Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Statssekretær Oluf Ulseth Nærings- og handelsdepartementet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Statssekretær Oluf Ulseth Nærings- og handelsdepartementet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Utvidelsen av EU. Hvordan ivareta norsk næringslivs interesser ved utvidelsen av EU
Statssekretær Oluf Ulseth Nærings- og handelsdepartementet EU utvides – følger norsk næringsliv med? NHO, 22. oktober 2002

2 Utvidelsen av EU og EØS Folketallet i EU øker fra til 450 millioner EUs samlede BNP øker med mindre enn 5% EFTA-EØS-landenes folketall er knapt 5 millioner Økt skjevhet EU v. EFTA-EØS men utvidet marked Kommisjonen har sagt at opp til 10 søkerland er aktuelle for medlemskap i 2004, dvs. Polen, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Litauen, Latvia, Estland, Malta og Kypros. Dersom alle disse 10 landene blir medlemmer øker folketallet i EU fra 380 til 450 millioner. EUs samlede BNP øker imidlertid bare med i underkant av 5%. Dette skyldes at søkerlandene er mindre velstående enn EUs nåværende medlemmer. Dette er en utfordring for EU. Det blir også en utfordring for EUs beslutningsmekanismer at unionen blir bestående av så mange land etter utvidelsen. EFTA-EØS-landenes folketall er på knapt 5 millioner. Utvidelsen bidrar dermed til å øke den maktpolitiske skjevheten mellom EU og EFTA-EØS-pillaren i EØS. Dermed forsterkes det bildet som ble skapt allerede etter forrige utvidelse av en svak EFTA-EØS-pillar og en sterk EU-pillar. Så lenge EØS-reglene respekteres er det imidlertid ingenting som på kort sikt tyder på at norsk verdiskaping svekkes som følge av utvidelsen. Tvert imot – EØS-markedet utvides med økonomier som opplever sterkere vekst enn de nåværende medlemmene.

3 Hvordan ivareta norsk næringslivs interesser
Parallell utvidelse EU og EØS Sikre fire friheter (inkl. fisk) Handlingsplan for søkerlandene Virkemiddelapparatet representert i regionen Myndighetene ivaretar norsk næringslivs interesser på flere måter: For det første arbeides det for å sikre en parallell utvidelse av EU og EØS. Dernest er det viktig å ivareta norske interesser spesielt i forhold til fri bevegelse av varer, herunder fisk, og personer. En handlingsplan for søkerlandene har blitt etablert, og virkemiddelapparatet er representert i regionen.

4 Hvorfor er søkerlandene viktige?
Blant Norges raskest voksende eksportmarkeder Stabile demokratier Dynamiske markedsøkonomier Geografisk og kulturell nærhet Høyt utdannet og rimelig arbeidskraft Samhandelen med de 10 søkerlandene i Sentral- og Øst-Europa* steg fra drøye 4 mrd NOK i 1993 til drøye 14 mrd NOK i 2000, dvs. over en tredobling på 8 år. Handelen med disse landene er riktignok fortsatt beskjeden, og utgjør bare om lag 3 prosent av vår totale utenrikshandel. Potensialet for fortsatt vekst er imidlertid stort. I følge en studie utført for det danske Erhvervsministeriet i 2000 er det for eksempel et urealisert vekstpotensial i samhandelen mellom Norge og Østersjøregionen (dvs. Polen og Baltikum) på 8,5 mrd NOK. Søkerlandenes attraktive posisjon ligger blant i deres stabile demokratier, vellykkede overgang til markedsøkonomi, geografisk og kulturell nærhet og høyt utdannet og rimelig arbeidskraft. * Polen, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Estland, Latvia, Litauen, Romania og Bulgaria

5 Fri bevegelse av varer (fisk)
Dagens EFTA frihandelsavtaler sikrer frihandel på fisk EØS innebærer i utgangspunktet toll på fisk Synd om EUs utvidelse reduserer frihandelen i Europa Søkerlandene og Norge felles interesse av god markedsadgang Utfordringen når det gjelder fri bevegelse av varer etter utvidelsen dreier seg i første rekke om fisk. Dagens EFTA frihandelsavtaler sikrer frihandel på fisk, dvs. bedre markedsadgang enn det vi har til EU i EØS. Når søkerlandene blir medlemmer av EU og EØS, vil EØS-avtalen regulere handelen mellom Norge og søkerlandene. Dette innebærer i utgangspunktet toll på handel med fisk. Eksportverdien av fisk til søkerlandene er i dag på drøye 1,8 milliarder NOK. Dersom dagens tollregime i EØS og dagens eksportverdi av fisk legges til grunn, vil utvidelsen bety en økt tollbelastning på om lag 145 millioner NOK Vi har som mål å unngå økt toll på fisk til søkerlandene. Vårt budskap til EU er at det ville være synd om utvidelsen førte til redusert frihandel i Europa. Fiskeforedlingsindustrien og konsumentene i søkerlandene har felles interesser med norske fiskeeksportører i å opprettholde dagens markedsadgang for norsk fisk.

