Sjømatnæringen i Karlsøy Bruk av virkemidler Rådmann Jan-Hugo Sørensen Sjømatseminar på Gamnes

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunikasjonsdirektør FHL
Advertisements

Arbeidet med rekruttering i Fiskeri- og kystdepartementet Årsmøte FOSFOR - 4. desember 2007 Politisk rådgiver, John Erik Pedersen.
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
EKSEMPELET HAMMERFEST v/ordfører Alf E. Jakobsen Hammerfest kommune
VELKOMMEN TIL HADSEL. LITT OM HADSEL •Hadsel ligger midt i verdens vakreste øyrike Lofoten og Vesterålen med sine 7970 innbyggere. •Nordlandssykehuset.
Mandat: •Planen skal gi grunnlag for videre arbeid i Frostatingssammenheng og som grunnlag for innspill til de enkelte fylkeskommuner, Trøndelagsrådet.
Om skole og næringslivssamarbeid
Næringsrettet forskning og utdanning Petter Westnes, RF-Rogalandsforskning Martin Gjelsvik, RF-Rogalandsforskning Kjetil Alfsnes, Rogaland Kunnskapspark.
Hvordan stimulere og fasilitere næringer med utviklingspotensial?
Senja som sjømatregion - et hav av muligheter
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Kristiansand – Byen som drivkraft
Næringskonferansen Vest Hva gjør Askøy for å tilrettelegge For rekruttering på kort og lang sikt? Ordfører Siv Høgtun.
Gauldalskonferansen 2011 Gunnar Sund
Eksempel på PP-forside Test TROMSØ  ALTA  KIRKENES  VADSØ  SVALBARD  SORTLAND  BODØ  ST. PETERSBURG Mulighetsvurderinger Vannøya Havkraftverk.
Arbeidet med ny kommuneplan Karlsøy kommunestyre
Årlig kontaktmøte med fylkesmannen i Troms, Karlsøy kommune møter med følgende: * Formannskapet * Rådmannens ledergruppe.
LANGSUNDFORBINDELSEN NÆRINGSEFFEKTER OG FINANSIERING – Alternative title slide.
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Leinesfjord , Rådmann Torben Marstrand.  Næringsplan  Mål  Satsningsområder  Organisering av næringsutviklingsarbeidet i kommunen  Etablering.
Vekstkraft i Lenvik Møte med grendeutvalg Irene Lange Nordahl, næringssjef.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Strategisk næringsplan - Høringsforslag PSN
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Kommunesektoren ser muligheter Adm.dir. Sigrun Vågeng.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
Kvifor bygge vegen: Ny fylkesveg vil erstatte den gamle fylkesvegen som går gjennom boligområdet. Kostnad med ny veg er om lag den same som oppgradering.
ByR har fått et tydelig mandat med klare ambisjoner fra 7 kommunestyrer + fylkesrådet.
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
Kulturens rolle i utvikling av attraktive samfunn frå eit næringsperspektiv. Ola M. Løkholm, direktør i Harstad Kulturhus as.
GpG konkursen Gpgs anlegg omfattet fiskeproduksjonbedrifter i Kamøyvær, Vannvåg og Kristoffervalen, hvor det er både nordens største klippfisktørkeri og.
Kysten er klar for fergeforbindelse mellom Aure - Hitra.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Kor går Innovasjon Norge? Endringar Møte med Stortingsbenken
Sparebank1 Hallingdal Invest AS Tunellen II – Nytt flott beliggende tomtefelt i gangavstand til Flå sentrum!
Samarbeid ordfører og rådmann Fast møte hver mandag Forarbeid til møter Etterarbeid etter møter Løpende avklaringer rundt representasjon og deltagelse.
Jakten på tidstyvene i forvaltningen Miljøseminaret i Florø 2016 Solveig Skjei Knudtsen, prosjektleder Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid.
Fra stupetårn til innlandshovedstad Bjørn Gudbjørgsrud, rådmann.
Næringslivets utfordringer og muligheter i Namdalen – fra et regionalt perspektiv Terje Sørvik fylkesråd for miljø og regional utvikling.
Boligpolitisk strategi - prosess > Kommuneplan 2014 > Utfordringsdokument 2014 > 1. gangs behandling i FSK/ PSN juni 2015 > Høring juni –
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Karlsøy kommune Arealplan Ronald Hardersen Hansnes 14/
Transportplan Nordland Hvilken form og innhold bør Transportplan for Nordland ha? 1. Planprogram – vår Transportplan – vår 2012 Formål med planarbeid.
Våler kommune Presentasjon 7.mars 2016 «ET GIR EKSTRA» Tre T’er: 1.Trafikk 2.Tre 3.Turisme.
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
Ideer fra forstudiet «Regionalpark Norefjell» Felles formannskap
PROSJEKTET GOD- NÆR OG RAUS.
Velkommen til folkemøte
Hvordan står det til med…
Ordfører Ola Heggem, Rindal kommune
LØKSFJORD AS.
En presentasjon om Innovasjon Ytre Lyngen
Trysil- Utfordringer og muligheter.
Finansiering.
Husbanken som kunnskapsbank Husbankens fagdag 15. nov. 2006
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Rådmannens forslag: HANDLINGSPLAN Budsjett 2019
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Utviklingsprogram for byregioner
ByR-prosjektet: Samspill og regional vekstkraft i Tromsøregionen
STRATEGISK NÆRINGSPLAN FOR TROMSØ-REGIONEN - forprosjekt
Kunnskapsinnhenting - Verdiskaping i nord
Velferdsprofitørene Linn Herning For velferdsstaten
Utskrift av presentasjonen:

