CHAMPAGNE Fredag 27.02.04 ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Graves og Pessac-Leognan
Advertisements

Hinduismen og Buddhismen
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Hvordan er et atom bygd opp?
Vinbedømmelse Vinsmaking er en vitenskap, og dette er ingen grundig innføring i den edle kunst, men jeg kommer inn på emner som: Bedømmelse av farge og.
Rosèvin.
STERKVIN Viner som forsterket med brennevin holdt seg bedre under transport og lagring. Ved 18-20% alkh er vinen trygg for både bakterier og sopp.
Vinum Stavanger – Veneto
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Skiensfjordens vinselskap
Frankrike.
Fra geometriske former til abstrakt design
Å skrive en god innledning
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
God morgen.
Fra ord til liv desember 2012 «Men alle som tok imot ham, dem ga han rett til å bli Guds barn» (Joh 1,12)
Loire. Områdene: • Vestre Loire Ut mot Atlanterhavet finner vi Muscadetvinene. Som oftest enkle, lett og friske, men kan også være komplekse, mineralske.
CHABLIS.
Atmosfæren og Stråling
På tur til Alsace Vinmøte Alsace I det nordøstlige hjørnet av Frankrike ligger Alsace. I enkelte perioder har distriktet vært tysk område.
Hva er vitsen med å gifte seg?
De viktige ting i livet Kilde: Ukjent.
Priviligerte mennesker, lever livet uten grenser, graver og pumper opp
SIB 5005 BM3 Miljøteknikk Masse- og energioverføring - Del 2
Piemonte en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia.
Veneto, Valpolicella, Ripasso, Amarone og Recioto
OPPLEVELSER FOR LIVET…. Dubrovnik - Kroatia ”Den som søker paradiset på jorden, bør absolutt dra til Dubrovnik,” skrev George Bernard Shaw en gang. Dubrovnik.
Flere har etterspurt et slags rammeprogram for sesongen, dette er et forslag som sendes ut på høring.   Nå er sesongen i gang. Da må vi kutte litt ned.
Verdensrommet Her i denne presentasjonen skal vi fortelle om verdensrommet og planetene. Dere skal også lære om andre himmellegemer som stjerner og kometer.
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Spania 5 regioner.
VINLÆRE GB Eriksson.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
Karboksylsyrer.
På de høyeste bredde-gadene
Tyskland fordypning Andreas Larsson 2007 Le Meilleur Sommelier du Monde 2007 Best Sommelier of the World Creative headsommelier PM & Vänner
Champagne smaking Jakob Dybvik Eliashaugen april 2015.
FAST STOFF VÆSKE og GASS
Lyd Luft som flytter seg. Læringsmål for emnet: Hva er lyd? Hvordan blir lyd til? Hva skjer når lydbølger når øret vårt? Hva er et stemmebånd? Hva er.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Tyskland og Østerrike 1. Østerrike Tyskland og Østerrike2.
Natur og samfunn på kollisjonskurs. Frisk natur?
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Spania 3. største vinproduserende land i verden: Frankrike 18%
Toscana 11 Mars 2016 Tor Chr. Aure. Quiz Hva var Montalcino kjent for før 1865 og hvilke drue var hoved-druen i området da? Søte og ofte musserende viner.
Jordas ytre krefter.
Tyskland og Østerrike ?. Luxembourg Luxembourg 1400 ha, noe som er 1 % av jordbruksland I 1964 fantes det 1700 vingårder I 1994 fantes det 788 vingårder.
BALKAN (sør-øst Europa) Hellas Kroatia Makedonia Moldova Georgia Ungarn Romania Slovenia Bulgaria Tsjekkia Slovakia Bosnia-Hercegovina Russland Ukraina.
Rosévin er: Rosa Laget på rødvinsdruer, med skånsom og kort kontakt med drueskallet. Fremstilling av «rosévin» ved å blande rødvin og hvitvin er ikke.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Velkommen til Vintreff for Portugal Fredag 18 november Torodd og Bjørn.
AMERIKA -Fredag v/Dagfinn Tynes- CANADA MEXICO.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
New Zealand.
Klimakvotene spres! Overblikk og bakgrunn Jørgen Wettestad
Økonomiske utsikter for 2015
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS februar 2017
Frankrike med temavalg
Fredag ved Torodd Hansen
Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.
Lær deg druesortene med Toralf Bølgen
[PLAKATEN TIL OPPLEGGET]
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
LANGUEDOC OG ROUSSILLON 29 FEBRUAR 2008
Frivillige til de som er alvorlig syke og deres pårørende
Tannhelseundervisning for innvandrere
Utskrift av presentasjonen:

