Heldøgns omsorg – kommunenes dekningsgrad Færre institusjonsplasser, mer omfattende hjemmetjenester FoU 9342 Liv Wergeland Sørbye, Sidsel Sverdrup og Birgit.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samhandling vedr tilbakehold i institusjon uten eget samtykke
Advertisements

Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
Samhandling i Indre Østfold
Prosedyre for IPLOS- registrering Hjemmetjenesten, Øra distrikt
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
HVA STYRER TILDELING AV PLASS I SYKEHJEM?
Dagens tjenester til personer med demens i Asker kommune
Kommuneoverlege Madli Indseth
IPLOS –sammenstilling av ferske indikatorer for kommunene og hva betyr disse for egen tjeneste/omsorgstrapp, ressursbruk etc. v/Geir Halstensen, KS.
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
Utredning om digital tilstand i høyere utdanning – om forhold knyttet til bruk av IKT i undervisningssammenheng.
Presentasjon av rapporten ”Behovs – og konsekvensanalyse i helse og sosialsektoren” Bergen,
FRA HJEM TIL SYKEHJEM- VIA SYKEHUS
Utfordringer i tjenestetilbudet til eldre Bergen 2. april 2008
Fylkeskonferansen 2. og 3. oktober 2012 Marianne Munch –– Laila Helland – Elisabeth Moen Synnøve Skarpenes.
Oslo kommune Helseetaten Geriatrisk ressurssenter
Brukermedvirkning i boligsosialt arbeid
1 Kvalitetssikring av Tres og Y-vei - Momenter fra arbeidsgruppe i NRT.
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Aggression Replacement Training
Fra resultat til veien videre Prosjekt: Nasjonal satsing for utprøving og evaluering av familieråd i Norge Av Sturla Falck Avslutningskonferanse 8. desember.
Kommunehelsestjenesten i Oslo
Søndre Innherred Revisjonsdistrikt FROSTATING Sammenligninger mellom kommunene: Eldreomsorg, barnehager og grunnskoler Basert på tall fra KOSTRA
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
FoU-dag 4.juni 2014 Copyrights prosjektleder Gunnbjørg Furuset 2013.
Prosjekt velferdsteknologi Trygghetspakke
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Ekstern gjennomgang av tjenesteområde 3 Presentasjon av hovedfunn, konklusjoner og anbefalinger 11.juni 2009.
Samarbeid og virkemidler for markedsdrevet utbygging i knutepunkt og tettsteder AV/EP
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
På vei til egen bolig i Stavanger
© Bergen kommune Hva er god eldreomsorg? Bjørn-Frode Schjelderup Fraksjonsleder helse og sosialkomiteen (H) Bergen kommune 15. Mai 2007/Radison SAS Royal.
Heldøgns omsorg – kommunenes dekningsgrad Færre institusjonsplasser, mer omfattende hjemmetjenester FoU 9342.
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
PRESENTASJON strategiseminar
KS 25.APRIL 2016 Byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester Elisabeth Vennevold.
Psykososial intervensjon Bruk av psykoedukativ metode i pårørendegrupper innen demensomsorgen Aud Johannessen Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.
FORENKLING AV RAPPORTERINGS-, DOKUMENTASJON- OG RUTINEKRAV I HELSE- OG OMSORGSSEKTOREN OG INNEN FYSISK PLANLEGGING, AREAL OG MILJØ.
1 STATUS PROSJEKT PSYKISK HELSE OG RUS Overordnet samarbeidsutvalg 7. desember 2015 Prosjektleder Kari Engen Sørensen.
Sluttanalyse Boligsosialt utviklingsprogram i Asker kommune
Boliger til pleie- og omsorgsformål – levetid og egnethet
Innovasjon Norges Evalueringsstrategi
Skranker i arbeidslivet
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Pakkeforløp er svaret men … hva var spørsmålet?
IKT-BASERT PÅRØRENDESTØTTE Resultat av evaluering
«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner»
Husbanken og kommunene
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
Konklusjoner og oppsummering
Arnfinn Eek Psykologspesialist 24. mai 2006
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Sør-Odal - Kommunesammenslåing.
Samhandlingsstatistikk Del I: Komparativ statistikk
«Færre institusjonsplasser, mer omfattende hjemmetjenester»
FoU rapport fra EY – Merverdiavgiftskompensasjon - vurdering av endret praksis i Skatteetaten Sigmund Engdal , 3. mars 2016.
Anne Gamme, fagleder myndighetskontakt KS
Brukerundersøkelser - resultat
Bruker- og pårørendeundersøkelsen 2018
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Heldøgns omsorg – kommunenes dekningsgrad Færre institusjonsplasser, mer omfattende hjemmetjenester FoU 9342 Liv Wergeland Sørbye, Sidsel Sverdrup og Birgit Brunborg Per Schanche, Svein Lyngroth