Sjømatnæringen i Karlsøy Bruk av virkemidler Rådmann Jan-Hugo Sørensen Sjømatseminar på Gamnes

Karlsøy kommune  Totalbudsjett på om lag 200 millioner kroner årlig, og vi bruker hver eneste kroner  Om lag 230 årsverk = 350 ansatte  40 % av budsjettet går til helse og omsorg, 40 % til skoler og barnehager, 10 % til teknisk sektor og 10 % til andre formål

Visjonen vår: Et levende øyrike  Vi jobber for vekst i kommunen  Flere bygger bolig  Flere bygger hytter  Eksisterende næringsliv utvider sin virksomhet  Nye næringsetableringer  Viktig med vekst på alle øyene. I dag har vi en intern sentralisering i øyriket vårt hvor Gamnes – Hansnes – Dåfjord er vinnerne  Vannøya med sine hjørnesteinsbedrifter i Torsvåg, Vannvåg og Vannavalen + fiskeflåten + reiseliv + mineraler + havbruk  Reinøya med sjømatproduksjon, gartnerier og landbruk + reiseliv  Rebbenesøya med hjørnesteinsbedriften i Løksfjord + reiseliv  Karlsøya med landbruk og reiseliv

Bolyst  Vi tilhører bo- og arbeidsmarkedsregionen Tromsø-området  En av landets regioner som har sterk vekst  Rimelig å etablere seg med bolig i Karlsøy  Gode tilbud innenfor barnehage, skole, idrett, kultur og fritid  Vi mangler mere variert næringsliv og flere arbeidsplasser  Mange velger å pendle til Tromsø eller til Karlsøy  Viktig med opprustning av innfartsveien til Karlsøy (fv 863 på Ringvassøya)  Viktig å få byggestart på fv 863 Langsundforbindelsen

Strategisk næringsplan og kommuneplanens samfunnsdel  Hvilke mål setter vi for Karlsøy-samfunnet i 2030  Antall innbyggere fordelt på øyene ?  Hvor skal vi etablere nye boligfelt ?  Hvor skal vi etablere nye industriområder ?  Hvor skal vi bygge nye barnehager, skole og flerbrukshall ?  Hvilke strategier legger vi for å nå målene ?  Hvilke tiltak satser vi på for å realisere strategiene ?  Hvilken verktøykasse har Karlsøy kommune til disposisjon ?

Verktøykassa vi har til disposisjon  Ordfører som døråpner i forhold til finansiering (Innovasjon Norge), kommunal tilrettelegging, koble næringslivet opp mot forskningsmiljøer  Rådmann, enhetsleder og bolig- og næringskonsulenten som tilrettelegger for grundere og eksisterende næringsliv  Kommunestyret vedtar gode arealplaner, herunder kystsoneplan  Kommunestyret bevilger penger til nye industriområder og industrikaier  Kommunestyret bevilger penger til flytekaier og havn for fiskerne  Formannskapet har vedtatt en forutsigbar tilskuddsordning for nydyrking i landbruket  Formannskapet har til disposisjon et næringsfond, hvor man kan tildele tilskudd og lån til prosjektering, utredning, bygging, anskaffelser, kvotekjøp innenfor landbruk og fiske

Verktøykassa ….  Lerøyfondet: Et fond som tildeler tilskudd som skal sikre kompetanse og rekruttering til sjømatnæringen. Årlig tilførsel av midler fra Lerøy Aurora AS i 3 år. Tildelingsstyre bestående av folkevalgte og næringslivsrepresentanter.  Fartøyfond var planlagt etablert, med tilsagn om tilskudd 1 million kroner fra Troms fylkeskommune. Vi maktet ikke å få inn ekstern kapital + kommunens bevilgning  Partnerskapsavtale med de store bedriftene  Møteplass hvor kommunens ledelse regelmessig møter de største bedriftene, Karlsøy Næringsforening og andre næringsutøvere

Verktøykassa …..  Infrastruktur/kommunikasjoner  Innfartsveien til Karlsøy (fylkesveien Skulgam – Hansnes)  Undersjøisk tunnel mellom Ringvassøya og Reinøya  Kortere fergeforbindelse og hyppigere frekvens til/fra Vannøya  Opprustning av fylkesveiene på Vannøya  Opprustning av fylkesveien på Reinøya  Fiber bredbånd

