Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser?
Advertisements

Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Lukt – kjemi og psykologi
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Nysgjerrigperprosjekt
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Kapittel G Syrer og baser.
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Baser og syrer!.
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
Odd Jørgensen Oslo brann- og redningsetat
Har du noen gang lurt på? Hvordan man lager parfyme?
Vannforurensninger Forurensninger Næringssalter
AVFALLSTYPER AVFALLSBEHANDLING.
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Syrer og baser Syrer og baser har ulike egenskaper
 Det skal være 4 studenter pr. gruppe
AVFALLSTYPER AVFALLSBEHANDLING.
KARBOKSYLSYRER Kjennetegnes ved at de inneholder en karboksylgruppe:
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Vannforurensninger l Forurensninger –Næringssalter –Organisk stoff, oppløst og partikulært –Sure gasser –Mikroorganismer –Miljøgifter.
Kap 8. Syrer og baser Definisjon av syrer og baser
Naturfag 1 og Syrer og baser.
Jordas indre krefter «lager land», jordas ytre krefter bryter ned
PH og stoffskifte - Workshop
Syrer og baser – fra mat til miljø Eureka, kapittel 8.
GENERELT OM ORGANISK KJEMI. Organisk kjemi Det finnes millioner av organiske forbindelser – Dette skyldes karbonatomets sin evne til å danne lange kjeder.
Støp og mur Det er en del begreper som vi nå skal avklare betydningen av 1. Kalkmørtel 2. Sement 3. Mørtel 4. Betong 5. Armert betong.
Viktige grunnleggende begreper innen kjemi -Kjemiske reaksjoner – Nina Aalberg/ Ellen Andersson - Skolelaboratoriet.
Alkoholar. Kjemiske kjenneteikn Alkoholar har ei -OH-gruppe, elles er dei bygd opp som alkana Har også namn etter alkana med like mange C- atom samt –ol-ending.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Syrer, baser og salter. Syrer og baser er vanlige stoffer Syrer finner vi i mange matvarer. Baser finner vi ofte blant vaskemidler.
Hva er kjemi? Alt i naturen består av stoffer Hvordan er de bygget opp? Hvilke egenskaper har de? Hvordan kan stoffene reagere med hverandre og danne nye.
Karboksylsyrer Svake syrer – finnes i mat. Karboksylsyrer – sur smak og holdbarhet Sitroner, appelsiner og eddik – sur smak fra karboksylsyrer Sitroner,
PH. Vannets ioneproduktK w Vannmolekyler kan fungere som syre og som base, dette kalles amfotære stoffer Vannmolekylene kan reagere med hverandre: H 2.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
METALLER. VIKTIGE ORD. Sitt sammen 2 og 2 og snakk om ordene. Lag setninger hvor dere bruker ordene.
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer Kunne fortelle om grunnleggende kjemi Kunne forklare noen typiske trekk ved organiske stoffer Kunne tegne skallmodellen.
TENNER. TANNAS OPPBYGGING Emaljen danner det ytre laget av tanna. den er veldig hard og beskytter tannens krone. Emalje består av store krystaller hydroksyapatitt.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Kjemi på ungdomstrinnet
KARBOHYDRATER.
Farlig gods MÅL Når du har gått gjennom dette emnet, skal du kjenne til - kjemiske begreper som atom, molekyl, binding, reaksjon, energi, forbrenning.
Fordøyelseskanalen.
KARBON.
ORGANISK KJEMI.
Kjemiske reaksjoner.
SYRER og BASAR - frå mat til miljø.
Vitaminer og mineraler
Salter, bufferløsninger og titrerkurver
Løsninger og løselighet
Utskrift av presentasjonen:

Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning

Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt, etser og kan endre farge på enkelte stoffer.