Bakgrunn I Norge er det store kommunale forskjeller på heldøgnsomsorg til eldre. De andre nordiske landene har trappet ned den klassiske institusjonsmodellen, mens Norge langt senere er kommet i gang med alternative tilbud til heldøgns omsorg.

Mandat og problemstillinger KS er opptatt av å ikke svekke incentivene til kommunenes arbeid med forebygging i eldre- omsorgen. En storstilt utbygging av heldøgnsomsorg er ikke bærekraftig Overordnede spørsmål 1.Er det er mulig å tenke seg en mer lik praksis for beregning av behovet i kommunene? 2.Lar en slik praksis seg overføre til et nasjonalt nivå?

Metode og gjennomføring Vår hypotese var en dekning av heldøgnsomsorg på mellom 16 og 20 % (for eldre over 80 år). Vi benyttet litteratur og tilgjengelig statistikk, intervjuer med ledere og planleggere på strategisk nivå og praktisk utføring av tjenester. Videre ble det gjort vurdering av omsorgsbehov til eldre med omfattende omsorgsbehov* og intervju med de pårørende. I tillegg har det vært gjennomført en dialogkonferanse. *Resident Assesment Instrument for Home Care (RAI-HC),

Funn Sentrale aktører som Husbanken, SSB og kommunene anvender begrepet «heldøgns omsorg» forskjellig. Informantene forteller at heldøgnstilbudet er et samlebegrep for svært ulike tilbud når det gjelder type plass, hvor plassene blir tilbudt og omfanget av bemanningen. Vel halvparten av informantene mente de ikke hadde god nok statistikk som grunnlag for planlegging

Ledere fornøyd med tilbud i egen kommune, men behov for bedre statistikk

Eldre får plass i sykehjem ved behov Mange eldre hadde hatt et eller flere korttids- opphold i sykehjem i løpet av de siste fem årene. Vel en fjerdedel hadde vært innlagt i sykehus i løpet av de tre siste månedene. En tredjedel hatt hjemmesykepleie i mer enn 5 år. Omfanget av hjemmesykepleietimer pr uke var i snitt 8, og de hadde ca 2,5 besøk hver dag.

Figur 7.4. Pleietyngde målt i MAPLe (skala fra 1-5) relatert til boligtype. N=56 (%)

Fornøyde pårørende, men noe stresset Eldre klarte seg langt lengre i egen bolig når ektefeller bodde sammen. Få pårørende klaget over tunge pleieoppgaver. Mange pårørende hadde imidlertid konstant dårlig samvittighet for ikke å stille opp nok. Ordningen med korttidsopphold gjorde det lettere å ta ansvaret som omsorgsgivere

Konklusjoner og anbefalinger Begrepene i statistikken må defineres på nytt Statistikken kan utvides og gjøres mer tilgjengelig. Sentrale aktører bør ha en felles bruk av begrepene. Sentrale aktører kan gi metodisk støtte i planleggingen av heldøgnstilbudet

Anbefaler ikke en nasjonal norm En nasjonal norm for dekningsgrad anbefales ikke som følge av en rekke utfordringer: Nivået i den enkelte kommune er avhengig av levealder, kulturelle forhold, geografi, velfungerende trinn i omsorgstrappen, hjemmetjenestenes kompetanse og en vellykket boligpolitikk for eldre. En kommunal veiledende norm kan være aktuell.