Våre satsinger de siste tiårene  Moderne vannverk med rensing i Torsvåg, Vannareid, Burøysund, Vannvåg, Vannavalen, Kristoffervalen, Karlsøya, Stakkvik, Hessfjord – Hansnes, Gamnes og Glimbukta  Industriområder og –kaier på Hansnes, Vannavalen, Valanes, Torsvåg, Vannvåg og Glimbukta, noen av disse delvis finansiert med statstilskudd  Vi leier ut og selger industritomter til gunstige priser  Vi leier ut industrikaiene til gunstige priser  Flytekaianlegg for fiskerne i Torsvåg I –II, Vannvåg, Kristoffervalen og Stakkvika. Finansiert med statstilskudd, leieinntekter og kommunal egenandel. Leies ut til fiskerne og andre til gunstige priser  Stakkvik havn, finansiert med statstilskudd, fylkeskommunalt tilskudd og kommunal egenandel

Satsingene i Vannavalen  Partnerskap mellom Karlsøy kommune og henholdvis Karlsøybruket AS og Saltimport AS  Vi forlenger industrikaien med 100 meter. Kostnad 38 millioner kroner, som finansieres med fylkeskommunalt tilskudd (tilsagn mangler pr. d.d. !) og leieinntekter fra bedriftene som er etablert på Vannavalen industriområde  Karlsøybruket AS bygger nytt mottaks- og produksjonsanlegg, kostnad nærmere 100 millioner kroner  Industriområdet og adkomstveien ble oppgradert for flere millioner kroner i forbindelse med byggingen av Fakken vindkraftpark. Partnerskapsavtale mellom Karlsøy kommune og Troms Kraft som ga kommunen engangsinntekt om lag 6 milllioner kroner og årlig eiendomsskatt på om lag 5 millioner kroner  ISPS-godkjent kai i Vannavalen i dag

Satsingene i Torsvåg/Vannareid  Torsvågbruket AS utvider  Torsvåg Havfiske AS ekspanderer  VSK AS ekspanderer  Størst vekst i fiskeflåten som sokner til Torsvåg havn. VSK AS, som er en gasellebedrift, har vært en unik tilrettelegger for fartøyeierne  Kommunen har bygd flytekaianleggene I og II, hvor vi blant annet kjøpte kaiplass hos Torsvågbruket AS  Næringsfondet i forhold til Torsvågbruket AS og Torsvåg Havfiske AS  Allmenningskaia og kommunal vei fram til moloen – asfaltering vurderes

Satsingene i Stakkvik  En statlig oppgave å bygge fiskerihavner  Karlsøy kommune bruker likevel over 20 millioner kroner til ny havn, flytekaier og kai for ambulansebåten  Havna gir Reinøy Sjømat AS og fiskerne i området gode utviklingsmuligheter  Ei god havn også for fritidsflåten og for ambulansebåten - dette skaper trygghet og bolyst !  Vi utvider nå boligfeltet  Ny hovedvannforsyning Stakkvika – Reinskar når Fv 863 Langsundforbindelsen starter opp. Spleiselag med Statens Vegvesen.

Satsingene på Hansnes  Industriområdet med godkjent ISPS-kai  Industriområdet skal nå utvides. Ny reguleringsplan klar i 2017  Kommunen kjøpte bygningene som tidligere ble benyttet av henholdsvis Kassefabrikken og Pallefabrikken. Bygningene er videresolgt til henholdvis Nofi AS, BP Energi AS og Aksel Sørensen lastebil/verksted.  Vi har solgt tomter til Material og Maling AS, Håkon Hol jr. (sjøtransport, reiseliv), Hansnes Havfiske AS (reiseliv) og Anleggsbygg AS (entrepenør anlegg), Tor-Reidar Isaksen (byggentrepenør), Steve Lundberg (drosjesentral, bilservice), John Hallvar Isaksen (entrepenør anlegg), Troms Kraft (videresolgt til Byggmester Tony H. Jensen)

Sjømatnæringen  Det er i denne næringen Karlsøy har naturlige fortrinn  I konkurransen med andre kommuner så er det her vi er i eliteklassen  Lang kystlinje, fjorder og sund, nærheten til fiskefeltene ute i havet  Nærheten til Tromsø  Leveranse av varer og tjenester/service  Leveranse av kompetent arbeidskraft  Reiselivsnæringen utnytter også disse fortrinnene  Stort potensiale innenfor sjømatnæringen  Hvitfisknæringen  Pelagisk  Laks og ørret

Sjømatnæringen  Vi må se næringen under ett  Havbruksnæringen  Kystsoneplanen godkjent i 2015, og denne åpner for 5 nye lokaliteter, 3 ved Vannøya, 1 ved Karlsøya og 1 ved Reinøya/Nordeidet  Viktig med sideaktiviteter  Settefiskanlegg  Stamfiskstasjon  Slakteri  Notvaskeri  Kasseproduksjon  Palleproduksjon  Service og utstyr