© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Advertisements

Grunnloven § 100        Ingen kan holdes retslig ansvarlig på andet grundlag end Kontrakt eller andet privat Retsgrundlag, for at have meddelt eller modtaget.
Offentlighetsprinsippet Dag Wiese Schartum, AFIN.
Ytringsfrihet og lojalitet
Rettsregler vedrørende Internett og betydningen for informasjonsfriheten Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Barn og unges rett til deltakelse
Professor dr juris Olav Torvund
Offentlighetsprinsippet
Personopplysningslovens formål, grunnbegreper og virkeområde
Offentlighetsprinsippet Forelesning , “Digital forvaltning”, DRI 1001 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Rettslige prinsipper og interesser i styringen av offentlig forvaltning: offentlighet, rettssikkerhet og personvern Dag Wiese Schartum.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
OFFENTLIG KOMPETANSE/MYNDIG-HETSUTØVELSE
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Rettens gjenstand - hva er et åndsverk? Med åndsverk forståes.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Ytringsfrihet, Wikileaks og Bibliotek.
Offentlighet.
Personopplysningsloven
Ved bevissikring utenfor rettssak
Svekkes personvernet i skolen?
Dag Wiese Schartum, AFIN
Offentlighet og partsinnsyn
Notater til Dag Wiese Schartums forelesning den 8. september 2003
JUR5620 Personvern - forelesning Prosessuelle personvernrettigheter; datakvalitet som prosessuell rettighet; Datatilsynets.
Regler om offentlighet og åpenhet
© Olav Torvund - INSTITUTT FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO RINF 1100 Oversikt.
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag
Offentlighetsprinsippet Forelesning , “Digital forvaltning”, DRI 1001 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
DRI1002-v2006: Forsker J.P. Berg1 I hvilken grad er sensur med og tilgangskontroll til Internett lovlig 9. mars 2006 Forsker Jens Petter Berg, IRI.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Offentlige dokumenter er ikke vernet åvl § 9 Lover, forskrifter,
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO RINF 1200 Hvem har opphavsrett?
Rett til innsyn for enhver. Offentlighetsloven.
Taushetsplikt og andre begrensninger i tilgangen til personopplysninger Dag Wiese Schartum, AFIN.
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
INTERNASJONALE MENNESKERETTIGHETER KURSDATO
Personvern i offentlig forvaltning DRI 1010 Gruppeundervisning 3: Krav til rettslig grunnlag 15./20. februar 2008 Jon Berge Holden Mona Naomi Lintvedt.
Personvern i offentlig forvaltning DRI 1010 Gruppeundervisning 3: Krav til rettslig grunnlag 9./11. februar 2009 Jon Berge Holden Mona Naomi Lintvedt.
Dessale Berekhet Abraham, Bø/Eritrea Min penn er mitt sverd Dessale Berekhet Abraham, Bø/Eritrea.
Taushetsplikt og annet konfidensialitetsvern Prof. Dag Wiese Schartum.
FORVALTNINGSRETT.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMAIKK UNIVERSITETET I OSLO Opphavsrettens begrunnelse Høste frukter av det man selv har.
Enhver har rett til ytringsfrihet. Denne rett skal omfatte frihet.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Ulike former for ytring.
Ytringsfrihet for offentlig ansatte og offentlige organer Advokat (H), Dr. juris Kyrre Eggen Oslo, 14. oktober 2015.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO RINF 1100 Ytringsfrihet og medieregulering.
Rett til innsyn i forvaltningens dokumenter
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Regler om innsyn og åpenhet i digital forvaltning
Offentlighetsprinsippet
Ulike former for ytring
Opphavsrettens begrunnelse
Offentlighetsprinsippet
Betenkning rundt paragrafen om varsling i den nye arbeidsmiljøloven
Om tilnærmingen i dette seminaret
Politisk reklame-TV.
Offentlighetsprinsippet
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
Rettslige reguleringer av og forutsetninger for demokrati
Offentlighetsprinsippet
Offentlighetsprinsippet
Dag Wiese Schartum, AFIN
Rettslige reguleringer av og forutsetninger for demokrati
I skvis mellom oppdrag og lojalitet?
Ytringsfriheten grenser
Offentlighetsprinsippet
Personvern og menneskerettigheter
Ytringsfrihet Bør => SKAL Finne sted.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Utskrift av presentasjonen:

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Meddelelsesfrihet og informasjonsfrihet Retten til å ytre seg

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Klassisk ytringsfrihet Rett til å ytre seg Ytringsfrihetskommisjonen definerer klassisk ytringsfrihet som den enkelte borgers frihet til selv å bestemme hva han eller hun ønsker å meddele, gi uttrykk for eller fremføre av opplysninger, ideer og budskap. Vernet omfatter i utgangspunktet retten til å fremsette ytringer av ethvert innhold, til enhver tid, uavhengig av ytringens form og uavhengig av hvilket medium ytringen formidles gjennom, jf. NOU 1999: 27 s Ytringene kan være ytrerens egne, eller videreformidlinger av andres ytringer.

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Klassisk ytringsfrihet Rett til å ytre seg Den klassiske ytringsfriheten omfatter ikke retten til å ytre seg gjennom andres kommunikasjonskanaler. Den gir ingen rett til å få bruke kanalene som leder ut i det offentlige rom. En slik rett måtte eventuelt utledes av infrastrukturkravet.

