ARBEIDS- OG VELFERDSFORVALTNINGS- LOVEN Nils Kristian Lie Advokat Fagforbundet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Sosialtjenestens utfordringer i NAV Statssekretær Laila Gustavsen Arbeids- og inkluderingsdepartementet 10. Oktober 2006.
Aktuelle lover og forskrifter
NY ARBEIDS OG VELFERDSFORVALTNING
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Overordnet målbilde for nye arbeids- og velferdskontor
Det kommunale og det statlige barnevern
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Organisering av flyktningarbeidet
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Viktige lover og regler
Kommunale foretak, hva og hvorfor?
Kommunestyremøte Levanger 21. mai 2008 Jan Arve Strand NAV Partnerskap.
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
Jeg er verneombud i HFK.
Arbeidsmiljøloven og andre aktuelle lover og forskrifter
Systematisk Helse- Miljø- og Sikkerhetsarbeid Arbeidsmiljøloven
OFFENTLIG KOMPETANSE/MYNDIG-HETSUTØVELSE
NAVs rolle i attføringspolitikken Ingar Heum Arbeids- og velferdsdirektoratet.
NAV – REFORMEN Innhold og utfordringer i NAV-kontorene. 12 K PLO-nettverk 27.september 2006 Live Jetlund, rådgiver, Fylkesmannen i Vestfold.
NAV og flyktningearbeidet ”Nytt oppdrag – nye muligheter!”
ARBEIDSKONFLIKTER I BARNEHAGER – en praktisk tilnærming
DET TRE-HODEDE TROLLET
Reformer og tiltak som berører spillereglene i det norske arbeidslivet Statsråd Dagfinn Høybråten NHOs årskonferanse 2005.
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Arbeid er førstevalget
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Prosjektleder Inger Svendsrud
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
Sosialtjenesten i Bergen
EN BEDRE ORGANISERT KIRKE ? Respons og innspill til høringsprosessen
Verdal, 13. april 2010 Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene Interkommunalt samarbeid i barnevernet – politisk moteord eller god løsning?
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Tillitsvalgtes rolle under omstilling Individuelle konsekvenser? Sørmarka 2016.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
NAV Vennesla Innlegg av SKA ved Gry Lægraid Sørensen.
Arbeidsmiljøkurs 9.mai Arbeidsmiljøloven 2.Arbeidsmiljø – hva er vi snakker om? 3.HMS-aktørene 4.Medarbeiderskap - medvirkning 5.Møteplasser.
Roller i arbeidslivet Arbeidsgiver Arbeidstaker Verneombud Arbeidsmiljøutvalg Bedriftshelsetjeneste ml?tid=207363http://
Kveldskurs for nybegynnere 15.mars 2016 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Lovverket bestemmer Offentlige rammebetingelser som må tilfredsstilles.
Organiseringen av staten 17. februar 2016 Dosent Ingun Sletnes.
PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ Hilde Myren Bedriftslege i Statoil.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
HTV-konferanse februar
Helseforetak – bedrift eller forvaltning?
Organiseringen av staten 14. februar 2017
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 16. januar
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse
Nettverksmøte den
Bærekraftig boligbygging
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse
Utskrift av presentasjonen:

ARBEIDS- OG VELFERDSFORVALTNINGS- LOVEN Nils Kristian Lie Advokat Fagforbundet

Lovens formål "Lovens formål er å legge til rette for en effektiv arbeids- og velferdsforvaltning, tilpasset den enkeltes og arbeidslivets behov og basert på en helhetlig og samordnet anvendelse av arbeidsmarkedsloven, folketrygdloven, sosialhelsetjenesteloven og andre lover. Arbeids- og velferdsforvaltningen skal møte det enkelte mennesket med respekt, og bidra til sosial og økonomisk trygghet og fremme overgang til arbeid og og aktiv virksomhet"

Bakgrunn for reformen Hovedmål: Flere skal være i arbeid eller aktiv virksomhet og færre ha trygd eller stønad som hovedkilde til forsørgelse Et ønske om mer brukervennlig, samordnet og effektiv velferdsforvaltning

Tidligere og ny organisasjon Tidligere: Aetat, trygdeetat og sosialtjenesten i kommunen 3 "ulike" etater med egne styringsmål Det statlige ansvaret samles i en ny etat. Kommunene fortsatt sentral rolle i velferds- og arbeidspolitikken. Beholder ansvar for for oppgaver etter sosialhelsetjenesteloven

FØRSTELINJETJENESTE Etableres felles førstelinjetjeneste: Staten og kommunen etablerer felles lokale kontorer Kontoret skal være det samlede kontaktstedet for den tidl. tredelte forvaltning slik at brukerne får ett sted å henvende seg til. Førstelinjekontoret skal baseres på et forpliktende samarbeid mellom stat og kommune nedfelt i lokale samarbeidsavtaler Stat og kommune skal ha stor frihet til å organisere tjenestene for å sikre høy formålseffektivitet og mulighet til tilpasning til lokale forhold

Ot.prp. nr 47 ( ) Kontorene skal være en gjenkjennelig inngangsdør til arbeids- og velferdsforvaltningens tjenester og skal oppleves av brukerne som en samlet enhet. Kontorene vil utgjøre en helhetlig førstelinjetjeneste med et tjenesteansvar for blant annet arbeid, sykemeldte, rehabilitering og attføring, uførepensjonister, økonomisk sosialhjelp, pensjoner og familieytelser

Formålsbestemmelsen Selve rettighetene gjenfinnes ikke i loven. Andre lover som danner grunnlag for krav. Formålsbestemmelsen kunne godt ha vist til de andre lovers formålsbestemmelser. Loven legger bare det organisatoriske fundament for den forvaltning som administreres av lovene. Lovens formålsparagraf må sees i sammenheng med formålsparagrafene i de lover der virkemidlene finnes. Departementet tok høyde for dette ifb med Ot.prp.

Universell utforming av førstelinjekontoret Formål: Styrke arbeidet med å skaffe arbeid til personer som stiller svakt på arbeidsmarkedet Kontorene og tjenestene må utformes etter prinsippet om universell utforming

Oppgaver til førstelinjekontoret Hva ligger i begrepet samlokalisering? Alle ytelser og tjenester som er innrettet mot personer som står i fare for å falle ut av arbeidslivet etc må sees i sammenheng Kommunens egen kunnskap og kompetanse må integreres i forvaltningen Trekkes ikke snevre grenser for hvilke kommunale tjenester som kan legges til kontoret.

Lokal avtale Lokalt må det trekkes en grense for hvilke kommunale tjenester som legges til det felles kontoret. Lovgiver gir ingen bindende rammer men kontoret må utformes slik at det støtter opp om reformens mål. Viktig og at forvaltningen ikke blir for omfattende

Organisering og ledelse Opprettholder eksisterende skiller og ansvarslinjer mellom stat og kommune Gir todelt lederansvar for myndighetsoppgaver Bør ha enhetlig administrativ ledelse - viktig for å fremstå som en virksomhet utad Ledelsesoppgaver og funksjoner må reguleres i lokal avtale

Delegasjon fra stat til kommune eller motsatt? Mulig å delegere til en lokal leder både faglige og administrative fullmakter. Må være en helt klar ansvarsdeling mellom kommunens og statens forvaltning Dep. kan trekke opp retningslinjer for delegasjon - §14 2.ledd Lokale avtale regulerer hvem som skal være leder

Administrativ leder Avgjørende at det trekkes skille mellom administrativ leder og faglig ledelse (kan være samme person?) Administrativ leder bør være leder av hele kontoret. Bør ha myndighet til daglig drift, personalpolitikk, og prioritering av adm. ressurser. Representere kontoret utad i saker som angår kontoret både hva gjelder statlige og kommunale oppgaver

Sammenblanding av lovverk Både kommunalt og statlige ansatte: –Arbeidsmiljøloven –Tjenestemannsloven Forskrift til §14: –Forhold som nevnt i tjenestemannsloven annet kapittel om « Tjenestens opphør, ordensstraff, avskjed m.m. » som gjelder statlig ansatt personell, skal kommunalt ansatt leder henvise til behandling av Arbeids- og velferdsdirektoratet eller det organet direktoratet bestemmer i tråd med fastsatte retningslinjer. – Tilsvarende forhold som nevnt i tredje ledd som gjelder kommunalt ansatt personell, skal statlig ansatt leder henvise til behandling av kommunens organer i tråd med fastsatte retningslinjer.

Rettighet til arbeidstaker Ordinær styringsrett ligger til leder uavhengig av om kommunalt eller statlig tilsatt: –Lederen av det felles lokale kontoret kan i forhold til ansatt personell nevnt i første ledd organisere og lede arbeidet, fordele og instruere om utføring av oppgaven.

Tjenestemannsloven Spesiallov - gjelder der hvor aml. er taus Dvs. reglene i aml. om arbeidsmiljø gjelder i utgangspunktet fullt ut. Særregler hva gjelder styringsrettsbeslutninger som berører stillingsvernet

Arbeidsmiljøloven § 4-1. Generelle krav til arbeidsmiljøet (1) Arbeidsmiljøet i virksomheten skal være fullt forsvarlig ut fra en enkeltvis og samlet vurdering av faktorer i arbeidsmiljøet som kan innvirke på arbeidstakernes fysiske og psykiske helse og velferd. Standarden for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø skal til enhver tid utvikles og forbedres i samsvar med utviklingen i samfunnet. (2) Ved planlegging og utforming av arbeidet skal det legges vekt på å forebygge skader og sykdommer. Arbeidets organisering, tilrettelegging og ledelse, arbeidstidsordninger, teknologi, lønnssystemer mv. skal være slik at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger og slik at sikkerhetshensyn ivaretas

Tilrettelegging, medvirkning og utvikling I utformingen av den enkeltes arbeidssituasjon skal: a) det legges til rette for at arbeidstaker gis mulighet for faglig og personlig utvikling gjennom sitt arbeid, b) arbeidet organiseres og tilrettelegges under hensyn til den enkelte arbeidstakers arbeidsevne, kyndighet, alder og øvrige forutsetninger, c) det legges vekt på å gi arbeidstaker mulighet til selvbestemmelse, innflytelse og faglig ansvar, d) arbeidstaker så langt som mulig gis mulighet til variasjon og for å se sammenheng mellom enkeltoppgaver, e) det gis tilstrekkelig informasjon og opplæring slik at arbeidstaker er i stand til å utføre arbeidet når det skjer endringer som berører vedkommendes arbeidssituasjon.