Advertisements

Konsekvensutredninger i ny plan- og bygningslov
UU og Fylkesmannens rolle
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
SNØSCOOTERLØYPER FORSØKSORDNING. Bakgrunn • Strategisk næringsplan vedtatt 2012 – ønsker snøscooterløyper. • MD inviterte til deltakelse i forsøksordning.
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Kommunal planstrategi.
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
KONSEKVENSUTREDNINGER AV NYE BYGGEOMRÅDER I SJØ
Samspill mellom de nye plantypene
Forsøksordning med snøscooterløyper Gjennom arealplanlegging etter plan- og bygningsloven.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Planprogram for revisjon av kommuneplanens arealdel i Trysil kommune Plan- og bygningslovkonferansen 2006 Scandic Hotel, Hamar
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Elise Nordskag Rådgiver areal og plan Bykle kommune
Verktøy i pbl. Kulturminner, kulturmiljø og landskap.
Arbeidet med ny kommuneplan Karlsøy kommunestyre
Aktørenes roller i planprosessene
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Maridalen – gang-sykkelveg
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Arealplan, innspill, føringer og framdrift
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Reguleringsplan - planprosess
Når skal planer konsekvensutredes? Geir Davidsen, fagleder plan 9. april 2015 Foto: Aase Kristine Lundberg.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Overordnet plan Krav til konsekvensutredninger Svein Einar Stuen Seniorrådgiver - miljøvernavdelinga.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Foto: Bjørn Erik Olsen Gode oppstartsmeldinger Geir Davidsen, fagleder plan
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Grunnlag for gode detaljreguleringsplaner Hva forventes av kunnskapsgrunnlaget.
Arealplanlegging Kommunestyret Fagområde - Plan Medarbeidere: Wenche Hagestuen Dale, kommuneplanlegger Gunhild Haugum, arealplanlegger - 2.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Foto: Bjørn Erik Olsen Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover – Akvakulturloven Elisabeth Karlsen 10. mars 2015.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Hvorfor og hvordan gjennomføre interkommunalt samarbeid?
Kommuneplanens arealdel Karttekniske utfordringer.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
God prosess og dialog Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø Felles plannettverk i Bodø Foto: Peter Hamlin.
Forslag til planprogram for ny Kystsoneplan - Vågan Regionalt planforum Bodø, 17. april 2013 Snorre H. Navjord Eirik Wiggen.
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommunal planstrategi
Hvordan planlegge i kystsonen? Marianne Siiri, Nordland fylkeskommune
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Kommunal planlegging.
Velkommen til folkemøte
Samhandling for effektive planprosesser
Områderegulering for Øvre Sem
Planprogrammet skal sette rammen for rulleringen av kommuneplanens arealdel, og er en del av oppstart for kommuneplanarbeidet. Planprogrammet skal gjøre.
Endringer i plan- og bygningsloven
Samordningsforsøket – hva har vi lært?
Ny by – ny flyplass 12. Oktober 2017 Kristoffer L. Seivåg
Kommuneplanens arealdel
Hålogalandsvegen – én region Planleggingen
UU og Fylkesmannens rolle
Temadata Digital framstilling av kommuneplan / kommunedelplan
Planarbeid Tim Christian Tomkins-Moseng
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin

Regionale føringer om planlegging i kystsonen Kort om endringer forskrifter om konsekvensutredning (KU) KU på overordnet plan

Arealpolitiske retningslinjer Kystsonen a)Kommunene bør i kommuneplanens arealdel planlegge hele kommunens sjøareal. b)Kommunene oppfordres til å utarbeide interkommunale kystsoneplaner som avklarer og vurderer arealbruken i dag og i framtiden. c)Planlegging i sjø og på land må ses i sammenheng, og avklare ferdsel, farleder, fiske, akvakultur og natur- og friluftsområder

Hvorfor KU? Synliggjøre tiltaks konsekvenser for miljø og samfunn Etterprøvbarhet - Medvirkning Synliggjøre kommunens vurderinger, avbøtende tiltak og behov for utredninger

Endringer fra To forskrifter trådte i kraft 1. januar 2015: –Forskrift om konsekvensutredninger for planer etter plan- og bygningsloven.Forskrift om konsekvensutredninger for planer etter plan- og bygningsloven –Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover.Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover ESAs konstatering av mangelfull implementering av EU-rett i det norske regelverket.