Baser  Stoffer som reagerer med syrer, slik at de mister sine sure egenskaper.  Nøytraliserer syre  Etser også og kan påvirke fargen til enkelte stoffer.  Syrer og baser har både like og ulike egenskaper

Sure og basiske løsninger  Syrer og baser kan både være gass, væske og fast form, men vi møter dem oftest løst opp i vann  En løsning som ikke er sur eller basisk er nøytral.  Noen ganger er det greit å vite om et stoff er surt eller basisk uten å smake på det, da bruker vi indikatorer.

Indikator  BTb  Lakmus  Fenolftalein  Frukt eller grønnsak (rødkål)

ph  Hvis vi vil vite hvor sur eller basisk en løsning er bruker vi ph.  Måles på en skala fra 0 til 14  Nøytral løsning er ph 7  Sure løsninger er under ph 7  Basiske løsninger er over ph 7  For hvert tall blir en løsning 10 ganger surere eller mer basisk.

Organiske syrer  Fins i planter og dyr  Har ofte navn på hvor de hører hjemme (sitronsyre, maursyre++)  Svake syrer  Mange brukes til å sette smak på mat og gjøre maten holdbar  To ingredienser går ofte igjen, sitron og eddik.

sitronsyre  Fins i sitron  Men fins også i andre frukter  Setter frisk smak og fjerner fiskelukt  Hvis vi drypper på annen frukt beholder den den fine fargen sin  Er egentlig et hvitt stoff. Blir oftest syntetisk fremstilt eddiksyre  Syra som er mest brukt til matlaging  Vin som står uten kork blir til eddiksyre  Tilsettes for å gi syrlig smak eller for å beholde fargen på retten.  Kan tilsettes for å få mat til å holde seg lengre enn vanlig (konserverende)

melkesyre  Bakterier i melk som lager melkesyre  Gjør at andre bakterier ikke kommer til  Fins i alle melkeprodukter  Kan dannes i musklene under trening hvis kroppen/musklene ikke får nok oksygen.

Uorganiske syrer  Kalles også mineralsyrer  Mange stammer fra mineraler i bergarter  Sterke syrer og ofte løst opp i vann  Må skylle med store mengder vann hvis du får de på deg.  Brukes i industrien

saltsyre Løsning av gassen hydrogenklorid i vann (Hcl) Stikkende lukt og vil komme hvit røyk opp av den hvis den blir åpnet Fins i magesekken til å fordøye mat. salpetersyre Brukes til å lage kunstgjødsel og sprengstoff Norsk hydro – nitrogenoksid og ammoniakk Sur nedbør svovelsyre Er et vanlig stoff i industrien Blir brukt til mye forskjellig, bl.a gjødsel og sprengstoff Utslipp før, nye regler gjør at det er blitt mindre

Baser  Rengjøringsskapet hjemme  Står gjerne alkalisk i stedet for basisk  Sterke basiske løsninger kalles også lut  Grønnsåpe brukes til rengjøring, men lager skum når den kommer i kontakt med vann  Vi bruker derfor syntetiske vaskemidler til maskiner.

Kjente baser Natriumhydroksid - Fast stoff som er veldig etsende - Kaustisk soda - Løser lett opp fett og lager såpe av det. - Kan fjerne maling av gamle møbler eller løse opp aluminium. Ammoniakk - Salmiakk - Er en gass, men blir kjøpt som vannløsning (salmiakk) - Stikkende lukt - Skummer ikke, vindusvask. - Løser opp fett - Lage: Nitrogen fra luft og hydrogen fra råolje. Kalk - Knust kalkstein - Behandle fiskevann utsatt for sur nedbør. Kalkstein nøytraliserer det sure vannet.

Sterke eller svake syrer  Alle syremolekyler kan deles eller spaltes.  Den biten som spaltes vekk er et h+-ion  H+-ion gir syrene de sure egenskapene.  Sørger for sur smak og etsing.  Sterk – alle molekylene spaltes  Svak – bare noen av molekylene spaltes

Sterke eller svake baser  Baser tar imot h+ - ioner  Sterke baser tar imot flere h+ enn det svake baser gjør.  Nøytraliserer syre