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Skille mellom ytring og handling Forsøk på eller tendenser til å utviske skillet mellom ytringer og handlinger, er ytterst problematiskForsøk på eller tendenser til å utviske skillet mellom ytringer og handlinger, er ytterst problematisk «Det er forskjell på ord og handlinger». Det er fullt mulig å være tydelig og prinsipiell om ytringsfrihet uten å avvise nyanseneDet er fullt mulig å være tydelig og prinsipiell om ytringsfrihet uten å avvise nyansene Flemming Rose, redaktør i Jyllands-posten: Ytringsfrihet i det 21. århundreYtringsfrihet i det 21. århundre Frank Rossavik, nå kommentator i Aftenposten: Ytringsfriheten er alle andre friheters mor Ytringsfriheten er alle andre friheters mor Vinnerne i S;Ds skrivekonkurranse «Hva er ytringsfrihet for deg?» vant med et dikt: «Ytringsfridomen lever»«Ytringsfridomen lever»

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Meddelelsesfrihet og informasjonsfrihet Retten til å ytre seg Retten til å bli informert (informasjonsfrihet) –Krav på informasjon

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Informasjonsfrihet Informasjonsfriheten er friheten til å motta eller gjøre seg kjent med opplysninger, ideer og budskap som kilden frivillig gir fra seg, eller iallfall ikke er uvillig til å meddele. Utgangspunktet er at myndighetene ikke kan hindre en slik utveksling av ytringer. Vilkårene for inngrep i informasjonsfriheten finnes i forslaget til Grunnloven § 100 annet ledd første og annet punktum, jf. uttrykket «mottaget», samt i tredje ledd.

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Informasjonsfrihet I begrepet informasjonsfrihet ligger både friheten til passivt å motta informasjon og friheten til aktivt å søke, oppbevare og bearbeide informasjon som rent faktisk er tilgjengelig. Informasjonen kan være allment tilgjengelig eller tilgjengelig for vedkommende i kraft av avtale med informasjonsbesitteren, jf. NOU 1999: 27 s Eksempler kan være informasjon i offentlig tilgjengelige registre, på internett og i aviser.

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Grl § 100, 4. ledd Enhver har rett til innsyn i statens og kommunenes dokumenter og til å følge forhandlingene i rettsmøter og folkevalgte organer. Det kan i lov fastsettes begrensninger i denne rett ut fra hensyn til personvern og av andre tungtveiende grunner.

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Offentlighetsprinsppet Vernet av Grunnloven Følger ikke av EMK art 10 Offentlighetslov –Meroffentlighet

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Meddelelsesfrihet og informasjonsfrihet Retten til å ytre seg Retten til å bli informert (informasjonsfrihet) –Krav på informasjon Retten til taushet

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Ytringsfrihetens begrunnelse Grl § 100, annet ledd, første punktum Ingen kan holdes rettslig ansvarlig for å ha meddelt eller mottatt opplysninger, ideer og budskap med mindre det lar seg forsvare holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelse i sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse.

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Ytringsfrihetens begrunnelse Sannhet

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Ytringsfrihetens begrunnelse Sannhet Autonomi

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Autonomi Individets frie meningsdannelse Rett til informasjon Rett til ikke å bli informert Rett til taushet

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Ytringsfrihetens begrunnelse Sannhet Autonomi Demokrati

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Demokrati Informasjon er en forutsetning for deltakelse Informasjon er en forutsetning for kontroll med makthavere

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Demokrati Informasjon er en forutsetning for deltakelse Informasjon er en forutsetning for kontroll med makthavere Retten til å ytre seg er en forutsetning for medvirkning i demokratiske prosesser

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Ytringsfrihetens begrunnelse Sannhet Autonomi Demokrati En verdi i seg selv?

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Meninger ≠ Ytringer Det er lov å mene hva man vil Det er lov å være rasist –men det er ikke lov til å fremsette rasistiske ytringer

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Avgrensning av ytringsfrihet Gl § 100 Ingen kan holdes rettslig ansvarlig for å ha meddelt eller mottatt opplysninger, ideer og budskap med mindre det lar seg forsvare holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelse i sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse. Det rettslige ansvar bør være foreskrevet i lov. Frimodige ytringer om statsstyret og hvilken som helst annen gjenstand er tillatt for enhver. Det kan bare settes klart definerte grenser for denne rett der særlig tungtveiende hensyn gjør det forsvarlig holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelser. Forhåndssensur og andre forebyggende forholdsregler kan ikke benyttes med mindre det er nødvendig for å beskytte barn og unge mot skadelig påvirkning fra levende bilder. Brevsensur kan ikke settes i verk utenfor anstalter.

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO EMK art 10 (2) Fordi utøvelsen av disse friheter medfører plikter og ansvar, kan den bli undergitt slike formregler, vilkår, innskrenkninger eller straffer som er foreskrevet ved lov og som er nødvendige i et demokratisk samfunn av hensyn til den nasjonale sikkerhet, territoriale integritet eller offentlige trygghet, for å forebygge uorden eller kriminalitet, for å beskytte helse eller moral, for å verne andres omdømme eller rettigheter, for å forebygge at fortrolige opplysninger blir røpet, eller for å bevare domstolenes autoritet og upartiskhet.

© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Det er innskrekningene som må begrunnes Spørsmålet er ikke om ytringen er nødvendig, men om det er nødvendig å forby dem. Må fastsettes i lov: Grl § 100: –” Det rettslige ansvar bør være foreskrevet i lov.” EMK art 10: –” formregler, vilkår, innskrenkninger eller straffer som er foreskrevet ved lov …”