CHAMPAGNE Fredag ved Torodd Hansen

Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp av prosessen og i distriktet kan kalle seg for Champagne Ellers i Frankrike kalles musserende vin framstilt på den tradisjonelle måten for ”crèmant”

Champagne Kalkholdig jord og kjølig klima –Kalk drenerer og reflekterer Syreholdig hvit- og rosèvin Det som skjer i kjellerne er like viktig som det som skjer på vinmarken Saften presses forsiktig ut Gjærer livlig i begynnelsen –Avtar, slippes kjølig luft til, stopper gjæringen –Vinen opplever en kjølig vinter, har fortsatt latent gjæringspotensiale

Champagne Før, skipet ut på dette tidspunkt i prosessen, England 17. århundre Delikat men skarp smak Eksportert på tønner, tappet i England –Utpå våren begynte gjæringen på nytt, korkene smalt i taket – oppfunnet sprudlevin Tidlig tapping avgjørende –Gjærer videre i flasken –Gassen som gjæringen utløser oppløses i vinen

Champagne Hjelp av litt mer sukker og gjær – blir mye bedre Par år eller mer på flaske gir styrke og karakter Sterkere flasker og binde korken fast –50 % svinn tidlig 18 århundre Dom Pèrignon, kjellermester i klosteret bidro med kunsten å blande viner - cuvèe

Champagne De fleste vinene får ikke årgangsbetegnelse Alt er avhengig av kjellermesterens erfaring og firmaets økonomi Etablert hus, ikke merkbar forskjell fra år til år. Industrielle prod. – enken Clicquot tidlig 1800 tallet. Oppdaget hvordan rense vinen uten at boblene forsvant

Champagne Treplate med hull – flaskene oppned (sur point) Hver flaske ristet og vridd forsiktig (remuage) hver dag til alt sedimentet var løsnet fra flasken falt ned på korken Tok av korken og lot det renne ut noen få centiliter vin (dègorgement) Fylte opp med søt vin – ny kork I dag – flaskehalsen fryses, frossen is med sediment skyter ut Tilsettes litt vin og sukker

3 forskjellige soner i Champagne Montagne de Reims –Pinot Noir (ca 35%) Vallèe de la Marne –Pinot Meunier (ca 40%) Côte des Blancs –Chardonnay (ca 25%)

CHAMPAGNE

Montagne de Reims Pinot Noir (noe Pinot Meunier) Nordvendte vinmarker –Varm luft stiger opp fra sletten Bidrar med bouquet, fylde og fast syrlighet –”Ryggraden” i blandingen

Vallèe de la Marne Pinot Meunier og Pinot Noir Sørvendte skråninger –Gir de fyldigste, rundeste og modneste druene, med masser av aroma. Beskjedent volum rødvin –Som en utsøkt burgunder –Beholder all rødvin selv

Côtes des Blancs Chardonnay Østvendte skråninger Gir friskhet og finesse –Fremmer også kullsyresprudlingen Selges gjerne som Blanc des Blancs

Champagne Klassisk champagne har alltid vært et blandingsprodukt (85%) –Kjent under produsentens navn Oppnår kompleksitet ved blanding –Tre eller flere årganger, 30 – 40 landsbyer pr årgang vinbønder eier hektar –Kun 10% tilhører de store eksportfirmaene

Champagne I gode år – årgangschampagne (vintage) –Lagres minst 3 år (for øvrig 15 mnd) –Større dybde Regler fastsetter hvor mye som kan selges som årgangschampagne. En del av druene må spares til blanding for å sikre kvalitet også på cuvèene. Rècemment dègorgè lagret lenge, nettopp befridd fra bunnfallet. Bollinger RD

Champagne 17 fremste landsbyene – grand cru 40 nest beste – premier cru Betegnelsene ingen garanti for kvalitet Grand cru får 100% betaling for druene Premier cru får mellom 99 og 90% Øvrige nedover til 80% Prisen fastsettes hver år

Champagne - kilder Vinens verden, side –Hugh Johnsen 4.utgave All verdens vingleder, side 104 –Joanna Siman Bølgens vin, side –Toralf Bølgen Vin for dummies, side –McCarty / Mulligan Rødt&hvitt Nr , side 4-5.

Champagne - internett Mange små, ikke spesielt mye generelt stoff Noen meget bra sider fra store hus Her er en meget bra side om Krug: Denne sider er også vel verdt et besøk: ne/index.htmlhttp:// ne/index.html Den neste siden er under utvikling, her er det ikke så mye å finne ennå: