Bruk av tørket slam som biobrensel i sementfabrikk - erfaringer, muligheter og utfordringer Tom Berntsen, Annika Steien og Jan Eldegard HeidelbergCement.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva skjer med BA-avfallet etter at det har forlatt byggeplassen?
Advertisements

Fra farlig avfall til brensel. Slide Renor selskapspresentasjon Fra avfall til brensel  Farlig avfall og utviklingstrender  Gjenvinning og.
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
Vi leverer framtidens energiløsninger
RT – flis i Norge Bjørn Arild Thon Ragn-Sells AS Ikke søppel!
Dannelse og anvendelse
AVFALLSTYPER AVFALLSBEHANDLING.
Sement som en del av klimaløsningen!
1 Informasjon om energiutnyttelse av avfall NRFs arbeidsgruppe for energiutnyttelse, Februar 2002.
Betong i et miljøperspektiv
AVFALLSTYPER AVFALLSBEHANDLING.
Fossilt brensel. Anvendelse
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Overordnet tiltaksvurdering mot marin forsøpling Avfallskonferansen, Tromsø, 9. juni 2016 – Thomas Hartnik.
o Regnskapet til bedriften forteller oss hvor mye penger bedriften har tjent i løpet av en periode, hvilke eiendeler bedriften har, og hvordan den har.
Page1 Borregaards strategi for å fornye sin varmeenergiforsyning Østfoldkonferansen 26. januar 2006 Tuva Barnholt Direktør, innkjøp og forsyning.
Støp og mur Det er en del begreper som vi nå skal avklare betydningen av 1. Kalkmørtel 2. Sement 3. Mørtel 4. Betong 5. Armert betong.
Valgets kval?. Hva er fokuset? Er det dette? Eller dette?
AVFALL SOM FRAMTIDIG ENERGIBÆRER Jostein Angell Landsdelsutvalget.
1 - ditt springbrett til innovasjon. Skattepliktige til Norge kan søke Behøver ikke å være i skatteposisjon For alle næringer og selskapsformer Bedriften.
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
Klimavennlige energiprosjekter i Knutepunkt Sørlandet Arild Olsbu, Agder Energi Nettkonsult. 9. november 2007.
Innføring av miljøledelse ISO 14001: 2004 i Helse Stavanger.
KATRIN INCLUSIVE DISPENSERS DESIGNED FOR EVERYONE.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
Hva tenkte interessenter og brukere i 2011 Oppsummering av interessenters og brukeres behov - fra «verkstedet» på Innhavet i januar 2011 vedr E6 Mørsvikbotn.
Miljøsertifisering Hvor står NØK NØK produserer og leverer bare miljøvennlig energi! Vi har internt høy fokus på HMS Kraftbransjen var (er) av enkelte.
Leverandørmøte 20. mai 2009 Næringens kapasitet og muligheter Terje R. Venold, Konsernsjef.
Status Avfall– og ressursstrategi BIR (2030)
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Info (Medlem) 1/2 Velkommen til Nespresso Club, du snakker med. Hva kan jeg hjelpe deg med? Hvorfor har dere ikke sjokoladekapsler? Det er nettopp kaffe.
Oktobernytt Tiden flyr, og vi legger bak oss en måned med mange felles opplevelser og god lek. Vennskap, respekt, inkludering og toleranse jobbes det med,
Hva skjer med bosset?. Hvorfor ble BIR etablert? Kommunene som leverte avfall til deponiene i Rådalen gikk – da disse var fulle - sammen og etablerte.
Erfaringer med forurensningsforskriften kapittel 30
Interkommunal plan Saltenfjorden
En innføring i produksjon og bruksområder
Materialgjenvinning av byggavfall
Norden som foregangsregion
4/12/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Leverandørutvikling i sjømatnæringen
Enovas støtte til landstrøm
Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet
Busser på biogass i Trondheim
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Perspektivet:. Klimasmart matproduksjon Finn Aasheim, Norges Bondelag Agderkontoret Bystranda,
Verktøy for leverandørkategorisering
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Finnmarkseiendommen som skogeier og forvalter Ole Andre Hestmo, skogforvalter
Veiledning - Verktøy for vurdering av strategier i en anskaffelse
Kjernekraftens rolle… …i kampen mot klimaendringene
verdens mest avanserte bioraffineri
Norden som foregangsregion
Miljømål og MOP for kommunedelplan 2, Fornebu
Informasjon til berørte kommuner Sikkerhet - trusselbilde
LMK - den rene motorhistoriske kulturorganisasjon!
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Trebruk i nye Tvedestrand VGS -mange bekker små…
Oslos strategi frem mot nullutslippsbyen Bioenergi – til transport!
Nasjonale Bruker-undersøkelser
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
Rensemetoder for avrenning fra snødeponier
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
Velkommen til Oppdretterseminar!
HVA HAR VI GJORT I DESEMBER?
Østmøllene AS, Haldenveien 71, 1870 Ørje
Utskrift av presentasjonen:

Bruk av tørket slam som biobrensel i sementfabrikk - erfaringer, muligheter og utfordringer Tom Berntsen, Annika Steien og Jan Eldegard HeidelbergCement NCE Aquaculture og Skrettings Settefiskforum 2016

Hvorfor jobber vi med slam? Hvem er vi og hvorfor jobber vi med slam? Erfaringer fra sementfabrikk med bruk av tørket slam fra oppdrett Hvilke muligheter ser vi for bruk av slammet? Hvilke utfordringer har vi avdekket med bruk av slam? Slide 2

HeidelbergCement i verden Markedsposisjon: nummer en i tilslag, nummer to i sement og nummer tre i ferdigbetong. Slide 3 HeidelbergCement. Italcementi. HeidelbergCement og Italcementi.