6 Fri bevegelse av personer
9x 24´ 2,6´ Gjennomsnittlig månedslønn (NOK) Norge Søkerland Knapphet på arbeidskraft Norge ønsker ingen overgangsperiode Økt tilgang på arbeidskraft i Norge Lettere å studere og arbeide i søkerlandene Vi har som kjent knapphet på arbeidskraft i Norge. Regjeringen har derfor som mål å øke arbeidsinnvandringen, og liberaliserte reglene for arbeidsinnvandring med effekt fra 1. januar i år. Norsk økonomi nyter allerede godt av arbeidsinnvandring fra Sentral- og Øst-Europa. Når søkerlandene blir medlemmer av EØS vil den frie bevegelse av arbeidskraft og studenter også gjelde for disse landene. Dette vil kunne øke arbeidsinnvandringen og dermed tilgangen på arbeidskraft i Norge. Norge vil særlig fremstå som et aktuelt land å arbeide i med tanke på vårt høye lønnsnivå sammenlignet med søkerlandene. Gjennomsnittlig månedslønn i de 10 søkerlandene var i 2000 knapt 2600 NOK, mens tallet i Norge var om lag NOK. Hvis man skal dømme etter erfaringene ved tidligere utvidelser, er det imidlertid ingen grunn til å anta en overdreven strøm av mennesker som ønsker å arbeide i Norge. Dette skyldes at arbeidskraften er mindre mobil enn andre innsatsfaktorer, blant annet med bakgrunn i sosiale, språklige og kulturelle barrierer mellom land og regioner. Det vil også bli lettere for nordmenn å studere og arbeide i søkerlandene. Vi ønsker derfor, til forskjell fra en del EU-land, ingen overgangsperiode når det gjelder fri bevegelse av personer.

7 Fri bevegelse av kapital
Lite norske investeringer i søkerlandene Unntak Polen og Baltikum EØS-avtalen sikrer likebehandling av utenlandske eiere Norske investeringer vil trolig øke etter utvidelsen Nivået på norske investeringer i søkerlandene er per i dag relativt lavt. Norske investorer har riktignok investert mer i Polen og Baltikum enn i de øvrige søkerlandene, men også her er nivået lavt sammenlignet med for eksempel Sverige, Finland og Danmark. EØS-avtalen sikrer likebehandling av utenlandske og innenlandske eiere. Samtidig vil EU-medlemskap trolig bidra til å øke søkerlandenes attraktivitet for utenlandske investeringer. Det er derfor grunn til å anta at norske investeringer i søkerlandene vil øke etter utvidelsen.

8 Handlingsplanen for søkerlandene
Etablert i mars 2001 Lette søkerlandenes inngang i EU/EØS For perioden 2001 – 2006 165 millioner kroner Forskning og utdanning, fiskeri, miljø, helse, justis Målet er å støtte prosjekter og ulike former for samarbeid som letter søkerlandenes inngang i EU og EØS. Det er også et mål å styrke disse landenes kontakt med Norge og ivareta norske interesser i utvidelsen. Myndigheter og frivillige organisasjoner i Norge og i søkerlandene er aktivt involvert. 165 millioner NOK har så langt blitt satt av for 2001 og 2002. Polen har som Norges viktigste handelspartner blant søkerlandene fått en spesiell plass. En rekke samarbeidsprosjekter er igangsatt på områdene forskning og utdanning, fiskeri, miljø, helse og justis.

9 Et bredt spekter av virkemidler
Mange aktører i internasjonaliseringsarbeidet ”Team Norway”: UD/Ambassadene NHD FID Eksportrådet SND EFF Forskningsrådet Det er mange aktører i internasjonaliseringsarbeidet, og mange av dem er representert i søkerlandene. Eksportrådet bistår i første rekke SMB med internasjonalisering og eksportfremstøt i søkerlandene gjennom sine kontorer i Warszawa, Praha, Budapest, Zagreb, Vilnius, Riga, Tallinn, St. Petersburg og Moskva. SIVA Internasjonal medvirker også til å lette internasjonaliseringen av norsk næringsliv og senke terskelen for etablering av SMB - bedrifter i utlandet. SIVA bistår i å skape forutsigbarhet, langsiktighet og risikoavlastning, og har etablert næringsparker i Murmansk i Russland og Panevezys i Litauen. En viktig målsetting er å legge til rette for at norske distriktsbedrifter skal kunne etablere virksomhet i nye markeder. SND bidrar også til internasjonalisering blant annet gjennom samarbeidet med Norges Eksportråd (NE). SND bidrar til økt verdiskaping og lønnsomhet gjennom tilførsel av kapital og andre konkurranseforbedrende tiltak som er viktige forutsetninger for internasjonalisering og eksport. Nærings- og handelsdepartementet foretar for tiden en gjennomgang av virkemiddelapparatet med sikte på å øke virkemidlenes effektivitet og brukervennlighet.

10 Parallell utvidelse EU og EØS
Dagens EFTA frihandelsavtaler opphører Nye EU-medlemmer skal søke medlemskap i EØS Unngå overgangsperiode mellom EFTA og EØS Europakommisjonen samme mål Dagens EFTA frihandelsavtaler vil opphøre når søkerlandene blir medlemmer av EU. EØS-avtalen sier at nye EU-medlemmer skal søke om medlemskap i EØS. Det er viktig at vi ikke blir stående uten EFTA- eller EØS-tilknytning til søkerlandene. Europakommisjonen skal forhandle frem en utvidelse av EØS med Norge på vegne av medlemslandene og har samme mål som oss om en parallell utvidelse av EU og EØS. Vi håper derfor en parallell utvidelse vil la seg gjøre.

11 Konklusjon: Utvidelsen viktig for Norge
Viktig for norsk næringsliv Viktig å ta vare på EØS-avtalen og markedsadgang under nye forhold Øker skjevheten EU/Norge i EØS, men øker potensialet for norsk næringsliv Høyt på regjeringens handelspolitiske dagsorden


Laste ned ppt "Statssekretær Oluf Ulseth Nærings- og handelsdepartementet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google