Ny KU forskrift for planer etter pbl «områdereguleringer, og detaljreguleringer på mer enn 15 dekar, som omfatter nye områder til utbyggingsformål».

T-1493 – «Konsekvensutredninger – kommuneplanens arealdel»

T-1493 – KU – overordnet nivå 2. Hva kjennetegner konsekvensutredning av kommuneplanens arealdel? 3. Planprogrammet er også et utredningsprogram 4. Konsekvensutredning av planforslag 4.1 Om utredning som del av planarbeidet og siling av utbyggingsforslag 4.2 Virkninger av eksisterende arealbruk og forhold utenfor kan også være nødvendig å inkludere i utredningen 4.3 Krav til kunnskapsgrunnlag 4.4 Oppfølging - forhold som skal avklares og belyses i senere planarbeid 4.5 Konsekvensutredningen skal være en del av planbeskrivelsen 5. Generell metode for konsekvensutredning av kommuneplanens arealdel

Kystsoneplan er KU-pliktig Utredningen bør klargjøre –Forankring av planlagte tiltak i angitte behov (samfunnsdelen – arealregnskap) –Konsekvenser av enkelttiltak –Konsekvenser av alternativer –inkludert 0-alternativet –Konsekvenser av planforslaget som helhet –Vurdering av arealbruk opp mot Naturmangfoldloven kapittel 2 §

Vurdering av KU eller ikke? Ansvarlig myndighet (oftest kommunen) skal før varsel om oppstart vurdere KU. Vurderingen skal fremgå av varsel om oppstart. (NB: Dette er ikke en beslutning). Skal i nødvendig grad ta kontakt med berørte myndigheter for å avklare om kriteriene for KU kommer til anvendelse. Kulturminner? (Nordland fylkeskommune) Reindrift? (Reindriftsforvaltningen) Naturmangfold (Fylkesmannen i Nordland) o.s.v. Dette skjer i praksis gjennom høringen av oppstartsmeldingen

Husk at konsekvensutredningen skal… være tilpasset plannivået Kommuneplanens arealdel, kommunedelplan, områderegulering eller detaljregulering være tilpasset innholdet i det aktuelle planarbeidet Besluttingsrelevant – utred de tema som har betydning. Begrunn valget og inkluder relevante tema som ikke er i vedlegg III. få frem: viktige miljø- og samfunnsverdier i de foreslåtte utbyggingsområdene virkningene utbyggingen kan få for disse verdiene hva som kan gjøres for å avbøte negative virkninger

Tre deler i KU Kunnskapsgrunnlaget Redegjøre for tema og kunnskapen som legges til grunn for arbeidet. Vurdere hvert enkelt tiltak Skjema Samlet vurdering Tekstlig (og figur/tabell) Etter arealformål og utredningstema

Forventninger og krav til KU i Nordland Planlagte arealdisponeringer må kunne godtgjøres / forankres i helhetlige vurderinger – overordna planer (samfunnsdel) og arealregnskap bør ligge til grunn. Prinsippene og metodikken som er gitt i forskriften og veilederen T-1493 legges til grunn. For tema som inkluderer naturmangfold, inkludert landskap, skal miljørettsprinsippene som er gitt i naturmangfoldlovens kap II ligge til grunn for vurderingene og konklusjonene som fattes.naturmangfoldlovens kap II Oppdatert kunnskapsgrunnlag – bl.a. for friluftsliv og landskapsverdi. Strømmingsmodellen (begrenset tilgang). Oppdaterte fiskedata? Ny kunnskap er innhentet der det er nødvendig

Mer om konsekvensutredning? Plannettverk Indre Helgeland 9.april på Nesna Veiledningsmateriale er under utarbeidelse fra KMD -og-bygningsloven/plan/konsekvensutredninger1/ny-forskrift-om- konsekvensutredninger/id570337/ -og-bygningsloven/plan/konsekvensutredninger1/ny-forskrift-om- konsekvensutredninger/id570337/ Foredrag tidligere plannettverk ta kontakt med oss! ( og Fylkesmannen)