HeidelbergCement i tall 63,000 ansatte Kjernevirksomhet: –Tilslag (sand, pukk og grus) –Sement –Ferdigbetong og asfalt avdelinger i 60 land –620 produksjonssteder for sand, pukk og grus –161 sementfabrikker (inkl. sementmøller) –1.740 ferdigbetongfabrikker –114 asfaltfabrikker Tilslagsreserver på 19 milliarder tonn Sementkapasitet på 197 millioner tonn Slide 4

Northern Europe – sementproduksjon Seks sementfabrikker i Norge, Sverige og Estland Råmaterialet for sement er kalkstein. Dette knuses og brennes i rotérovn, og kjøles raskt ned til mellomproduktet klinker Klinkeren males til sementpulver, og iblandes for eksempel gips, flygeaske og slagg avhengig av sementprodukt I Norge bruker de to sementfabrikkene årlig ’ tonn brensel Slide 5 Kjøpsvik Skövde Brevik Kunda Degerhamn Slite

Vi øker bruken av alternative brensler Vi benytter alternative brensler som ressurs på sementfabrikkene Vi reduserer bruk av fossilt og ikke-fornybart brensel Vi reduserer utslippene av CO 2 Eksempler: –Biomasse som beinmel fra slakterier og slam fra oppdrett –Husholdnings- og industriavfall som tre, papir, plast og tekstiler –Brukte bildekk og spillolje –Farlig avfall som maling, lakk, løsemidler Slide 6

Norcems nullvisjon– ingen CO 2 utslipp fra betong i konstruksjonens levetid Slide Jan Eldegard Energieffektivisering Biobrensel (inkl slam) Klinkerinnhold i sement CCS og CCR kg CO 2 /tonn cement CO 2 Karbonatisering

Produksjonsprosess i sementfabrikk Tilsetting av kull og alternativ brensel Kalksteinsbrudd Råmelsmølle Syklontårn Roterovn Klinkersiloer Sementmøller Sementsiloer

Vi samarbeider med havbruk fordi vi vil: Slide 9 1. Utnytte bio-energi i tørket slam som erstatning for fossil brensel 2. Bidra som proaktiv problemløser for lukkede anlegg 3. Bidra til å sikre biologisk mangfold herunder atlantisk villaks 4. Bidra til å øke global matproduksjon gjennom bærekraftig havbruk

Tørket slam er godt egnet for bruk i sementproduksjon 1. Mottak og bruk av alternative brensler er allerede etablert 2. Mottak og bruk av slam kan gå kontinuerlig hele året –andre anvendelser av slam har ofte begrenset sesong og krever mellomlagring 3. Innholdet i slammet blir fullstendig destruert –det blir ingen forbrennings- eller biorest i sementproduksjon 4. Sementfabrikkene ligger ved sjø med gode kaiforhold –det er mulig å etablere effektiv sjøtransport av tørket slam Slide 10

Erfaringer fra sementfabrikk med bruk av tørket slam fra oppdrett Norcem Kjøpsvik har i 2016 mottatt tørket slam i storsekker fra 3 settefiskanlegg og gjennomført prøver av dette som alternativt brensel De ulike tørkeprosessene synes å skape slam som har varierende kvaliteter -både som brensel og i håndteringsprosessen på sementfabrikk Tørket slam har ikke skapt luktproblemer på fabrikk og viser seg å være lagringsstabilt ved høyt tørrstoffinnhold Sementfabrikken er i stand til å håndterer variasjonene i slamkvalitet. Det er ingen store tekniske utfordringer som er avdekket i forsøksperioden men Norcem ønsker å motta mer slam for å bygge erfaringer med håndteringen Slide 11

Hvilke muligheter ser vi for bruk av slammet? Slam kan finne ulike utnyttelser avhengig av sesong, lokalisering av oppdrettsanlegg og kjemisk innhold De to sementfabrikkene i Norge vil kunne ta imot hele slamvolumet fra settefisk dersom det tørkes Det synes som om innholdet av klorider og andre kjemiske forbindelser i slam fra smoltproduksjon ikke skaper problemer når slammet utnyttes i sementfabrikken Dersom fosfor-innholdet i slam reduseres gjennom for- optimalisering eller slambehandling, vil dette bidra til høyere global bærekraft for forbrenningsløsningen Tørketeknologi er under rask utvikling og det kommer nye leverandører på markedet som kan bidra til at også dødfisk kan behandles i tørkeprosessen og inngå i slam Slide 12

Hvilke utfordringer har vi avdekket med bruk av slam? Transportkostnader er den store utfordringen for utnyttelsen av slam. Det er derfor svært viktig å redusere vanninnhold i slam lokalt på oppdrettsanlegget for å unngå å transportere mye vann Eksisterende tørkeanlegg pakker slam i for små storsekker og dette øker transportkostnader Det er vesentlige kostnader for avvanning, tørking og sluttbehandling av slam. Tørking er som oftest en forutsetning uansett bruksområde for slammet og den beste og mest fleksible bruken vil være ulik fra landsdel til landsdel Slide 13

Dere er velkommen til et besøk Tørket slam tilpasses øvrig bruk av alternativ brensel på sementfabrikken Vi ønsker en dialog med oppdrettere og teknologileverandører for å finne optimale løsninger Hvordan kan vi jobbe sammen for å redusere kostnader for håndtering av slam? Slide 14