1 Aktuelle saker fra avløpskomitéen 30. mai 2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kontroll og utvikling – et kontinuerlig dilemma i internasjonal kvalitetssikring Bjørn Stensaker.
Advertisements

Kvalitetssikring av høyere utdanning i Norge – Historikk, Praksis og Effekter Bjørn Stensaker.
Ansvar og ansvarsregler
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Arild Egge Regionalt Utviklingsprogram 2003 Andre partnerskap I prosessen er det aktuelt.
Driftsassistansen i Hordaland – Vann og avløp IKS
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Utviklingsprosjekter
Driftsassistansen i Østfold IKS
2. mars Hva er problemet?  Kommunale-/interkommunale avfallsselskaper får ikke løpende hentet/kvittet seg med EE-avfall –Skaper store problemer.
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling God leverandørdialog – veien til bedre anskaffelser NIMA – 7. juni 2012 – Per Harbø, NHO.
Effektivisering av VA-sektoren – bakgrunn for VARFIN prosjektet Statssekretær Frank Jenssen.
Tilskuddsordning for støtte til innovative anskaffelser av miljøteknologi i Framtidens byer for 2013.
Bransjemøte Statens Vegvesen 2. April 2008 Liv Kari Skudal Hansteen Avministrende direktør RIF.
Klima-, energi- og miljø i plan- og byggesaker del III
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Miljønytten ved fjernvarmesystemene i Trondheim
Tekna-kurset: Rensing av avløpsvann – utslipp til sjøområder Trondheim Synspunkter på avløpsforskriften (eg. ny avløpsdel i forurensningsforskriften)
RENSING AV AVLØPSVANN - utslipp til sjøområder
Smartere vegtrafikk med ITS Etatsprogram
Mini gaiden Informasjon fra Arbeidsutvalget Nr. 15 uke 22, Ansvarlig redaktør: Jarle Berge Redaktør/produksjon: Hans Olav Kirknes Et produkt fra.
Brukerforum voksenpsykiatri
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Opplæring for pasienter og pårørende Samlet oversikt over tilbud.
Norsk Vann – rent vann, vår fremtid Rent vann Gode rammevilkår Kompetanseutvikling/kunnskapsspredning Ikke-kommersiell - Troverdig - Handlekraftig - Samlende.
”Vann på avveier – En bransjeutfordring” Status for prosjektet Hobøl-konferansen 8.oktober 2008 Adm.direktør Tor Backe - NRL.
”Vann på avveier – en bransjeutfordring” Hvordan kan rørleggerbedriften redusere forekomsten av vannskader? Resultater fra FoU - bedriftene Hobøl 8. oktober.
Styringsprinsipper Styringssystem
Stiftelsen Den Røykfri Generasjon Hva er formålet Hvorfor er dette viktig For hvem er det viktig Hva ønsker vi å gjøre.
Fagtur Rotterdam 12 – 14. mai 2013 Geir Martinsen.
Etablering av Rådgivnings- og sekretariat-funksjon for UiOs Strategiske koordineringsgruppe.
Prosess skolestruktur Handlingsprogrammet Vedtaket: For fortsatt å kunne ha skoler med høy kvalitet i en virkelighet med mindre økonomiske.
1 Nordiske VA-verksforeninger Norsk Vann har et godt samarbeid med de nordiske søsterforeningene: Utveksling av aktuell informasjon, fellesmøter mellom.
Felles sak/arkiv til 9-k 1 v/ kommuneelsker konsulent Lars Fremstad, LarvikIT as.
ASSS-RÅDMANNSMØTE Drammen, 7. september 06. ADMK 2006 Mange store pågående saker Forvaltningsreformen NAV-reformen Konsultasjonsordningen m.m. Oppfølging.
Kraftvarmverket på Mongstad Utslippstillatelse til Statoil Forpliktende samarbeid om helhetlig miljø- og energiprosjekt Pressekonferanse torsdag 12. oktober.
Fokusgrupper Komité Helse og omsorg 25. februar 2015.
Betorens oppdatering Vi må bli bedre!!!!!.
NORGE OG ESA Finansnæringens perspektiv Norsk forening for europarett 24. november 2014 Idar Kreutzer, adm.dir i Finans Norge.
Ås kommune God samhandling til det beste for barn og unge i Ås kommune «Ansatte i ulike tjenester møter det samme barnet, hvordan gir vi da barnet et helhetlig.
DIVA - organisering Svolvær 30.mars 2009 v/ Magne Lorentzen Leder i DIVA.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Presentasjon av Driftsassistansen i Hordaland – Vann og Avløp IKS (DIHVA) Svolvær, 30. mars 2009.
VA –teknikk. Samarbeid Organisering Av Samarbeid mellom HIN og VA - bransjen Årsmøte i Driftsassistanse Nordre Nordland Andenes 26 – 27 mars Ved Førstelektor.
Vann- og avløpsprosjekter status 2015 Komité TKF
1 Driftsassistanse VA i Nordre Nordland Årskonferanse 26. – 27. mars 2008 Siste nytt på avløpssektoren - Veiledning til avløpsregelverket - Varslet endring.
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Prøvetaking avløpsvann ved Svein-Harald Hammer Kjemi ingeniør, Labora.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Oslo og Omland Friluftsråds arbeid for Markalov Asbjørn Olsen, generalsekretær Granavolden
Fv. 91 Breivikeidet bru - Hov Forprosjekt. Bakgrunn Bygging av ny Breivikeidet bru i 2010 –Grunnforhold –Kostnader.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Driftsassistansen i Østfold IKS Tor Gunnar Jantsch Energiforum Østfold 20. april, 2016.
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Resultater fra delprosjekt 1:
RIS-metoden for prosessforbedring
TEKNISK ENHET Andøy kommune ANTALL BRUKERE/KUNDER: > 5000
Norden som foregangsregion
Begreper ledningsnett
Energi for framtida.
Sidene for 1935 fra bestefars første dagbok,
Samarbeidsgruppemøte Stjørdal
Årshjul med faste aktiviteter
Vi vil – og vi får det faktisk til!

