Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
EØS-avtalen – og noen alternativer
Advertisements

Utarbeidet av Nei til EU, januar 2013
Blir EU mer demokratisk med den nye grunnloven? Faglig-pedagogisk dag 4. januar 2005 Andreas Føllesdal Norsk senter for menneskerettigheter Universitetet.
JUS100 Dag
Hva er internasjonal økonomi? Leo A. Grünfeld NUPI
Thorkel C. Askildsen SGO 2200 – vår 04
EU-utvidelsen Arbeidsinnvandring og kampen mot sosial dumping Statssekretær Kristin Ørmen Johnsen, Kommunal- og regionaldepartementet.
Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) Landsomfattende nærings- og arbeidsgiverorganisasjon. Tilsluttet NHO. Organiserer mer enn 500 bedrifter.
Norsk handelspolitikk mellom fisk, bønder og demonstranter FHLs årskonferanse 4. April 2006 Arne Melchior, NUPI Om norsk handelspolitikk, med fokus på.
EFTA-forum for lokalt og regionalt folkevalgte Knut Hjorth-Johansen Kristiansand
JUS100 Dag
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
13 En verden uten grenser.
14 Samarbeid over grenser
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt
Ole Kr. Fauchald Finansielle temaer n Det internasjonale pengefondet (IMF) ä Stabilitet i pengemarkedene ä Forutsetning for internasjonal handel.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Prosessen ved forhandlinger og inngåelse av handelsavtaler
EØS Problemene med dagens avtale kort fortalt
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Globalisering, regionalisering og handelspolitikk Prosjekt ”Innovations, clusters and globalization” (NUPI, TIK, STEP) Egen konferanse :
”Markedsadgang” SJØMAT FOR ALLE - BERGEN 2.SEPTEMBER 2004 Statssekretær Janne Johnsen ”Verdier fra havet – Norges fremtid”
En fornyet handelsavtale Det er alternativet til dagens EØS-avtale Februar
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Regjeringens havbrukspolitikk Årsmøte i FHL havbruk 14. april 2005, Tromsø Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Hva er Europa? Hvorfor studere europeisk integrasjonshistorie?
Nasjonale strategier? Krise og nye initiativ ( ) EDC, Messinakonferansen og Romatraktaten.
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
Feilslått integrasjon Stikker planen, EDC og EPC ( )
EU Den europeiske union.
AID standard Statssekretær Jan-Erik Støstad ILO-komitémøte 4. desember 2009 Regjeringens strategi for et anstendig arbeidsliv – globale arbeidsstandarder.
EU Den europeiske union.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Norges utenrikspolitikk overfor NATO, EU, de nordiske landene og Russland.
Kapittel 13. Internasjonalt økonomisk samarbeid Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Offentlige anskaffelser Virkeområdet for anskaffelsesregelverket og for de ulike delene av anskaffelsesforskriften Administrasjon og ledelse og.
Brexit Styremøte Hordaland NtEU Gunnar Rutle.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
Fagforbundet Vest-Agder Vest-Agder omtanke solidaritet samhold Fagforbundet Vest-Agder 2006Side 2 Hjemfallsretten I snart 100 år har norske konsesjonslover.
NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Skilnaden mellom bygdene større enn i dag Den gode ideen.
Det Juridiske Fakultet i Oslo Birgitte Jourdan-Andersen, 26 oktober 2016.
EØS-avtalen og Brexits betydning for norsk arbeidsliv og fagbevegelse
@eftasurv “En introduksjon til EU/EØS-rett og ESAs rolle” EFTA Surveillance Authority Håvard Ormberg Charlotte Flood 8. Ferbruar 2016.
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
Introduksjon til EØS-retten
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Statssekretær Oluf Ulseth Nærings- og handelsdepartementet
NORSK KOMMUNESEKTOR OG EU/EØS   – skreddersydd opplæringsprogram for kommunesektoren Gjennom et KS FoU-prosjekt er det framskaffet et kunnskapsgrunnlag.
Kapittel 21 Utenrikshandel
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Klepp kommune Brussel | Wera Helstrøm.
WTO 149 land er medlemmer, de fleste fattige U-land
Økonomisk integrasjon
Handelspolitiske forhandlinger
Product differentiation
En jevnbyrdig handelsavtale
Får ACER mer makt fra 2020? Torbjørg Jevnaker
Rapport fra Ungdom mot Eu
Internasjonal handelspolitikk - konsekvenser og mulighetsrom
Utskrift av presentasjonen:

Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for å beskytte eget næringsliv mot utenlandsk konkurranse. Landbruket er et eksempel på en næring med mye proteksjonisme. Begrunnelser for dette er sikkerhet og distriktspolitikk Proteksjonisme blir også begrunnet med at det skal støtte nye næringer i en overgangsfase.

Handelshindringer En importtoll er en avgift som blir lagt på importerte varer og tjenester. Se figurene 17.1 og 17.2 for effekten av importtoll.

Handelshindringer Importtoll gir effektivitetstap.

En importkvote er en grense for hvor mye myndighetene tillater importert av en vare. Også importkvoter fører til effektivitetstap: Handelshindringer

Organisasjoner og handelsavtaler En handelsavtale er en avtale mellom to eller flere land om å redusere handelshindringene mellom land. Det finnes en rekke regionale handelsavtaler: ASEAN, NAFTA, Mercosur og EU og EFTA. Det finnes også globale handelsavtaler. I en særstilling står WTO

EU EU er en tollunion, der en i tillegg til fri handel mellom medlemslandene også har felles tollsatser og felles handelspolitikk overfor andre land. Det indre marked sikrer de fire friheter, dvs. fri bevegelse av varer, tjenester, personer og kapital. EUs viktigste institusjoner er: Det europeiske råd, Ministerrådet, Europakommisjonen, Europaparlamentet og Den europeiske sentralbanken. EU har 27 medlemsland med til sammen rundt 500 millioner innbyggere.

EFTA og EØS-avtalen Norge er sammen med Island, Sveits og Liechtenstein med i EFTA. EØS-avtalen sikrer EFTA-landene Norge, Liechtenstein og Island adgang til EU-markedet. Hovedpunkter i EØS-avtalen: – De fire friheter – Felles konkurranseregler – Adgang til markedene for offentlige anskaffelser i de andre EØS-landene – Samarbeid om miljøvern, utdanning, forskning og forbrukerspørsmål

Forskjeller mellom EØS og EU-medlemskap EØS-avtalen omfatter ikke landbruk, fiskerier og avtaler om handel med land utenfor EØS. EØS-avtalen omfatter ikke penge- og finanspolitikken, utenrikspolitikken, sikkerhetspolitikken eller handelspolitikken. EØS-avtalen gir EFTA-landene en reservasjonsrett, slik at de nye ordningene skal komme inn i EØS-avtalen.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) WTO arbeider for friere verdenshandel WTO har flere oppgaver. Tre av de viktigste er: – Forhandlingsrunder – Overvåking av regelverk for internasjonal handel – Konfliktløsning For små land som Norge er det viktig at handelen foregår i organiserte former. WTO er derfor viktig for Norge.

Hovedprinsippene i WTO-avtalen Bestevilkårsklausul (likebehandling): Innenfor WTO kan et land ikke diskriminere mellom sine handelspartnere. Nasjonal behandling: Importvarer og innenlandske varer skal behandles likt. Oversikt og forutsigbarhet Rettferdighet: WTO arbeider både for fri handel og for rettferdig handel.