MOVARs arbeid med avløpslam – NV Bransjenorm for avløpsslam
MVA-kompensasjon Eivind Bødtker.
Utskrift av presentasjonen:

1 Aktuelle saker fra avløpskomitéen 30. mai 2012

2 Fokusområder Forurensning Påslipp, miljøgifter, transportsystem, rensing, utslipp, slam, avløp spredt bebyggelse Effektivitet Modellering, 3D-verktøy, BIM, energi, CO2- regnskap, benchmarking, koordinering gravearbeid Brukere, service, kunder Stikkledninger, lukt Eieransvar FoU, kompetanseutvikling, rekruttering, kvalitet/kvalitetssikring, HMS

3 Satsingsområder (1) Påslipp Hovedfokus på miljøgifter, miljøgifter skal stanses ved kilden, å rense miljøgifter er dårlig strategi og gir negative konsekvenser. Avløpstransport/fremmedvann Strengere krav fra Klif vil være positivt, virke mer helhetlig og innebære en bedre forvaltning. Økt fokus på motivasjonsarbeid viktig Avløpsrensing Analyseusikkerhet og lab.situasjonen (kartlegging, kontakt Klif og NA). Fornyelse/ombygging av eldre renseanlegg

4 Satsingsområder (2) Benchmarking/forurensningsregnskap Bør få inn forurensningsregnskap i benchmarkingen/ bedreVA. Etablering av pålitelige forurensningsregnskap vil ta tid. Lukt Oppdatering av eldre database om lukt, sjekke ut erfaringer fra Sverige, aktuelt tema på fagtreff Kvalitetssikring Gjelder spesielt kvalitet på nye ledningsanlegg, kvalitetskriterier og kontroll, ev. samarbeid med MEF

5 Satsingsområder (3) 3D-prosjektering /BIM / FDV Framtidig verktøy også for VA-anlegg, aktuelt tema på fagtreff Klimaendringer/retningslinjer Dimensjoneringsretningslinjer, nedbørsmengder, havnivå ROS-metodikk Prosjekt med veiledning på gang Overvann /grønne løsninger/ vann fra veger Mål å redusere overvannsmengdene som tilføres ledningsnettet Videre arbeid: Konkrete oppgaver innen hvert område er fordelt på komitéens medlemmer og sekretærer

6 Slam og fosfortilgjengelighet Bransjenorm slam - implementering Fosfortilgjengelighet i slam og avrenning sett forhold til vannforskriften

7 Akkreditering - innspill til Klif Antall akkrediterte organisasjoner øker sakte. 11 organisasjoner er nå akkreditert (dekker trolig drøyt 100 anlegg av over 300 i hele landet) Fortsatt dialog med Klif angående akkrediteringskravet Norsk Vann utfordret av Klif til å gi innspill til hva som kan forstås med begrepet «tilsvarende kvalitetssikringssystem for prøvetaking godkjent av en kvalifisert nøytral instans», jf. f-forskriften § Tidligere har Klif avvist at det finnes alternativer til akkreditering, men virker nå å ha snudd Avløpskomitéen har gitt innspill på dette og Klif har lovet en tilbakemelding innen medio juni

8 Nye typer våtservietter for nedspyling i toalettet Engangskluter for rengjøring av toalett og bad – merket med at de kan kastes i toalettet kom på markedet i det siste (Jordan AS) Også påtrykk fra andre firmaer som vurderer liknende produkter (Lilleborg AS) Norsk Vann har prøvd å få stoppet produktet med bakgrunn i at dette strider mot kriteriene for spylbare produkter i regi av det europeiske bransjeorganet EDANA og hvor EUREAU har bidratt Likevel har Jordan AS fått godkjenning fra EDANA og mener at de har sitt på det tørre EDANAs kriterier viser seg ikke gode nok, og dette må tas opp på ny gjennom EUREAU Inntil videre må vi satse informasjon overfor forbrukerne om god do-kultur

9 Fagtreff 9. februar: Hvordan redusere forurensningstap og innlekking i avløpsnettet? Ca. 130 deltakere ! 25. oktober: Avløpsslam og påslipp Planer om fagdag primo desember om 3D- prosjektering/BIM og kvalitetssikring av nye ledningsanlegg. Samarbeid med Vannkomitéen.

10 Nordisk kontakt Arrangement av møte med avløpskomitéene i våre nordiske søsterorganisasjoner november i Norge – en videreføring av tidligere praksis

11 Aktuelle «satelitter» under avløpskomitéen Prosess avløp og slam Samarbeid med driftsassistansene Avløp i spredt bebyggelse Fagdager